Roubování meruněk



Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 134.165 (?)
4.12.2013 19:39

V zhode s p.Tondou si tiež vážim odbornej diskúzie na tému Zimné uskladnenie vrúbľov kôstkovín. Vážim si tiež jednotlivých diskutérov. Ničmenej slová a skúsenosti p. Rosti považujem za objektívnejšie ako protinázory p.Miloše. Prečo? Napr.:"Zapíchnuté rouby v zemi mají ovšem výhodu, kterou ty v lednici nemají. Nejsou zabalené a jsou tudíž dobře pohledem kontrolovatelné." Tady sa musím zastať chladničiek a práve naopak verím v zázračnú schopnosť chladničky zachovať čerstvosť a brániť rozkladu "pouhým" chladem. Na samom začiatku som tiež skúšal vrúble ovocných stromov, rezky a sadenice viniča prezimovať v piesku v studenej pivnici pri +5 st.Celzia. Bolo to pre kočku. Skôr ako skončila zima, všetko bolo narašené. Chladnička ma s výnimkou 1 sezóny nikedy nezradila. Proti vyschnutí stačí mikroténový sáčik a lyžička vody. Práve sáčik umožňuje (stačí 1x za mesiac) kontrolu vrúbľov v celej dĺžke. Kto chce mať protiplesňovú istotu, môže do vody pridať kvapku fungicídu. Ale aj keď sa podarí, že sa vrúble v sáčku potiahnu povlakom plesne, nie je to žiadna tragédia. Stačí opláchnuť pod tečúcou vodou, ošetriť Savom, Plesnistopom a.i., opláchnuť vodou a dať do čistého mikroténu. Noviny bývajú zdrojom spór plesní. Obrovská výhoda chladničiek je v tom, že vrúble vydržia nenarašené až do mája. Doma máme nastavenú teplotu na 0 až +1. Často v sáčku s vrúbľami či rezkami "šramotil" ľad, ale materiálu sa nič nestalo. Do mínus 2 je všetko v pohode. Kto vrúbľuje ešte počas zimy a má nepochopiteľnú averziu k chladničkám, tomu istotne vyhovuje uloženie vrúbľov v pôde a v tieni budovy, príp. vykopávanie vrúbľov krompáčom zo zamrznutej zeme. Ak by však tento človek chcel použiť takto uskladnené vrúble kôstkovín na štepenie v čase rašenia až kvitnutia podpníkov, nemá šancu na úspešné ujatie. V teplejších polohách je pôda aj na sever od budov neprijateľne prehriata...

Mrkva sa dá vysiať pred zimou a v pohode na konci zimy riadkuje a bez problémov rastie v predstihu pred jarným výsevom. Ak však necháte hotovú narastenú mrkvu určenú k sklizni na záhone aj cez zimu, na 99% máte istotu, že zmrzne a na jar je z nej kaša. Sklizňovo zrelá mrkva nie je sibírska cibuľa ani petržlen či paštrnák. Pri posledných 2 je však vysoké riziko, že síce nezmrznú, ale do jari chutné korene vyhryžú myši alebo hryzce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 161.55 (?), 3.12.2013 17:37

Zdravím sadaře, tady to vypadá jako štrejchání se mezi zástancem jednoho a zástancem druhého způsobu. Já využívám odkládání roubů na severní straně boudy na nářadí. Ledničku jsem nezkoušel, nestojí mi za to ty řeči od manželky, že to tam zavazí wink.

V principu je to jedno, použitelné jsou jako v mnoha jiných případech různé způsoby dle možností a přání dotyčných. Mějte hezký den a těšte se taky na to, až vezmeme do ruky nůž a půjdeme zase do sadu

Tonda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.132 (?), 3.12.2013 19:02

Asi to bude skutečně tak, že metody skladování roubů nejsou příliš důležité. Já mám jen pro sebe velikou ledničku, ale koupené a darované rouby všech dřevin skladuji až do začátku března venku (na zahradě v teplé meruňkové oblasti). Suma teplot je totiž venku v té době nižší než v ledničce. Pokud je to možné, používám vlastní čerstvě uřezané rouby. Do ledničky dávám rouby až v březnu. Taky se mi stalo, že mi např. angrešt v ledničce rašil, přestože uřezaný venku ani na stromku nerašil. Dobře se mi (od března) skladují v ledničce rouby jabloní, hrušní, moruší, tomelu. Ale i peckoviny uřezané do konce února vydrží v ledničce 2 měsíce, což může stačit. Vyjímkou je broskvoň. Pokud jde o metody roubování meruněk, nejúspěšnější je skutečně kopulace a dále plátkování u silnějších podnoží nebo sedélkování rouby s pupeny příliš blízko sebe. Forkertovo očkování je taky velmi úspěšné, ale přírůstky jsou myslím o něco pomalejší. K očkování a sedélkování používám žiletku, jinak nůž. Mimmo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 3.12.2013 19:55

Milýlojzo, nebo Tondo, na "štrejchování to nevypadá! Je to přátelská debata lidí, kteří jsou evidentně přesvědčeni o nejlepším způsobu, a ten prezentují.I kdyby nakrásně nebyli skálopevně přesvědčení, pouze soutěživě obhajovali svůj postoj, je to pro ostatní čtenáře určitá forma zdělení.Užitečné v tom smyslu, že se vyloží všechna pro a proti slušnou, neurážlivou formou.Buďte si jist,že se na nic nezapomene.Každý pak nechť si vybere co je pro něho vhodné. Názory, postoje se většinou zhodnotí v okamžiku, kdy jsou konstruktívně konfrontovány.I když jsou v současné době velice populární všelijaké realityšou, kterou lačný divák sadisticky miluje, na diskuzní fora nepatří.

PS: docela jsem se bavil v okamžiku, kdy jsem podrobně popisoval činnost chladničky člověku s vysokoškolským titulemsmiley.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 3.12.2013 20:40

Souhlasím, debata s p. Slavíkem mi přijde milá, humorná, přátelská, se vzájemným respektem a koneckonců i semtam poučná. I když v tomto vlákně nepříliš.
   Jenom na okraj,  kolem zapíchaných roubů vede cesta ke kompostu, kam nosím veškerý rozložitelný odpad z domácnosti i exkremenmty našeho psa, kterého jsem dosud nenaučil, aby si je tam nosil sám.
   V zázračnou schopnost chladničky zachovat čerstvost a bránit vyschnutí či rozkladu pouhým chladem, úplně nevěřím. Když porovnám třeba mrkev nebo cibuli po pár týdnech v lednici s těmi zapomenutými v záhoně, vychází to líp pro ty venkovní. Rouby mají navíc výhodu, že jim nevadí světlo ani mráz 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 4.12.2013 10:57

   V zázračnou schopnost chladničky zachovat čerstvost a bránit vyschnutí či rozkladu pouhým chladem, úplně nevěřím...

Pokud jsou rouby zabaleny do mokrých novin, mikroténového sáčku, pak do jara nevyschnou, nezmrznou,a některé nevyraší.

Porovnávat čerstvost zeleniny, a uchovatelnost roubů je nepředmětné, zapomenutá cibule přes zimu v záhoně shnije, zmrzne, mrkev sní hlodavci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 4.12.2013 12:27

Porovnávat čerstvost zeleniny, a uchovatelnost roubů je nepředmětné, zapomenutá cibule přes zimu v záhoně shnije, zmrzne, mrkev sní hlodavci.

Jistě, proto jsem v poslední větě uvedl, že roubům nevadí mráz. Nicméně se mýlíte. Cibule v zimě nezmrzne, ba ani neshnije. Vydrží většinou neporušená,  na jaře vyraší a vykvete.  Mrkev v záhoně někteří přes zimu ponechávají (já tedy ne, jak bych ji v mrazu dobýval), ztráty hnitím a hlodavci jsou prý ve sklepě v písku větší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 4.12.2013 13:32

Chcete-li-pokud je v zimě na záhonu sněhová pokrývka, která chrání cibuli v zemi před zmrznutím, je riziko zmrznutí cibule menší,nebo malé.Volně uskladněná cibule na vzduchu zmrznout může, zesklovatí.Rouby zapíchnuté volně do půdy, mohou být ohroženy hlodavci menší  mírou, jako zapomenutá, nebo úmyslně ponechaná zelenina v půdě.Pokud by měl hlodavec možnost volby, asi by se pustil spíše než do roubů, do zeleniny v záhoně.V chladničce od hlodavců nebezpečí nehrozí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 193.108 (?), 4.12.2013 14:13

Tady mi někteří dva připomínají moji manželku. Taky musí mít poslední slovo a taky mne stále přesvědčuje, že ta její pravda je jediná správná wink.

Ale přece jen ji mám rád a z toho co jsem si tady přečetl od Vás obou, tak si Vás zase vážím. Hezký den

Tonda

PS: a stejně je to lepší venku laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 4.12.2013 16:49

Doporučuji manželku(y) poslouchat, většinou mají pravdu, a... poslední slovo.To já mít nemusím, a nikoho nepřesvědčuji.Ať už si z diskuze vezmete co Vám vyhovuje, mě k blaženosti postačí vědomí, že jsem mohl přispět protinázorem.Když nebudete něco vědět, klidně se zeptejte, pokud vím, rád vám poradímlaugh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 134.165 (?), 4.12.2013 19:39

V zhode s p.Tondou si tiež vážim odbornej diskúzie na tému Zimné uskladnenie vrúbľov kôstkovín. Vážim si tiež jednotlivých diskutérov. Ničmenej slová a skúsenosti p. Rosti považujem za objektívnejšie ako protinázory p.Miloše. Prečo? Napr.:"Zapíchnuté rouby v zemi mají ovšem výhodu, kterou ty v lednici nemají. Nejsou zabalené a jsou tudíž dobře pohledem kontrolovatelné." Tady sa musím zastať chladničiek a práve naopak verím v zázračnú schopnosť chladničky zachovať čerstvosť a brániť rozkladu "pouhým" chladem. Na samom začiatku som tiež skúšal vrúble ovocných stromov, rezky a sadenice viniča prezimovať v piesku v studenej pivnici pri +5 st.Celzia. Bolo to pre kočku. Skôr ako skončila zima, všetko bolo narašené. Chladnička ma s výnimkou 1 sezóny nikedy nezradila. Proti vyschnutí stačí mikroténový sáčik a lyžička vody. Práve sáčik umožňuje (stačí 1x za mesiac) kontrolu vrúbľov v celej dĺžke. Kto chce mať protiplesňovú istotu, môže do vody pridať kvapku fungicídu. Ale aj keď sa podarí, že sa vrúble v sáčku potiahnu povlakom plesne, nie je to žiadna tragédia. Stačí opláchnuť pod tečúcou vodou, ošetriť Savom, Plesnistopom a.i., opláchnuť vodou a dať do čistého mikroténu. Noviny bývajú zdrojom spór plesní. Obrovská výhoda chladničiek je v tom, že vrúble vydržia nenarašené až do mája. Doma máme nastavenú teplotu na 0 až +1. Často v sáčku s vrúbľami či rezkami "šramotil" ľad, ale materiálu sa nič nestalo. Do mínus 2 je všetko v pohode. Kto vrúbľuje ešte počas zimy a má nepochopiteľnú averziu k chladničkám, tomu istotne vyhovuje uloženie vrúbľov v pôde a v tieni budovy, príp. vykopávanie vrúbľov krompáčom zo zamrznutej zeme. Ak by však tento človek chcel použiť takto uskladnené vrúble kôstkovín na štepenie v čase rašenia až kvitnutia podpníkov, nemá šancu na úspešné ujatie. V teplejších polohách je pôda aj na sever od budov neprijateľne prehriata...

Mrkva sa dá vysiať pred zimou a v pohode na konci zimy riadkuje a bez problémov rastie v predstihu pred jarným výsevom. Ak však necháte hotovú narastenú mrkvu určenú k sklizni na záhone aj cez zimu, na 99% máte istotu, že zmrzne a na jar je z nej kaša. Sklizňovo zrelá mrkva nie je sibírska cibuľa ani petržlen či paštrnák. Pri posledných 2 je však vysoké riziko, že síce nezmrznú, ale do jari chutné korene vyhryžú myši alebo hryzce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika