Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvas z jahod

Kvas z jahod


Tomko (2) - xxx.xxx.111.86 (?)
9.9.2017 19:01, počet návštěv: 628
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Podařilo se mi naplnit bečku jahodami. Jedná se o dovozovky, tedy nic moc sladké. Š´távy pustily hodně. Dosladil jsem na 17 ° (měřeno moštoměrem. Po doslazení(cukr rozpuštěný v teplé vodě) a utažení víka, začal už po 6ti hodinách kvas probublávat přes kvasnou trubičku. Teplota místnosti s kvasem je konstantních 19 st.
 

Nemám téměř žádné zkušenosti.

Otázky zní:

1) je doslazení na 17°dle moštoměru dostatečné?

2) Při jaké hodnotě cukru je kvas připraven na pálení?

3) má smysl měřit a hlíádat i obsah alkoholu ve kvasu?

Ptám se proto, že s čištěním malých jahod byla strašná práce a nerad bych kvas pokazil.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvas z jahod


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.236.1 (?)
10.9.2017 15:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nikdy jsem jahody nekvasil, takže zkušenosti nemám.
1) Myslím, že ano.
2) 4st. dle refraktometru, 2-3 moštoměrem. Ale spíš bych se orientoval - jak přestane kvasit, zhasínat svíčka.
3) Nemá 

Připojit reakci
      

Kvas z jahod


host - xxx.xxx.44.59 (?)
10.9.2017 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já taky ne, ani na víno. Přijde mi, že k takovým účelům to není vhodné ovoce. Ani likér, sirup, mošt, zavařenina - nic z toho mi nechutnalo.
(Ale "syrové" nebo mražené jahody mám rád).
Pravý jahodový destilát myslím nevyrábí nikdo, nemá to smysl. Jestli jsem teda něco nepřehlédl. Ani Christopher Keller, v dobrém slova smyslu šílenec který je schopen v max. kvalitě zkvasit a předestilovat skoro cokoliv to nedělá.
Nicméně jahodový destilát, ale průtahový se vyrábí. Ale jak chutná nevím, jak jsem psal v úvodu, vůbec mě ty jahody nikdy neoslovily.
Ale tím je v žádném případě nechci nikomu rozmlouvat - "sto lidí, sto chutí".
*
1) Pokud nechcete nějakou vyšší výtěžnost, tak 17°Bx stačí.

2) 6-4°Bx, jako běžné ovocné kvasy. Teda, pokud jahody neobsahují nějaké    nezkvasitelné cukernaté "balasty", nevím, ale myslím, že ne.
(Moštoměr mi do kvasírny nesmí!!! A ani tam nikdy nebyl, zvlášť při měření různolihovitých dokvašujících kvasů... A nejen proto, že jsem líný...)

3) Vzhledem k celkem nízké cukernatosti a stabilní teplotě bych taky nic neměřil a do kvasu zbytečně nelezl. Spolehl bych se na bublátko, nebo pokud je nádoba aspoň průsvitná, na klesání tuhého podílů ke dnu a vystupování tekuté složky nahoru.
(Anebo jak je běžné, hlavně se s tím ne***t a za měsíc, dva, s tím jet do palírny...).

Nějak jsem se rozepsal, když tak se omlouvám.

Rafael.

Připojit reakci
   

Kvas z jahod


host - xxx.xxx.236.138 (?)
11.9.2017 19:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Člověče nešťastná, on Vám nikdo neřekl, že lesní ovoce je k nakládání to nejobtížnější a nejryskantnější? Vzpomínám, že tu kdysi psali jasíci manželé, spíše starší, kteří se ptali na kvas z malin a že prý posbírali 600 (šest set) litrů malin, sypali je do sudu jak dozrávali a je to po čertech kyselé. No bodejď ne, samá octovka. Vámi inserovaná teplota 19 °C je příliš vysoká, hrňte tam petky s ledem (pan Rafael si myslí, že je to blbost, ale já vím svý), desivě špatnou stabilitu kvasu můžete zlepšit¨3%- ním přídavkem cukru a hlavně neustále kontrolovat vývoj CO2 zapálenou čajovou svíčkou u hladiny kvasu. Jakmile bude stále hořet, okamžitě zpracovat, tím okamžitě myslím nejdéle hned a zkonzumujte to do roka. Tyto destiláty neobyčejně rychle ztrácejí ve vůni, ale i v chuti. Za rok z toho bude líh. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017143
Test na metanol5110.12.201761443
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017529
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718086
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713768
Manipulácia s kvasom424.11.2017482
Kompotovice714.11.20175856
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172929
destilační přístroj102910.11.20171286260
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717398
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171006
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714904
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172671
Repák + řepná pálenka253.11.201749997
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722047
Pálení Matolin530.10.2017701
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728113
Švestkovy kompot616.10.2017802
Archivace slivovice5712.10.201729816
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017104916
Samosběr švestek?11.10.2017439
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017302716
Kvas Oskoruse6228.9.201757934
Pálenka z dýně5528.9.201737802
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171252
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775949
Voda do kvasu?1918.9.20172090
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743888
Ražná - ražovica1018.9.201726924
Destilace vína - vínovice5216.9.201777122
Kvas z jahod411.9.2017629
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171436
Zakalená slivovice1685.9.2017186303
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177021
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742541
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111298
Destilát z kukuřice2611.8.201764258
Kompotová jamovice2031.7.20171961
Domácí ořechovice9330.7.2017155636
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017658
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Dmácí uzený sýr1.12.2017
Jak naložit maso na uzení28.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů