Zelí za 2 měsíce nezkvasilo
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4
|
|
|
|
host - 84.190 (?), 20.2.2018 12:22
To je ale skoro pravidlo.I kdyby tazatel doplnil, kde ho koupil a podobně, tak já na to nemám radu ač nakládám 40let.Vlastně mám.Vyhoď to a kup si v akci sklenice.Nebo znovu hlávky a opakovat.Podobně to je i z uzením nebo chceteli s chovem domácích zvířat.Letos jsem koupil 40kg zelí a necelou polovinu jsem nechal sousedovi.Já ho mám výborné (dávám jen sůl a kmín).On prý ho má blátivé, nekřupe.A teď co asi udělal špatně?Já nevím a ani snad vědět nechci.Vždyť i vodu na kafe vaříme každý jinak.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 120.111 (?), 20.2.2018 13:14
Kvasenie musi prebiehat bez pristupu vzduchu, t.j. cely obsah musi byt ponoreny v kapustovej stave!, nesmie byt kapusta neponorena!!! Ak je malo vody, treba prevarenu osolit 14g/l a doliat. Kapusta ale pri kvaseni stupa nahor, takze to musi byt zasprajcovane alebo zatazene (sacok s vodou, kamen v sacku...) na vrchu.
Pokial ani takto kapusta nevykvasi, ostava jediny dovod - chybaju kvasne bakterie. Napada mi jediny dovod - omytie pred skladovanim vo velkoskladoch, aby to mohlo byt dlhodobo skladovane. Preto treba kupovat na jesen priamo od pestovatela.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.132 (?), 20.2.2018 14:05
Zelí jsem kupovala přímo u pěstitele - Lobkowicz Plzeň. Kupovala jsem ho v listopadu, tak věřím, že bylo podzimní, přede mnou nakrouhané. Poprvé jsem právě vyzkoušela jejich recepturu jen sůl a kmín přesně navážený dle jejich návodu, který dávali k zelí.
Děkuji za rady. :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 223.242 (?), 20.2.2018 23:19
A víte určitě, že není prokvašené? Ono se dá vyšší dávkou soli dosáhnout nižší míry prokvašení a tím nižšího obsahu kyseliny mléčné. Zelí zůstane křupavé a nekazí se. Pokud jste při dřívějších přípravách jiného kysaného zelí používali nižší dávku soli, bylo zelí kyselejší a tudíž Vám může současné připadat příliš "sladké". Mezním případem by bylo zelí nakládané do soli, ale to už by byla tak vysoká dávka, že by bez propláchnutí od solanky nebylo možné krouhanku konzumovat.
SfK.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 223.242 (?), 21.2.2018 10:36
... při kvašení zelí vznikají i jiné kyseliny, než pro konzervaci nutná k. mléčná. Pokud chybí chuťově výrazněji kyselé kyselinky, pak pufrovací schopnost soli způsobuje, že je pokrm na první dojem sladkokyselý a nikoliv ostře kyselý. Tedy pokud tazatelka očekává chuť ostře kyselou po kyselinách Jablečné a Šťavelové, pak asi letošní zelí tyto vůbec neobsahuje. Je to prostě chuťově rozdíl jako analog mezi jogurtem a kefírem.
SfK
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4
|
|
|