Kolko odobrat metylalkoholu



host - 220.205 (?)
28.4.2012 18:22

Jedná se o oxidaci methanolu na formaldehyd pomocí manganistanu draselného KMnO4. Pokud je methanol CH3OH přítomen, dojde k redukci manganistanu draselného na burel MnO2, který se vyloučí jako pevná látka. Pokus se provádí takto: Do zkumavky odměříme asi 1 ml zkoumného vzorku, přidáme 4 ml 20% kys. sírové a za chlazení v ledové lázni a stáleho promíchávání dávkujeme asi 1 g jemně rozetřeného KMnO4. Pokud je methanol přítomen, zmizí červenofialové zabarvení a objeví se vyloučený burel, který sedimentuje. Lit. V. Šedivec, J. Flek: Příručka anylýzy organických rozpouštědel SNTL, Praha 1968, str 146 slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 232.62 (?), 5.10.2012 9:46

Zákal vzniká při nízkých koncentracích vysrážením mastných kyselin, které jsou rozpustné jen ve větších koncentracích alkoholu. Proto se musí za stálého míchání pomalu přilévat voda do alkoholu - nikoliv opačně! Dalším aspektem je, že každá minerální voda je většinou "tvrdá" a tudíž se v ní špatně cokoliv rozpouští (opět předpoklad vzniku zákalu). Z jistého pohledu je tedy i možné použít vodu destilovanou. Já používám AQUILA neperlivá (pro kojence), na těch 50% to určitě stačí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 27.200 (?), 18.9.2017 21:04

"bílá mlhovina" vzniká VŽDY ale fakt VŽDY pridaním VODY!!!

Vyskúšal som to xy krát doma na všetkých druhoch pálenky z oficiáolnych páleníc.

Máme tvrdú vodu v(vysoký obsah minerálov) a tie spôsúbujú BIELE zafarbenie.

Dolial som destilovanú vodu a voalá pálenka krásna číra.

Aj od deda voda je krásne číra pálenka.

Tak pozor na to!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 189.242 (?), 28.2.2014 21:03

suhlasím z vaším receptom, já odoberám 0,8dl, je jedno kolko mám vodky v kotlíku, a som si naprosto istý že to je čisté aj bez merania v labáku. zatial som mal len chválu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.205 (?), 28.4.2012 18:22

Jedná se o oxidaci methanolu na formaldehyd pomocí manganistanu draselného KMnO4. Pokud je methanol CH3OH přítomen, dojde k redukci manganistanu draselného na burel MnO2, který se vyloučí jako pevná látka. Pokus se provádí takto: Do zkumavky odměříme asi 1 ml zkoumného vzorku, přidáme 4 ml 20% kys. sírové a za chlazení v ledové lázni a stáleho promíchávání dávkujeme asi 1 g jemně rozetřeného KMnO4. Pokud je methanol přítomen, zmizí červenofialové zabarvení a objeví se vyloučený burel, který sedimentuje. Lit. V. Šedivec, J. Flek: Příručka anylýzy organických rozpouštědel SNTL, Praha 1968, str 146 slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 106.66 (?), 28.4.2012 18:31

Existuje ještě orientační zkouška přítomnosti methanolu-používá se fuchsin, který se odbarví reakcí s SO2-v přítomnosti methanolu se zbarví červenofialově.
Můžu nicméně potvrdit, že methanol najdete v podstatě v každém destilátu.

Libor

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 37.225 (?), 19.9.2012 21:00

Ked palenka obsahuje vela metanolu ktory vznikol prirodzeným kvasením, takýto alkohol sa dá zušľachtiť ďalším prepálením, a získame zasa poživateľný alkohol. moja otázka znie: dá sa ďalším prepalom opraviť palenka na pitnú keď do nej niekto nalial denaturovaný lieh?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 202.78 (?), 19.9.2012 21:24

Otázkou je, proč by to někdo dělal? Samozřejmě, že se to oddělit dá, jen záleží na tom, co máte k dispozici za zařízení a čím to bylo denaturované. Pamatuju si i takové "machry", co přepalovali Alpu. Ovšem k pálence to má na hony daleko. Kupte si kvalitní pití někde jinde a nepokoušejte štěstí ;) Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 84.130 (?), 24.9.2012 13:07

Kdysi na VŠCHT existovala "tajná diplomová práce" jak zbavit denaturovný líh jeho denaturace. Byla to taková perlička, protože nenznikla na fakultě kvasné chemie, ele chemická technologie. Jednalo se tehdy o potravinářský líh, denaturovaný benzenem, či benzínem a ještě jinými denaturačními prostředky. V současnosti se většinou používají "obecné denaturace" bez další specifikace. Tahdy se potřeboval Čistý alkohol pro některé práce v laboratoři a jeho denaturace v tom byla na závadu. Kupovaný líh pro laboratoře zase musel mít fůru povolení, dohled (prostě fůra papírování a kontrol) a byl také dražší. V dnešní době toto již nikdo neprovádí, protože buď má na "čistý špiritus" nebo ho sežene přes překupníky!!!

Takže teoreticky se dá vyčistit jakýkoliv líh, zaleží na denaturaci, zařízení co máte k dispozici a času co tomu věnujete. Ale stále to bude jen líh!!!Lze to použít max. na likéry, pálenka z toho nikdy nebude!!!.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 103.78 (?), 25.2.2014 13:30

to je teda pěkná kravina, kal na dně dělá maximálně špína z trubek, metyl nelze senzoricky určit

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.2 (?), 20.9.2012 12:07

Zdravím, je to pekne čo píšete, ale iste ste neštudovali chemickotechnologicku fakultu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika