Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

důvěřuj ale ověřuj - zdroji bylo v době vytvoření 16 let a je to snůška různých Ctrl+C a Ctrl+V... pastinák je stejně dvouletý jako mrkev a ostatní miříkovité. Nepoškozené kořeny přezimují a běžně se skladují i v promrzajících krechtech. Je jen otázka, při jaké mínusové teplotě ztrácí konzumní jakost a při jaké mínusové teplotě ztrácejí vegetační schopnost. A tyto teploty jsou odrůdově rozdílné. Například letní pór zesklovatí při -2°C zatímco zimní pór až při -11°C.

Konzumní jakost může být jak reverzibilní (zesklovatění cibule) tak ireverzibilní (zesládnutí brambor). Konzumní jakost nezajímá hlodavce a klidně vyhledávají zeleninu, kde mráz přemněnil škroby na jednodušší cukry.

Vraťme se k tématu. Jeden známý mi na otázku, proč skladuje rouby v ledničce odpověděl, že venku by mu zmrzly. Optal jsem se ho, proč tedy nezmrznou na větvích, když tam je mráz větší než u domu nebo v jámě (v pařníku). Odpovědí bylo dlouhé "Aháááááá" a od té doby nemá problém se skladováním roubů. Pochopil že mráz roubům neškodí tak jako sucho (i v ledničce může být příliš sucho, pokud balíte skladované neprodyšně (viz nenačnutý jogurt a mléko uzevřené šroubovacím uzávěrem). V ledniče taky může být příliš teplo, když v rámci úspornosti spotřebiče chladíte jen na -6°C. Na záhoně u pana Vysloužila je podle mého názoru průměrná denní teplota stejná nebo nižší než v ledničce a teplota zastíněné půdy (zahrabaná část roubu) do května nevyleze nad 8°C cca do května. Jeho způsob sice nepoužívám, ale nebál bych se, že mi dá rouby narašené nebo zaschlé třeba po odkvětu jabloní.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika