|
Jablkovy kvas meranie cukru
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
host - 208.17 (?), 10.11.2018 11:01
Taky nevím, čemu se dá věřit; asi 10 dnů před termínem pálení jablečného kvasu jsem měřila doma cukroměrem - výsledek 1, další den jsem si nechala přeměřit cukernatost refraktometrem v dohodnuté pálenici s výsledkem podobným - 2-2,5, tentýž den jsem si ho nechala přeměřit v jiné pálenici - výsledek 5-5,5 a doporučení ještě nějakých 10 dnů počkat a přijít zkontrolovat. Kvasilo ve třech 120 l sudech 11 týdnů, napáleno 23 l jabkovice o síle 58%, fantastická lahodná chuť s výraznou vůní jablek. Moje zkušenost a závěr - jablka opravdu potřebují pro správné prokvašení min. 10-11 týdnů při teplotě cca 20°C, u dobře vyzrálých jablek je zbytečné přidávat cukr a opravdu se stačí řídit cukroměrem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 246.212 (?), 14.11.2018 13:07
priatelia, tu je odkaz: Pekný deň. Na základe korekcie refraktometra. Refraktometer je nakalibrovaný na meranie cukornatosti v ovocí. Tzn., počiatočný cukor. Keď meriate zvyškový cukor v kvase (kvasný proces), hodnoty ktoré získate na stupnici tohto meracieho prístroja nezodpovedajú realite. Pri porovnaní meraní zvyškového cukru v kvase refraktometrom a cukromerom (ponorné meradlo priamo určené na meranie na zvyškového cukru v kvase) sa zistilo, že rozdiel vo výsledkoch je práve 5 °Bx. Tzn., ak odmeriate zvyškový cukor v kvase cukromerom, nemusíte odpočítavať nič, máte presný výsledok. Ak však zmeriate zvyškový cukor v kvase refraktometrom, musíte odpočítať vyššie uvedenú hodnotu. Palenice.sk
to znamena ak vam refraktometer ukazuje 5 °Bx tak vam už neklesne a zvyškový cukor je už prakticky nulový a treba ísť páliť...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Michal82 - (17) - 237.32 (?), 19.10.2018 9:03
K tomu meraniu by som dodal este jednu vec. kedze cukromer ukazoval 1 a Refr. 5, tak neverim, ze by to este dokazalo klesnu na 3 (podla refraktomera), to by mi potom cukromer ukazal podla logiky zaporne hodnoty :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 237.32 (?), 19.10.2018 12:12
no dam vediet, ako som dopadol. mal som ist dnes, ale v palenici praskol kotol, tak vsetkych ludi na najblizsi tyzden musel zrusit. nastastie sa mi podarilo zohnat na nedelu inu palenicu, tak snad to vyjde.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 238.190 (?), 6.11.2018 23:03
Mě letos ty švestky ukazují také po 8 týdnech kvašení při stabilní teplotě 20/22 stupnů 9 Brix.Při zakládání kvasu jsem přidával na 120 litrů bečku 1 kilo cukro na rozkvašení a kvasinky. Vstupní hodnota byla 20/21 Brix. Svíčka stále zhasíná.Nejdříve jsem uvažoval, že ještě 14 dní počkám, ale po přečtení jiného přízpěvku s podobným problémem, kde uživatel píše že to nechal ještě další tři týdny a hodnoty se již nehnuli, jsem se rozhodl to nechat o víkendu vypálit. Tak uvidíme jestli se letos ty refraktometry zbláznili, nebo opravdu při vyšší alkoholitosti skreslují.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 254.139 (?), 8.11.2018 22:13
Tak ja som dnes volal do palenice, lebo zajtra som objednaný na pálenie. Hovoril som mu, že slivky mali vyšší cukor na začiatku, dal som som ich do pivnice kde jeho stále 17-18 stupňov. Za tie 3 týždne sa takmer ani nepohli. Hovoril mi, z tieto slivky sú už vraj určite vykvasene, že durandzie a bystricky majú iny podiel susiny a cukru.
Co je ale zaujímavé, že som i o bol dnes po takmer 8 týždnoch ďalšie meranie a vyšli mi nasledujuce výsledky :
Ešte podotknem, že zakladane boli zhruba rovnako a bez cukru,
1. Sud - založený 8.9.2018 refraktometer 11bx, cukromer necelých 6bx
2. Sud - založený 16.9. Refraktometer 9bx, cukromer 3.5bx
3. Sud - založený 20.9. Refraktometer 11bx, cukromer 5,5 bx
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|