Kolik soli na lák na uzené?



                     
host - 96.186 (?) 
16.4.2014 20:24

Letošní uzení bylo: 15 kg masa (směs bůček, kýta, krkovice), 300g Pragandy (v tom oválet maso a na 3dny do 5°C), 5litrů vody+100g Pragandy (maso vyndat po 3dnech a nalít lák, maso narovnat zpět), nechat 3 týdny při 5°C (jednou přerovnat-pro kontrolu). Udit dle velikost šrůtek 8-12 hodin bukem a švestkou, teplota 80 stačí.

  
                     
host - 96.186 (?), 16.4.2014 20:32

Jednou za rok mě to baví vstávat ve 2 v noci končit v 16h

krkovice
krkovice
                     
host - 96.186 (?), 16.4.2014 20:35

Je vidět neprolákovaný kousek ve středu - 17 dní nestačilo. Ale nebojte, chutnalo moc.

                     
host - 96.186 (?), 16.4.2014 20:39

Příště: 15kg masa, 5 litrů vody+400g Pragandy a na 3 týdny do 5C, jednou přerovnám a do udírny na 80 na 8-12hodin na buk a švestku. Jednoduché a chutné.

                     
host - 33.141 (?), 21.12.2016 21:35

Tak už v tom začínám mít jasno, pan Vysloužil má pravdu. Já jsem dal teď 3% soli na sucho a 2,5% (25g na litr vody) do láku a je to pro mne tak akorát. Dle receptu jinde (praganda, udirny.com) 100g na litr vody je šílenost. Už jsem od oka přesolil uzené třikrát, tak už budu jen vážit.

                     
host - 114.253 (?), 21.12.2016 22:04

To dáváte nasolené maso a ještě lák se solí? Já dávám 25 g na kilo masa a natěsno do nádoby a zaliji vychladlou vodou.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 22.12.2016 7:04

To dáváte nasolené maso a ještě lák se solí? Já dávám 25 g na kilo masa a natěsno do nádoby a zaliji vychladlou vodou.

Ano, maso solím 2 deka na kilo a vodu taky 2 deka na kilo (litr). Ono to v konečném důsledku vyjde skoro stejně stejně jako u Vás. Akorát u mě je zcela jedno, kolik té vody použiji, maso i lák budou stále stejně slané.

                     
host - 84.190 (?), 22.12.2016 7:26
No ale to se mi zdá jako logický postup, vše osolit na 2 %,když tedy někdo napíše, že si navážil 2 dkg soli na 1 kg masa.Jestli si nasypu do nádoby kilo soli a bůčky v tom obalím, tak solit vodu už asi nebudu.Zbytek soli vyhodím.To první je lepší volba.Ta třetí volba je nástřik.
                     
host - 1.83 (?), 22.12.2019 4:00

Ano, 20 g na kilo masa a 20g na litr vody.. Nalozit nasucho, 20g na kilogram, udelat lak, 20g na litr vody, maso jen prelozit, neoplachovat, zalit lakem. Cesnek dle libosti.. kdo ma rad, jako ja, klidne i 1 kg na 15 kg masa. .. to plati pro Pragandu. Ja davam 25 a 25, ale to uz neni pro kazdeho. Prisolit se da vzdycky, kdyz je soli moc, je to v podstate nepozivatelne..

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 22.12.2019 9:08

Zkoušel někdo rozehřívat maso před uzením přímo v láku ve kterém bylo před tím naložené?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika