Šok zs králíky



host - 225.100 (?)
26.10.2015 18:14

Ještě jeden dotaz.Týden před tím jsem několik králíků zabil a jsou v mrazáku.Můžu je požívat Dík

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
host - 225.100 (?), 26.10.2015 18:08, zobrazeno: 51857x

Takový šok jsem zatím nikdy nezařil.Krmím králíky suchým jetelem a senem, jednou týdně trochu pšenice a nějaká padaná jablka.Večer jsem nakrmil, vše bylo v pořádku a ráno příjdu a dva kotce plné králíků které zrovna zabíjím jsou ráno kopytem vzhůru.Druhý den to stejné v další králíkárně krerá je ve stodole několik metrů od té první.V té se měla asi ten samý den kotit samice a ve vedlejším kotci sedm řízkáčů taky pryč.Tak mám dvě králíkárny prázdné a stjím tam jak péro a nevím co dál Mám pokračovat?Čím desinfikovat nebo co jsem udělal po dvaceti letech špatně.Díky za pomoc.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 225.100 (?), 26.10.2015 18:14

Ještě jeden dotaz.Týden před tím jsem několik králíků zabil a jsou v mrazáku.Můžu je požívat Dík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?), 26.10.2015 18:37

Upřímně nevím jestli má cenu na takový dotaz odpovídat. I když ano.. zrušte chov.

Stejně mi to nedá trochu nerozepsat... na otázku, co se stalo a tedy i jaké je řešení, odpoví nejlépe pitva, provádí je státní veterinární ústav.

Není zřejmé nic o tom v jakých celkových podmínkách králíci žijí, takže k tomu se fakt nedá konkrétně vyjádřit, můžou to být třeba kokcidie nebo cokoliv jiného. Takže jen k tomu, co je napsáno...

Krmení jen senem, no už jsem to slyšela, ale za kvalitní výživu pro králíky to nepovažuji. Jádro 1x týdně se mi jeví jako nedostatečné a to už vůbec nemluvím o tom, že králíci se krmí ovsem, ječmenem, ale ne pšenicí.

Nikde nepíšete o vodě atp., stejně jako o celkových podmínkách, stavu králíků atd..

Kéž by tazatel byl fake, chudáci ušáci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 139.178 (?), 27.10.2015 7:09

To si jako myslíte, že kdyby tazatel krmil ječmenem, tak by mu králíci nepošli?V první sekundě mě napadne otázka, jestli tazatel očkoval proti moru a myxomatoze.

Znám lidi kteří napájí hodinu denně, jiní neví co je seno, další místo slámy kupují nějaké granule.Co je správně?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?), 27.10.2015 9:02

To si jako myslíte, že kdyby tazatel krmil ječmenem, tak by mu králíci nepošli?

To si samozřejmě nemyslím, nicméně všechno souvisí se vším a pokud vezmu v potaz základní péči o které tazatel píše, způsob jakým o ušácích píše, naprostou absenci upřesňujících informací a žádné další reakce, dá se snadno dovodit, že celkové podmínky ušáků budou na mizerné úrovni a pšenice opravdu není pro králíky.

Co je přímou příčinou úhynu nevím, ale rozhodně na fyzické i psychické zdraví a kondici má strava svůj podstatný vliv. Není to jediný faktor, to je jasné, ale je podstatný.

Co se týká očkování, tak samozřejmě to mě také napadlo. Nicméně ani očkování není samospasitelné a při nevyhovujících podmínkách může být očkování kontraproduktivní.

Viděla jsem úhyn na "myxu" i tam kde očkování bylo pravidelně prováděno, samozřejmě nevím nic o vakcínách, zda byly správně skladovány, nebyly prošlé atd. a vždy bez dalšího bylo chovateli konstatováno, že příčinou byla určitě špatná vakcína a i když je to možné, tak vzhledem k tomu, že jsem viděla nevyhovující podmínky, očkování v době kdy se to hodilo chovateli, nikoliv podle stavu králíků, je mnohem pravděpodobnější, že vakcinace ještě danou situaci spíš zhoršila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Lukáš22 - (2) - 209.246 (?), 27.10.2015 11:36

Ak sa možem spýtať tak prečo nie je pšenica vhodna pre králiky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?), 27.10.2015 12:25

Králičí trávení na ní není uzpůsobeno. Pšenice obsahuje mnoho lepku a podílí se na zvýšené tvorbě tuků = nepřirozeně nebo řekněme nadměrně zatučněný králík - vysoký poměr tuku oproti masu, není zdravý králík.

Králíci mají poměrně citlivé zažívání. Správné zažívání dokáže králíka ochránit před mnoha nemocemi, např. před kokcidiemi a naopak zatížené zažívání nevhodnou stravou ho přímo ohrožuje na životě.

Někteří chovatelé pšenici k dalšímu jádru králíkům přidávají, protože po ní mladí lépe rostou, ale přidává se postupně tak, aby si na ní králík zvykl a do max. 20% celkového objemu jádra. Stále však platí, že je pro králíky nevhodná, viz. výše.

Ještě k původnímu dotazu... Navíc, tazatel psal o tom, že krmí králíky jetelem a blíže neurčeným senem. Pokud je jeteloviny, případně vojtěšky zásadně větší poměr než sena z dalších travin, tak je králičí trávení zatíženo mimo jiné i větším příjem sacharidů a to pro ně také není příliš vhodné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 136.2 (?), 27.10.2015 13:16

Paní Veselko, nevím zda jste si všimla, že tazatel uvádí, že chová králíky již 20 let a tohle se mu ještě nestalo. Domníváte se, že je tak špatný chovatel? Vaše rady jsou dobré, ale nic se nesmí přehánět... Ne všichni chovatelé, kteří nevěnují králíkům takovou péči jako vy jsou špatní.

Bohužel, odpověď na jeho dotaz neznám... tam by byla vhodná rada veterináře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.38 (?), 27.10.2015 15:24

To je vážně celkem zvláštní, protože při takto masivním úhynu to bývá mor, ale na ten si myslím v tuto dobu už nejsou příznivé podmínky. Opravdu by mbne také zajímalo, co se těm králíkům stalo. Králíky chováme celý život, nejdříve to byla záležitost prarodičů, chov podědila mamka. Už x krát byla rozhodnutá ho zrušit, protože jsou neustále masivně promoření kokcidiózou a přes neustálé přeléčování, pořád k úhynům dochází samozřejmě, že k tak masivnímu jako u zadavatele. Krmí: jedna dávka oves+seno, jedna dávka buďto seno, nebo čerstvý jestel, pampelišky, bršlice a nějaká bylina, co se bršlici hodně podobá..prý to mají králíci rádi, děda na ni taky chodil odjakživa. Mezitím sem tam tvrdé pečivo, na podzim jablka, v zimě řepa. Vodu mají k dispozici v miskách, mění jednou denně(v létě samozřejmě několikrát) Je tam něco špatně?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.38 (?), 27.10.2015 15:25

Oprava: že NE k tak masivnímu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika