Chování palíren při destilaci



miljan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 142.1 (?)
23.11.2010 20:32

Také jsem si nechal párkrát vypálit. Při vlastním pálení jsem nebyl, ale vždycky při přelévání destilátu do přineseného demionu začali měřit destilát od centilitrů a decilitrů a až nakonec dolili "litry".

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3   
host - 202.237 (?), 23.11.2010 20:12, zobrazeno: 36937x

Tato diskuse zde ještě nebyla, přitom se jedná o zajímavé téma. Za svůj život jsem pálil v 5 palírnách. Zde jsou mé zkušenosti.

1. Protože jsou placeni od vyrobených litrů stává se, že od začátku ženou teplotu nahoru. První pálení i na 105°C, druhý na 98-100°C, výsledkem je nekvalitní vypálení.

2. Po vypnutí přívodu destilátu při prvním pálení do naší části nádoby nechají pokračovat destilaci do části nádoby určené pro úkap a dokap. Proč, když je to na vylití? Asi se to bude znovu přepalovat. (viz 3.)

3. Po druhé destilaci je chlazení prováděno vodou např. 8°C, to zkresluje obsah alk. ve vytékajícím destilátu a dřívější ukončení destilace pro zákazníka. Následuje přepojení do nádoby pro dokap a pokračování destilace  (30 i více %) pro palírnu. Dřívější ukončení má za důsledek méně vůní a chutí, které jdou až na konec, tyto jdou následně do nádoby pro palírnu.

4. Také se mi stalo, že jsem ráno dovezl mač a měl jsem si odpoledne přijet pro výpalek. Destilát byl zbarven do modrozelena. Bylo mi vysvětleno, že jsem přivezl kyselý mač a ten se zbarvil mědí. Já si myslím, že mi dali něco, čím čistili trubky na začátku sezony. Ale jak se chcete hádat?

Přivítám Vaše zkušenosti s tím jak se nás někteří pokoušejí napálit.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 128.154 (?), 23.11.2010 20:21

Jo jsou to zloději a podvodníci, mám stejné skušenosti, proto to již dneska řeším trochu jinak...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
miljan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 142.1 (?), 23.11.2010 20:32

Také jsem si nechal párkrát vypálit. Při vlastním pálení jsem nebyl, ale vždycky při přelévání destilátu do přineseného demionu začali měřit destilát od centilitrů a decilitrů a až nakonec dolili "litry".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (89) - 130.181 (?), 23.11.2010 20:34
Bohužiaľ aj na našej strane rieky Moravy je to tak. Len s nostalgiou spomíňam na staré dobré časy, keď to iné riešenie bolo tvrdo potierané. Aspoň u nás bol starý páleník, ktorý svoju robotu vedel a robil excelentne. Výsledok bola kvalita na vysokej úrovni, aj keď si samozrejme prišiel na svoje. Dnes, keď je silná konkurencia si tuším v tých oficiálnych páleniciach vedome odháňajú zákazníkov.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.235 (?), 23.11.2010 20:51

Sdělte jak. Kromě cejchovaných ponorných měřidel si můžete jen vybrat palírnu s poctivějším personálem...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 178.235 (?), 23.11.2010 20:28

Vozím do pálenice zásadně až ráno, před pálením,"výskočku" skladuji a nevylévám.Vypálenou slivovici neředím.Kontroluji stav počítadla před a po vypálení.Doma si kontroluji s účtenkou množství i koncentraci..Víc asi nelze...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 106.20 (?), 24.11.2010 9:09

Pánové, když si tak pročítám Vaše příspěvky, je mi z Vás smutno. Připomínáte mi jednoho mého kamaráda, který zastává názor: "Když jdu do hospody, tak vždy s pocitem, že mě chce personál okrást". Když máte takové zkušenosti, divím se, že vůbec pálíte. Když jdeme se sousedem pálit my, jsme u pálení celou dobu. Koupíme si klobásky, uzený, okurčičky, pivko a uděláme si z toho příjemnej zážitek. pozveme i pana paliče s manželkou, pokecáme, dozvíme se spoustu zajímavostí, zkrátka super akce. Navíc s paličem osobně kontrolujeme dokap a můžeme si sami, pokud mu nedůvěřujeme, rozhodnout o odstavení. Už se zase letos těšíme a ničím se nestresujeme jako Vy. A pokud by jste o tu bezva palírnu měli zájem a třeba jste někde z okolí, tak je to palírna v Čálovicích u Sobotky.

Pálení zdar

Jirka 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 151.252 (?), 24.11.2010 9:57

Pálenice jsou různé.

Ty co mají hodně zákazníků kvůli dostupnosti-u velkého města, tam pálí zaměstnaci a jedou na výkon "honem honem, už čeká další zákazník".

Pak jsou vyloženě podvodné pálenice.Jedna taková je přímo zázračná... teče Vám to jako z vodovodu, jen nevíte zda opravdu teče destilát nebo denaturovaný zředěný líh z ropy s přídavkem tresti... trubky z kolony-chladiče jdou totiž do zdi a zezdi k měřidlu... A uvedený majitel pálenice má vedle lahvárenskou linku na balení lihovin prodávaného v obchodech.Šli po něm celníci, ale mazanému podnikateli nic nedokázali.

A pak je malinká skupinka pálenic, která většinou moc zákazníka "neojebává"...

Navzdory masivní kontrole celníky, zaplombování kde čeho, je dostatek možností jak "ojebat" zákazníky i celníky.

Jednou z takových je další skrytá větev z nasávací vývěvy kvasu nebo z odvodu ze zásobníku kvasu.Vše jde schovat do zdi, tak jako trubky z kolony či chladiče-ale tu je větší možnost zvědavých celníků...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 24.11.2010 11:04

Tak, jak to má zařízené pan Jirka, je to super. Když si ale uvědomím, kolik hodin běží palírna v sezóně,  vystřídá se co 2 - 4 hodiny nový zakazník,  někde běží 2 kotle současně,  musel by mít páleník a jeho žena příjemný zážitek čtvrt roku 12 hodin denně.
   Jedna věc je příjemné prostředí, druhá věc je obohacení na úkor zákazníka a státu, třetí věc je kvalita produktu - zejména sporný termín ukončení destilace. Tyto věci spolu mohou a nemusejí souviset. 
    Problém vidím v tom, že palírna je placená pouze dle množství vypáleného alkoholu. Takže zájmem páleníka není destilovat vonné látky na konci procesu. Taky raději pálí alkoholovější kvas - za stejnou dobu z něj víc nateče. Proto ochotně radí přidávat k ovoci cukr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 24.11.2010 16:52

Nezbývá, než-li souhlasit. Věřím tomu, že má pan Jirka bezva zážitek a kdo ví, jestli smí už za dva dny za volant, divil bych se, kdyby mohl. Zde se zjevně snoubí páleničářský um s jeho důvěrou v jeho scholnosti, domácké prostředí, kamarád na stejné vlně a také vědomí toho, že do toho "smím kecat" o mariáši či tarokách (paní páleničářská nemůže v tomto případě chybět) ani nemluvě. Kdo to dnes má? Dnes už málokterá palírana jede na dvoukotlový způsob výroby, který je jednoznačně lepší a hlavně lacinější, než-li jednokotlový. Proč? Protože při výrobě lutru, na Moravě lajtru, na Slovensku vodky, je možno použít velmi laciné palivo, tedy dřevo. Aparatra by měla mít účinné míchání a doporučuji destilovat do nuly obsahu alkoholu, tzv. prostou destilací, tedy z vařáku do předlohy bez kolony. Při destilaci lutru je třeba správně oddělit úkap (předky, výskočky), tedy destilovat s minimálním příkonem energie (jednoznačně plyn, el. tělíska mají značnou setrvačnost a dřevo se už vůbec nehodí), smí to jen kapat a hlavně dobře sledovat přesný teploměr (třeba digitální). Doporučuji odebírat předky do 76,5 °C. Proč když ethylalkohol má bod varu 78,3 °C? No, protože v tomto velmi úzkém rozmezí teplot, tj. od 76,5 - 78,3 °C destilují neobyčejně cenné voňavé komponenty, které se do úkapu dostat nesmí, to by ten destilát skoro nevoněl (platí hlavně pro meruňkovice a třešňovice). Chápu, že toto není pro běžného konzumenta a já jsem jedním z Vás, tak úplně nejdůležitější, důležité je to, aby se ráno jeden probudil a měl hlavu čistou! A tu mohu mít čistou jedině tehdy, a jen tehdy, pokud se do destilátu a to platí hlavně pro slivovice,  nedostane dokap. Ten se tam nedostane, ale garanci Vám mohu dát jen v pálenici v Malé Ledské u Častolovic. Používají novou technlogii výroby ovocných destilátů a majitel je Ing. chemie, ví svý. A co je, ale značnou nevýhodou jednokotlového pálení, o kterém jsem se na začátku zmínil? Především to, že zpracovávají ovocné máče s obsahem alkoholu 6 - 8%  na vysokoprocentní destilát a to se bez použití plynu neobejde vzhledem k udržení rovnováhy na koloně. Důsledkem je to, že 2/3 spotřeby plynu, kterou samozřejmě zaplatí zákazník spotřebují jen na vyhřátí předloženého máče do vařáku k varu a tudíž se ceny jejich služeb neustále zvyšují také proto, že se zvedá a to stále od 1.7. každého roku cena plynu. Jednokotlový způsob přípravy destilátů považuji za omyl a nedoporučuji čtenářům, aby si v těchto pálenicích dávali své máče zpracovávat, jejich služby se budou neustále zdražovat z pochopitelných důvodů. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika