důvěřuj ale ověřuj - zdroji bylo v době vytvoření 16 let a je to snůška různých Ctrl+C a Ctrl+V... pastinák je stejně dvouletý jako mrkev a ostatní miříkovité. Nepoškozené kořeny přezimují a běžně se skladují i v promrzajících krechtech. Je jen otázka, při jaké mínusové teplotě ztrácí konzumní jakost a při jaké mínusové teplotě ztrácejí vegetační schopnost. A tyto teploty jsou odrůdově rozdílné. Například letní pór zesklovatí při -2°C zatímco zimní pór až při -11°C.
Konzumní jakost může být jak reverzibilní (zesklovatění cibule) tak ireverzibilní (zesládnutí brambor). Konzumní jakost nezajímá hlodavce a klidně vyhledávají zeleninu, kde mráz přemněnil škroby na jednodušší cukry.
Vraťme se k tématu. Jeden známý mi na otázku, proč skladuje rouby v ledničce odpověděl, že venku by mu zmrzly. Optal jsem se ho, proč tedy nezmrznou na větvích, když tam je mráz větší než u domu nebo v jámě (v pařníku). Odpovědí bylo dlouhé "Aháááááá" a od té doby nemá problém se skladováním roubů. Pochopil že mráz roubům neškodí tak jako sucho (i v ledničce může být příliš sucho, pokud balíte skladované neprodyšně (viz nenačnutý jogurt a mléko uzevřené šroubovacím uzávěrem). V ledniče taky může být příliš teplo, když v rámci úspornosti spotřebiče chladíte jen na -6°C. Na záhoně u pana Vysloužila je podle mého názoru průměrná denní teplota stejná nebo nižší než v ledničce a teplota zastíněné půdy (zahrabaná část roubu) do května nevyleze nad 8°C cca do května. Jeho způsob sice nepoužívám, ale nebál bych se, že mi dá rouby narašené nebo zaschlé třeba po odkvětu jabloní.