Pálení ovocných vín



j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 100.238 (?)
7.3.2013 11:18

No je to jednoduché v principu, složité pokud chcete získat pitelný produkt. Především je nutné si uvědomit že pálením žádný alkohol nevzniká. Pálením (destilací) se pouze odděluje ve vyšší koncentraci než je v původní směsi. Takže v jiném vlákně zmiňovaném "pálení moštu" je nesmysl, protože mošt žádný alkohol neobsahuje. Alkohol vzniká alkoholovým kvašením kdy kvasinky přeměňují zkvasitelné cukry na alkohol. Tím vznikne například víno, medovina, ale i (zejména) kvas. Z toho všeho lze destilací získat víceprocentní pálenku. Tedy i z desertního vína. Protože ale dezertní víno obsahuje kromě alkoholu ještě i nějaký ten cukr v nemalém množství, je výhodné tento nechat také zkvasit a tím zvýšit výtěžek alkoholu. Naředit se to musí proto, že kvasinky zabíjí jejich vlastni produkt - alkohol. V desertním víně již toho alkoholu je tolik, že by k dalšímu kvašení nemuselo dojít, nebo by to kvasilo jenom málo. Proto se to musí naředit, tím snížit koncentraci alkoholu (tedy ne jeho absolutní množství).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
host - 51.201 (?), 6.3.2013 12:41, zobrazeno: 17388x

Dobrý den,

mám doma bezinkové, hlohové, šípkové a jablečné víno. Různá procenta alkoholu a cukernatost vín. Můžu vína vypálit, kolik procent alkoholu, nebo zbytkový cukr mají obsahovat. Čím změřit? Vadí když nechám vypálit sladké dezertí víno? Vadí když nechám vypálit máloalkoholické vino a můžu ruzná vína smíchat na vypálení? Děkuji!

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 6.3.2013 14:48

Můžete všechno, otázkou je, jak bude výsledný destilát chutnat. U dezertních vín je dobré je naředit a přidat kvasinky, u hodně suchých vín to možná nestojí za to, je tam sice taky zbytkový cukr ale jen několik %

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 51.201 (?), 7.3.2013 8:31

Nechápu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 100.238 (?), 7.3.2013 11:18

No je to jednoduché v principu, složité pokud chcete získat pitelný produkt. Především je nutné si uvědomit že pálením žádný alkohol nevzniká. Pálením (destilací) se pouze odděluje ve vyšší koncentraci než je v původní směsi. Takže v jiném vlákně zmiňovaném "pálení moštu" je nesmysl, protože mošt žádný alkohol neobsahuje. Alkohol vzniká alkoholovým kvašením kdy kvasinky přeměňují zkvasitelné cukry na alkohol. Tím vznikne například víno, medovina, ale i (zejména) kvas. Z toho všeho lze destilací získat víceprocentní pálenku. Tedy i z desertního vína. Protože ale dezertní víno obsahuje kromě alkoholu ještě i nějaký ten cukr v nemalém množství, je výhodné tento nechat také zkvasit a tím zvýšit výtěžek alkoholu. Naředit se to musí proto, že kvasinky zabíjí jejich vlastni produkt - alkohol. V desertním víně již toho alkoholu je tolik, že by k dalšímu kvašení nemuselo dojít, nebo by to kvasilo jenom málo. Proto se to musí naředit, tím snížit koncentraci alkoholu (tedy ne jeho absolutní množství).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 7.3.2013 12:03

Takže praktický návod. K 10 l desertního vína nalijte alespoň 3 litry vody, přidejte aktivované kvasinky VÍNKA (balíček kvasinek nasypat do ca 35 °C teplé vody alespoň na 15 min.), balíček živné soli, obojí koupíte v drogerii. Teplota by se měla udržovat na 18-20 °C. Kvašení by se mělo do týdne projevit tím, že zapálená čajová svíčka u hladiny nebo ještě dříve, zhasne.  Konec kvašení je možno určit refraktometricky při dosažení indexu lomu 4-5 °Brixi, nebo můžete odebrat 100 ml kvasu do hermeticky uzavíratelné skleničky (hodí se dětské přesnídávky), kterou položíte někam na skříň blízko stropu, kde je možno předpokládat teplotu asi 24 °C. Po 3 dnech se rychle otevře a pokud není kvašení ukončeno, přetlak CO2 snadno poznáte. Obdobně zapálená svíčka u hladiny stále hoří, pokud se již oxid uhličitý netvoří.  slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 77.76 (?), 12.6.2013 11:18

Vítečný návod, děkuji, pane Šlosare!!

Když zkouším, zda ještě kvasí, nedávám svíčku, obvykle mi stačí sirka ->chcípne=kvasí, nechcípne->hurá do pálenice!! ;)

hasmic!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 241.245 (?), 18.6.2013 17:14

Dobrý den prosím radu nebo zkušenost -jedná se o přepálení ovocných domácich vín v malé kolonce továrně vyrobené asi na 0,75l vína výtěžnost udávají asi 2 dcl. topení tuhým lihem.Víno nesířené.Dobu udávají asi 40 min a cena asi 1700 kč.Cenu a spotřebu lihu jsem zatím nezjištoval.Moc děkuji za reakci Petr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 71.126 (?), 22.6.2013 12:05

Za ty peníze lze (tedy když se to umí) i doma zhotovit z měděného plechu, nebo z chem.skla, podstatně větší "kolonu" na destilaci.

Ale proti gustu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 31.13 (?), 4.8.2019 13:18
Dobrý den, vzhledem k velké úrodě červeného rybízu jsem se rozhodl všechen zpracovat na víno a následně jej proměnit v "rybízový destilát". Chtěl bych se zeptat na zkušenosti a rady těch, kteří již takto víno k následné destilaci připravovali.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 4.8.2019 18:27

Možností je víc. Třeba rybíz odšťavnit v parním odšťavňovači, zředit zhruba stejným množstvím vody (započítat i páru), dosladit na cca 16% cukernatost a zakvasit.
   Nebo odstopkované bobule zalít vodou s cukrem,  stočit po vykvašení a vypálit.
   Třetí možností je nechat vykvasit rybíz jako obyčejný mač a vypálit tak, jak je.
   Jen málokdy je výsledek takové kvality, aby to stálo za tu práci - ve srovnání např.  s pomletými jablky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika