Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Jablkovy kvas meranie cukru

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.254.139 (?)
8.11.2018 22:13
Tak ja som dnes volal do palenice, lebo zajtra som objednaný na pálenie. Hovoril som mu, že slivky mali vyšší cukor na začiatku, dal som som ich do pivnice kde jeho stále 17-18 stupňov. Za tie 3 týždne sa takmer ani nepohli. Hovoril mi, z tieto slivky sú už vraj určite vykvasene, že durandzie a bystricky majú iny podiel susiny a cukru. Co je ale zaujímavé, že som i o bol dnes po takmer 8 týždnoch ďalšie meranie a vyšli mi nasledujuce výsledky : Ešte podotknem, že zakladane boli zhruba rovnako a bez cukru, 1. Sud - založený 8.9.2018 refraktometer 11bx, cukromer necelých 6bx 2. Sud - založený 16.9. Refraktometer 9bx, cukromer 3.5bx 3. Sud - založený 20.9. Refraktometer 11bx, cukromer 5,5 bx
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (10) - xxx.xxx.254.139 (?)
16.10.2018 18:39, počet návštěv: 5078
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

tak dnes som pokusne meral cukor v kvase a vysledky su zaujimave. na jablkovom kvase mi ukazuje refraktomer po takmer 8 tyzdnoch 5bx, cukromer iba 1. slivkovy kvas ukazuje v dvoch sudoch po 60l, refraktomer 8, cukromer 4. dalsie dva kvasy v 30l sudkoch ukazuje refraktomer 10-11 a cukomer 5-6. pritom tieto male sudky boli rovnako zakladane ako tie vacsie. uz asi 2 tyzdne su v pivnici, kde mam 17 stupnov. myslite ze to mam este nejako rozbehnut? lebo moc sa to odvtedy nepohlo.

dalsia taka zaujimavost je, ze ked som volal do dvoch palenic, tak v jednej mi povedal, ze to jablko musim este nechat, aspon na 3Bx a bude hotove. v druhej mi povedali, ze bez problemov 5 a nizsie uz je kvas hotovy.

dokonca v tej jednej palenici mi hovoril, ze tento rok este v palenici nemal slivky pod 8Bx, hrusky pod 7 a jablka pod 5. ze maju vela cukru toho roku.

co si o tom myslite?

Připojit reakci   
   

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.50.31 (?)
16.10.2018 20:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkný názorný příklad v rozdílech měření refraktometrem a hustoměrem.
A otázka do diskuze - který způsob je přesnější a více vypovídající o množství zbytkového cukru ve směsi se třemi hustotou rozdílnými látkami?

Rafael.

Připojit reakci
      

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.254.139 (?)
16.10.2018 20:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no napriklad ten jeden palic v palenici kam mam ist v piatok s jablkama, tak ten mi hovoril, ze cukromer je nepresnejsi ako refrakt. ale v druhej palenici, mi povedali uplny opak, ze ak mi refraktometer ukazuje 5 a menej, tak uz je zbytkovy cukor minimalny. tak naozaj neviem

este ak mozem, tak k tej mojej otazke ohladom toho slivkoveho kvasu v malych 30l sudoch, mam to nejako riesit, alebo nechat tak?

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


Jiří 1968 (1198) - xxx.xxx.137.210 (?)
16.10.2018 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neřešit, nechat kvas dokvasit.V neděli jsem kontoloval slivkové kvasy, Domácí (14 120 litrových beček 7-8 Brix) Durancie (3 bečky 120 l shodně 10 Brix) a Bystrické žluté (3 bečky 120 l 6 Brix).Zásadně měřím refraktometrem je přesnější, používám ho snad 10 let a pod 5 Brix jsem se ještě nedostal.Pálit budu až na přelomu leden - únor, všechny pálenice v okolí jsou zavaleny jabkami.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (16772) - xxx.xxx.92.238 (?)
16.10.2018 21:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jeden palic v palenici... hovoril, ze cukromer je nepresnejsi ako refrakt. ale v druhej palenici, mi povedali uplny opak

Panuje vžitý mýtus že nejlepším odborníkem na přípravu kvasu je majitel či provozovatel pálenice. Je to stejné, jako předpokládat, že nejvíc rozumí pěstování ovoce ten, kdo dobře moštuje. 
   Radit, co s kvasem, který má 5,7,10 Brix, když nevím, jakou mělo ovoce při zakládání sladkost a kolik bylo přidáno cukru (a to palič obvykle neví), jestli se nezačíná kazit, kde je uložen, atd je věštění z koule. Mám zkušenost, že v palírně mi vždycky poradili pálit v době, kdy měli volno. Když bylo obsazeno, radili ještě počkat (abych nekřivdil, nebylo to všude a bylo to jen dvakrát).

Připojit reakci
            

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.50.31 (?)
16.10.2018 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty 30l soudky s těmi 10°Bx bych slil do uprázdněného většího a nechal ještě pokvasit.
(V malých objemech a při nižších teplotách kvasí vše hůř. Větší objemy mají jistou tepelnou setrvačnost a kvašením se i trochu zahřívají).
10°Bx je ještě dost, to by ještě kvasit mělo. Ale nevím jaká jejich byla vstupní cukernatost...

Rafael.

Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
17.10.2018 7:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

slivky v tych malych sudkoch su vacsinou durandzie a bystricky, pri zalozeni kvasu mali cukor cca 20-22 a nepridaval som ziadny cukor. 

v piatok sa mi po jablkach uvolnia sudy, tak ich zlejem dokopy a snad do toho 9.11. kedy mam termin v palenici, dokvasia.

Připojit reakci
                  

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.58.132 (?)
17.10.2018 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud měly "JEN" 20-22°Bx a nebyly docukřené, (což by bylo absolutně zbytečné mrhání cukrem), tak by ještě kvasit měly. A pokud se vinou nižší teploty už kvašení zastavilo, tak se kvasu nic nestane protože lihu už obsahuje dost.
(Já jsem své rané s mizernou cukernatosti vždy docukřoval na podobné hodnoty a vždy jsem se dostal aspoň na 5°Bx. Ale pravdou je, že se jednalo o rané odrůdy takže ve stodole i venku bylo teplo. U pozdních odrůd, jablečných moštů apod. taky, ale ty byly umístěny v kvasírně, v místnosti kde jsem jim topil. Se studeným kvašením výšecukernatých kvasů mám velmi špatné zkušenosti a proto se mu vyhýbám. A když už nebylo zbytí, tak jsem je nechal pod bublátky až do příštího jara až léta kdy díky větší venkovní teplotě dokvasily).
*
Za úvahu by možná stálo i to, moc práce to nedá, postavit soudek na izolační podložku a zaizolovat ho.
(Zkoušel jsem dávat do sudů i topné el. spirály s takovým příkonem aby mohly být zapnuté trvale, ale vůbec se to neosvědčilo).

Rafael.

Připojit reakci
                     

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
17.10.2018 13:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

uvidim ked ich prelejem do vacsieho suda. ostali mi este nejake chladomilne kvasinky, tak skusim urobit aj zakvas a vmiesat ho tam. teplota je tam teraz uz stala okolo 17C, tak snad sa to este chyti.

Připojit reakci
                     

Jablkovy kvas meranie cukru


Cletus (1) - xxx.xxx.200.61 (?)
18.10.2018 9:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rafaeli, jelikož zde přispíváte jen jako "host" nemohu vám poslat soukromou zprávu proto to činím takto veřejně.

Mohl by jste mi, prosím, napsat zprávou odkud jste? Jen z čiré zvědavosti. Váš "vývoj" od ovocných vín k pálenkám a likérům je v podstatě shodný s mým :) tak by mě jen zajímalo zda-li nejsme náhodou "sousedé".

Velice děkuji za odpověď!

Připojit reakci
                        

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.58.132 (?)
18.10.2018 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Valašské království.

Rafael.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.208.17 (?)
10.11.2018 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky nevím, čemu se dá věřit; asi 10 dnů před termínem pálení jablečného kvasu jsem měřila doma cukroměrem - výsledek 1, další den jsem si nechala přeměřit cukernatost refraktometrem v dohodnuté pálenici s výsledkem podobným - 2-2,5, tentýž den jsem si ho nechala přeměřit v jiné pálenici - výsledek 5-5,5 a doporučení ještě nějakých 10 dnů počkat a přijít zkontrolovat. Kvasilo ve třech 120 l sudech 11 týdnů, napáleno 23 l jabkovice o síle 58%, fantastická lahodná chuť s výraznou vůní jablek. Moje zkušenost a závěr - jablka opravdu potřebují pro správné prokvašení min. 10-11 týdnů při teplotě cca 20°C, u dobře vyzrálých jablek je zbytečné přidávat cukr a opravdu se stačí řídit cukroměrem.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.246.212 (?)
14.11.2018 13:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

priatelia, tu je odkaz:   Pekný deň. Na základe korekcie refraktometra. Refraktometer je nakalibrovaný na meranie cukornatosti v ovocí. Tzn., počiatočný cukor. Keď meriate zvyškový cukor v kvase (kvasný proces), hodnoty ktoré získate na stupnici tohto meracieho prístroja nezodpovedajú realite. Pri porovnaní meraní zvyškového cukru v kvase refraktometrom a cukromerom (ponorné meradlo priamo určené na meranie na zvyškového cukru v kvase) sa zistilo, že rozdiel vo výsledkoch je práve 5 °Bx. Tzn., ak odmeriate zvyškový cukor v kvase cukromerom, nemusíte odpočítavať nič, máte presný výsledok. Ak však zmeriate zvyškový cukor v kvase refraktometrom, musíte odpočítať vyššie uvedenú hodnotu. Palenice.sk

to znamena ak vam refraktometer ukazuje 5 °Bx tak vam už neklesne a zvyškový cukor je už prakticky nulový a treba ísť páliť...

Připojit reakci
   

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (10) - xxx.xxx.237.32 (?)
19.10.2018 9:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K tomu meraniu by som dodal este jednu vec. kedze cukromer ukazoval 1 a Refr. 5, tak neverim, ze by to este dokazalo klesnu na 3 (podla refraktomera), to by mi potom cukromer ukazal podla logiky zaporne hodnoty :)

Připojit reakci
      

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.16.62 (?)
19.10.2018 9:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jedte pálit, refrak.má odchylku, čím více lihutak větší, odhad 8 lit.na 100 kvasu.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
19.10.2018 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no dam vediet, ako som dopadol. mal som ist dnes, ale v palenici praskol kotol, tak vsetkych ludi na najblizsi tyzden musel zrusit. nastastie sa mi podarilo zohnat na nedelu inu palenicu, tak snad to vyjde.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (10) - xxx.xxx.5.147 (?)
21.10.2018 19:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak nakoniec mi zo 180 litrov kvasu natieklo 21 litrov 52ky.
Připojit reakci
            

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.238.190 (?)
6.11.2018 23:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě letos ty švestky ukazují také po 8 týdnech kvašení při stabilní teplotě 20/22 stupnů 9 Brix.Při zakládání kvasu jsem přidával na 120 litrů bečku 1 kilo cukro na rozkvašení a kvasinky. Vstupní hodnota byla 20/21 Brix. Svíčka stále zhasíná.Nejdříve jsem uvažoval, že ještě 14 dní počkám, ale po přečtení jiného přízpěvku s podobným problémem, kde uživatel píše že to nechal ještě další tři týdny a hodnoty se již nehnuli, jsem se rozhodl to nechat o víkendu vypálit. Tak uvidíme jestli se letos ty refraktometry zbláznili, nebo opravdu při vyšší alkoholitosti skreslují.

Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


Kamil Severa (70) - xxx.xxx.234.79 (?)
7.11.2018 8:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Po dalších týdnech dokvášení se třeba hodnoty nehnou, ale bylo mi doporučeno nechat kvas když je zdravý klidně 12 í více týdnu tzv. Na peckach, ze se to.pak projeví pozitivně na vůni, tak uvidíme. Chci letos dvě bečky nechat minimálně přes 100 dnů, třeba i dyl
Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.254.139 (?)
8.11.2018 22:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak ja som dnes volal do palenice, lebo zajtra som objednaný na pálenie. Hovoril som mu, že slivky mali vyšší cukor na začiatku, dal som som ich do pivnice kde jeho stále 17-18 stupňov. Za tie 3 týždne sa takmer ani nepohli. Hovoril mi, z tieto slivky sú už vraj určite vykvasene, že durandzie a bystricky majú iny podiel susiny a cukru. Co je ale zaujímavé, že som i o bol dnes po takmer 8 týždnoch ďalšie meranie a vyšli mi nasledujuce výsledky : Ešte podotknem, že zakladane boli zhruba rovnako a bez cukru, 1. Sud - založený 8.9.2018 refraktometer 11bx, cukromer necelých 6bx 2. Sud - založený 16.9. Refraktometer 9bx, cukromer 3.5bx 3. Sud - založený 20.9. Refraktometer 11bx, cukromer 5,5 bx
Připojit reakci
                  

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
12.11.2018 7:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak v piatok som bol palit slivky a tie kvasy co som spominal so zbyytkovym cukrom 9-11Bx boli podla majstra velmi kvalitne. celkovo vyslo zo 180l kvasu po nariedeni 20l vonavej 52ky, na ktoru mi pan palic povedal, ze ju zoberie vzorku na sutaz :) takze velka spokojnost.

Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (23) - xxx.xxx.208.104 (?)
12.11.2018 17:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stále nechápem prečo niekto používa refraktometer na meranie vykysnutého kvasu. Pripadá mi to ako snaha zmerať množstvo alkoholu teplomerom...:) Refraktometer nie je na to určený! Čítam tu aj príspevky, zdá sa skúsených pestovateľov ktorí veria že refraktometer dokáže v prekvasenom kvase zistiť množstvo cukru. Potom sa ani nečudujem menej skúseným záhratkárom že bez váhania preberajú tieto chybné techniky. Absolútne nechcem spochybňovať vedomosti autorov niektorých príspevkov. Pravidelne píšu príspevky ktoré vo veľa prípadoch majú aj hlavu aj pätu. Preto ma zamrzí keď vidím ako sa držia zubami nechtami mýtu, že refraktometer dokáže odmerať množstvo zbytkového cukru v prekvasenom kvase.

Áno, refraktometer je zaujímavá "hračka".Je pekný a rýchly (ako pištolník v kultovom westerne) :) Dokáže s dosť veľkou presnosťou odmerať cukornatosť čerstvého ovocia. Jeho nesporná výhoda je v tom, že to dokáže aj z malej kvapky. Pri zakladaní kvasu je to dobrý ukazovatel kvality použitého ovocia. Ale nemali by sme preceňovať jeho schopnosti!

Naozaj si myslíte že ak meriate vykysnutý kvas refraktometrom, a ukáže vám hodnotu 11°Brix..tak je v ňom ešte 11 kilogramov cukru/100L???

Pripravujem niekoľko kvasov ročne. Verím že je tu veľa pestovateľov s oveľa väčšími vedomosťami a skúsenosťami. Napriek tomu si dovolím tvrdiť že kvalita a pripravenosť kvasu na destiláciu sa určuje inak ako meraním refraktometrom!

Připojit reakci
                  

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.55.32 (?)
12.11.2018 20:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naozaj si myslíte že ak meriate vykysnutý kvas refraktometrom, a ukáže vám hodnotu 11°Brix..tak je v ňom ešte 11 kilogramov cukru/100L???

Tohle tady nikdo nikdy netvrdil.
Jen to, že je to údaj orientační a k nějakým přesným analýzám nepoužitelný. Tady a i v různých seriozních zdrojích se tvrdilo, že pokud kvas po delší době ukazuje ještě 11°Bx rozhodně není dokvašený. O dokvašeném kvasu se dá hovořit pokud refraktometr ukazuje hodnoty kolem 5°Bx.
Samozřejmě se musí brát v úvahu, že pokud kvas má při zakládání např. 25-30°Bx nebo i více, tak v běžných podmínkách je ta hodnota 11°Bx už konečná. Ale za to refraktometry nemůžou. Za to může vysoký obsah lihu který kvašení ukončí a ne nepřesnost refraktometrů.
Každý kvas, každé dezertní víno, každá medovina kterou jsem kdy vyrobil jsem měřil refraktometrem, obsah alkoholu zpočátku zjišťoval destilační zkouškou a všechny údaje byly pro domácí účely použitelné.
Tak proto začínám být už na tu dohenestaci refraktometrů tady až alergický.
Nikomu nic nebrání si to sám vyzkoušet. Udělat si pár referenčních roztoků lihu s vodou, do nich přidávat cukr, nebo cukerný sirup a měřit. Pak si to přepočítat přip. porovnat s měřením klasickým ponorným hustoměrným cukroměrem...
(Ono vlastně i na ten hustoměr který já osobně rád nemám a ukazuje úplně jiné údaje než refraktometr který používám už skoro 40 let se dá zvyknout. Jen to chce čas, zkušenosti, ale hlavně ty dva údaje nezaměňovat nebo nepokoušet se je LAICKY přepočítávat nebo LAICKY porovnávat!!!)!


Rafael.

Připojit reakci
                     

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (23) - xxx.xxx.208.104 (?)
12.11.2018 22:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pán Rafael,

    ani som nedúfal že nezareagujete. Vaša záľuba v refraktometroch mi nemohla uniknúť. Je úsmevné aká silná je Vaša viera v tieto optické prístroje:)

...tohle tady nikdo nikdy netvrdil.

Ale tvrdil!  Asi si už nespomínate na diskusiu pod názvom "kolik cukru má být v kvasu při pálení"

Budem Vás citovať...  "Ale to nic nemění na faktu že je to nejrychlejší, nejjednodušší a v praxi nejpoužívanejší způsob meření zbytkového cukru ve vínech a kvasech".

...a je toho viac, kde tvrdíte že refraktometerom sa dá odmerať obsah cukru vo vykvasenom kvase. Nebudem sem tie príspevky zbytočne vypisoveť všety. Nie je mojou úlohou ani cieľom presvedčiť Vás o tom že je to tak.!

tak proto začínám být už na tu dehonestaci refraktometrů tady až alergický...

Ale to nemusíte! Ja refraktometer v žiadnom prípade nedehonestujem. Podľa mňa je to jeden skvelý prístroj. Ak sa používa na to, na čo je určený dokonca dáva aj veľmi presné hodnoty. Ja len tvrdím, že obsah cukru v prekvasenom kvase určiť nedokáže. Ale to je v poriadku, lebo na to nie je určený.

Nechcem aby ste tieto riadky vnímali ako útok na Vás, to by ma mrzelo. Jednoducho máte len iný názor ako ja. 

Ak niekoho zaujíma ako dokáže alkohol skresliť meranie obsahu cukru v roztoku nech si urobí malý test: Ak dáte do 100ml vody 6gramov cukru tak vám refraktometer ukáže 6°Brix   Ak do tohoto roztoku pridáte X mililitrov alkoholu ako sa zmení meranie?

S pozdravom.

Připojit reakci
                        

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.53.50 (?)
13.11.2018 0:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, to je dobrý nápad.

Ta praktická zkouška měřením, zahušťováním nebo zřeďováním lihovo-vodným-cukernatých roztoků a jejích měřením refraktometry a hustoměry.

Snad pak nebudete argumentovat tím, že tak to dělat nejde. Že měření zkreslují i některé složky mimo výše uvedených. 

Rafael.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (23) - xxx.xxx.208.104 (?)
13.11.2018 19:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja si myslím, že nemá zmysel ďalej o tom diskutovať.

Naše názory sú na meranie zbytkového cukru v prekvasených kvasoch diametrálne odlišné.

Bol by som nerád, aby sa naša debata zvrhla na dokazovanie čo, kto, kedy a ako napísal a ako to myslel. Myslím že na podobné doťahovanie sa nezníži ani jeden z nás.

Ja si "bohužial" stojím za svojím názorom. Nemám pocit že ma niekto dokáže presvedčiť o opaku.

Pred pár rokmi, keď sa mi dostal do rúk môj prvý refraktometer bol som z neho rovnako nadšený ako Vy pán Rafael. Ale postupom času som narazil na jeho limity. Vykvasený kvas obsahuje toľko zložiek rozličnej povahy, a čakať že refraktometer v ňom zmeria presný obsah cukru je prinajmenšom naivné. Ale to nič nemení na tom, že refraktometer je skvelý prístoj na meranie obsahu cukru v roztokoch s obsahom cukru a čerstvých ovocných šťavách.

Ak ste si všimi, tak cukromer alebo muštomer som v mojich príspevkoch nikdy nespomenul. Tie pracujú na úplne inom princípe. Verím, že cukromer je do určitej miery celkom dobré vodítko na zhodnotenie kvasu pred destiláciou. Použtie digiálnych refraktometrov hodnotiť nemôžem, lebo žiadny nevlastím a nemám s nimi ani žiadne praktické skúsenosti.

Verím, že máte bohaté skúsenosti. Nejaké som nazbieral aj ja. :) Akú majú kvalitu nedokáže pravdepodobne posúdiť ani jeden z nás.:)

           S pozdravom...

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
14.11.2018 11:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak ja pridam este jednu poznamku. vcera som schvalne robil pokus s refraktomerom. Do pohara vody som pridal asi 2 velke lyzice cukru a zmeral som cukornatost pri teplote 20 stupnov. vysla mi 11 Bx. potom som postupne po malych davkach prilieval potravinarsky 80% lieh. kazdu davkou sa obsah cukru zvysoval. po pridani neceleho 1dcl do cca 3dcl rozotoku som nameral cukor 15 Bx.

takze tu mate prakticku ukazku ako alkohol vo vykvasenom kvase, vyrazne skresluje pre merani refraktomerom, obsah cukru v kvase. 

preto je pravda, ze meranie refraktomerom obsah cukru v kvase je VELMI orientacne. viac presnejsie je meranie cukromerom, kedy treba odobrat z kvasu must, prefiltrovat a zmerat.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.53.50 (?)
14.11.2018 12:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za zveřejnění Vašich pokusů.

Jen mi přijde trochu divné, když už jste se do toho dal, že jste ty roztoky taky nezměřil cukroměrem - hustoměrem.

Pro porovnání...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Marek-TT (175) - xxx.xxx.182.44 (?)
14.11.2018 12:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Porovnanie hustomer vs. refraktometer by aj mňa zaujímalo. Posledné roky merám iby refraktometrom, zatiaľ mi tie hodnoty viac-menej sedeli.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (10) - xxx.xxx.237.32 (?)
14.11.2018 14:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no ak mam pravdu povedat, tak som nemal vobec cas, robil som to narychlo. ale urcite este spravim este meranie aj s cukromerom. take celkove porovnanie, aby sme mali nejaky realny obraz o rozdieloch. urcite budem merat aj objem alkoholu v roztoku. skusal som to aj teraz len refraktomerom, ale tomu moc neverim.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (23) - xxx.xxx.208.104 (?)
14.11.2018 20:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň.

Mrzí ma, že ma nechápete celkom správne.

Nemyslím si. že má nejaký zmysel porovnávať meranie jedného, a toho istého roztoku prekvaseného kvasu refraktometrom a cukromerom. Oba prístroje pracujú na úplne inom princípe a preto výsledky budú vždy rozporuplné.

Refraktometer nemá šancu namerať nejaké relevantné hodnoty v roztokoch typu: prekvasený ovocný kvas. Podľa mňa je refraktometer úzko špecializovaný na meranie roztoku vody s cukrom, to znamená čerstvé ovocné alebo zeleninové šťavy a podobne.

Ako som už spomínal, prekvasený kvas obsahuje veľa kvasením vzniknutých zložiek s rôznou hustotou a povahou ktoré majú rôzny lom svetla prechádzajúcim cez optický hranol. To znamená že výsledky merania cukru vo vykvasenom kvase refraktometrom je (mierne povedané) "veľmi nepresné".

Skúste napríklad refraktometrom zmerať Ocot... koľko by mal obsahovať cukru?...a čo na to refraktometer???  Alebo ovocná pálenka?...čo by podľa Vás mal ukazovať logicky refraktometer?...a čo nameral reálne? A čo obyčajná soľ?(slaná voda)...tá dokáže imitovať cukor dokonale!

V prekvasenom kvase vzniklo toľko rôznych látok že určiť čo vastne zobrazuje stupnica refraktometra je nemožné!

Neviem čo napísať na záver.

Možno len poradím záhradkárom začínajúcim zakladať svoj prvý kvas: Nestrácajte čas meraním prekvaseného kvasu refraktometrom v snahe zistiť koľko je v ňom zbytkového cukru. To jednoducho nie je možné!

Spôsobov ako posúdiť či je kvas pripravený na cestu do pálenice je viacero. Myslím že ak si osvojíte naozaj správnu a precíznu techniku prípravy kvasu od začiatku až po koniec tak ich ani nebudete potrebovať!!!

S pozdravom...

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Marek-TT (175) - xxx.xxx.235.1 (?)
14.11.2018 21:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes mi celé poobedie vŕtala táto diskusia v hlave. Hoci tu padlo viacero vecných argumentov, prečo nepoužívať refraktometer na meranie cukornatosti už rozbehnutých kvasov, ja som doteraz nemal dôvod jeho výsledky spochybňovať. Pár rokov dozadu som používal hustomer s Klosterneuburskou stupnicou. Na refraktometer som presedlal najmä kvôli pohodlnejšiemu meraniu a presnejšiemu odčítavaniu zo stupnice. Zakúpil som si ho v čase, keď som experimentoval s jablkovým ciderom. Najnižšiu cukornatosť som nameral 0,8° NM, čo je necelých 4° Bx a koncentrácia alkoholu bola 7,7% obj. (nameraných pomocou HPLC). Na refraktometri mám viacero stupníc, no riadim sa podľa °NM, čo má pre mňa najväčšiu výpovednú hodnotu. Preto si myslím, že niekedy ani tak nejde o chybné meranie ako o chybnú interpretáciu údajov. Vždy je dobré si zvoliť jednotku cukornatosti, v ktorej budem merať a tiež zariadenie, ktorým budem merať. A samozrejme použiť reprezentatívnu vzorku. To znamená čistý kvas bez prímesí ovocia. Tie totiž skreslia výsledok tak pri meraní refraktometrom ako aj hustomerom.

Treba si uvedomiť, že oba spôsoby sú nepriamymi metódami stanovenia. To znamená, že sa merajú veličiny (index lomu, hustota), ktoré by mali iba reprezentovať množstvo cukrov v roztoku. Takéto merania dobre fungujú pri binárnych zmesiach (dvojzložkové zmesi, napr. voda+cukor). Pri trojzložkových (voda+cukor+alkohol) fungujú horšie a takéto merania budú len orientačné. 

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (23) - xxx.xxx.208.104 (?)
15.11.2018 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň pán Marek

 nemyslím si, že ak použijete na odčítanie meranej hodnoty inú stupnicu na refraktometri tak bude meranie presné alebo viac presné...

Narýchlo som urobil pár meraní.Kto chce ten si urobí vlastné aby mal empirickú skúsenosť:)

Merané univerzálnym refraktometrom 32°Brix.

Vinovica 56% - 17,5°Brix

Roztok voda + cukor 100ml/6gr - 6°Brix         (cukromer 6)

(ďalej budem do horeuvedeného roztoku vody s cukrom s hodnotou 6° Brix postupne pridávať po 10 ml vínovicu s hodnotou 56% alkoholu).

(70ml roztok 6°Brix) + 10ml vinovica - cca 7,2°Brix      (cukromer cca 2,3)

(70ml roztok 6°Brix) + 20ml vínovica - cca 8,9°Brix       (cukromer cca 0)

(70ml roztok 6°Brix) + 30ml vínovica - cca 10,7°Brix           -//-

Posledné meranie cukromerom by pravdepodobne malo mínusové hodnoty, ale meranie som robil v 100ml odmernom valci a kôli malej výške odmerného valca už cukromer nemal kam klesať.

Prekvasený kvas obsahuje viac ako tieto tri zložky, ktoré tak isto dokážu ovplyvniť meranie refraktometrom!

Myslím že meranie kvasu nebude orientačné ako píšete, ale meranie bude nepoužiteľné...

S pozdravom

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Marek-TT (175) - xxx.xxx.235.1 (?)
15.11.2018 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zaujímavý príspevok, hlavne tá empirická časť (nerobím si srandu, oceňujem, že Ste tomu venovali svoj čas). Skúsim teda postupne reagovať.

nemyslím si, že ak použijete na odčítanie meranej hodnoty inú stupnicu na refraktometri tak bude meranie presné alebo viac presné...

Tak som to ani nemyslel. Výhodou viacerých stupníc je to, že si môžete vybrať tú, ktorá Vám vyhovuje. Niekto je zvyknutý používať °Bx, niekto °KMW, niekto °NM. Pre mňa má najväčšiu výpovednú hodnotu stupnica NM, vyjadruje koncentráciu cukrov v g/L a som na ňu zvyknutý. 

Čo sa tých meraní týka, tak som to trocha prepočítal na koncetráciu cukru a alkoholu v jednotlivých roztokoch. Východiskový roztok má konc. 6g/100 ml, tak ako píšete. Postupným narieďovaním vínovicou sa dostaneme na koncentráciu 4,2 g/100 ml (posledný roztok 70 ml 6°BX+30 ml vínovice). Hovoríte, že cukromer už nemal kam klesať, čiže z toho by vyplývalo, že v danom roztoku nie sú žiadne cukry. To však nie je pravda, bolo ich tam ešte 4,2 g/100 ml. Alkohol totiž oklamal cukromer laugh Obsah alkoholu bol neuveriteľných 16,8 % obj. (v reálnych podmienkach v podstate nedosiahnuteľná hodnota). Refraktometer však tiež bol oklamaný, pretože zmes sa z dvojzložkovej (voda+cukor) zmenila na trojzložkovú (voda+cukor+alkohol). Vtedy meranie stráca svoju presnosť, pretože koncetrácia alkoholu v istom bode kvasenia prevýši konc. cukrov a refraktometer vlastne nevie, čo meria.

Druhá vec, čo v tom pokuse nesedí je, že Ste nezvolil práve najvhodnejší postup. Realita je taká, že alkohol počas kvasenia pribúda pomalšie ako klesajú cukry (prekvasením každých cca 1,7 g cukrov vznikne 1% obj. alkoholu). Vo Vašom pokuse to bolo presn naopak. Cukor sa iba veľmi málo narieďoval, klesol zo 6g na 4,2 g/100 ml. Naopak alkohol pribúdal enormne rýchlo (zo 7% obj. v prvom roztoku vystúpil až na 16,8% obj. v poslednom roztoku.

Po tretie, svojim predošlým príspevkom som nechcel vyzdvihovať jednu alebo druhú metódu merania. Chcel som len poukázať na to, že obe metódy majú svoje nepresnosti a podeliť sa o moju skúsenosť s meraním refraktometrom.

P.S.: Ak budete mať ešte niekedy čas a chuť, skúste ten pokus zopakovať, ale zvoľte reálnejšie podmienky merania. Výsledky by určite zaujímali nielen mňa.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


EL Edgar (23) - xxx.xxx.208.104 (?)
15.11.2018 22:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Mojim cieľom nebolo simulovať reálne podmienky ale poukázať na chybné meranie refraktometra v roztokoch obsahujúcich zložky ktoré toto meranie dokážu ovplyvniť,

Váš komentár neobsahoval tú najdôležitejšiu vec. Je refraktometer schopný podľa Vás zmerať množstvo zbytkového cukru vo vykvasenom kvase...???

Nemyslíte si že refraktometer nie je na podobné meranie stavaný? :)

Neplánujem robiť žiadne ďalšie pokusy. Mne úplne stačí aj to že refraktometer tekutinu ako je alkohol, ocot, rôzne kyseliny a iné látky mylne interpretuje ako cukor. Na základe toho som presvedčený, že meranie obsahu cukru v prekvasených kvasoch nie je možné urobiť refraktometrom. To je všetko.

Ja osobne zbytkový cukor v kvase neriešim. Pripravenosť kvasu posudzujem inak.

S pozdravom...

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Marek-TT (175) - xxx.xxx.182.44 (?)
16.11.2018 7:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale povedzte mi potom p. Edgar, na čo je také meranie dobré, ktoré nesimuluje reálne podmienky??? Na základe vlastných skúseností a pozorovaní môžem povedať, že refraktometer mi doteraz vždy ukázal hodnoty, ktoré orientačne kopírovali stav v sude. Podotýkam, že sa to vzťahuje na kvasenie muštov. Pri kvasoch z celého ovocia treba eliminovať prítomnosť tuhých podielov ovocia.

Prečo by som mal riešiť ocot alebo iné kyseliny, keď sa bavíme o kvasoch, ktoré dané zložky obsahujú v minimálnom množstve? Väčšiu chybu si myslím, že spôsobí skôr nepresné odčítanie zo stupnice wink 

Môj záver z toho je, že chybovosť merania refraktometru a hustomeru je porovnateľná. Hustotu totiž tiež ovplyvňujú aj iné zložky ako len cukry (viď prilievaný alkohol vo Vašom pokuse vyššie).

Aj tak som rád, že sme si tu slušne vymenili skúsenosti a že sa táto debata aj napriek odlišným názorom nezvrhla na vzájomné urážanie a osočovanie yes Nech sa dari.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (10) - xxx.xxx.237.32 (?)
16.11.2018 9:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ja by som mal jednu otazku teda. ako posudzujete pripravenost kvasu? ja sa snazim viacerymi sposobmi, vratane merania zbytkoveho cukru, ktore ale ako sme zistili, nie je presne. napriklad by ma zaujimal pokus so svieckou. skusal som to na takmer vsetkych kvasoch. otvoril som sud, zapalil sviecku a vzdy zhasla, cize podla toho kvas este stale kvasil a produkoval CO2. no a kedze CO2 je tazsie ako vzduch tak sa drzi stale na povrchu kolaca. preto si myslim, ak chceme svieckou zistit, ci je uz kvas vykvaseny, tak treba sud otvorit a dobre vyvetrat zbytkovy CO2, potom sud zakryt na 5-10 minut, otvorit a skusit sviecku znova. vtedy uz viem ak nezhasne, tak kvas je hotovy. 

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (16772) - xxx.xxx.236.1 (?)
16.11.2018 11:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

kedze CO2 je tazsie ako vzduch tak sa drzi stale na povrchu kolaca...

Jenže CO2 taky reaguje s vodou na kyselinu uhličitou. Takže když nějaký čas žádný nový plyn nepřibývá, rozpustí se v tekutém podílu kvasu. A svíčka nezhasne.
   Jinak připravenost kvasu posuzuji pohledem (bublinky na hladině,  potopila se deka, vyčeřil se mošt,...) poslechem (nešumí) ochutnáním (není sladký) rozvahou (doba kvašení x teplota). U švestek není třeba připravenost hlídat.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (16772) - xxx.xxx.92.38 (?)
14.11.2018 14:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

takze tu mate prakticku ukazku ako alkohol vo vykvasenom kvase, vyrazne skresluje pre merani refraktomerom, obsah cukru v kvase.

Zajímavé. Nicméně - pokud přidáte do 2 deci vody s cukrem 1 deci tak koncentrovaného lihu, získáte bezmála 30% ní likér. Natolik ovoce nikdy nevykvasí. Na druhé straně celkový se přídavkem lihu zvětšil, takže cukernatost se ve skutečnosti snížila.
   Přilití lihu sníží hustotu cukerného roztoku víc, než kdyby se přilila jen voda. Použití cukroměru na principu hustoměru tak nepochybně ukáže falešně nižší hustotu - tedy i cukernatost.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (10) - xxx.xxx.237.32 (?)
14.11.2018 14:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pan vyslouzil, mna by zaujimalo kolko byva bezne zbytkovy cukor v kvase 13-14%? a cim ho zmerat? lebo pri poslednom slivkovom kvase (ktory mi ukazoval zbytkovy cukor 9-11Bx) som sa snazil zmerat alkohol refraktometrom aj beznym ponornym alkoholmetrom. refraktometer mi ukazal hodnoty 20-30% a alkoholmeter 0, resp sa v danom muste nedal odmerat :)

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (16772) - xxx.xxx.92.238 (?)
14.11.2018 21:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě to nezajímá. Já měřím cukernatost (když vůbec) jen při založení kvasu. Když přestane kvasit, zkusím svíčku a jdu pálit.
   Nerozumím té hysterii s měřením cukru ve vykvašených kvasech.Když to kvasí, nemá smysl měřit, když už to nekvasí, není nač čekat. Švestkám, pravda, vyčkávání neublíží.

Připojit reakci
                           

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.49.141 (?)
15.11.2018 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prekvasený kvas obsahuje viac ako tieto tri zložky, ktoré tak isto dokážu ovplyvniť meranie refraktometrom!
Které? Vím, že tam jsou, ale myslím si že v tak zanedbatelném množství, že snad je ani nemá cenu je při orientačních měřeních řešit..
Osobně si myslím, že hlavní složky jsou voda, líh a zbytkový cukr, což je směska která se v domácích podmínkách hodně blbě analyzuje. Tak už proto bych tam ty další složky netahal...
*
Na praktické zkoušky, měření se chystám, dejte mi ještě čas. I na reakci na Vaše měření. Ale v každém případě dík za ně.
*
Jinak zdravím a fact nic ve zlém ve mě nehledejte. Shodnout se nemusíme, ale diskutovat můžeme a bude to určitě přínosné pro všechny.

Rafael.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jablkovy kvas5620.11.20187355
Teoretický výnos1620.11.20183329
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20184782
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1519.11.20182309
Kvas ze švestek "na pokračování"2719.11.20185222
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?3819.11.201817278
Paleni slivovice doma1217.11.20183381
Hruškovice2817.11.201822901
Jablkovy kvas meranie cukru4216.11.20185079
Koupě automatické pálenice 9816.11.201819944
Pálenka z moštu4114.11.201811888
Cukr nebo med?414.11.2018477
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201855693
Škrábavost pálenky4014.11.201847999
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201821392
Jak legálně provozovat domácí pálenici?710.11.20181622
Pliseň na švestkách 210.11.2018455
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201813228
Destilace - základní dotazy415.11.20186638
Co přidat k hotovému hruš. kvasu35.11.2018547
První pálení52.11.20181127
Ražná - ražovica132.11.201835908
Turbo kvasnice301.11.20182992
Teplota a rýchlosť kvasenia2330.10.20183582
Prevoz kvasu629.10.2018835
Biely povlak na slivkovom kvase 229.10.20181294
Kvas z cca 20kg broskví1728.10.20189108
Poraďte jaké kvasinky2528.10.201812083
Slivovice zapáchá po acetonu2527.10.201839636
Odolnost kvasinek1826.10.20181370
Čemu věřit refraktometru nebo cukroměru1025.10.20181457
Kvašení jablečného moštu624.10.20181369
Domácí ořechovice11021.10.2018186677
Pálenka z dýně5721.10.201847267
Destilační přístroj - sestrojení5721.10.2018126674
Kvas s hrusiek a jablk1521.10.20189912
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek220.10.20181323
Čo s pálenkou nižšej kvality820.10.20183988
Délka prokvašení kdoulového kvasu119.10.2018375
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3918.10.201869928
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Udírny Thermowind20.11.2018
Re: Kysane zeli20.11.2018
Nakládání a vakuování masa na uzení20.11.2018
Uzení Zadní Hovězí20.11.2018
Výroba domácího sýra19.11.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů