Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...


host - xxx.xxx.231.122 (?)
17.8.2007 15:17, počet návštěv: 65286
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím poradte, kdo s tím máte zkušenost. Letos jsem poprvé měl větší úrodu broskví a zárověn se mě většinu podařilo otrhat dříve než mě je domácnost zkonzumovala, ale vzhledem k celkem známé malé cukernatosti broskví jsem do kvasu přidal obvyklé množství cukru. Kvas kvasil slaběji ve stálé teplotě kolem 20 C, ale asi po 5 dnech kvasí až do ted 3 týdne slabě, ale kvasí. Dnes jsem ve vytáhlém moštu z kvasu měřil cukernatost a je kolem jen 1%. napadlo mě změřit také obsah alkoholu (ač jsem to u jiných kvasů nikdy nedělal) a objemový lihoměr neukázal absolutně žádný alkohol. Tak mě zajímá, jestli pokud ten kvas obsahuje nějaký ten surový metyalkoho-alkohol, jestli se to dá tím objemovým lihoměrem změřit??? Kvas i na ochutnání není sladký ani výrazně kyselý a je v něm cítit bublinky jako v burčáku a i po zatřepání sklenice a ucpání hrdla, ta po pár sekundách sykne unikajícím oxidem uhličitým. Někde jsem sice četl že měření cukroměru silně ovlivnují pevné malé částečky a rozpuštěné jiné látky ve kvasu než jen cukr, ale to by mě cukroměr potom ukazoval rozhodně více (logicky podle rozmístění stupnice)než jen 1% cukru a tak si říkám jestli to více tyto různé pevné i jiné rozpuštěné příměsi neovlivnili měření lihoměrem??? Díky. Marty

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...


host - xxx.xxx.41.2 (?)
16.10.2007 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, nejsem žádný odborník, ale někde jsem se dočetl, že alkhol v rmutu, tedy kvasu, se měří vínoměrem a ne alkohoměrem.

Stanley

Připojit reakci
      

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.85.27 (?)
16.10.2007 16:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jistěže. Vínoměr počítá s obsahem cukru i alkoholu. Alkohometr jen s vodou a lihem, takže měření alkoholu ve sladké šťávě není přesné. Měřit alkohol v kvasu ale, dle mého, nemá žádný smysl. Význam má (pokud vůbec) pouze měření ubývajícího cukru.
Připojit reakci
         

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


host - xxx.xxx.64.231 (?)
4.10.2008 21:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moštoměry jsou cejchovány na roztok cukru ve vodě. Tedy na hustoty 1,0 až např. 1,1 g/cm3. Lihoměry jsou naopak cejchovány na roztok lihu ve vodě, tedy od 1,0 dolů. Logicky tedy ve směsi cukerného a lihového roztoku můžete naměřit hustotu 1,0 a naivně se domnívat, že je to voda.

Teď ani nemluvím o vlivu bublinek, které usednou na hustoměr a nadlehčí ho... Technická cesta je tedy znát hustotu zkvašených produktů a podle nich cejchovat vínoměr. Praktik pak nakoukne a čichne nebo ochutná a řekne: "Hotovo".

Mimmo

Připojit reakci
         

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


Chalupář (299) - xxx.xxx.120.28 (?)
5.10.2008 8:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obsah alkoholu v kvasu bude do 8 - 10 %, při větším % "divoké kvasinky" hynou, i kdyby v kvasu ještě cukr zůstával. Při použití ušlechtilých kvasinek lze očekávat do zhruba 12 - 13 %.

Zní to jako teorie, ale je to vyzkoušené, jednou jsme dělali kvas z jablek, použili ušlechtilé kvasinky a pak jsme kořalku neměli v čem z pálenice odvézt, protože jsme si nechali poradit výtěžnost od "znalce" Když jsme to pak zpětně počítali, vyšel nám obsah alkoholu v kvasu nejméně 12 %.

Připojit reakci
            

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


host - xxx.xxx.67.129 (?)
20.10.2008 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli jste vypálili ze 100 litrů jablečného rmutu 12 litrů čistého lihu (t.j. 24 litrů 50% pálenky) tak jste tedy kabrňáci. Mě vychází vždy, i když pálím švestky maximální podíl etanolu ve rmutu do 10 procent. Takže ušlechtilé, nebo hlubokoprokvášející kvasinky mají význam pouze ve vinných šťávách, medovině, nebo přislazovaných rmutech řepnými, nebo ovocnými cukry. A k měření množství cukru a etanolu ve rmutech je velmi obtížné. Měří se refraktometry. Obyčejnými curoměry, lihoměry a vínoměry to nejde, jelikož rmutová šťáva je směs cukru (těžší než voda), vody a etanolu (lehčí než voda).Čím déle rmut kvasí, tím měně cukru je ve šťávě a více etanolu. Museli by jste změřit hmotnost směsi před kvašením a po kvašením a použít ubytek hmotnosti ke stanovení obsahu etanolu (orientačního). Přesné měření etanolu ve směsích se provádí destilací. s pozdravem a přáním pěkného dne majitel pálenice ve Smrčné.

Připojit reakci
               

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.94.10 (?)
20.10.2008 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na vypálení 12 liholitrů ze 100 l jablečného kvasu nevidím nic kabrňáckého. Polovina alkoholu vznikla zkvašením přidaného řepného cukru.

Připojit reakci
               

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


host - xxx.xxx.156.45 (?)
7.6.2009 16:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč by to nemělo (orientačně) jít změřit vínoměrem? Ten přeci měří ne dle hustoty ale podle viskozity. A při obsahu cukru do 10 % je odchylka měření max 1 procentuální dílek. Uvádí se to i v návodu. Výslovně: pro měření množství alkoholu ve vínu a rmutu...

Připojit reakci
                  

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


j3david (161) - xxx.xxx.233.198 (?)
12.8.2012 0:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jablečnou slivovicí?? To myslíte vážně? To je oxymoron! Myslím že existuje buď slivovice, ta je ze švestek, nebo jabkovice (kalvados při dodržení zváštního předpisu). V rozumné míře může být produkt i docela dobrý, v nerozumné míře je to bolehlav. Ale to v případě že jej i v nerozumné míře užíváme. Rozumní konzumenti až tak velké problémy nemají.

Připojit reakci
                     

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


host - xxx.xxx.13.248 (?)
13.3.2018 9:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, to by mě fakt zajímalo, jaký předpis máte pro výrobu kalvádosu na mysli...? wink Zřejmě ten, že kalvádos se vyrábí jen ve Francii barikovaním v dřevěných sudech, vypálené jablkovice, ze speciální odrůdy jablek! 

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10919.2.201931619
Jablkovy kvas meranie cukru6519.2.201912937
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191033
Odpeckovač317.2.2019301
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191477
Kvasenie a palenie manga614.2.2019450
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192991
3D pálení2213.2.20192612
Kvas přes zimu1012.2.20191693
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917501
Kvasná zátka1611.2.201910815
Parciální fermentace39.2.2019405
Pálenka z melasy207.2.20192157
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019692
Test na metanol786.2.201983141
Škrábavost pálenky464.2.201955960
Aroma slivovice352.2.20197811
Destilát z piva a vína121.2.201912293
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019101248
Ředění slivovice629.1.20195281
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198068
Cukr626.1.20191299
Umístění palírny3918.1.20195155
Chut po siře318.1.2019569
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192080
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191051
Destilace - základní dotazy4811.1.201911858
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019454
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917942
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019899
Síření sudů25.1.2019469
Pálenka z dýně584.1.201950514
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195631
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340702
Cukr nebo med?151.1.20193209
Ukončení destilace + ředění930.12.20183004
Zapach dymu429.12.2018891
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823932
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185577
Kotel na pálení destilátu621.12.20184048
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jake drevo13:01
Jak vyrobit višňové víno?16.2.2019
UKS Super robot - mlýnek na maso16.2.2019
Jake drevo16.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů