Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvas z jahod

Kvas z jahod


Tomko (3) - xxx.xxx.111.86 (?)
9.9.2017 19:01, počet návštěv: 1779
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Podařilo se mi naplnit bečku jahodami. Jedná se o dovozovky, tedy nic moc sladké. Š´távy pustily hodně. Dosladil jsem na 17 ° (měřeno moštoměrem. Po doslazení(cukr rozpuštěný v teplé vodě) a utažení víka, začal už po 6ti hodinách kvas probublávat přes kvasnou trubičku. Teplota místnosti s kvasem je konstantních 19 st.
 

Nemám téměř žádné zkušenosti.

Otázky zní:

1) je doslazení na 17°dle moštoměru dostatečné?

2) Při jaké hodnotě cukru je kvas připraven na pálení?

3) má smysl měřit a hlíádat i obsah alkoholu ve kvasu?

Ptám se proto, že s čištěním malých jahod byla strašná práce a nerad bych kvas pokazil.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvas z jahod


vyslouzil (16631) - xxx.xxx.236.1 (?)
10.9.2017 15:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nikdy jsem jahody nekvasil, takže zkušenosti nemám.
1) Myslím, že ano.
2) 4st. dle refraktometru, 2-3 moštoměrem. Ale spíš bych se orientoval - jak přestane kvasit, zhasínat svíčka.
3) Nemá 

Připojit reakci
      

Kvas z jahod


host - xxx.xxx.44.59 (?)
10.9.2017 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já taky ne, ani na víno. Přijde mi, že k takovým účelům to není vhodné ovoce. Ani likér, sirup, mošt, zavařenina - nic z toho mi nechutnalo.
(Ale "syrové" nebo mražené jahody mám rád).
Pravý jahodový destilát myslím nevyrábí nikdo, nemá to smysl. Jestli jsem teda něco nepřehlédl. Ani Christopher Keller, v dobrém slova smyslu šílenec který je schopen v max. kvalitě zkvasit a předestilovat skoro cokoliv to nedělá.
Nicméně jahodový destilát, ale průtahový se vyrábí. Ale jak chutná nevím, jak jsem psal v úvodu, vůbec mě ty jahody nikdy neoslovily.
Ale tím je v žádném případě nechci nikomu rozmlouvat - "sto lidí, sto chutí".
*
1) Pokud nechcete nějakou vyšší výtěžnost, tak 17°Bx stačí.

2) 6-4°Bx, jako běžné ovocné kvasy. Teda, pokud jahody neobsahují nějaké    nezkvasitelné cukernaté "balasty", nevím, ale myslím, že ne.
(Moštoměr mi do kvasírny nesmí!!! A ani tam nikdy nebyl, zvlášť při měření různolihovitých dokvašujících kvasů... A nejen proto, že jsem líný...)

3) Vzhledem k celkem nízké cukernatosti a stabilní teplotě bych taky nic neměřil a do kvasu zbytečně nelezl. Spolehl bych se na bublátko, nebo pokud je nádoba aspoň průsvitná, na klesání tuhého podílů ke dnu a vystupování tekuté složky nahoru.
(Anebo jak je běžné, hlavně se s tím ne***t a za měsíc, dva, s tím jet do palírny...).

Nějak jsem se rozepsal, když tak se omlouvám.

Rafael.

Připojit reakci
   

Kvas z jahod


host - xxx.xxx.236.138 (?)
11.9.2017 19:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Člověče nešťastná, on Vám nikdo neřekl, že lesní ovoce je k nakládání to nejobtížnější a nejryskantnější? Vzpomínám, že tu kdysi psali jasíci manželé, spíše starší, kteří se ptali na kvas z malin a že prý posbírali 600 (šest set) litrů malin, sypali je do sudu jak dozrávali a je to po čertech kyselé. No bodejď ne, samá octovka. Vámi inserovaná teplota 19 °C je příliš vysoká, hrňte tam petky s ledem (pan Rafael si myslí, že je to blbost, ale já vím svý), desivě špatnou stabilitu kvasu můžete zlepšit¨3%- ním přídavkem cukru a hlavně neustále kontrolovat vývoj CO2 zapálenou čajovou svíčkou u hladiny kvasu. Jakmile bude stále hořet, okamžitě zpracovat, tím okamžitě myslím nejdéle hned a zkonzumujte to do roka. Tyto destiláty neobyčejně rychle ztrácejí ve vůni, ale i v chuti. Za rok z toho bude líh. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Hruškovice2221.10.201820181
Kvas s hrusiek a jablk1521.10.20188872
Kvas ze švestek "na pokračování"1820.10.20182103
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek220.10.20181030
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?3120.10.201814316
Čo s pálenkou nižšej kvality820.10.20183485
Destilace - základní dotazy2220.10.20182275
Koupě automatické pálenice 6819.10.201811414
Délka prokvašení kdoulového kvasu119.10.2018104
Jablkovy kvas meranie cukru1419.10.2018984
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3918.10.201864774
Destilační přístroj - sestrojení5517.10.2018123181
Vady pálenky716.10.2018961
Jak legálně provozovat domácí pálenici?616.10.2018694
Hruškový kvas1716.10.20185464
Teplota a rýchlosť kvasenia1015.10.20181194
Biely povlak na slivkovom kvase 115.10.2018344
Kvašení jablečného moštu315.10.2018395
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181108
Pálení z řepného cukru1513.10.20183854
Turbo kvasnice1313.10.20181167
Ražná - ražovica1213.10.201834564
Škrábavost pálenky3312.10.201845007
Pálenka z dýně5612.10.201845635
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.2018958
Jablkovy kvas2611.10.20183529
Šípkovica ako ma to229.10.201832319
Nová pálenice - jaký kotel?528.10.201850901
Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?46.10.2018682
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek156.10.201811382
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár265.10.201820543
Průběh kvašení jablek 65.10.20181047
Kolko odobrat metylalkoholu553.10.201887262
Cukornatosť slivky83.10.2018841
Kde sehnat malou pálenici1891.10.2018340353
Kvas Oskeruše711.10.201869654
Methanol51.10.2018955
Paleni slivovice doma727.9.20181743
Poraďte jaké kvasinky2424.9.201811123
Kvas z jablek3623.9.20188318
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy19.10.2018
Domácí klobásy18.10.2018
Domácí klobásy16.10.2018
Domácí klobásy15.10.2018
Dehtování14.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů