Šok zs králíky



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 157.239 (?) 
27.10.2015 20:13

Zakladatel vlákna se nejspíše setkal s morem, nebo prudkou otravou-námel v pšenici? Odkud má obilí? Že se mor králíků nejčastěji vyskytuje v souvislosti s bodavým hmyzem a do října ještě neznamená, že by nemohl zabíjet i teď! Nebyla upřesněna lokace-teplejší, vlhčí-mě dnes odpoledne atakoval komár na zahradě-195mnm... Čas-20let bez ztráty kytičky- se ještě nedá nazvat absolutní zkušeností, spíš je to ze zádele klika. K předch.příspěvku- Neustálé přeléčování? Střídáte léky? Točíte chovná zvířata v rámci vlastního dvora? Dáváte do pitné vody ocet? Zkoušeli jste borovicový, smrkový chvoj? V krmné dávce postrádám kopřivy,  ječmen, nezmiňujete hyg.opatření... S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?), 27.10.2015 21:23

Pokud se můžu vyjádřit k vašemu chovu, tak bych řekla dvě věci, resp. tři.

1. Seno by měli mít ušáci k dispozici neustále, je hlavní složkou jejich stravy.

2. Co se týká kokcidií, tak se mi to jeví tak, že je ve vašem chovu něco hodně špatně, když s tím tak moc neúspěšně bojujete.

Zaměřila bych se na celkový stav králíků, tedy kompletní prohlídka, protože králík, který je zdravý a v pohodě, snáze odolává nemocem. Tedy uši, zda nemají svrab, stav srsti, ostříhat drápy, je-li třeba, zkontrolovat zda jsou čistí.

Dál zhodnotit čím a jak jsou krmeni. Tedy např. odkud pochází seno, zda je dobře vysušené/odpočaté, jak je skladováno, zda k němu můžou myši aj.. Kokcidie jsou známkou narušeného zažívání, takže zhodnocení skladby stravy je víc než na místě. V době výskytu nebo riziku vzniku naprosto vyloučit veškeré zelené, to prostě v tu dobu nesmí.

Další věcí je důkladná desinfekce kotců a věcí souvisejících. Samozřejmostí je dostatek suché podestýlky v kotcích. Zapařená a mokrá podestýlka (neříkám, že ji máte, ale můžete mít) je obecně velkým zdrojem problémů.

No a v neposlední řadě jsou léčiva. Nevím čím přeléčujete, ale pokud je mi známo, tak na Sulfamidin (myslím, že se to tak píše) a podobné prostředky může vzniknout rezistence a můj osobní pohled na věc je, že tyto přípravky sice hubí kokcidie, ale nemají pozitivní vliv na trávení a špatně fungující trávení = problém.

Je to tedy spíše můj názor, nemám jej ověřený, protože tyhle přípravky prostě nepoužívám. Kromě sena a jádra dávám ušákům granule s léčivy, což nebude nejspíš úplně účinné, protože dávka léčiv je koncipována na množství, kdy se podávají pouze granule, ale předpokládám, že nějaký vliv to mít bude. Na prevenci proti kokcidiím jinak používám Emanox PMX do vody, což jsou jen bylinky, ale i ten už nedávám preventivně půlku každého měsíce, ale tento rok jen když byla velká horka na dva týdny v té době.

3. Voda, což je řešitelné celoročně pouze pokud jsou kotce celkově chráněni proti mrazu, jinak jen v období teplejšího počasí... Misky nejsou špatné, ale králíci si je často znečišťují a když jsem pozorovala kolik vody vypijí z misek a kolik z napáječek, tak jednoznačně dostatečně pijí z napáječek, z misek mnohem méně a voda je pro králíky také velmi důležitá. Tedy pokud to není možné celoročně, tak alespoň při nezámrzných teplotách, volila bych napáječky místo misek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?), 27.10.2015 17:21

Pochopitelně jsem nepřehlédla co zakladatel diskuze uváděl o délce chovu a ani to, že se mu to do této doby ještě nestalo.

Avšak ani dvacet let chovu z nikoho nedělá automaticky zkušeného chovatele a to, že se mu tatáž situace dříve nestala na tom také nic nemění. Vzhledem k tomu, že zakladatel diskuze již dál nekomunikuje, ani nijak dál nerozvedl další možná fakta, tak se o tom, co se ušákům stalo, můžeme jen dohadovat.

Každý chovatel se někdy ve svém chovu setká s různými problémy a je pak otázka to, jak je řeší a jaké z dané situace vyvodí závěry. Hned v prvním příspěvku jsem napsala, aby nechal provést pitvu, protože to je jediný relevantní způsob jak zjistit příčinu takového úhynu a že takový velký úhyn není v pořádku, na tom se také shodneme.

Co já osobně považuji za vhodné pro chov králíků z pohledu.. řekněme nějakého, dejme tomu, nadstandartu je celkem irelevantní, narozdíl od toho, co je pro chov králíků (a nejen jich, týká se to všech zvířat) základ a ten je dán.

Tedy zdravé a čisté prostředí, vhodné krmivo, dobrá péče a další související. To jsou faktory, které život, nejen králíků, zásadně ovlivňují a bohužel musím konstatovat, že s tím, jak dlouho někdo zvířata chová, to pramálo souvisí, protože to klidně může dělat celý život špatně a jen mít zrovna kliku.

Nehledě na další fakt a to jsou stále se zhoršující podmínky pro život obecně, z čehož vyplývá např. horší kvalita surovin, větší odolnost a přizpůsobivost virů a jiných potvor a mnoho dalšího. Čili, to co například fungovalo před dvaceti lety, dnes už tak dobře fungovat nemusí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 225.100 (?), 27.10.2015 22:19

Omlouvám se moc že jsem dříve nemohl reagovat na vaše dobré rady.

V naší rodině se králící pěstovali snad odjakživa, já jsem chov převzal po svých rodičích před dvaceti lety.Zkusím odpovědět na pár dotazů.

1.Naší kralíci jsou chováni jako v bavlnce, starám se o ně jako o děti.Jsem v důchodu tak mám na ně čas.Čištění kotců, stlaní...

2.K základnímu krmení po odstavení dávám alespoň jednou týdně granule s kokciko..ale ted byli králíci na zabití tak už né.Dále dostávali vrbové větvičky, kopřivy, na jaře pampelišky a jednou týdně vodu s octem + vodu samozřejmě celoročně.

3.Je fakt že jsem nikdy neočkoval.Mám to pro své vnuky a celou rodinu tak si myslím že stejně polykáme jedů tak dost.

4.Játra byla u zabíjemných králíků čistá bez kokci..

5.Jsem ze znojemského okresu tak že u nás nějaké velké extrémy nejsou.

6.Ale jak píše p.Veselka nestříhám drápky což nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?), 28.10.2015 6:34

Je dobře, že jste se ozval. Z toho co jste doplnil se zdá péče v pořádku a ušáci jsou jinak zřejmě v pohodě.

Je hodně pravděpodobné, jak už tu bylo zmíněno, že šlo/jde o nákazu králičím morem, předpokládám, že myxomatozu byste asi poznal. V každém případě přesnou příčinu opravdu úhynu odhalí skutečně jen pitva.

To, že jste neočkoval chápu, také neočkuji, chov máme třetím rokem ve zcela nové králíkárně. Avšak na konci roku očkování již plánuji, protože z toho, co jsem vypozorovala, je stále větší rikiko těcho nemocí - čím déle chov trvá.

Původně jsem chtěla již mít naočkováno, ale v jiných chovech probíhalo masivní napadení svrabem a protože si občas beru od jiných chovatelů samice na skok s mými samci, nechtěla jsem nic riskovat. Mám pro přinesené samice karanténu a nemocné samice zaléčím, skok nedělám, ale i tak bylo to prostě rizikové.

Stříhání drápků, resp. jejich správná délka má vliv na pohodu ušáků, protože přerostlé drápky jsou příčinou vytáčení lůžek a bolestivého pohybu ušáka. U mladých určených na maso to obvykle není potřeba, i když záleží na délce chovu, ale u chovných kusů je to nutnost.

Jinak za svůj první výrok, abyste s chovem přestal se omlouvám, vycházela jsem z poskytnutých informací a také stylu psaní. V každém případě, kromě jiného, by bylo na místě, abyste provedl důkladnou desinfekci kotců a věcí souvisejících.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 139.178 (?), 28.10.2015 8:11

Máte načteno p.Veselko.To vím dávno.Od začátku mi tady vychází, aniž bych se pustíl do tazatele, že takový problem hromadného uhynutí může způsobit jedině mor.To jsem taky naznačil, když jsem se vás ptal -To si jako myslíte-.

Pro vás--Připouštět cizí samice bych mému samci nikdy nedovolil.Jednou za dva roky si samce koupím na výstavě .Granule s léčivem nekupuju.Bilinky mám na zahradě.Ochrannou lhůtu před zabíjením tedy emanox nepotřebuje.To pro tazatele.Při očkování finančně krvácím, ale tu dvacku za kus dám.Abych takový šok nezažil, jak tazatel píše.Napájím z misek.Napáječky leží v polici.Stelu jedině slámou, protože ji taky králíci žerou a protože mám taky kompost a zahradnické země není nikdy dost.Jak píšete, králík má mít oves, ječmen,ale i po pšenici by neměl chcípnout, když mu toho nedáte moc.Opačně ho zabijete, to jsem si vyzkoušel..Seno dávám.Taky jsem psal, že znam lidi, kteří ho nekrmí.Takový králíka odemě do chovu nedostane.Králík je drahé maso, když se vám to vede.T.j.když máte úhyn 10-15%=uhyne jeden z deseti až jeden ze sedmi.Pak ještě když je do max. peti měsíců hotový.Jestli to má někdo do tří měsíců mě nezajímá.Mám svůj rozum a praxi.Taky druh.Tím naznačuju že, drápky a jiné rozbory, jako aby mi řekli u vetrináře za 100kč že má opravdu králík koksidiozu a prodali sulfadimidin, tak to vynechávám.Jedině ten chovný samec má ostříhané drápky.Hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.147 (?), 28.10.2015 11:24

Ano, uznávám, že jsem se do tazatele obula, na základě dalších informací jsem se mu také i omluvila. Avšak za svoji prvotní reakci jako takovou se nemám proč omlouvat. Nejde o mě, ani o tazatele, ale zvířata, živá a cítící a pokud vidím něco špatného tak to i řeknu, resp. napíšu. Každý názor má svoji váhu a nemám potřebu kohokoliv přesvědčovat o tom, aby dělal věci "po mém", ale aby se zamyslel nad tím, co a jak dělá a mohl zvážit i jiné alternativy. Mimo to, každá diskuze má svůj význam, pokud se snažíme o zlepšení podmínek pro chovaná zvířata. Proto se tu všichni dělíme o své zkušenosti a názory.

Že nepouštíte jiné samice ke svému samci chápu, je zde velké riziko nákazy. Na straně druhé, když jsme my začínali s chovem, samce jsme neplánovali v chovu mít a tak jsem byla vděčná za to, že mi jiný chovatel zapůjčil svého samce na skok pro naše holky. Proto se také témuž chovateli, případně spřízněným, snažím vyhovět. Nehledě na to, že jsem částečně podlehla některým názorům, že by si samci občas skočit měli a pokud znáte historii našeho chovu, tak víte, že prozatím jsme odchov dalších ušáků zastavili.

Další věcí je, že při takové akci, tu mám samice nějakou dobu na karanténě a tak je mohu i trochu obstarat v ohledech, kterým chovatel nevěnuje takovou pozornost, jako jsou např. drápky, očista pysků a samozřejmě a zároveň bohužel díky nákaze ušním svrabem postižené králíky i přeléčila. Je to určitý kompromis.

Granule, ať s léčivy nebo bez nich, nejsou žádný šlágr, ale osobně jsem nenašla jinou alternativu jak pro náš chov zajistit optimální zastoupení všeho, co potřebují. Granule jsou u nás spolu s dalším běžnou součástí a funguje nám to dobře.

Pokud jde o očkování, už jsem to tu psala, má svůj podstatný význam a rozhodně ho nelze ignorovat, ale zároveň jsem proti plošnému očkování zcela bez ohledu na další stav věcí. Jak už jsem rovněž psala, letos očkovat již budu.

Stelu rovněž slámou, protože je fajn, králíci jí rovněž také žerou, akorát již nějakou dobu pod slámu dávám upravenou slaměnou podestýlku pro lepší absorpci vlhkosti a tak déle udržím kotce v čistotě a suchu.

Pokusy na svých ušácích nedělám, něco jsem si načetla, ale spíš obecně vycházím z toho s čím se celkově v životě setkávám, samozřejmě i naslouchám názorům jiných, ale hlavně pozoruji naše ušáky. Nejsem příznivcem statistik a mimo to, jeden nikdy neví, co přinesou dny další, takže mohu jen říct, že u nás zatím úhyn nula a jen pevně věřím, že to tak i zůstane.

To, že jsou králíci poměrně drahý špás, ať už chované na maso nebo ne, s tím určitě souhlasím. Nicméně zdravé zvíře, je spokojené zvíře a tedy pak můžu být spokojená i já a pokud se chovají na maso, tak to platí obzvlášť a kupovaný králík někde ze supermarketu se prostě domácímu nevyrovná. Přesto jsou i mezi těmi domácími podle způsobu chovu dost podstatné rozdíly.

Většinu případných problémů si řeším sama, lékařům či veterinářům, ono je to jedno, zase tak moc nevěřím. Nic to, ale nemění na faktu, že můj obor je zcela odlišný a tak se v případě nutnosti na veterináře obrátím o radu či vyšetření, ono se totiž není za co stydět. Stejně tak jako starat se o svěřená zvířata jak nejlépe umím. Samozřejmě z toho vyvodím závěr, neřídím se slepě nějakým doporučením veta, ale i jejich názory a lékařské zkušenosti mají svoji váhu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 225.100 (?), 28.10.2015 9:01

Podle všech Vaších názorů to asi vypadá na mor.Králíky jsem zakopal ani mne nenapadlo nechat udělat pitvu.Je fakt že se někdy stane že nějaký králík uhyne ale v takovém množství to jsem ještě nezažil.

Ale život je život, přes zimu si odpočnu a v brzkém jaru se pustím do nového chovu.Měl jsem bubunské a kaliforňáky.byl jsem s ními spokojený.

Jaký je váš názor na tuto kombinaci.samec kalifor.

Jsem rád že se rojela taková diskuze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 28.10.2015 9:45

Dobrý den všem chovatelům i ostatním čtenářům. Je mnoho cest, je více smrtí-milosrdná, vykupitelská, krutá, překvapivá, šokující a ZBYTEČNÁ-zároveň snad poučná, varovná, inspirativní. Různými, MÍRNĚ odlišnými krmnými a celkově obslužnými postupy, lze dojít k podobnému ekonomickému úspěchu. Co však nelze dlouhodobě okecat, je OČKOVÁNÍ! V reprodukčním chovu opakované PROOČKOVÁNÍ!! Žádná BAVLNKA králíka neochrání proti chorobě s ráží pancéřové pěsti lépe. Náklady na prevenci jsou minimální v porovnání s možnými ztrátami, které v případě úhynu miláčků bývají těžko vyčíslitelnécrying. Karanténní kotce nejsou při moru příliš účinné, zvíře s neznámou minulostí je velké riziko. Společně s bodavým hmyzem a tělními sekrety na krmivu, nářadí je přenašečem člověk-při manipulaci s tvorečky-i Vy dívenky Mazlinky jste do tohoto nechtíc zapojeny-sorry holky...cheekyAd.drápky-i kvalitní, zasloužilé, víceleté samice si zaslouží manipedi-pro ladný krok, ale především si při porodu-věřte nevěřte-packami pomáhají vybavovat mladé. Komu starší rodička začala najednou požírat mimi, ten si možná toto nedá do kontextu s dlouhými, zdeformovanými a tím pádem nesprávně fungujícími drápkyenlightened! Takže já hlasuju všemi deseti pro pravidelné očkování a přiměřené zkracování-jinak nemá chov smysl, je to hraní si se sirkami ve stohu, hazard s životy králíků i chovatele-někoho by vzpomínaný šok mohl klepnout. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 76.89 (?), 29.10.2015 15:39

Já nevím, taky chováme králíky, vím co je mor, ale teď, na konci října? Mě spíš zaujalo to zkrmování padaných jablek, mohla už být nahnilá, nakvašená, namrzlá, to je pro králíky taky docela jistá smrt...

Clea

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika