Tak mně to nedalo a včera večer jsem ty skandinávské podklady ještě jednou prošel a myslím, že jsem tomu přišel na kloub. Přítel Riku to má velice sofistikované. V podstatě celá automatizace je složená ze dvou cyklů. V prvním cyklu se plní vnitřní senzorová trubička (dole není úplně uzavřená, umožňuje odkapávání - tím se zabrání vzniku vzduchové bubliny) kondenzatem přes trychtýřek. Rozdílem teplot mezi spodní a horní částí vnitřní senzorové trubičky dochází ve spodní časti dříve k varu (74,1-2°C). Vznikající páry mírně zvyšují tlak (nesmí překonat "vapor lock") v trubičce a brání dalšímu přítoku kondenzátu do senzorové trubičky. Kondenzát se hromadí v trychtýřku až začne přetékat zpět do "pakungu" kolony. Límeček kolem trchtýřku zajišťuje, že kondenzát neteče po trubičce, ale odkapává do "pakungu".Přetékajícím kondenzátem se zvyšuje jeho množství v oblasti dolní části senzorové trubičky, tím dochází ke zvýšenému odběru tepla výparného a tím k poklesu teploty ve spodní části senzorové trubičky pod bod varu. V dolní části trubičky přestanou vznikat páry a nic nebrání tomu, aby kondenzát natekl do senzorové trubičky, která se naplní až po okraj trychtýřku. Tím dojde k překonání sifonového uzávěru"vapor locku" a k odtoku do odběrné nádoby.
Mezi tím, ale zase dojde k odpaření přeteklého kondenzatu v "pakungu" v koloně v oblasti spodní části senzorové trubičky. Tím se tam opět zvýší teplota, dojde k varu v trubičce... a proces je zacyklen.
Tento proces je posán v materiálech uvedených výše, ale skandinávskou angličtinou, takže jsem si musel spoustu věcí domyslet. Přikládám ještě další obrázek zařízení, který vysvětluje rozdíl hladin.
Pokud jsem to vymyslel špatně, prosím o konstruktivní připomínky.
Díky