Pěstování ozimého květáku

V létě 2020 jsem dostal nabídku od pana Stanislawa podílet se na zkušebním pěstování ozimého květáku a brokolice přes zimu. Poslal mi i semena ozimých květáků Aalsmeer, Walcherin Winter 5, Celebrity, Galeon, Roscopf a brokolice Nine Star. Semena květáků a brokolice jsem vysel do kelímků 7.8.2020 . Do každého kelímku jsem dal čtyři semena (kelímek rozdělený na čtyři samostatné části). Klíčící semena jsem zasypal a kelímky dal na panelákový balkon orientovaný na severovýchod. Slunce tam svít pouze dvě hodiny brzy ráno, jinak nic. Sazenicím se opravdu dařilo a tak jsem je musel už začátkem září rozesadit jednotlivě do kelímků 200 ml.

Ozimý květák
Ozimý květák

Tři záhony pro ozimé košťáloviny, ozimou cibuli a saláty se mně podařilo přichystat až v září, konkrétně 13.9.2020, kdy jsem také zahájil výsadbu ozimého květáku. Ihned jsem přes tyto sazenice přehodil hustou záclonu abych je ochránil před bělásky a můrou zelnou.

13.9.2020 – ozimý květák

Ještě do konce září jsem přesunul z pekingského zelí a brokolice na dva záhony tunely se záclonovinou. Podařilo se mně tímto způsobem ochránit košťáloviny před běláskem a můrou zelnou.

Pěstování ozimého květáku – září

26.10.2020 jsem připravil všechny záhony na zimu. Přes ty dva tunely jsem dal ještě netkanou bílou textilii 50g/ m2 a na záhon s cibulí jsem položil pruh netkané textilie 17g /m2 (levá polovina záhonu) na pravou polovinu NT 50 g/ m2. Zajímalo mě, jak se která z nich osvědčí.

26.10.2020
Rozdíly dle aplikace hnojiva.

V momentě, kdy jsem přidal netkanou textilii na sazenicích začali hodovat slimáci. Předpokládal jsem, že až se ochladí, tak slimáci přestanou být aktivní (pod 5 °C). Ale to se nestalo. Vyhovovalo jim to vlhko a relativně teplejší prostředí pod textilií a byli aktivní až do počátku února. Začali na nejnižších listech, které postupně uhnívaly a usychaly. Nakonec menší poškození některých rostlin slimáky rozhodlo o tom, že tyto květáky (Aalsmeer, Walcherin Winter 5 a částečně i Celebrite) přežily zimu v dobré kondici a přinesly kvalitní úrodu. Horší to bylo s květáky Galeon a Roskopf. Na obrázcích stav k 5.2.2021.

stav k 5.2.2021.
stav k 5.2.2021.

Zima nebyla na mé zahradě nijak mimořádná. Sněhu moc nebylo, jen uprostřed ledna a února byla po dobu asi deseti dnů sněhová pokrývka cca 6 cm. Teplotu jsem průběžně měřil v takových budkách ve výšce cca 30 cm nad zemí (v tom vyšším tunelu s květáky) a druhý datalogger hned vedle tunelu. Nejnižší naměřená teplota venku byla -16 °C, V tunelu – 7°C.

Zima na zahradě.

Měření teplot přes zimu:

Sledování teplot na zahradě (horní obrázek) a v tunelu (spodní obrázek).

Celou zimu a ty slimáky přežily v tunelu tři květáky Aalsmeer, všech pět Walcherin Winter 5 a dva Celebrite. Pod netkanými textiliemi vydržely jen tři Aalsmeer jinak nic (mizerie). Možná by bylo lepší nechat ty květáky volně než přikryté NT. Fotky z 29.4.2021.

Fotky z 29.4.2021.
29.4.2021.

Květáky jsem sklízel ve druhé polovině května, poslední 27.5.2021. Většina jich byla mezi 15 až 18 cm v průměru. Největší 22 cm. 4 ks jsem obětoval a nechal jsem je na semeno ( po dvou kusech Walcherin Winter 5 a Aalsmeer).

Výsledky pěstování květáků.
Sklizené ozimé květáky.

Semenaření

Pochopitelně jsem chtěl vypěstovat co nejvíce květáků v konzumní velikosti, ale i přes to, že se mně podařilo vypěstovat jen třináct   pěkných květáků jsem byl spokojen. Pokud bych měl posoudit jednotlivé odrůdy, tak Aalsmeer a Walcherin Winter 5 byly jednoznačně nejlepší. Ale může to být i tím, že sazenice Galeon, Celebrite a Roskopf byly již při výsadbě slabší. Chtělo by to ještě jednu sezónu, ale semena už nemám. Takže letos budu pěstovat jen Walcherin Winter 5 a Aalsmeer jejichž semena jsem si vypěstoval. Prvořadým úkolem bude zabezpečit sazenice květáků proti slimákům. Čtrnáct dní před výsadbou budu do půdy aplikovat dusíkaté vápno. Po výsadbě aplikuje nějaký návnadový prostředek, nebude ho potřeba moc, záhon s dvaceti osmi květáky má jen 5 m2. S výsevem semen začnu o týden až dva týdny dříve, aby sazenice byly silnější a odolnější.

Ještě bych chtěl zdůraznit, že pěstování ozimého květáku na záhoně začíná někdy v polovině září (většina zelenin už je sklizená) a končí koncem května, což umožní následně využit záhon pro jiné zeleniny včetně plodových.

Už se těším.

Autorem článku je pan Vladimír G.

2 KOMENTÁŘE

  1. Ve foliovníku v zimě nic nevypěstujete. Teplota ve foliovníku kopíruje venkovní teplotu. Ty květáky taky v zimě nerostou, jen ten tunel je za určitých podmínek chrání před nejnižšími teplotami a sněhem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno