Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Rychle rostoucí živý plot. Vypěstujete maxirychle s minináklady. Více info>


Pálení > Kvas z jahod

Kvas z jahod


Tomko (3) - xxx.xxx.111.86 (?)
9.9.2017 19:01, počet návštěv: 1321
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Podařilo se mi naplnit bečku jahodami. Jedná se o dovozovky, tedy nic moc sladké. Š´távy pustily hodně. Dosladil jsem na 17 ° (měřeno moštoměrem. Po doslazení(cukr rozpuštěný v teplé vodě) a utažení víka, začal už po 6ti hodinách kvas probublávat přes kvasnou trubičku. Teplota místnosti s kvasem je konstantních 19 st.
 

Nemám téměř žádné zkušenosti.

Otázky zní:

1) je doslazení na 17°dle moštoměru dostatečné?

2) Při jaké hodnotě cukru je kvas připraven na pálení?

3) má smysl měřit a hlíádat i obsah alkoholu ve kvasu?

Ptám se proto, že s čištěním malých jahod byla strašná práce a nerad bych kvas pokazil.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvas z jahod


vyslouzil (16073) - xxx.xxx.236.1 (?)
10.9.2017 15:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nikdy jsem jahody nekvasil, takže zkušenosti nemám.
1) Myslím, že ano.
2) 4st. dle refraktometru, 2-3 moštoměrem. Ale spíš bych se orientoval - jak přestane kvasit, zhasínat svíčka.
3) Nemá 

Připojit reakci
      

Kvas z jahod


host - xxx.xxx.44.59 (?)
10.9.2017 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já taky ne, ani na víno. Přijde mi, že k takovým účelům to není vhodné ovoce. Ani likér, sirup, mošt, zavařenina - nic z toho mi nechutnalo.
(Ale "syrové" nebo mražené jahody mám rád).
Pravý jahodový destilát myslím nevyrábí nikdo, nemá to smysl. Jestli jsem teda něco nepřehlédl. Ani Christopher Keller, v dobrém slova smyslu šílenec který je schopen v max. kvalitě zkvasit a předestilovat skoro cokoliv to nedělá.
Nicméně jahodový destilát, ale průtahový se vyrábí. Ale jak chutná nevím, jak jsem psal v úvodu, vůbec mě ty jahody nikdy neoslovily.
Ale tím je v žádném případě nechci nikomu rozmlouvat - "sto lidí, sto chutí".
*
1) Pokud nechcete nějakou vyšší výtěžnost, tak 17°Bx stačí.

2) 6-4°Bx, jako běžné ovocné kvasy. Teda, pokud jahody neobsahují nějaké    nezkvasitelné cukernaté "balasty", nevím, ale myslím, že ne.
(Moštoměr mi do kvasírny nesmí!!! A ani tam nikdy nebyl, zvlášť při měření různolihovitých dokvašujících kvasů... A nejen proto, že jsem líný...)

3) Vzhledem k celkem nízké cukernatosti a stabilní teplotě bych taky nic neměřil a do kvasu zbytečně nelezl. Spolehl bych se na bublátko, nebo pokud je nádoba aspoň průsvitná, na klesání tuhého podílů ke dnu a vystupování tekuté složky nahoru.
(Anebo jak je běžné, hlavně se s tím ne***t a za měsíc, dva, s tím jet do palírny...).

Nějak jsem se rozepsal, když tak se omlouvám.

Rafael.

Připojit reakci
   

Kvas z jahod


host - xxx.xxx.236.138 (?)
11.9.2017 19:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Člověče nešťastná, on Vám nikdo neřekl, že lesní ovoce je k nakládání to nejobtížnější a nejryskantnější? Vzpomínám, že tu kdysi psali jasíci manželé, spíše starší, kteří se ptali na kvas z malin a že prý posbírali 600 (šest set) litrů malin, sypali je do sudu jak dozrávali a je to po čertech kyselé. No bodejď ne, samá octovka. Vámi inserovaná teplota 19 °C je příliš vysoká, hrňte tam petky s ledem (pan Rafael si myslí, že je to blbost, ale já vím svý), desivě špatnou stabilitu kvasu můžete zlepšit¨3%- ním přídavkem cukru a hlavně neustále kontrolovat vývoj CO2 zapálenou čajovou svíčkou u hladiny kvasu. Jakmile bude stále hořet, okamžitě zpracovat, tím okamžitě myslím nejdéle hned a zkonzumujte to do roka. Tyto destiláty neobyčejně rychle ztrácejí ve vůni, ale i v chuti. Za rok z toho bude líh. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Malinovica125.6.201832
Destilát z kukuřice2723.6.201869732
Kvas z čerešní = ako na to422.6.2018579
Marpelně kvas1422.6.20181260
Dřevo do destilátu3422.6.201817406
Dubove barikové chipsy - výroba a spracovanie520.6.2018432
Kostkovica - Jadrnicka819.6.2018510
Jaký vybrat refraktometr?2819.6.201819440
Cukr, cukr a jenom cukr1319.6.201812246
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1719.6.20185794
Kvas z moruší88.6.20188528
Domácí ořechovice946.6.2018167971
Jaký zavařovací hrnec na destilaci73.6.20181146
Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku2431.5.201832592
Pálení z řepného cukru930.5.20181556
Praxe v pálení329.5.2018678
Destilační přístroj - sestrojení5514.5.2018115885
destilační přístroj102810.5.20181326455
Refraktometer - poradte vhodny233.5.20188931
Sušené švestky622.4.2018883
Hruškovice1419.4.201815202
Test na metanol534.4.201867510
Pěstitelská pálenice v okolí Berouna - hledám728.3.20186930
Slivovice 20172725.3.20184834
Destilace vína - vínovice5319.3.201882763
Nákup drtiče jablek 1118.3.201818708
Radimov 2018 718.3.20181336
Slivovice - kvas24014.3.2018364540
Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...1113.3.201851355
Modrý kal 208.3.20182481
Malinovice, Banánovice, Melounovice156.3.201820313
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D82.3.20182119
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny1322.2.20182117
Zakalení macerátu1322.2.20181796
Mišpule418.2.20185592
Ražná - ražovica1117.2.201831090
Dosladzovanie domaceho brandy a znizovanie liehovitosti116.2.2018427
Kde sehnat malou pálenici18514.2.2018318201
Obnovení kvasu3813.2.20184572
Marhulový kvas nekvasí2712.2.20187253
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Dehtování7.6.2018
Dehtování7.6.2018
Dehtování6.6.2018
Dehtování6.6.2018
Dehtování5.6.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů