Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...


host - xxx.xxx.231.122 (?)
17.8.2007 15:17, počet návštěv: 61911
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím poradte, kdo s tím máte zkušenost. Letos jsem poprvé měl větší úrodu broskví a zárověn se mě většinu podařilo otrhat dříve než mě je domácnost zkonzumovala, ale vzhledem k celkem známé malé cukernatosti broskví jsem do kvasu přidal obvyklé množství cukru. Kvas kvasil slaběji ve stálé teplotě kolem 20 C, ale asi po 5 dnech kvasí až do ted 3 týdne slabě, ale kvasí. Dnes jsem ve vytáhlém moštu z kvasu měřil cukernatost a je kolem jen 1%. napadlo mě změřit také obsah alkoholu (ač jsem to u jiných kvasů nikdy nedělal) a objemový lihoměr neukázal absolutně žádný alkohol. Tak mě zajímá, jestli pokud ten kvas obsahuje nějaký ten surový metyalkoho-alkohol, jestli se to dá tím objemovým lihoměrem změřit??? Kvas i na ochutnání není sladký ani výrazně kyselý a je v něm cítit bublinky jako v burčáku a i po zatřepání sklenice a ucpání hrdla, ta po pár sekundách sykne unikajícím oxidem uhličitým. Někde jsem sice četl že měření cukroměru silně ovlivnují pevné malé částečky a rozpuštěné jiné látky ve kvasu než jen cukr, ale to by mě cukroměr potom ukazoval rozhodně více (logicky podle rozmístění stupnice)než jen 1% cukru a tak si říkám jestli to více tyto různé pevné i jiné rozpuštěné příměsi neovlivnili měření lihoměrem??? Díky. Marty

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...


host - xxx.xxx.41.2 (?)
16.10.2007 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, nejsem žádný odborník, ale někde jsem se dočetl, že alkhol v rmutu, tedy kvasu, se měří vínoměrem a ne alkohoměrem.

Stanley

Připojit reakci
      

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...


vyslouzil (16742) - xxx.xxx.85.27 (?)
16.10.2007 16:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jistěže. Vínoměr počítá s obsahem cukru i alkoholu. Alkohometr jen s vodou a lihem, takže měření alkoholu ve sladké šťávě není přesné. Měřit alkohol v kvasu ale, dle mého, nemá žádný smysl. Význam má (pokud vůbec) pouze měření ubývajícího cukru.
Připojit reakci
         

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


host - xxx.xxx.64.231 (?)
4.10.2008 21:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moštoměry jsou cejchovány na roztok cukru ve vodě. Tedy na hustoty 1,0 až např. 1,1 g/cm3. Lihoměry jsou naopak cejchovány na roztok lihu ve vodě, tedy od 1,0 dolů. Logicky tedy ve směsi cukerného a lihového roztoku můžete naměřit hustotu 1,0 a naivně se domnívat, že je to voda.

Teď ani nemluvím o vlivu bublinek, které usednou na hustoměr a nadlehčí ho... Technická cesta je tedy znát hustotu zkvašených produktů a podle nich cejchovat vínoměr. Praktik pak nakoukne a čichne nebo ochutná a řekne: "Hotovo".

Mimmo

Připojit reakci
         

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


Chalupář (300) - xxx.xxx.120.28 (?)
5.10.2008 8:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obsah alkoholu v kvasu bude do 8 - 10 %, při větším % "divoké kvasinky" hynou, i kdyby v kvasu ještě cukr zůstával. Při použití ušlechtilých kvasinek lze očekávat do zhruba 12 - 13 %.

Zní to jako teorie, ale je to vyzkoušené, jednou jsme dělali kvas z jablek, použili ušlechtilé kvasinky a pak jsme kořalku neměli v čem z pálenice odvézt, protože jsme si nechali poradit výtěžnost od "znalce" Když jsme to pak zpětně počítali, vyšel nám obsah alkoholu v kvasu nejméně 12 %.

Připojit reakci
            

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


host - xxx.xxx.67.129 (?)
20.10.2008 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli jste vypálili ze 100 litrů jablečného rmutu 12 litrů čistého lihu (t.j. 24 litrů 50% pálenky) tak jste tedy kabrňáci. Mě vychází vždy, i když pálím švestky maximální podíl etanolu ve rmutu do 10 procent. Takže ušlechtilé, nebo hlubokoprokvášející kvasinky mají význam pouze ve vinných šťávách, medovině, nebo přislazovaných rmutech řepnými, nebo ovocnými cukry. A k měření množství cukru a etanolu ve rmutech je velmi obtížné. Měří se refraktometry. Obyčejnými curoměry, lihoměry a vínoměry to nejde, jelikož rmutová šťáva je směs cukru (těžší než voda), vody a etanolu (lehčí než voda).Čím déle rmut kvasí, tím měně cukru je ve šťávě a více etanolu. Museli by jste změřit hmotnost směsi před kvašením a po kvašením a použít ubytek hmotnosti ke stanovení obsahu etanolu (orientačního). Přesné měření etanolu ve směsích se provádí destilací. s pozdravem a přáním pěkného dne majitel pálenice ve Smrčné.

Připojit reakci
               

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


vyslouzil (16742) - xxx.xxx.94.10 (?)
20.10.2008 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na vypálení 12 liholitrů ze 100 l jablečného kvasu nevidím nic kabrňáckého. Polovina alkoholu vznikla zkvašením přidaného řepného cukru.

Připojit reakci
               

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


host - xxx.xxx.156.45 (?)
7.6.2009 16:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč by to nemělo (orientačně) jít změřit vínoměrem? Ten přeci měří ne dle hustoty ale podle viskozity. A při obsahu cukru do 10 % je odchylka měření max 1 procentuální dílek. Uvádí se to i v návodu. Výslovně: pro měření množství alkoholu ve vínu a rmutu...

Připojit reakci
                  

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


j3david (162) - xxx.xxx.233.198 (?)
12.8.2012 0:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jablečnou slivovicí?? To myslíte vážně? To je oxymoron! Myslím že existuje buď slivovice, ta je ze švestek, nebo jabkovice (kalvados při dodržení zváštního předpisu). V rozumné míře může být produkt i docela dobrý, v nerozumné míře je to bolehlav. Ale to v případě že jej i v nerozumné míře užíváme. Rozumní konzumenti až tak velké problémy nemají.

Připojit reakci
                     

Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu


host - xxx.xxx.13.248 (?)
13.3.2018 9:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, to by mě fakt zajímalo, jaký předpis máte pro výrobu kalvádosu na mysli...? wink Zřejmě ten, že kalvádos se vyrábí jen ve Francii barikovaním v dřevěných sudech, vypálené jablkovice, ze speciální odrůdy jablek! 

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1214.11.20181422
Pálenka z moštu4314.11.201811407
Cukr nebo med?414.11.2018179
Jablkovy kvas3314.11.20185333
Jablkovy kvas meranie cukru3514.11.20183778
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201854955
Škrábavost pálenky4014.11.201847361
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?3712.11.201816812
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201821060
Jak legálně provozovat domácí pálenici?710.11.20181489
Pliseň na švestkách 210.11.2018316
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201812912
Koupě automatické pálenice 977.11.201818736
Kvas ze švestek "na pokračování"235.11.20184320
Destilace - základní dotazy415.11.20186308
Co přidat k hotovému hruš. kvasu35.11.2018454
První pálení52.11.2018981
Ražná - ražovica132.11.201835649
Turbo kvasnice301.11.20182844
Hruškovice2731.10.201822414
Teplota a rýchlosť kvasenia2330.10.20183372
Prevoz kvasu629.10.2018740
Biely povlak na slivkovom kvase 229.10.20181213
Kvas z cca 20kg broskví1728.10.20189014
Poraďte jaké kvasinky2528.10.201811928
Slivovice zapáchá po acetonu2527.10.201839270
Odolnost kvasinek1826.10.20181325
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1126.10.20184575
Čemu věřit refraktometru nebo cukroměru1025.10.20181344
Kvašení jablečného moštu624.10.20181304
Domácí ořechovice11021.10.2018186301
Pálenka z dýně5721.10.201846981
Destilační přístroj - sestrojení5721.10.2018126095
Kvas s hrusiek a jablk1521.10.20189791
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek220.10.20181274
Čo s pálenkou nižšej kvality820.10.20183898
Délka prokvašení kdoulového kvasu119.10.2018316
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3918.10.201869035
Vady pálenky716.10.20181522
Hruškový kvas1716.10.20186506
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Problémy s plechovou udírnou5.11.2018
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování4.11.2018
Uzení Zadní Hovězí3.11.2018
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování3.11.2018
Uzení Zadní Hovězí3.11.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů