|
Hruškový kvas z neskorých odrôd
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 251.226 (?), 20.1.2015 15:35
no nevím. Pro mne je z hlediska docházkové vzdálenosti nejdostupnější právě ta k.mléčná. Dojdu pěšky do blízkého obchodu s řeznickými potřebami a koupím za docela přijatelnou cenu (stejnou jako u jiné konkurence).
Pro sírovou musím autem do speciální drogerie v blízkém městě.
Fosforečnou jsem zatím nikde nepotkal... Jaká je potřeba kvalita, množství a jaká je její cena při odběru menším než po IBC kontejnerech pro potravinářské provozy?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 20.1.2015 21:22
Kyselina sírová 96% čistá 96,-Kč/l (+105,-Kč doprava 1-5litrů)
Kyselina sírová 36% technická 36,-Kč/l (+ 30,- Kč za svým autem projetých km)
Kyselina mléčná 80% v "krámku" 123,-Kč/l (+ 25 minut procházky)
Kyselina mléčná 80% z eshopu rodiny Kopečků 109,- Kč/l (+ poštovné a balné)
Kyselina citrónová 1 kg v Kaflandu 129,-Kč
Kyselina jablečná 1 kg 166,- Kč (+ poštovné a balné)
... Co by jste si v mém případě vybral? Jak v tomto srovnání by vypadalo porovnání kyseliny fosforečné? Jaké jsou dávky v množství a potažmo ceně například při dávce na 50 l kvasu?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.245 (?), 21.1.2015 12:01
Těžko radit. Každá kyselina je jinak "vydatná" a taky optimální hodnota pH pro kvašení je dosti diskutabilní. Optimální pro kvasinky je pH 5-6 - mírně kyselé prostředí. Pro silné omezení octového kvašení a jiných nežádoucích mikroflor je třeba pH cca 3. Acidorezistentní kvasinky snesou i pH 2,5. Dále při vysoké kyselosti vznikají při kvašení některé nežádoucí látky.
*
Co je pH? Viz. obrázek. Jen je třeba si uvědomit, že stupnice je logaritmická. Tzn. že pH 3 je 10x kyselejší než pH 4 a 100x kyselejší než pH 5 atd..
*
Na 50l kvasu se použije cca 55ml, (100g), koncentrované kyseliny sírové. Podle druhu ovoce a požadované kyselosti. Pokud si nevystačíte s ochutnáním a nechce se vám složitě laboratorně titrovat lze použít levné pH indikační papírky nebo el. pH metr
*
Že jste nenarazil na kys. fosforečnou, ale třeba na konc. sírovou je mi divné. Fosforečná se na rozdíl od ní nedá nijak "zneužit"... Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 251.226 (?), 21.1.2015 12:14
Ona dostupnost je dána tak trochu poptávkou. Pokud klesá prodej akumulátorů s víčky na dolévání elektrolitu a stoupá prodej bezúdržbových, tak už na pumpách seženete pouze destilku a nikoliv akumulátorovou kyselinu.
Podobně, protože lidi nepotřebují fosforečnou, tak v mně známé technické drogerii ji nemají skladem. Možná by ji uměli objednat.
??? k čemu se dá zneužít vitriol? Poslední větu nějak nechápu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.128 (?), 21.1.2015 16:04
Koncentrovaná H2SO4 se používá jako součást nitrační směsi a ta většinou k výrobě výbušnin a třaskavin. Naproti tomu H3PO4 je taková neškodná kyselinka používající se hojně v nápojovém průmyslu nebo jako odrezovač:-)))
Ještě jsem si vzpomněl, že díky fosforu přispívá i k výživě kvasinek. Nicméně v některých zemích je její přidávání do kvasů zakázáno. Nevím proč.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 28.1.2015 22:42
Varuji před použitím kys. mravenčí, vzorec HCOOH do kvasu!! S lidským organismem je naprosto neslučitelná, mimořádně jedovatá. Je schopná leptat oční sítnici, což vede ke slepotě a dále je schopná se ve větší koncentraci vázat na hemoglobin a blokovat centra pro přenos kyslík což vede k smrti zadušením. Naštěstí je tato molekula obtížně dostupná, ale myslím, že včelaři ji z nějakého důvodu vyhledávají a potřebují k nějaké ochraně či kdo ví proč, ke včelstvům. Jsou podobnými nápady ohroženi. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.174 (?), 29.1.2015 8:26
Nevím jestli jsem to dobře, jako včelař, pochopil, to důrazné varování...
*
Ale včelaři kyselinou mravenčí ohroženi nejsou. Právě naopak. Její razantní používání v boji proti varoáze ve včelstvech je nyní asi jediná šance v boji proti tomuto nebezpečnému roztoči. Díky její těkavosti a účinkům jejích pár. Počasí posledních let a s tím spojený tlak tohoto roztoče způsobí letos, nebo už způsobil, dosud největší úhyn včelstev v historii.
*
Samozřejmě, že do kvasu je absolutně nevhodná. V malých koncentracích je sice obsažena v některých potravinách, buď přírodní nebo jako E236, ale stačí si k ní v koncentrovaném stavu jen přičichnout...
A myslím, že k takovému jejímu použití by to hned každého mělo odradit. Taky před tím samozřejmě varuji!!!
Nicméně si myslím, že jste nebezpečnost této kyseliny silně zveličil.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|