Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Zvonkové

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5   

Zvonkové


host - xxx.xxx.46.80 (?)
5.6.2010 0:10
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím všechny. Četl jsem zde různé zmínky o této odrůdě. Některé byly negativní jiné pozitivní. Koupil jsem si deset kilo jablek této odrůdy. Chuť je skutečně ostřejší. Jablka jsou příjemně voňavá ale kousnutím do nich -  jako když řízne do jazyku. Vybírám jen ty nejžlutější a pomalu si na ně zvykám. Jde to, člově se jich nepřejí. Slupka je v tomto období zatím pořád nevadnoucí. netuším jak byla jablka skladována zda v ULO atmosféře, nebo nevím.

Jako pozitivní věc mohu uvést, že mě částečně díky konzumaci Zvonkového přešlo bolení a škrábání v krku. Takže jestli má vyšší obsah C? To nevím. Zkoumal to někdo?

Zajímalo by mne zkusit tuto odrůdu u mne doma. Zda by dozrála. Pěstuje někdo odrůdu Zvonkové? Trpí strupovitostí? Co délka vegetační doby? Postačí jí 500 m nad mořem?

Díky za názory...

Juraj Kafka

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Zvonkové


Rony (1072) - xxx.xxx.175.250 (?), 5.6.2010 7:14
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvonkové jsem pěstoval ve výšce 450 m na Valašsku na jižním svahu. Vkládal jsem do toho naděje ale bohužel se nenaplnily. Strupovitostí trpí ale ne tak moc. Závažný fakt je, že strupovitost "křiví" tvar plodu. Prostě je deformovaný a tudíž nestandardní. Plodnost nic moc, není to jako u jiných jabloní obsypané. Co mne nejvíce zarazilo, tak to, že nějaká bedýnka dodaná do obchodu jako "pokusný králik" se vůbec neprodala. Vedle Ontário, Idared bez problémů. Možná, že si to lidi pletli s Jaderničkou Moravskou. Obchodník tvrdil, že jablka se prodávají "na pohled", velká a červená se prodají i kdyby stály 2x více. Dokonce i takovou měl poznámku, že jak jdou v něděli lidi na návštěvu někam, třeba do nemocnice, tak jsou ochotni bez ohledu na cenu koupit ty nejdražší ale největší a nejlépe červená jablka a to Zvonkové nesplňuje. Poslední jabloň jsem odstranil asi před třemi léty.

Připojit reakci
   

Zvonkové


host - xxx.xxx.90.188 (?), 5.6.2010 7:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvonkové sme mali v asi 300 m.n.m. v mrazovej kotlinke. Dozrelo, ale chuť nedobrá. Chrastavitosťou netrpelo, ale tá u nás nie je problém ani u iných odrôd. Kvôli zlej chuti sme ho minulý rok preštepili -nikto ho nechcel.

Čo sa týka vitamínu C v jablkách, diskusia tu už asi pred rokom bola -skúste si nájsť, vyhrávalo, myslím, Ontario. 

Ako lekár Vás ale musím sklamať -opakovane bolo dokázané, že vitamín C na liečbu nachladnutia, teda rôznych viróz dýchacích ciest, nemá vplyv.  Všeobecne má podávanie vitamínov, umelých či prírodných, zmysel len vtedy, pokiaľ z nejakého dôvodu predpokladáme ich deficit v organizme, a len tak dlho, dokiaľ sa ten deficit nedoplní.

Připojit reakci
      

Zvonkové


host - xxx.xxx.90.188 (?), 5.6.2010 7:32
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ešte poznámka -neviem, či to bolo len u nás, alebo sa tak Zvonkové chová všade - v našej pivnici "došlo" do konzumnej zrelosti v marci-apríli a následne veľmi rýchlo prezrievalo -doba, keď sa dalo ako-tak jesť trvala tak 2-3 týždne, potom už bolo múčnaté a bez chuti.

Připojit reakci
         

Zvonkové


Milan Boštička (160) - xxx.xxx.119.49 (?), 5.6.2010 9:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvonkové je specifickou odrůdou severních Čech. Kdysi zde nechybělo v žádné zahradě či sadu. Je to odrůda která zde netrpí strupovitostí ani padlím. Uchovatelnost v dobrém sklepě není vyjímkou až do nové úrody letních jablek. Není to odrůda tržní, neboť dnes májí zelenou odrůdy především sladké a červeně zbarvené. Odrůda je vhodná pro toho, kdo si chce rozšířit chuťovou skladbu pěstovaných odrůd a má zároveň dostatek místa a toto jablko nebude zabírat rajon např. moderním Rubínům či jiným sortám. Současná chuť nově šlechtěných odrůd se mezi sebou aź tak neliší jako tomu bývalo dříve. Konzumní zralost této odrůdy je od ledna do konce uchovatelnosti. Čím déle, tím je sladší. Musí však řádně vyzrát, ale pozor nesmí však přezrát, neboť v příliš teplém roce při pozdní sklizni trpí sklovitostí dužniny. Ovšem při nedostatećném vyzrání jsou plody trpké, nechutné a vadnou. Dalším důvodem proč je odrůda postupně ze sortimentu pěstovaných odrůd vytlačována je to, že odrůdu nelze pěstovat v přísných tvarech (vřetena, stěny, palmety atd.) Čili domnívám se, že Zvonkové se již víceméně stalo odrůdou sběratelskou, pro toho, kdo si chce obohatit odrůdovou skladbu o jinou chuť než současný nový odrůdový trh nabízí. Obdobný charakter má např. z nových odrůd Otava (nesrovnávám chuťově se Zvonkovým) Která dle mého názoru při pěstování na vhodném stanovišti a při dodržení určitých zásad při pěstování je odrůdou chuťově výbornou, často dle mého názoru nedoceněnou a rovněž chuťově vybočuje z pomyslné řady chuťové podobnosti současných moderních odrůd.

Připojit reakci
            

Zvonkové


host - xxx.xxx.183.242 (?), 5.6.2010 11:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím s panem Boštičkou, máme, bohužel, už jen jednu větev Zvonkového, abychom ho zachovali, nedaří se přeroubovat na stromek (ale to je rukama). Není tržní, netrpí chorobami, příliš se nedá usměrňovat ve vzrůstnosti (jako panenské). Uchovatelnost dobrá, sklízeň pozdní, pozor na přezrátí. Chuťově vyjímečné jablko, ne každému chutná. Brno. Elena

Připojit reakci
            

Zvonkové


host - xxx.xxx.90.188 (?), 5.6.2010 23:33
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakujem za Vaše poznámky. Myslím, že chuť našeho zvonkového i zlé chovanie v pivnici boli spôsobené hlavne tým, že v našej hlbokej doline nemalodosť slnka a poriadne nedozrelo. Obdobné problémy sme mali aj s Golden delicious.

Připojit reakci
            

Zvonkové


host - xxx.xxx.152.34 (?), 12.4.2011 9:33
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvonkového si také moc cením a chutná mi už od začátku října - mám ráda jablka ostřejší s křupavou dužinou. Při výsadbě je potřeba vzít v úvahu, že vzrostlý strom může být úplný obr, má-li dobré podmínky. K těm podmínkám: pokud se rozhlídnu po stromech v okolí (opravdu ty severní Čechy), zdá se mi, že Zvonkové je chladnomilné a relativně vlhkomilné. Náš strom (starý, "po Němcích") je ve výšce 480 m.n.m. v selském sadu v takové rokli, že si slunce moc neužije, ale plodí jako divý. Z osluněných větví jsou ale plody hezčí, větší a voňavější. Strupovitostí netrpí, sklovitostí ale ano. Vlastně nevím, zda sklovitost není jen estetická vada - připadá mi, že při skladování a ani chuťově není na závadu. Zuzana

Připojit reakci
   

Zvonkové


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.61.6 (?), 5.6.2010 11:17
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Škrábat v krku by Vás asi přestalo i bez konzumace zvonkového. C vitamín jistě není žádný zázrak, ale jeho pravidelný přísun (nejlíépe v přirozené formě)  je pro organizmus nepochybně prospěšný, jako biokatalyzátor i antioxydant. Jeho nadbytek každopádně neublíží.  Jablka obecně, zejména v tuto dobu, ho ale obsahují málo.
   Na zvonkovém jablku jsem měl rád jeho neobvyklý tvar a nezaměnitrelnou, byť kyselejší chuť. U nás však asi úplně nedozrávalo, protože plody i v dost vlhkém sklepě vadly. Podobné vlastnosti jako Zvonkové má pěstitelsky vděčnější Melodie.

Připojit reakci
      

Zvonkové


host - xxx.xxx.46.80 (?), 5.6.2010 22:40
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji mnohokráte všem za odpovědi. Vypadá to tedy že Zvonkové má definitivně odzvoněno. A dá se říct, že po něm zůstane v tržním ovocnářství pouze Gloster. Který je díky Richaredu až fialový. Ovšem ted je to Zvonkové docela k jídlu. A abych řekl pravdu (já teda jsem jablkožrout zelený a mohl bych to jíst na bedýnky),  když si koupim Galu, tak mi stačí jedna. Sladká přesladká nic neříkající chuť. Tady po tom aspoň člověk zkřiví hubu.

Možná by se Zvonkové hodilo díky toleranci ke strupovitosti do křížení s nějakým sladkým a červeným rezistentem, třeba s Rozelou. Kdo ví...

Juraj Kafka

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov29.5.2020
Rady do začátku chovu králíků23.5.2020
Chov pstruhov20.5.2020
Chov pstruhov17.5.2020
Chov pstruhov16.5.2020
Chov pstruhov16.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů