Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty

Stránky: 1, 2, 3   

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


pvbo (9) - xxx.xxx.131.72 (?)
22.9.2011 21:34, počet návštěv: 38942
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Cílem tohoto příspěvku je rozproudit diskuzi o u nás okrajové problematice ušlechtilých destilátů prováděných z vín stařených v sudech. Mezi vína počítám jak vína révová, tak vína ovocná. Jsou tak vítáni všichni znalci či obdivovatelé koňaku, kalvadosu, brandy a podobných záležitostí.

S přáním krásného dne a úctou Václav.

P.S. Sám jsem jen fanda dané problematiky a tak hledám veškeré zkušenosti s danou záležitostí. Nezná někdo nějakou odbornou literaturu k problematice výroby pravého francouzského koňaku? V češtině jsem zatím nic zásadního na uvedené téma nenašel :-(

Připojit reakci   
   

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.43.166 (?)
23.9.2011 17:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím. Kromě pár řádek v různých publikacích jsem k tématu výroba koňaku nic nečetl. Letos jsem se ovšem rozhodl dát slivovici do sudu. Zatím nevím jaký to bude materiál - dub, třešeň, akát? Poradí někdo?

Připojit reakci
      

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.92.112 (?)
23.9.2011 18:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, na pravy francouzsky konak se budete asi muset prestehovat do Francie do oblasti Cognac, jinak vam z toho vzdycky vznikne jen brandy :-)

Kazdopadne mam uz nejakou zkusenost s touto vyrobou. Zatim jsem zkousel pouze vinovici v dubovem sudu a vznikl mi bajecny konak, tedy pardon brendy.

Tresen nebo akat bych spis pouzil pro ovocne palenky a dub pro napodobeninu konaku.

Pro ty, kteri nechteji prilis investovat do sudu mam dobrou zpravu, ze dubovou chut si muzete udelat i tak, ze do velke sklenice si date par dubovych trisek. Budete prekvapeni, jaky mate uz za tyden "konak".

Mnoho uspechu v laborovani.

Připojit reakci
         

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


pvbo (9) - xxx.xxx.131.72 (?)
23.9.2011 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Díky za velmi zajímavou reakci. Použil jste dub zimní či letní? Byl české provenience? Jak dlouho jste nechal brandy ležet? Dával jste ji do sudu již ředěnou, nebo s vysokým vol etanolu? Díky. Václav

Připojit reakci
      

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


host - xxx.xxx.220.205 (?)
23.9.2011 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slivovici nemůžete udělat nic horšího, než když ji vnutíte jiné chutě, které budou pocházet ze dřeva do kterého ji chcete uložit. To je prostě vražda. Tak si to rozmyslete a alespoň část uložte do skla, abyste po letech mohl posoudit ten rozdíl. Slivovice je svatý Slovácký nápoj, kterému nepatří žádné dochutě ze dřeva či sušeného ovoce, ale hlavně, musí zůstat bezbarvá. Takže ne žádná "zlatá slivoice", která sice v ústech neuráží, ale slivovice to není. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


pvbo (9) - xxx.xxx.131.72 (?)
23.9.2011 19:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Bral jste někdy v úvahu skutečnost, že alkohol se začal ukládat do skla až v průběhu novověku (17., 18. stol.) - nesmírně vysoká cena skleněných nádob? Z uvedeného tedy vyplývá, že na bezbarvou slivovici si lidé zvykli až v průběhu předminulého století... Původní podoba slivky (té skladované) je tedy zlatohnědá... Myslíte, že lze označit desítky generací našich předků za vrahy slivovice? Václav

Připojit reakci
            

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


vyslouzil (17492) - xxx.xxx.102.7 (?)
23.9.2011 20:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přestože mě slivovice ze sudu nijak neuráží, myslím si také, že patří do sklenic, nikoli dřeva. Stejně jako nemám nic proti barikovému vínu, tu pravou odrůdovou chuť vína ocení každý someliér jen ze skla.
Nevím, zda byli naši předkoé vrazi slivovice, ale když jsem v muzeu viděl ty staré kolony, hrnce a lavory, obávám se, že důbvod, proč dávali destilát do dřeva mohl být docela prozaický - ono to dřevo dokáže hodně vyspravit.
Historie pálení kolem Vizovic se datuje kolem roku 1550, ale ze švestek se pálilo až v polovině 18. století (viz stránky města Vizovic). V té době se již uchovávalo v lahvích i víno, Nevím, jestli víno bylo tehdy dražší než slivovice, ale pochybuji o tom. Stejně pochybuji, že by naši předkové ukládali destilát do dřevěných nádob, kde se časem ztrácí alkohol i objem. Nemuselo jít jen o drahé sklo, existovalo vícemateriálů zaručujících trvanlivost - cínové, kameninové, aj.

Připojit reakci
               

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


pvbo (9) - xxx.xxx.131.72 (?)
23.9.2011 21:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cín - materiál pro horní jeden tisíc obyvatel. A vždy se z něj jen pilo. Viděl jste někdy třeba 50litrovou bečku na slivovici z kameniny? Jestli ano, tak řekněte kde a já velmi rád takovou raritu shlédnu...  Prostě dříve (do 19. stol.) se pálenka buď hned vypila (tak připomínala dnešní), nebo šla do dřevěných sudů. Pokud tak tomu nebylo, tak se jednalo výjimku. A dále bych upozornil, že slivovice se vyráběla ve střední a jihovýchodní Evropě již ve středověku...

P.S. Tím vším chci říci, že dávání pálenek do dřevěných sudů je tradiční, vlastně nejtradičnější, způsob dlouhodobého uchovávání většího množství pálenky (vč. slivovice) a je to tedy tradiční přístup, který je dnes prakticky i historicky stejně odůvodnitelný jako dát ji do skla. Jinak cílem tohoto diskuzního fóra, jak je patrno z jeho názvu, je problematika ušlechtilých pálenek, zvláště koňaku, brandy a vínovice (vyjma slivovice - jelikož tomu se na zahrada.cz věnují fóra jiná)  a k těmto typům destilátů uložení v dřevěných sudech bytostně patří. Václav

Připojit reakci
                  

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


vyslouzil (17492) - xxx.xxx.102.7 (?)
24.9.2011 8:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S tím nelze než souhlasit. Skutečně, při výrobě koňaků (někdo je na ten pojem citlivý, nepochází-li nápoj z Cognac), brandy, ale i pravého calvadosu, je dřevo nezastipitelné. Většina skutečných odborníků přes slivovici (k nimž se nepočítám), si ale cení jednoznačně víc slivovici čistou. Možná se mýlím, ale nevím o žádné degustaci, kde by první místa obsadila slivovice ze sudu.
Destlace je známa již z Mezopotámie, zmínky jsou i v bibli. Pálenky ale sloužily k obřadním účelům a nejsou zmínky o tom, že se pily (na rozdíl od vína a piova). Ve středvěku již ano, vesměs z obilí, z ovoce pak o něco později.

Připojit reakci
                     

Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty


pvbo (9) - xxx.xxx.131.72 (?)
24.9.2011 12:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych se vrátil k původní problematice. Je tu někdo, kdo kdo dává pálenky (vyjma slivovice), zvláště ty vinné či jablečné, do dřevěného sudu? Václav

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenka z vína1022.1.20201505
Kolko odobrat metylalkoholu6822.1.2020116169
Nevydarené prvé pálenie820.1.20202431
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2715.1.202038943
Kompotovice714.1.20208570
Vodka514.1.20201164
Destilace - základní dotazy506.1.202022507
Kvas bez lihu44.1.20201144
Vydrží lutr do další sezony?729.12.20191105
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?1022.12.20192967
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?6020.12.201940550
Slad - pálení2119.12.201924327
Ředění slivovice10916.12.2019251930
Pálenka z kdoulí222.12.201924696
Dřevo do destilátu462.12.201935181
Škrábavost pálenky5125.11.201971515
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019144008
Domácí pálenice1923.11.201913727
Tis cerveny323.11.2019863
destilační přístroj105523.11.20191482578
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912509
Zakalená část pálenky1311.11.20192764
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201934090
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201925167
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201930892
Pečetní vosk114.11.20192476
Palenka z datli?103.11.20197780
Refraktometr na měření kvasu243.11.201915330
Vaření hroznového vina21.11.2019715
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.20191079
Pálenka z dýně6030.10.201961221
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201920759
Míchat lutr při 2D?528.10.20191872
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201922287
Zakalená slivovice17222.10.2019243648
Koupě Palírny 1614.10.20195369
Poraďte jaké kvasinky289.10.201920356
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191835
Test na metanol832.10.201999887
Kvas trnky630.9.20191616
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Sůl v naloženém mase na uzení24.1.2020
Generátor kouře22.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Lovecký a Turistický salám15.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů