Jak nejlépe a čím vyčistit demižony před naplněním slivovicí



host - 105.107 (?)
14.1.2015 7:25

Pokud je demižon hodně špinavý bylo by vhodné mytí roztokem hydroxidu sodného (louh). Pozor při rozpouštění vzniká teplo a je to silná žíravina. Případně sodou - ta je slabší.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Michal ze Sudic - (17) - 11.117 (?), 12.1.2015 18:09, zobrazeno: 14208x

Dobrý den přátelé,

rád bych se Vás zeptal jak a čím (saponát) myjete demižony před naplněním nové slivovice, či vína.

Děkuji za odpovědi.

Michal ze Sudic

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
r0m - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 111.40 (?), 12.1.2015 21:49

nejlépe říčním štěrkem s vodou a dobře vypláchnout, saponátem bych to nedělal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 12.1.2015 21:49

Horká voda je nejlepší.

Ještě lepší je demižón na slivovici nepoužívat na nic jiného. Pak můžete lít novou pálenku do demižónu, kde jsou poslední dva hlty slivovice staré.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.1.2015 0:45

Asi tak. Voda a kamínky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 233.132 (?), 13.1.2015 20:46

Horkou vodou bych to nedělal, demižon může prasknout, Už se mi to stalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 13.1.2015 21:06

To nesmíte lít horkou vodu do demižónu studeného, ale do demižónu předehřátého. Teplota nalévané vody by měla být maximálně o 30°C teplejší než předchozí určená k předehřátí. Tedy prakticky když je na dvorku či v dílně chladno tak kolem 15°C, první voda co do demižónu nalejete bude mít maximálně 45°C. po vychladnutí na 30°C ji vylijete a nalijete vodu teplou 60°C kterou předehřejete demižón na 50°C. Tu už nemusíte vylévat a můžete do ní míchat vodu horkou a později téměř vařící. Taky si musíte dát pozor, aby jste prudce neochladili vnější povrch (např položením na mokrý studený beton).

Pro ujasnění přibližně

  • ledová pod 4°C
  • studená od 5°C do 19°C
  • vlažná 20 - 29°C
  • teplá 30 - 54°C
  • velmi teplá 55 - 66°C
  • horká 66 - 79°C
  • velmi horká 80 - 95°C
  • vařící nad 96°C

Pokud potřebujete demižónem manipulovat bez rukavic, pak by teplota povrchu neměla být nad 60°C, protože hrozí, že tak teplý předmět v ruce neudržíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 105.107 (?), 14.1.2015 7:25

Pokud je demižon hodně špinavý bylo by vhodné mytí roztokem hydroxidu sodného (louh). Pozor při rozpouštění vzniká teplo a je to silná žíravina. Případně sodou - ta je slabší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 14.1.2015 10:27

Jj, mytí louhem je nejlepší hned po použití. Tedy třeba po stočení vína do lahví tak, aby nedošlo k přischnutí kalu na stěny a dno.

Před použitím po delším skladování prázdného pak stačí vypláchnout jen vodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika