Ale Vy jste se přeci ale ptal na to, zda-li je refraktometr, který jste si předběžně vybral ten správný (0 - 32 °brixi) a nikdo Vám neporadil a ani se k tomu nevyjádřil. Vhodný je, jen je třeba ho správně používat a nechtít po něm to, co neumí.
Je to poměrné měřidlo, tzn. že na začátku po založení kvasu ukáže na rozhraní jakousi hodnotu, připusťme, že 19 °, která bude v průběhu kvašení klesat. Že nikdy nedosáhne nuly je Vám asi jasné. Mně se osvědčily finální hodnoty 5 - 6 °brixi, u jablkovic i 4 °. Ale refraktometr by neměl rozhodovat o tom, kdy kvas zpracovat, rozhodující je zapálená čajová svíčka u hladiny, doba naložení a teplota (optimum 16 - 18 °C, pro třešně, višně, meruňky a mirabelky raději nižší). Refraktometr je cenný pomocník při nakládání např. durancií, které v loňském roce v okolí Hrubé Vrbky (Bílé Karpaty) vykazovaly cukernatost kolem 30 °brixi. Takže takový kvas je zapotřebí patřičně naředit vodou, jinak si s tím kvasinky neporadí. Zdraví slosar-petr@seznam.cz