Jaký vybrat refraktometr?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 73.15 (?) 
3.6.2014 21:03, zobrazeno: 32817x

Zdravím všechny ve spolek,

už mě přestává bavit měření cukrů v kvasu běžným(nepřesným) cukroměrem v odměrném válci. Chtěl bych si pořídit refraktometr. Hlavní úkol by měl být měření cukru při zakládání kvasu(případně přímo z ovoce v sadu), v průběhu kvašení a na jeho konci.

Předběžně mám vybraný Refraktometr 0 až 32% Brix na kvas, mošt, řeznou emulzi a další využití

Můžete mi potvrdit mou volbu, případně poradit jaký by byl nejvhodnější.

Díky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 209.132 (?), 5.6.2014 21:57
Nikdo nepoužívá refraktometr?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 155.64 (?), 5.6.2014 22:20

Používám na řeznou emulzi. Na nic jiného jsem nezkoušel. Typ takto z hlavy nevím, ale mohu zítra napsat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 73.71 (?), 6.6.2014 8:38

Refraktometrie ve vašem případě není samospásná, a mám dojem, že se na ni příliš upínáte.

Cukro/ a moštometry v principu měří hustotu, která je v nějakém vztahu k obsahu cukru, během kvašení se koncentrace cukru snižuje, ale současně jdou nahoru (a to dost významně) kvasné produkty, tedy alkoholy (nemám na mysli jen ethanol) a estery, abych zmínil jenom ty nejvýznamnější ( z hlediska koncentrací).

Nu, a tyhle produkty fermentace vám mění hustotu kvasu, ale budou měnit i jeho index lomu, který měříte refrakťákem.

Refraktometrie se používá jako rychlá provozní metoda, např. ve výrobě limonád (v podstatě sladká voda s trochou chemie, kde se výrazněji mění pouze obsah cukru, samotný cukr- sacharoza je přitom hlavní složkou toho "nápoje" ).

A chcete-li opravdu přesný refraktometrický  výsledek, tak vězte, že index lomu je funkcí teploty, proto všechny přesnější ( a tedy i dražší) modely maj krystaly temperované. Chcete-li někde v sadu jen tak zapíchnout měřák do jablka/jablečné drti, obávám se, že to zase budou, slušně řečeno, velmi orientační výsledky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 6.6.2014 9:38

...že to zase budou, slušně řečeno, velmi orientační výsledky.

Nicméně pro potřeby zadavatele asi dostačující. Mám obojí. Refraktometr i moštoměr.  Porovnávám-li hodnoty, liší se velmi málo (pokud odečtu koeficient pro dané ovoce). Spíš je problém, že moštoměr pracuje s velkým množstvím tekutiny (pokud možno vyčeřené) dané teploty, zatímco refraktometr s kapkou a vliv teploty možno zanedbat. Sladkost třeba švestek tak moštoměrem změřit nelze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 73.71 (?), 6.6.2014 9:51

Nicméně pro potřeby zadavatele asi dostačující.Mám obojí. Refraktometr i moštoměr.  Porovnávám-li hodnoty, liší se velmi málo (pokud odečtu koeficient pro dané ovoce).

Tím ale jen potvrzujete můj prvý příspěvek (a zákony fyziky). Je-li zadavatel nespokojen s přesností cukro- moštoměrů, pravěpodobně ho refraktometr nespasí.

Množství vzorku k analýze je věc druhá, nicméně ne všem refrakťákům stačí kapka (Abbého r.) u levných ponorných typů bych to viděl na štamprli vzorku...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 18.68 (?), 6.6.2014 10:11

Dobrý den. Já za sebe napíšu, že pokud dělám kvas jen pro sebe, na to stačí prst a pusa. Vyzrálé ovoce asi pozná každý tím, že ho ochutná a jestli je prokvašený kvas poznám tak, že do něj strčím ten již uvedený prst a pak ho olíznu. Refraktometr vlastním a používám jej pouze na to, když zájemci o plody švestek které jsme vypěstoval, jsou zvědaví na to, kolik cukru plody mají. Svůj kvas jsem asi ještě nikdy neměřil, protože mi není jasné, co udělám s tím, když kvas má hodnotu třeba jen o jeden stupeň jinou, než by se mi líbilo. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 73.15 (?), 7.6.2014 10:56

Díky všem za reakce a rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 9.6.2014 17:30

Ale Vy jste se přeci ale ptal na to, zda-li je refraktometr, který jste si předběžně vybral ten správný (0 - 32 °brixi) a nikdo Vám neporadil a ani se k tomu nevyjádřil. Vhodný je, jen je třeba ho správně používat a nechtít po něm to, co neumí.

Je to poměrné měřidlo, tzn. že na začátku po založení kvasu ukáže na rozhraní jakousi hodnotu, připusťme, že 19 °, která bude v průběhu kvašení klesat. Že nikdy nedosáhne nuly je Vám asi jasné. Mně se osvědčily finální hodnoty 5 - 6 °brixi, u jablkovic i 4 °. Ale refraktometr by neměl rozhodovat o tom, kdy kvas zpracovat, rozhodující je zapálená čajová svíčka u hladiny, doba naložení a teplota (optimum 16 - 18 °C, pro třešně, višně, meruňky a mirabelky raději nižší). Refraktometr je cenný pomocník při nakládání např. durancií, které v loňském roce v okolí Hrubé Vrbky (Bílé Karpaty) vykazovaly cukernatost kolem 30 °brixi. Takže takový kvas je zapotřebí patřičně naředit vodou, jinak si s tím kvasinky neporadí. Zdraví slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 119.228 (?), 9.12.2014 15:13

Podle datumu píšu pozdě, nicméně další rok to třeba někdo najde a pomůže mu to.

Taky jsem dlouho přemýšlel o refraktometru a nakonec ho koupil. Musel jsem však zavolat prodejci, protože jsem úplně nepochopil jak s tím měřit. Bylo mi vysvětleno, že refraktometr a jeho stupnice brix bude vždycky odlišná od cukroměru. Protože refraktometr funguje na lom světla a jelikož je tam ethanol, tak ukazuje jiné hodnoty.

Po asi půl hodinovém rozhovoru s prodejcem jsem dal na něj. Prostě používám přístroj tak, že co naměřím, zapíšu do kalendáře. Zajímá mě jen jediná věc a tou je klesající hodnota na stupnici. Dokud klesá, nechávám v bečce. Dokonce jsem řekl sousedovi, ať mi to přijde změřit cukroměrem. Změřil a říká, ať frčím do palírny, že cukr má 3. Jenže podle refraktometru to pořád pracovalo.

Opět volám prodejci. A ten mi radí, nejezdit nikam. Čekat, až se to zastaví. Dokud klesá, nechat být. I tak mi to nedalo a dvě bečky jsem odvezl na vypálení a dvě jsem nechal. Bylo to v té bečce další měsíc, než se to zastavilo. Pak jsem jel.

Byla to pálenka z jablek. Z prvních 100 litrů bylo 7,5 litru pálenky. Z těch dalších 100 litrů bylo 11 litrů pálenky.

Tak že tak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika