Kolik soli na lák na uzené?



jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?)
10.2.2012 15:36

Asi bych s tou solí trochu šetřil, udávané množství je dle mého mínění jednou takové. Nevím do čeho jste to nakládal, ale na 25 - 30 kg masa řádně naskládané do nádoby (hrnce) mě stačí 5 litrů láku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 141.120 (?), 9.2.2012 9:35, zobrazeno: 235241x

Mám 10kg masa. Prvně naložím na sucho: 20g soli na 1kg masa. Potom naložím do láku, ale nedohledal jsem zde na diskuzích kolika % roztok si mám připravit.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
iguka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (96) - 104.32 (?), 10.2.2012 12:42

na 10 kg masa se má dát celkem 500g soli, z toho 450g na sucho a poté do 5 l vody 50 g soli a 120g cukru, tedy celkem je to 5 % soli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 10.2.2012 13:47

Já bych to obrátil. Na 10 kg masa 250g soli nasucho a zbylých 250g v 5 litrech láku.
V praxi dávám trochu míň

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 141.120 (?), 10.2.2012 14:08

Díky za rady.

Masa je nakonec 23kg, hlavně bůček bez kosti s kůží, 2 kýty, 2 krkovice.

Dávám 575g soli na sucho a 270g česneku (už se mě nechtělo loupat) a po 3 dnech 575g soli do 11,5 litru vody. Tu krvavou vodu po těch 3 dnech nebudu slévat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?), 10.2.2012 15:36

Asi bych s tou solí trochu šetřil, udávané množství je dle mého mínění jednou takové. Nevím do čeho jste to nakládal, ale na 25 - 30 kg masa řádně naskládané do nádoby (hrnce) mě stačí 5 litrů láku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 141.120 (?), 10.2.2012 18:35

Ano, těch 5 litrů bude stačit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 141.120 (?), 10.2.2012 18:57

Takže snížím množství soli. Celkem na 23 kg masa a 5 litrů láku dám 840g, což jsou 3%. (Na dno hrnce jsem dal 50g soli a pak každý kus masa vyválel v 25g soli na 1kg masa = 625g. Na 5 litrů láku dám 840-625=215g soli)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 141.120 (?), 13.2.2012 20:01

Mě to voní krásně - manželce je z toho zle.

Maso po 3 dnech nasucho.
Maso po 3 dnech nasucho.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 141.120 (?), 14.2.2012 6:09

Maso po 3 dnech nepustilo skoro žádnou vodu.

Domácí uzené
Domácí uzené
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.162 (?), 20.2.2012 18:17

Jsem zvědavý jak dlouho mi to vydrží ve sklepě, nejdřív tam bylo 5st. teď to šlo na 8st. Dnes to tam je 10.den a lák voní i vypadá perfektně

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika