Lze napravit nepovedené kyselé uzené?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
3.9.2017 10:24

Myslím, že 60 st. již není uzení studeným, nýbrž teplým kouřem. Při 60 stupních udím běžně topeništěm, klobásám stačí 6-8 hod, masu tak 12. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
host - 169.30 (?), 28.4.2012 8:02, zobrazeno: 34817x

Dobrý den,

obracím se na vás s prosbou o radu. Při uzení mi maso i klobásy zkysly, četl jsem zde čím by to asi mohlo být způsobeno, ale zajímalo by mne jestli je možnost maso nějakým způsobem zachránit, doudit, či jinak upravit.

Díky za reakce

Luboš

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 28.4.2012 12:18

Bohužel jedině vyhodit, v opačném případě si koledujete o zdravotní potíže, případně i otravu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 169.30 (?), 28.4.2012 19:01

když to okrájím, tak kyselé není, i tak myslíte, že je v něm nějaká složka k otrávení?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 128.198 (?), 1.9.2017 20:43

Tak jsem podle návodu udělal generátor kouře a udil bukovou štěpkou studeným kouřem, udírnu mám skvělou a když udím klasicky přes topeniště s 2,5 m dlouhou rourou do horní dřevěné zateplené udírny, tak to nemá chybu. Po použití generátoru kouře šlo všechno psům, kouř šel skvěle všechno se zdálo být ok ale po čase mi asi wenerátor dehtoval a dřevo jsem asi spíš destiloval, ale valilo se z něj vždy kouře dost, no vůbec nevím kde je chyba, jelikož generátor dává dostatek voˇbavého kouře, teplota uzení 20-25 %, ale po dvou dnech masio kyselý jako ocet no ani pes to nechtěl, nemá někdo zkušenosti, Jediné co jsme vypozorovL bylo to že jsme udil když bylo venku teplo cca 20 st. a udírna prostě neměla tah a kouř se v ní v podstatě válel a držel neb by krz ní proudil, to je jediné vysvětlení že udit astudeným kouřem se musí při nižší venkovní teplotě, jinak mně nic nenapadá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 84.190 (?), 2.9.2017 10:06

I moje klobásy šly do popelnice.Krásný a kyselý jako ocet.Taky kolem 20ti stupňů venkovní tep.Vypozoroval jsem že jsem je měl prohřát alespoň na 30 st. a ne je tam dát z lednice.Přecijenom když se udí klasicky bez generátoru tak nějaké teplo tam jde.Udil jsem i v noci, takže jim žádné teplo nebylo.Nevzdávám to, ale opakování bude tedˇna podzim.Něco na těch příznivých a nepříznivých teplotách bude i když profíci udí celý rok.Tělísko s termostatem, ne moc čoudu.Dehet chytám do misky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
casino - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 54.241 (?), 3.9.2017 10:15

Dopadl jsem podobně!angry

Naschvál kvůli čabajkám jsem postavil udírnu a vyrobil DYMOGENERATOR; dokonce pro zvýšení účinku jsem udělal i ejektor. Fungovalo to perfektně... Dehtem bych mohl napouštět pražce a kvůli kouři jsem hlásil na hasičárnu, že budu pálit klestí, tak aby nevyráželismiley

Klobásy byly nakyslé! Když jsem vyloučil, že by samy zkysly, tak si to vysvětluji tím, že jsem vlastně prováděl suchou destilaci dřeva při které vzniká i kyselina octová. Fakt je, že v udírně bylo bílo až nebylo nic k vidění. Možná by se to dalo řešit menším množstvím kouře, nebo větším odtahem kouře, nebo obojím...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 218.122 (?), 2.9.2017 12:04

S tím tahem to bude asi ono, při studeném uzení musí probíhat i sušení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 2.9.2017 16:06

že udit studeným kouřem se musí při nižší venkovní teplotě, jinak mně nic nenapadá.

Tím to asi nebude. Když jsem si generátor studeného kouře pořídil a poprvé vyzkoušel, bylo venku kolem nuly. Maso zůstalo asi po 15 hodinách úplně syrové, akorát trochu načichlo dehtem. Profesionální generátory mívají spirálu, která ohřívá okolní vzduch v uzáku na 20-30 st. podle potřeby.
   Podruhé jsem udil na jaře, když bylo tepleji - kolem těch 20 st. a výsledek byl mnohem lepší. Nemohl jsem z časových důvodů udit déle než cca 20 hod, tak jsem to nakonec dojel teplým kouřem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 157.119 (?), 3.9.2017 10:06

Pri tak nizkych teplotach maso vyudite ale nevysusite. Udenie studenym dymom, ak to nechcete robit niekolko dni, by malo prebiehat pri trosku vyssich teplotach 40-60 st C.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.9.2017 10:24

Myslím, že 60 st. již není uzení studeným, nýbrž teplým kouřem. Při 60 stupních udím běžně topeništěm, klobásám stačí 6-8 hod, masu tak 12. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika