Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Jablkovy kvas meranie cukru

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.254.139 (?)
8.11.2018 22:13
Tak ja som dnes volal do palenice, lebo zajtra som objednaný na pálenie. Hovoril som mu, že slivky mali vyšší cukor na začiatku, dal som som ich do pivnice kde jeho stále 17-18 stupňov. Za tie 3 týždne sa takmer ani nepohli. Hovoril mi, z tieto slivky sú už vraj určite vykvasene, že durandzie a bystricky majú iny podiel susiny a cukru. Co je ale zaujímavé, že som i o bol dnes po takmer 8 týždnoch ďalšie meranie a vyšli mi nasledujuce výsledky : Ešte podotknem, že zakladane boli zhruba rovnako a bez cukru, 1. Sud - založený 8.9.2018 refraktometer 11bx, cukromer necelých 6bx 2. Sud - založený 16.9. Refraktometer 9bx, cukromer 3.5bx 3. Sud - založený 20.9. Refraktometer 11bx, cukromer 5,5 bx
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (13) - xxx.xxx.254.139 (?)
16.10.2018 18:39, počet návštěv: 15503
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

tak dnes som pokusne meral cukor v kvase a vysledky su zaujimave. na jablkovom kvase mi ukazuje refraktomer po takmer 8 tyzdnoch 5bx, cukromer iba 1. slivkovy kvas ukazuje v dvoch sudoch po 60l, refraktomer 8, cukromer 4. dalsie dva kvasy v 30l sudkoch ukazuje refraktomer 10-11 a cukomer 5-6. pritom tieto male sudky boli rovnako zakladane ako tie vacsie. uz asi 2 tyzdne su v pivnici, kde mam 17 stupnov. myslite ze to mam este nejako rozbehnut? lebo moc sa to odvtedy nepohlo.

dalsia taka zaujimavost je, ze ked som volal do dvoch palenic, tak v jednej mi povedal, ze to jablko musim este nechat, aspon na 3Bx a bude hotove. v druhej mi povedali, ze bez problemov 5 a nizsie uz je kvas hotovy.

dokonca v tej jednej palenici mi hovoril, ze tento rok este v palenici nemal slivky pod 8Bx, hrusky pod 7 a jablka pod 5. ze maju vela cukru toho roku.

co si o tom myslite?

Připojit reakci   
   

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.50.31 (?)
16.10.2018 20:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkný názorný příklad v rozdílech měření refraktometrem a hustoměrem.
A otázka do diskuze - který způsob je přesnější a více vypovídající o množství zbytkového cukru ve směsi se třemi hustotou rozdílnými látkami?

Rafael.

Připojit reakci
      

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.254.139 (?)
16.10.2018 20:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no napriklad ten jeden palic v palenici kam mam ist v piatok s jablkama, tak ten mi hovoril, ze cukromer je nepresnejsi ako refrakt. ale v druhej palenici, mi povedali uplny opak, ze ak mi refraktometer ukazuje 5 a menej, tak uz je zbytkovy cukor minimalny. tak naozaj neviem

este ak mozem, tak k tej mojej otazke ohladom toho slivkoveho kvasu v malych 30l sudoch, mam to nejako riesit, alebo nechat tak?

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


Jiří 1968 (1278) - xxx.xxx.137.210 (?)
16.10.2018 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neřešit, nechat kvas dokvasit.V neděli jsem kontoloval slivkové kvasy, Domácí (14 120 litrových beček 7-8 Brix) Durancie (3 bečky 120 l shodně 10 Brix) a Bystrické žluté (3 bečky 120 l 6 Brix).Zásadně měřím refraktometrem je přesnější, používám ho snad 10 let a pod 5 Brix jsem se ještě nedostal.Pálit budu až na přelomu leden - únor, všechny pálenice v okolí jsou zavaleny jabkami.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (17041) - xxx.xxx.92.238 (?)
16.10.2018 21:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jeden palic v palenici... hovoril, ze cukromer je nepresnejsi ako refrakt. ale v druhej palenici, mi povedali uplny opak

Panuje vžitý mýtus že nejlepším odborníkem na přípravu kvasu je majitel či provozovatel pálenice. Je to stejné, jako předpokládat, že nejvíc rozumí pěstování ovoce ten, kdo dobře moštuje. 
   Radit, co s kvasem, který má 5,7,10 Brix, když nevím, jakou mělo ovoce při zakládání sladkost a kolik bylo přidáno cukru (a to palič obvykle neví), jestli se nezačíná kazit, kde je uložen, atd je věštění z koule. Mám zkušenost, že v palírně mi vždycky poradili pálit v době, kdy měli volno. Když bylo obsazeno, radili ještě počkat (abych nekřivdil, nebylo to všude a bylo to jen dvakrát).

Připojit reakci
            

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.50.31 (?)
16.10.2018 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty 30l soudky s těmi 10°Bx bych slil do uprázdněného většího a nechal ještě pokvasit.
(V malých objemech a při nižších teplotách kvasí vše hůř. Větší objemy mají jistou tepelnou setrvačnost a kvašením se i trochu zahřívají).
10°Bx je ještě dost, to by ještě kvasit mělo. Ale nevím jaká jejich byla vstupní cukernatost...

Rafael.

Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
17.10.2018 7:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

slivky v tych malych sudkoch su vacsinou durandzie a bystricky, pri zalozeni kvasu mali cukor cca 20-22 a nepridaval som ziadny cukor. 

v piatok sa mi po jablkach uvolnia sudy, tak ich zlejem dokopy a snad do toho 9.11. kedy mam termin v palenici, dokvasia.

Připojit reakci
                  

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.58.132 (?)
17.10.2018 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud měly "JEN" 20-22°Bx a nebyly docukřené, (což by bylo absolutně zbytečné mrhání cukrem), tak by ještě kvasit měly. A pokud se vinou nižší teploty už kvašení zastavilo, tak se kvasu nic nestane protože lihu už obsahuje dost.
(Já jsem své rané s mizernou cukernatosti vždy docukřoval na podobné hodnoty a vždy jsem se dostal aspoň na 5°Bx. Ale pravdou je, že se jednalo o rané odrůdy takže ve stodole i venku bylo teplo. U pozdních odrůd, jablečných moštů apod. taky, ale ty byly umístěny v kvasírně, v místnosti kde jsem jim topil. Se studeným kvašením výšecukernatých kvasů mám velmi špatné zkušenosti a proto se mu vyhýbám. A když už nebylo zbytí, tak jsem je nechal pod bublátky až do příštího jara až léta kdy díky větší venkovní teplotě dokvasily).
*
Za úvahu by možná stálo i to, moc práce to nedá, postavit soudek na izolační podložku a zaizolovat ho.
(Zkoušel jsem dávat do sudů i topné el. spirály s takovým příkonem aby mohly být zapnuté trvale, ale vůbec se to neosvědčilo).

Rafael.

Připojit reakci
                     

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
17.10.2018 13:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

uvidim ked ich prelejem do vacsieho suda. ostali mi este nejake chladomilne kvasinky, tak skusim urobit aj zakvas a vmiesat ho tam. teplota je tam teraz uz stala okolo 17C, tak snad sa to este chyti.

Připojit reakci
                     

Jablkovy kvas meranie cukru


Cletus (1) - xxx.xxx.200.61 (?)
18.10.2018 9:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rafaeli, jelikož zde přispíváte jen jako "host" nemohu vám poslat soukromou zprávu proto to činím takto veřejně.

Mohl by jste mi, prosím, napsat zprávou odkud jste? Jen z čiré zvědavosti. Váš "vývoj" od ovocných vín k pálenkám a likérům je v podstatě shodný s mým :) tak by mě jen zajímalo zda-li nejsme náhodou "sousedé".

Velice děkuji za odpověď!

Připojit reakci
                        

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.58.132 (?)
18.10.2018 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Valašské království.

Rafael.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.208.17 (?)
10.11.2018 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky nevím, čemu se dá věřit; asi 10 dnů před termínem pálení jablečného kvasu jsem měřila doma cukroměrem - výsledek 1, další den jsem si nechala přeměřit cukernatost refraktometrem v dohodnuté pálenici s výsledkem podobným - 2-2,5, tentýž den jsem si ho nechala přeměřit v jiné pálenici - výsledek 5-5,5 a doporučení ještě nějakých 10 dnů počkat a přijít zkontrolovat. Kvasilo ve třech 120 l sudech 11 týdnů, napáleno 23 l jabkovice o síle 58%, fantastická lahodná chuť s výraznou vůní jablek. Moje zkušenost a závěr - jablka opravdu potřebují pro správné prokvašení min. 10-11 týdnů při teplotě cca 20°C, u dobře vyzrálých jablek je zbytečné přidávat cukr a opravdu se stačí řídit cukroměrem.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.246.212 (?)
14.11.2018 13:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

priatelia, tu je odkaz:   Pekný deň. Na základe korekcie refraktometra. Refraktometer je nakalibrovaný na meranie cukornatosti v ovocí. Tzn., počiatočný cukor. Keď meriate zvyškový cukor v kvase (kvasný proces), hodnoty ktoré získate na stupnici tohto meracieho prístroja nezodpovedajú realite. Pri porovnaní meraní zvyškového cukru v kvase refraktometrom a cukromerom (ponorné meradlo priamo určené na meranie na zvyškového cukru v kvase) sa zistilo, že rozdiel vo výsledkoch je práve 5 °Bx. Tzn., ak odmeriate zvyškový cukor v kvase cukromerom, nemusíte odpočítavať nič, máte presný výsledok. Ak však zmeriate zvyškový cukor v kvase refraktometrom, musíte odpočítať vyššie uvedenú hodnotu. Palenice.sk

to znamena ak vam refraktometer ukazuje 5 °Bx tak vam už neklesne a zvyškový cukor je už prakticky nulový a treba ísť páliť...

Připojit reakci
   

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (13) - xxx.xxx.237.32 (?)
19.10.2018 9:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K tomu meraniu by som dodal este jednu vec. kedze cukromer ukazoval 1 a Refr. 5, tak neverim, ze by to este dokazalo klesnu na 3 (podla refraktomera), to by mi potom cukromer ukazal podla logiky zaporne hodnoty :)

Připojit reakci
      

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.16.62 (?)
19.10.2018 9:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jedte pálit, refrak.má odchylku, čím více lihutak větší, odhad 8 lit.na 100 kvasu.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
19.10.2018 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no dam vediet, ako som dopadol. mal som ist dnes, ale v palenici praskol kotol, tak vsetkych ludi na najblizsi tyzden musel zrusit. nastastie sa mi podarilo zohnat na nedelu inu palenicu, tak snad to vyjde.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (13) - xxx.xxx.5.147 (?)
21.10.2018 19:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak nakoniec mi zo 180 litrov kvasu natieklo 21 litrov 52ky.
Připojit reakci
            

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.238.190 (?)
6.11.2018 23:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě letos ty švestky ukazují také po 8 týdnech kvašení při stabilní teplotě 20/22 stupnů 9 Brix.Při zakládání kvasu jsem přidával na 120 litrů bečku 1 kilo cukro na rozkvašení a kvasinky. Vstupní hodnota byla 20/21 Brix. Svíčka stále zhasíná.Nejdříve jsem uvažoval, že ještě 14 dní počkám, ale po přečtení jiného přízpěvku s podobným problémem, kde uživatel píše že to nechal ještě další tři týdny a hodnoty se již nehnuli, jsem se rozhodl to nechat o víkendu vypálit. Tak uvidíme jestli se letos ty refraktometry zbláznili, nebo opravdu při vyšší alkoholitosti skreslují.

Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


Kamil Severa (79) - xxx.xxx.234.79 (?)
7.11.2018 8:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Po dalších týdnech dokvášení se třeba hodnoty nehnou, ale bylo mi doporučeno nechat kvas když je zdravý klidně 12 í více týdnu tzv. Na peckach, ze se to.pak projeví pozitivně na vůni, tak uvidíme. Chci letos dvě bečky nechat minimálně přes 100 dnů, třeba i dyl
Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.254.139 (?)
8.11.2018 22:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak ja som dnes volal do palenice, lebo zajtra som objednaný na pálenie. Hovoril som mu, že slivky mali vyšší cukor na začiatku, dal som som ich do pivnice kde jeho stále 17-18 stupňov. Za tie 3 týždne sa takmer ani nepohli. Hovoril mi, z tieto slivky sú už vraj určite vykvasene, že durandzie a bystricky majú iny podiel susiny a cukru. Co je ale zaujímavé, že som i o bol dnes po takmer 8 týždnoch ďalšie meranie a vyšli mi nasledujuce výsledky : Ešte podotknem, že zakladane boli zhruba rovnako a bez cukru, 1. Sud - založený 8.9.2018 refraktometer 11bx, cukromer necelých 6bx 2. Sud - založený 16.9. Refraktometer 9bx, cukromer 3.5bx 3. Sud - založený 20.9. Refraktometer 11bx, cukromer 5,5 bx
Připojit reakci
                  

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
12.11.2018 7:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak v piatok som bol palit slivky a tie kvasy co som spominal so zbyytkovym cukrom 9-11Bx boli podla majstra velmi kvalitne. celkovo vyslo zo 180l kvasu po nariedeni 20l vonavej 52ky, na ktoru mi pan palic povedal, ze ju zoberie vzorku na sutaz :) takze velka spokojnost.

Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (49) - xxx.xxx.208.104 (?)
12.11.2018 17:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stále nechápem prečo niekto používa refraktometer na meranie vykysnutého kvasu. Pripadá mi to ako snaha zmerať množstvo alkoholu teplomerom...:) Refraktometer nie je na to určený! Čítam tu aj príspevky, zdá sa skúsených pestovateľov ktorí veria že refraktometer dokáže v prekvasenom kvase zistiť množstvo cukru. Potom sa ani nečudujem menej skúseným záhratkárom že bez váhania preberajú tieto chybné techniky. Absolútne nechcem spochybňovať vedomosti autorov niektorých príspevkov. Pravidelne píšu príspevky ktoré vo veľa prípadoch majú aj hlavu aj pätu. Preto ma zamrzí keď vidím ako sa držia zubami nechtami mýtu, že refraktometer dokáže odmerať množstvo zbytkového cukru v prekvasenom kvase.

Áno, refraktometer je zaujímavá "hračka".Je pekný a rýchly (ako pištolník v kultovom westerne) :) Dokáže s dosť veľkou presnosťou odmerať cukornatosť čerstvého ovocia. Jeho nesporná výhoda je v tom, že to dokáže aj z malej kvapky. Pri zakladaní kvasu je to dobrý ukazovatel kvality použitého ovocia. Ale nemali by sme preceňovať jeho schopnosti!

Naozaj si myslíte že ak meriate vykysnutý kvas refraktometrom, a ukáže vám hodnotu 11°Brix..tak je v ňom ešte 11 kilogramov cukru/100L???

Pripravujem niekoľko kvasov ročne. Verím že je tu veľa pestovateľov s oveľa väčšími vedomosťami a skúsenosťami. Napriek tomu si dovolím tvrdiť že kvalita a pripravenosť kvasu na destiláciu sa určuje inak ako meraním refraktometrom!

Připojit reakci
                  

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.55.32 (?)
12.11.2018 20:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naozaj si myslíte že ak meriate vykysnutý kvas refraktometrom, a ukáže vám hodnotu 11°Brix..tak je v ňom ešte 11 kilogramov cukru/100L???

Tohle tady nikdo nikdy netvrdil.
Jen to, že je to údaj orientační a k nějakým přesným analýzám nepoužitelný. Tady a i v různých seriozních zdrojích se tvrdilo, že pokud kvas po delší době ukazuje ještě 11°Bx rozhodně není dokvašený. O dokvašeném kvasu se dá hovořit pokud refraktometr ukazuje hodnoty kolem 5°Bx.
Samozřejmě se musí brát v úvahu, že pokud kvas má při zakládání např. 25-30°Bx nebo i více, tak v běžných podmínkách je ta hodnota 11°Bx už konečná. Ale za to refraktometry nemůžou. Za to může vysoký obsah lihu který kvašení ukončí a ne nepřesnost refraktometrů.
Každý kvas, každé dezertní víno, každá medovina kterou jsem kdy vyrobil jsem měřil refraktometrem, obsah alkoholu zpočátku zjišťoval destilační zkouškou a všechny údaje byly pro domácí účely použitelné.
Tak proto začínám být už na tu dohenestaci refraktometrů tady až alergický.
Nikomu nic nebrání si to sám vyzkoušet. Udělat si pár referenčních roztoků lihu s vodou, do nich přidávat cukr, nebo cukerný sirup a měřit. Pak si to přepočítat přip. porovnat s měřením klasickým ponorným hustoměrným cukroměrem...
(Ono vlastně i na ten hustoměr který já osobně rád nemám a ukazuje úplně jiné údaje než refraktometr který používám už skoro 40 let se dá zvyknout. Jen to chce čas, zkušenosti, ale hlavně ty dva údaje nezaměňovat nebo nepokoušet se je LAICKY přepočítávat nebo LAICKY porovnávat!!!)!


Rafael.

Připojit reakci
                     

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (49) - xxx.xxx.208.104 (?)
12.11.2018 22:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pán Rafael,

    ani som nedúfal že nezareagujete. Vaša záľuba v refraktometroch mi nemohla uniknúť. Je úsmevné aká silná je Vaša viera v tieto optické prístroje:)

...tohle tady nikdo nikdy netvrdil.

Ale tvrdil!  Asi si už nespomínate na diskusiu pod názvom "kolik cukru má být v kvasu při pálení"

Budem Vás citovať...  "Ale to nic nemění na faktu že je to nejrychlejší, nejjednodušší a v praxi nejpoužívanejší způsob meření zbytkového cukru ve vínech a kvasech".

...a je toho viac, kde tvrdíte že refraktometerom sa dá odmerať obsah cukru vo vykvasenom kvase. Nebudem sem tie príspevky zbytočne vypisoveť všety. Nie je mojou úlohou ani cieľom presvedčiť Vás o tom že je to tak.!

tak proto začínám být už na tu dehonestaci refraktometrů tady až alergický...

Ale to nemusíte! Ja refraktometer v žiadnom prípade nedehonestujem. Podľa mňa je to jeden skvelý prístroj. Ak sa používa na to, na čo je určený dokonca dáva aj veľmi presné hodnoty. Ja len tvrdím, že obsah cukru v prekvasenom kvase určiť nedokáže. Ale to je v poriadku, lebo na to nie je určený.

Nechcem aby ste tieto riadky vnímali ako útok na Vás, to by ma mrzelo. Jednoducho máte len iný názor ako ja. 

Ak niekoho zaujíma ako dokáže alkohol skresliť meranie obsahu cukru v roztoku nech si urobí malý test: Ak dáte do 100ml vody 6gramov cukru tak vám refraktometer ukáže 6°Brix   Ak do tohoto roztoku pridáte X mililitrov alkoholu ako sa zmení meranie?

S pozdravom.

Připojit reakci
                        

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.53.50 (?)
13.11.2018 0:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, to je dobrý nápad.

Ta praktická zkouška měřením, zahušťováním nebo zřeďováním lihovo-vodným-cukernatých roztoků a jejích měřením refraktometry a hustoměry.

Snad pak nebudete argumentovat tím, že tak to dělat nejde. Že měření zkreslují i některé složky mimo výše uvedených. 

Rafael.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (49) - xxx.xxx.208.104 (?)
13.11.2018 19:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja si myslím, že nemá zmysel ďalej o tom diskutovať.

Naše názory sú na meranie zbytkového cukru v prekvasených kvasoch diametrálne odlišné.

Bol by som nerád, aby sa naša debata zvrhla na dokazovanie čo, kto, kedy a ako napísal a ako to myslel. Myslím že na podobné doťahovanie sa nezníži ani jeden z nás.

Ja si "bohužial" stojím za svojím názorom. Nemám pocit že ma niekto dokáže presvedčiť o opaku.

Pred pár rokmi, keď sa mi dostal do rúk môj prvý refraktometer bol som z neho rovnako nadšený ako Vy pán Rafael. Ale postupom času som narazil na jeho limity. Vykvasený kvas obsahuje toľko zložiek rozličnej povahy, a čakať že refraktometer v ňom zmeria presný obsah cukru je prinajmenšom naivné. Ale to nič nemení na tom, že refraktometer je skvelý prístoj na meranie obsahu cukru v roztokoch s obsahom cukru a čerstvých ovocných šťavách.

Ak ste si všimi, tak cukromer alebo muštomer som v mojich príspevkoch nikdy nespomenul. Tie pracujú na úplne inom princípe. Verím, že cukromer je do určitej miery celkom dobré vodítko na zhodnotenie kvasu pred destiláciou. Použtie digiálnych refraktometrov hodnotiť nemôžem, lebo žiadny nevlastím a nemám s nimi ani žiadne praktické skúsenosti.

Verím, že máte bohaté skúsenosti. Nejaké som nazbieral aj ja. :) Akú majú kvalitu nedokáže pravdepodobne posúdiť ani jeden z nás.:)

           S pozdravom...

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
14.11.2018 11:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak ja pridam este jednu poznamku. vcera som schvalne robil pokus s refraktomerom. Do pohara vody som pridal asi 2 velke lyzice cukru a zmeral som cukornatost pri teplote 20 stupnov. vysla mi 11 Bx. potom som postupne po malych davkach prilieval potravinarsky 80% lieh. kazdu davkou sa obsah cukru zvysoval. po pridani neceleho 1dcl do cca 3dcl rozotoku som nameral cukor 15 Bx.

takze tu mate prakticku ukazku ako alkohol vo vykvasenom kvase, vyrazne skresluje pre merani refraktomerom, obsah cukru v kvase. 

preto je pravda, ze meranie refraktomerom obsah cukru v kvase je VELMI orientacne. viac presnejsie je meranie cukromerom, kedy treba odobrat z kvasu must, prefiltrovat a zmerat.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.53.50 (?)
14.11.2018 12:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za zveřejnění Vašich pokusů.

Jen mi přijde trochu divné, když už jste se do toho dal, že jste ty roztoky taky nezměřil cukroměrem - hustoměrem.

Pro porovnání...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Marek-TT (395) - xxx.xxx.182.44 (?)
14.11.2018 12:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Porovnanie hustomer vs. refraktometer by aj mňa zaujímalo. Posledné roky merám iby refraktometrom, zatiaľ mi tie hodnoty viac-menej sedeli.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (13) - xxx.xxx.237.32 (?)
14.11.2018 14:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no ak mam pravdu povedat, tak som nemal vobec cas, robil som to narychlo. ale urcite este spravim este meranie aj s cukromerom. take celkove porovnanie, aby sme mali nejaky realny obraz o rozdieloch. urcite budem merat aj objem alkoholu v roztoku. skusal som to aj teraz len refraktomerom, ale tomu moc neverim.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (49) - xxx.xxx.208.104 (?)
14.11.2018 20:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň.

Mrzí ma, že ma nechápete celkom správne.

Nemyslím si. že má nejaký zmysel porovnávať meranie jedného, a toho istého roztoku prekvaseného kvasu refraktometrom a cukromerom. Oba prístroje pracujú na úplne inom princípe a preto výsledky budú vždy rozporuplné.

Refraktometer nemá šancu namerať nejaké relevantné hodnoty v roztokoch typu: prekvasený ovocný kvas. Podľa mňa je refraktometer úzko špecializovaný na meranie roztoku vody s cukrom, to znamená čerstvé ovocné alebo zeleninové šťavy a podobne.

Ako som už spomínal, prekvasený kvas obsahuje veľa kvasením vzniknutých zložiek s rôznou hustotou a povahou ktoré majú rôzny lom svetla prechádzajúcim cez optický hranol. To znamená že výsledky merania cukru vo vykvasenom kvase refraktometrom je (mierne povedané) "veľmi nepresné".

Skúste napríklad refraktometrom zmerať Ocot... koľko by mal obsahovať cukru?...a čo na to refraktometer???  Alebo ovocná pálenka?...čo by podľa Vás mal ukazovať logicky refraktometer?...a čo nameral reálne? A čo obyčajná soľ?(slaná voda)...tá dokáže imitovať cukor dokonale!

V prekvasenom kvase vzniklo toľko rôznych látok že určiť čo vastne zobrazuje stupnica refraktometra je nemožné!

Neviem čo napísať na záver.

Možno len poradím záhradkárom začínajúcim zakladať svoj prvý kvas: Nestrácajte čas meraním prekvaseného kvasu refraktometrom v snahe zistiť koľko je v ňom zbytkového cukru. To jednoducho nie je možné!

Spôsobov ako posúdiť či je kvas pripravený na cestu do pálenice je viacero. Myslím že ak si osvojíte naozaj správnu a precíznu techniku prípravy kvasu od začiatku až po koniec tak ich ani nebudete potrebovať!!!

S pozdravom...

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Marek-TT (395) - xxx.xxx.235.1 (?)
14.11.2018 21:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes mi celé poobedie vŕtala táto diskusia v hlave. Hoci tu padlo viacero vecných argumentov, prečo nepoužívať refraktometer na meranie cukornatosti už rozbehnutých kvasov, ja som doteraz nemal dôvod jeho výsledky spochybňovať. Pár rokov dozadu som používal hustomer s Klosterneuburskou stupnicou. Na refraktometer som presedlal najmä kvôli pohodlnejšiemu meraniu a presnejšiemu odčítavaniu zo stupnice. Zakúpil som si ho v čase, keď som experimentoval s jablkovým ciderom. Najnižšiu cukornatosť som nameral 0,8° NM, čo je necelých 4° Bx a koncentrácia alkoholu bola 7,7% obj. (nameraných pomocou HPLC). Na refraktometri mám viacero stupníc, no riadim sa podľa °NM, čo má pre mňa najväčšiu výpovednú hodnotu. Preto si myslím, že niekedy ani tak nejde o chybné meranie ako o chybnú interpretáciu údajov. Vždy je dobré si zvoliť jednotku cukornatosti, v ktorej budem merať a tiež zariadenie, ktorým budem merať. A samozrejme použiť reprezentatívnu vzorku. To znamená čistý kvas bez prímesí ovocia. Tie totiž skreslia výsledok tak pri meraní refraktometrom ako aj hustomerom.

Treba si uvedomiť, že oba spôsoby sú nepriamymi metódami stanovenia. To znamená, že sa merajú veličiny (index lomu, hustota), ktoré by mali iba reprezentovať množstvo cukrov v roztoku. Takéto merania dobre fungujú pri binárnych zmesiach (dvojzložkové zmesi, napr. voda+cukor). Pri trojzložkových (voda+cukor+alkohol) fungujú horšie a takéto merania budú len orientačné. 

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (49) - xxx.xxx.208.104 (?)
15.11.2018 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň pán Marek

 nemyslím si, že ak použijete na odčítanie meranej hodnoty inú stupnicu na refraktometri tak bude meranie presné alebo viac presné...

Narýchlo som urobil pár meraní.Kto chce ten si urobí vlastné aby mal empirickú skúsenosť:)

Merané univerzálnym refraktometrom 32°Brix.

Vinovica 56% - 17,5°Brix

Roztok voda + cukor 100ml/6gr - 6°Brix         (cukromer 6)

(ďalej budem do horeuvedeného roztoku vody s cukrom s hodnotou 6° Brix postupne pridávať po 10 ml vínovicu s hodnotou 56% alkoholu).

(70ml roztok 6°Brix) + 10ml vinovica - cca 7,2°Brix      (cukromer cca 2,3)

(70ml roztok 6°Brix) + 20ml vínovica - cca 8,9°Brix       (cukromer cca 0)

(70ml roztok 6°Brix) + 30ml vínovica - cca 10,7°Brix           -//-

Posledné meranie cukromerom by pravdepodobne malo mínusové hodnoty, ale meranie som robil v 100ml odmernom valci a kôli malej výške odmerného valca už cukromer nemal kam klesať.

Prekvasený kvas obsahuje viac ako tieto tri zložky, ktoré tak isto dokážu ovplyvniť meranie refraktometrom!

Myslím že meranie kvasu nebude orientačné ako píšete, ale meranie bude nepoužiteľné...

S pozdravom

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Marek-TT (395) - xxx.xxx.235.1 (?)
15.11.2018 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zaujímavý príspevok, hlavne tá empirická časť (nerobím si srandu, oceňujem, že Ste tomu venovali svoj čas). Skúsim teda postupne reagovať.

nemyslím si, že ak použijete na odčítanie meranej hodnoty inú stupnicu na refraktometri tak bude meranie presné alebo viac presné...

Tak som to ani nemyslel. Výhodou viacerých stupníc je to, že si môžete vybrať tú, ktorá Vám vyhovuje. Niekto je zvyknutý používať °Bx, niekto °KMW, niekto °NM. Pre mňa má najväčšiu výpovednú hodnotu stupnica NM, vyjadruje koncentráciu cukrov v g/L a som na ňu zvyknutý. 

Čo sa tých meraní týka, tak som to trocha prepočítal na koncetráciu cukru a alkoholu v jednotlivých roztokoch. Východiskový roztok má konc. 6g/100 ml, tak ako píšete. Postupným narieďovaním vínovicou sa dostaneme na koncentráciu 4,2 g/100 ml (posledný roztok 70 ml 6°BX+30 ml vínovice). Hovoríte, že cukromer už nemal kam klesať, čiže z toho by vyplývalo, že v danom roztoku nie sú žiadne cukry. To však nie je pravda, bolo ich tam ešte 4,2 g/100 ml. Alkohol totiž oklamal cukromer laugh Obsah alkoholu bol neuveriteľných 16,8 % obj. (v reálnych podmienkach v podstate nedosiahnuteľná hodnota). Refraktometer však tiež bol oklamaný, pretože zmes sa z dvojzložkovej (voda+cukor) zmenila na trojzložkovú (voda+cukor+alkohol). Vtedy meranie stráca svoju presnosť, pretože koncetrácia alkoholu v istom bode kvasenia prevýši konc. cukrov a refraktometer vlastne nevie, čo meria.

Druhá vec, čo v tom pokuse nesedí je, že Ste nezvolil práve najvhodnejší postup. Realita je taká, že alkohol počas kvasenia pribúda pomalšie ako klesajú cukry (prekvasením každých cca 1,7 g cukrov vznikne 1% obj. alkoholu). Vo Vašom pokuse to bolo presn naopak. Cukor sa iba veľmi málo narieďoval, klesol zo 6g na 4,2 g/100 ml. Naopak alkohol pribúdal enormne rýchlo (zo 7% obj. v prvom roztoku vystúpil až na 16,8% obj. v poslednom roztoku.

Po tretie, svojim predošlým príspevkom som nechcel vyzdvihovať jednu alebo druhú metódu merania. Chcel som len poukázať na to, že obe metódy majú svoje nepresnosti a podeliť sa o moju skúsenosť s meraním refraktometrom.

P.S.: Ak budete mať ešte niekedy čas a chuť, skúste ten pokus zopakovať, ale zvoľte reálnejšie podmienky merania. Výsledky by určite zaujímali nielen mňa.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (49) - xxx.xxx.208.104 (?)
15.11.2018 22:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Mojim cieľom nebolo simulovať reálne podmienky ale poukázať na chybné meranie refraktometra v roztokoch obsahujúcich zložky ktoré toto meranie dokážu ovplyvniť,

Váš komentár neobsahoval tú najdôležitejšiu vec. Je refraktometer schopný podľa Vás zmerať množstvo zbytkového cukru vo vykvasenom kvase...???

Nemyslíte si že refraktometer nie je na podobné meranie stavaný? :)

Neplánujem robiť žiadne ďalšie pokusy. Mne úplne stačí aj to že refraktometer tekutinu ako je alkohol, ocot, rôzne kyseliny a iné látky mylne interpretuje ako cukor. Na základe toho som presvedčený, že meranie obsahu cukru v prekvasených kvasoch nie je možné urobiť refraktometrom. To je všetko.

Ja osobne zbytkový cukor v kvase neriešim. Pripravenosť kvasu posudzujem inak.

S pozdravom...

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Marek-TT (395) - xxx.xxx.182.44 (?)
16.11.2018 7:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale povedzte mi potom p. Edgar, na čo je také meranie dobré, ktoré nesimuluje reálne podmienky??? Na základe vlastných skúseností a pozorovaní môžem povedať, že refraktometer mi doteraz vždy ukázal hodnoty, ktoré orientačne kopírovali stav v sude. Podotýkam, že sa to vzťahuje na kvasenie muštov. Pri kvasoch z celého ovocia treba eliminovať prítomnosť tuhých podielov ovocia.

Prečo by som mal riešiť ocot alebo iné kyseliny, keď sa bavíme o kvasoch, ktoré dané zložky obsahujú v minimálnom množstve? Väčšiu chybu si myslím, že spôsobí skôr nepresné odčítanie zo stupnice wink 

Môj záver z toho je, že chybovosť merania refraktometru a hustomeru je porovnateľná. Hustotu totiž tiež ovplyvňujú aj iné zložky ako len cukry (viď prilievaný alkohol vo Vašom pokuse vyššie).

Aj tak som rád, že sme si tu slušne vymenili skúsenosti a že sa táto debata aj napriek odlišným názorom nezvrhla na vzájomné urážanie a osočovanie yes Nech sa dari.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.230.147 (?)
18.1.2019 11:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zaujímavá diskusia,

Ja tvrdím, že refraktometrom je možné merania zbytkového cukru bez väčších nepresností. V praxi stačí odpočitať 5 stupňov Bx zo stupnice a dostanete reálnu hodnotu, ktorú Vám ukáže aj cukromer. Takto to funguje samozrejme pri reálnych a dosiahnuteľných podmienkach v kvase. Pri riedení v takých pomeroch alkoholu, aký nariedil pán Edgar to vlastne nedáva zmysel a ani jedno zariadenie neukáže reálne údaje.

Majte sa

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (13) - xxx.xxx.237.32 (?)
16.11.2018 9:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ja by som mal jednu otazku teda. ako posudzujete pripravenost kvasu? ja sa snazim viacerymi sposobmi, vratane merania zbytkoveho cukru, ktore ale ako sme zistili, nie je presne. napriklad by ma zaujimal pokus so svieckou. skusal som to na takmer vsetkych kvasoch. otvoril som sud, zapalil sviecku a vzdy zhasla, cize podla toho kvas este stale kvasil a produkoval CO2. no a kedze CO2 je tazsie ako vzduch tak sa drzi stale na povrchu kolaca. preto si myslim, ak chceme svieckou zistit, ci je uz kvas vykvaseny, tak treba sud otvorit a dobre vyvetrat zbytkovy CO2, potom sud zakryt na 5-10 minut, otvorit a skusit sviecku znova. vtedy uz viem ak nezhasne, tak kvas je hotovy. 

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (17041) - xxx.xxx.236.1 (?)
16.11.2018 11:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

kedze CO2 je tazsie ako vzduch tak sa drzi stale na povrchu kolaca...

Jenže CO2 taky reaguje s vodou na kyselinu uhličitou. Takže když nějaký čas žádný nový plyn nepřibývá, rozpustí se v tekutém podílu kvasu. A svíčka nezhasne.
   Jinak připravenost kvasu posuzuji pohledem (bublinky na hladině,  potopila se deka, vyčeřil se mošt,...) poslechem (nešumí) ochutnáním (není sladký) rozvahou (doba kvašení x teplota). U švestek není třeba připravenost hlídat.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (17041) - xxx.xxx.92.38 (?)
14.11.2018 14:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

takze tu mate prakticku ukazku ako alkohol vo vykvasenom kvase, vyrazne skresluje pre merani refraktomerom, obsah cukru v kvase.

Zajímavé. Nicméně - pokud přidáte do 2 deci vody s cukrem 1 deci tak koncentrovaného lihu, získáte bezmála 30% ní likér. Natolik ovoce nikdy nevykvasí. Na druhé straně celkový se přídavkem lihu zvětšil, takže cukernatost se ve skutečnosti snížila.
   Přilití lihu sníží hustotu cukerného roztoku víc, než kdyby se přilila jen voda. Použití cukroměru na principu hustoměru tak nepochybně ukáže falešně nižší hustotu - tedy i cukernatost.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (13) - xxx.xxx.237.32 (?)
14.11.2018 14:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pan vyslouzil, mna by zaujimalo kolko byva bezne zbytkovy cukor v kvase 13-14%? a cim ho zmerat? lebo pri poslednom slivkovom kvase (ktory mi ukazoval zbytkovy cukor 9-11Bx) som sa snazil zmerat alkohol refraktometrom aj beznym ponornym alkoholmetrom. refraktometer mi ukazal hodnoty 20-30% a alkoholmeter 0, resp sa v danom muste nedal odmerat :)

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (17041) - xxx.xxx.92.238 (?)
14.11.2018 21:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě to nezajímá. Já měřím cukernatost (když vůbec) jen při založení kvasu. Když přestane kvasit, zkusím svíčku a jdu pálit.
   Nerozumím té hysterii s měřením cukru ve vykvašených kvasech.Když to kvasí, nemá smysl měřit, když už to nekvasí, není nač čekat. Švestkám, pravda, vyčkávání neublíží.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.49.141 (?)
15.11.2018 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prekvasený kvas obsahuje viac ako tieto tri zložky, ktoré tak isto dokážu ovplyvniť meranie refraktometrom!
Které? Vím, že tam jsou, ale myslím si že v tak zanedbatelném množství, že snad je ani nemá cenu je při orientačních měřeních řešit..
Osobně si myslím, že hlavní složky jsou voda, líh a zbytkový cukr, což je směska která se v domácích podmínkách hodně blbě analyzuje. Tak už proto bych tam ty další složky netahal...
*
Na praktické zkoušky, měření se chystám, dejte mi ještě čas. I na reakci na Vaše měření. Ale v každém případě dík za ně.
*
Jinak zdravím a fact nic ve zlém ve mě nehledejte. Shodnout se nemusíme, ale diskutovat můžeme a bude to určitě přínosné pro všechny.

Rafael.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.238.190 (?)
27.11.2018 22:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně na toto jsem se chtěl zeptat i já. Podobná zkušenost a lámu si s ní hlavu celou sezónu.

Refraktometr na cukr mi letos ukazuje po vykvašení vysoké hodnoty. Někdy 9 někdy dokonce i 11 Brix. Refraktometr zkalibrovaný od výroby a i při opětovném namýchání cukerného roztoku pro kalibraci zjištěno že vše sedí jak má ukázal 9,5 brix. Tak jsem to ani neřešil odchylka 0,5 brix je zanedbatelná navíc možná ani není. Při míchání cukerného roztoku nemuseli být ingredience voda cukr ve správném poměru.

Když měřím kvas Refrktometrem na líh ukazuje mi vždy hodnoty mezi 25 až 30%.Je jasné že je to holí nesmysl. Pokud změřím alkohol o určitém procentu lihoměrem a poté Refraktometrem, tak to sedí. Tak jsem začal uvažovat, jak se dopátrat v kvasu kolik je alkoholu a rozdíl pro příště odečítal od Refraktometru a dostal se na reálné hodnoty.

Proto jsem vyzkoušel použít klasický lihoměr. Refraktometr ukazoval 27% alkoholu vzal jsem filtr na kafe a pokusil se co nejvíce vyčistit kvas a samo lihoměr mě ukázal také 0 tak jsem byl zase na začátku.Jak píšu stejná zkušenost do puntíku jak kolega který píše nademnou.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.59.55 (?)
18.2.2019 7:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

aj keď som do detailov neprečítal celú diskusiu, trošku by som zovšeobecnil info o meraní cukornatosti. 

Cukromerom (ďalej budem hovoriť o hustomeri, lebo v skutočnosti meriame hustotu) a reflaktomerom môžeme presne merať cukor (hustotu) iba pri nerozkvasenom mušte. Keď to zjednodušíme, tak následne pri kvasení je premena cukrov na alkhol a CO2. CO2 pri meraní nadľahčuje hustomer. Vzniknutý alkhol má zase menšiu hustotu ako voda, takže čiste teoreticky môžeme cukromerom namerať hodnoty aj menšie ako 0 (aj keď bude ešte nejaký cukro v kvapaline). Alkohol zase rovnako mení aj uhol lomu, takže reflaktomer nám tiež neukazuje reálne čísla.

Takže počas kvasenia a po prekvasení už ani jedným z uvedených prístrojov nemeriame zbytkový cukor. Ale ako na to? Našťastie sa dá všetko prepočítať a vieme zbytkový cukor merať aj hustomerom aj reflkatomerom pomerne presne. Ale iba za podmienky, že vieme počitatočnú cukornatosť, potom vieme cca prepočítať koľko cukru sa nám premenilo na alkohol a následne z toho určiť zbytkový cukor.

Ale aby som netáral o niečom čomu ani sám úplne nerozumiem, prikladám stránku, kde sa všetko dozviete do podrobna aj s konkrétnymi výpočtami.

http://diversity-pivo.blogspot.com/2017/01/pocitame-nova-korekce-refraktometru.html

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.3.220 (?)
18.2.2019 16:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

host - xxx.xxx.59.55, dík za odkaz, pěkné čtení, ale přijde mi to pro zkoušku, rychlé info o stavu kvasu, poněkud zbytečně složité.
*
Když už, není lepší obsah lihu v kvasu zjistit destilační zkouškou?

Z reprezentativního vzorku kvasu oddestilovat líh a ten pak doplnit vodou na původní objem a pak už měření nebude cukrem, CO2 apod. ovlivněno.
*
Teď k tomu měření zbytkového cukru který je narušován lihem a je jen orientační:
(Mě to nenapadlo, stačí mi orientační měření a smyslové vjemy. Ale na Deslik napsal Václav tento zajímavý nápad):
Z odměřeného vzorku v otevřené nádobě vyvařit líh, doplnit vodou na původní objem a můžete měřit cukry a porovnávat bez chyby zaviněné lihem nebo dokonce CO2 jak se někde tvrdí.
*
A koukám, že se začínají rozšiřovat i refraktometry na měření obsahu lihu. Neměl jsem nikdy takový, ale k měření kvasu s ním bych byl velmi skeptický. Podobně jako ke snahám měřit obsah lihu v kvasech ponorným lihoměrem...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.59.55 (?)
19.2.2019 8:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Rafael,
súhlasím. Ja som chcel len spresniť o čo vlastne pri meraní ide s odkazom na článok, až sa zbytočne netočí okolo toho istého.
Jedna vec je istá, jednoduchým spôsobom sa zbytková cukornatosť v kvase zmerať nedá...


My vždy sme merali kvas pomocou reflaktomeru a jablká pálime okolo 5 a slivky väčšinou ani nemeriame, len ich necháme dlho a hlboko prekvasiť (ale tuším to býva okolo 8-10Brix). Ale teraz, keďže sa venujem vareniu piva tak mám hustomer a nedávno som sa dostal aj k vlastnému reflaktomeru a tu som pozorov problém a tak som začal viac študovať a dostal som sa aj k tomuto vláknu.


Skúšam robiť jablkové víno a po prekvasení mi hustomer ukazoval niečo trochu cez 0 a reflaktomer 5,5 Brix, tak som sa snažil dopátrať kde je pravda a čo ukazuje správnu hodnotu (prišiel som na to že nič :-)).
A ešte jedna vec máme slivkový kvas konkrétne durandzie a boli už dlhšiu dobu pri teplote okolo 11°C a už im Brix neklesalo (stále okolo 15), tak sme dali do tepla 18°C a je vidno, že kvasia aj na chuti poznať, že ešte nie sú ready, ale podľa reflaktomera hodnota stále neklesá pod 15 a to sú tam už tri týždne...


Inak ešte som zabudol vyššie spomenúť, že meranie ovplyvňuje aj teplota, aj keď medzi 10°C a 25°C nie je až taký strašný rozdiel (väčšinou býva kalibrované na 20°C).


A na záver, aby som bol trošku prospešný aj pre začiatočníkov; ideálne je kvasiť pri teplote 15-20°C. Samozrejme v domácich podmienkach si moc teplotu nevyberáme. Nad 20°C to ide pomerne rýchlo. Pod 10°C sa kvasenie rázne spomaľuje a pokiaľ nie je kvas rozkvasený, tak môže byť aj problém, aby začalo. Ideálne je mať uzatvárateľné sudy s kvasnou zátkou (na internete nájdete o čom rozprávam) a keď prestanú ísť bublinky z kvasnej zátky, tak znamená, že kvas je vykvasený a môže ísť do pálenice (samozrejme toto pozorovanie sa musí robiť pri teplote minimálne 15°C).

Ľubo

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.3.220 (?)
19.2.2019 20:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A ešte jedna vec máme slivkový kvas konkrétne durandzie a boli už dlhšiu dobu pri teplote okolo 11°C a už im Brix neklesalo (stále okolo 15), tak sme dali do tepla 18°C a je vidno, že kvasia aj na chuti poznať, že ešte nie sú ready, ale podľa reflaktomera hodnota stále neklesá pod 15 a to sú tam už tri týždne...
*
Praktické zkušenosti s duranciemi pravda nemám, ale vím, že v přezralém stavu mají i přes 30°Bx.
A to je hodně, těžko čekat, že bez ideálních podmínek vykvasí na standardních cca 5°Bx.
(Myslím tím běžné info měření refraktometrem).
Ale zkušenosti mám m.j. s výrobou výšealkoholických dezertních vín a medovin...
Pokud se kvasinkách nevytvoří vhodné podmínky, hlavně teplota nad 25°C, tak se to kvašení zastaví na těch cca 15°C.
*
Vyzkoušet si to můžete prakticky tak, že odeberete zkušební vzorek a umístíte ho do velmi teplého prostředí.
Anebo ho ještě můžete zředit vodou a uvidíte jak se to pak ještě rozkvasí...
*
Ale pro příznivce spíš studeného kvašení, určitě je pro kvalitu lepší - to nechci rozporovat, je zředit kvas vodou na hodnotu kolem cca 20°Bx.
Přece mi jen přijde škoda těch neprokvašených cukrů které zůstanou ve výpalcích...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (17041) - xxx.xxx.92.238 (?)
19.2.2019 21:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přece mi jen přijde škoda těch neprokvašených cukrů které zůstanou ve výpalcích...

Já bych taky asi vysoce cukernaté durancie rozředil - kdybych je měl. Nicméně pěstitelé, co mají s pálením durancií zkušenosti (já žádné), to nedělají a radši neprokvašený cukr obětují. Říkají, že naředěním ovoce sice získají víc destilátu, ale na úkor jeho aromatu. Je to logické, pecek a slupek zodpovědných za tu úžasnou chuť duranciovice v kvasu naředěním nepřibude.  Nebo naředí duranciový kvas méně sladkými švestkami. Což bych asi udělal taky.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.59.55 (?)
19.2.2019 22:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakujem za ideu. Rozrieďovať kvas, kvôli hlbšiemu prekvaseniu ma nikdy nenapadlo, ale má to niečo do seba. Možno niekedy vyskúšam. Vodu pridávam hlavne do "suchších" jabĺk, ale rozhodne nie za účelom rozriediť kvas...

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.3.220 (?)
19.2.2019 22:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přiznám se, že nevím, nemám praktické zkušenosti s ředěním takových kvasů. Takové ovoce jsem neměl.
Spíš s docukřováním...
Ale jak jsem psal, tak bych ředil nebo kvas držel v teple podobně jako ty medoviny a vína.

Protože pravdou je, že vlivem vysokého osmotického tlaku na kvasničné buňky - vysoké cukernatosti, se rozkváší a kvasí vše hůř a nedokonaleji.
(Třeba proto se doporučuje při výrobě vín a medovin přidávat cukr, med, na vicekrát...).

Další můj argument pro ředění je ten, že kvasinky daleko lépe pracují v tekutém, vodnatém prostředí.

Rafael.

Připojit reakci
   

Jablkovy kvas meranie cukru


sawe (61) - xxx.xxx.50.195 (?)
24.11.2018 11:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes sem měřil cukr v jablkovém kvasu a ukázalo mi to 0% je to možné?  Kvas mam cca 5-6 týdnú, při 18°C, ale zajímavé je že deka je úplně na hoře.

Připojit reakci
      

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.254.139 (?)
24.11.2018 12:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

meral ste cim? refraktometer alebo cukromer? ak cukromerom, tak tm moze byt ze ukazuje nulu

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


sawe (61) - xxx.xxx.50.195 (?)
24.11.2018 13:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

co je to tm? Měřil jsem cukroměrem, 

Može to ukazovat 0%? To znamená že možu pálit i když je deka na vrchu?

Připojit reakci
            

Jablkovy kvas meranie cukru


Marek-TT (395) - xxx.xxx.235.1 (?)
24.11.2018 17:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tm=to, myslím, že to bol len preklep

Připojit reakci
            

Jablkovy kvas meranie cukru


sawe (61) - xxx.xxx.50.195 (?)
25.11.2018 8:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Znamená to teda že možu pálit, když cukroměr ukazuje 0%??

Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.141.107 (?)
25.11.2018 9:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ano. Hodnota na cukromeru nemusí být až nula dejme tomu 2 - 0. Ikdyz vždycky nějaký cukr zbývá. Navíc kvas z jablek je mnohem nestabilnější než slivove. Po skončení lihoveho kvašení často de do octového kvašení. Ochutnat, koláč neboli asi u vás deka nevadí. Měl ste docela velkou teplotu tak to šlo docela rychle. Pokud máte dostatečnou lihovitost tak to chvilu podrží. Jinak jestli máte tak všechno nebo větší část - nekecat a nestát 😋 a objednávat pálenici. __ Příště lepší v trochu nižší teplotě aspoň na dokvas, víc se pak vyluhují aromatické látky, pokud je jich teda z jablek záhodno 😉. Jinak sliva je sliva, to poznáte. __ zdaretz K.z B.
Připojit reakci
                  

Jablkovy kvas meranie cukru


sawe (61) - xxx.xxx.50.195 (?)
25.11.2018 10:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to ale není mošt, sú to rozmixované jablka na řepáku, byly na kašu rozmixované

Připojit reakci
      

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (17041) - xxx.xxx.236.1 (?)
25.11.2018 13:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes sem měřil cukr v jablkovém kvasu a ukázalo mi to 0% je to možné?

A kolik Vám ukázala destilovaná voda?

Připojit reakci
   

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.210.247 (?)
25.11.2018 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pred porovnavanim vysledku refraktometr vs hustomer je bezpodminecne nutne vedet, jak pristoje funguji. U hustomeru je to docela primocare, meri se hustota. U refraktometru to tak primocare neni, ale meri se index lomu testovane kapaliny.

Co je ovsem podstatne, ze oba pristroje jsou kalibrovany oproti definovanym vzorkum. Tzn. ze treba cukromer je kalibrovan oproti roztoku sacharozy ve vode pri definovane teplote (20 stupnu C). Protoze hustota kapaliny se meni s cukernatosti roztoku (a nemeni se linearne). U mostomeru byva provedena korekce na "zkvasitelne cukry", ale do tohoto jiz nevidim. Pokud je v roztoku pritomna jina chemicka latka, nez curk a voda, tak rovnez ovlivnuje hustotu. Ale hustomer tento jev neni schopen odseparovat. Takze merit hustomerem kvas, ktery je plny vselijakych kyselin, cukru a alkoholu nemuze byt uz z principu presne. V zavislosti na zkusenostech palice a ovoce je mozne vysledek nejak vyhodnotit..."kdyz je "cukru" tolik, je to pripravene na paleni", ale tento udaj o cukri nerika zhola nic.

U refraktometru je to podobe, byz kompolikovanejsi. S koncentraci cukru (sacharozy) se meni index lomu kapaliny. A protoze refraktometr uziva smetla a zazebniho optickeho hranolu, tak je schopen ppoisun indexu lomu vyhodnotit. Ale mnozstvi cukru je schopen vyhodnotit pouze, kdyz je pritomen cukr a voda. Dalsi latky zpusobujici zmenu indexu lomu vody - a to jsou vpodstate vsechny ve vode rozpustne, vcetne latez menici barvu - ovlivni index lomu a tim padem i vyslednou hodnotu. Takze pri mereni kvasu se micha vliv zbytkoveho cuzkru, kyselin, zmena pH, alkoholu. Vyhodnoceni hodnot refraktometru je pak empiricke, jako v predchozim pripade s hustomerem.

L.H. 

Připojit reakci
      

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.49.104 (?)
25.11.2018 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mrzí mě, že příspěvek od El Edgar už tu není. Moc, protože jsem ho považoval v jistém směru za přínosný a toto mé psaní už za skoro zbytečné.

Ale co už s tím teď?

*

Přímo sporem bych to nenazýval. Spíš výměnou názorů nebo lépe napsáno vzájemným nepochopením.
*
Z mé strany to bylo způsobeno dotazy např. typu:
"v kvasu jsem naměřil 10% cukru"...apod.

Chtěl jsem jen aby se psalo čím bylo měřeno. Údaj 10% cukru je absolutně o ničem.
(Rozdíly 10°Bx naměřené refraktometrem a 10% hustoměrem jsou od sebe a i v reálu dost hodně vzdálené...).
Ale pokud se uvede, že tu hodnotu ukázal refraktometr anebo hustoměr dá se z toho už něco usoudit. Je to údaj podle kterého praktik pozná stupeň prokvašenosti kvasu.
Samozřejmě jen orientačně, nikdy jsem netvrdil, že se jedná o nějakou přesnou analýzu.

Jen to, že měření refraktometrem je rychlejší, pohotovější, méně pracné a dle mého názoru TROCHU přesnější. TROCHU!
*
Já jsem se řídil úslovím, "bez měření není vědění".
Anebo "lépe něco změřit jen hrubě orientačně než vůbec".

Rafael.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


sawe (61) - xxx.xxx.135.210 (?)
26.11.2018 8:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jeětě jednou se zeptám, možu pálit, když je daka na vrchu a cukroměr mi ukázal 0%

Připojit reakci
            

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (17041) - xxx.xxx.11.103 (?)
26.11.2018 9:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A co jiného byste s tím kvasem chtěl dělat?

Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


sawe (61) - xxx.xxx.135.210 (?)
26.11.2018 9:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
  Pane Vysloužil, samzřejmně pálit, ale jde mi o to, že deka, nebo čepice je pořád na vrchu. Tak proto se ptám. Děkuji
Připojit reakci
                  

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (13) - xxx.xxx.237.32 (?)
26.11.2018 9:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ci je deka hore alebo dole je to uplne jedno. ja som mal vykvaseny jablkovy kvas takmer na nulu a deka drzala hore, lebo som nepridaval vodu a kvas bol husty. vysla z toho nakoniec fantasticka vonava jablkovica.

Připojit reakci
                     

Jablkovy kvas meranie cukru


sawe (61) - xxx.xxx.135.210 (?)
26.11.2018 10:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Michal82, díky to jsem potřeboval vědět, takže se dnes do toho pustím (ten koláč jsi odhodil, nebo jsi to zamíchal a dal pálit??)

Připojit reakci
                        

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (13) - xxx.xxx.237.32 (?)
26.11.2018 12:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pokial tam nie je plesen, alebo kolac navrchu nepachne, tak ho mozes kludne nechat.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


sawe (61) - xxx.xxx.135.210 (?)
26.11.2018 12:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je krásný a nádherně voní, tak že to zamíchám mestůvkú v hoboku a hodím na kotel

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (17041) - xxx.xxx.11.103 (?)
26.11.2018 12:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Deka ničemu nevadí. Když jsem ještě pálíval z jablečné drti, odstraňoval jsem asi horních 5 - 10cm deky - tu tmavou část, která je vždy trochu naoxidovaná. Žlutobílou hmotu, co je níže jsem samozřejmě ponechal.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenka z exotickeho ovoce718.4.201920083
Kvas z mandarinek1616.4.20191107
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201925668
destilační přístroj104915.4.20191418967
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201947812
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191317
Turbo kvasnice345.4.20196682
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191562
Aroma slivovice364.4.20199514
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019406
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?543.4.201927588
Palenka z datli?92.4.20195734
Ochutnávka Radimov623.3.20191528
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194041
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019648
Parciální fermentace518.3.2019896
Ananasový kvas214.3.2019537
Kvas z mirabelek2011.3.201912557
Kvasenie a palenie manga710.3.2019939
Dřinka - použití229.3.201929380
Destilace - základní dotazy497.3.201914031
Test na metanol8025.2.201986646
3D pálení2323.2.20193733
Koupě automatické pálenice 11021.2.201935332
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201915504
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191488
Odpeckovač317.2.2019721
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192130
Kvas přes zimu1012.2.20192274
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919254
Kvasná zátka1611.2.201911495
Pálenka z melasy207.2.20192869
Škrábavost pálenky464.2.201958404
Destilát z piva a vína121.2.201913115
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019104229
Ředění slivovice629.1.20195819
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199104
Cukr626.1.20191673
Umístění palírny3918.1.20196054
Chut po siře318.1.2019807
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem11:53
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů