Jestli jste vypálili ze 100 litrů jablečného rmutu 12 litrů čistého lihu (t.j. 24 litrů 50% pálenky) tak jste tedy kabrňáci. Mě vychází vždy, i když pálím švestky maximální podíl etanolu ve rmutu do 10 procent. Takže ušlechtilé, nebo hlubokoprokvášející kvasinky mají význam pouze ve vinných šťávách, medovině, nebo přislazovaných rmutech řepnými, nebo ovocnými cukry. A k měření množství cukru a etanolu ve rmutech je velmi obtížné. Měří se refraktometry. Obyčejnými curoměry, lihoměry a vínoměry to nejde, jelikož rmutová šťáva je směs cukru (těžší než voda), vody a etanolu (lehčí než voda).Čím déle rmut kvasí, tím měně cukru je ve šťávě a více etanolu. Museli by jste změřit hmotnost směsi před kvašením a po kvašením a použít ubytek hmotnosti ke stanovení obsahu etanolu (orientačního). Přesné měření etanolu ve směsích se provádí destilací. s pozdravem a přáním pěkného dne majitel pálenice ve Smrčné.