3 snadné způsoby, jak pěstovat houby doma i venku

Houby
Zdroj: www.lovethegarden.com

Pokud jsou houby surovinou, kterou běžně kupujete v obchodě s potravinami, možná byste měli zvážit jejich pěstování. Pokud máte optimální podmínky, existuje několik druhů hub vhodných pro začátečníky, které se snadno pěstují. Způsob, který si zvolíte, bude také určovat, jak jednoduchý tento proces bude.My vám představíme 3 snadné způsoby. Nejjednodušším způsobem, jak začít, jsou sady pro pěstování hub, ale houby můžete pěstovat i doma v nádobě nebo dokonce na kládě. Bez ohledu na zvolenou metodu je při pěstování hub zásadní čistota, protože nečistoty ze vzduchu mohou narušit jejich růst. Abychom vám pomohli s tímto procesem, podělíme se s vámi o naše tipy, jak pěstovat houby doma a jak o ně pečovat. Podívejte se na 3 snadné způsoby, jak pěstovat houby doma i venku.

Jak rostou houby?

Houby rostou z houbových výtrusů, nikoliv ze semen jako mnohé rostliny. Jediná houba může uvolnit tisíce výtrusů. Ze spor vyklíčí mycelium, síť nitkovitých struktur, které nakonec vytvoří to, co poznáme jako houbu. Houby obvykle vyžadují ke svému růstu substrát (například dřevo) a specifické podmínky prostředí.

3 snadné způsoby, jak pěstovat houby doma i venku
Zdroj: www.ugaoo.com

Kde pěstovat houby doma

Při pěstování hub v interiéru je důležité udržovat chladné a vlhké prostředí. Většina hub nejlépe plodí při teplotě těsně pod 21 stupňů, takže dům, který je v zimě vytápěný nad tuto hodnotu, může růst zpomalit. Chladný sklep nebo méně využívaná místnost je obvykle o něco chladnější a nabízí skvělé místo pro pěstování hub.

Jak pěstovat houby pomocí sady

Mezi 3 snadné způsoby jak pěstovat houby patří pěstební sady, které jsou pro začátečníky skvělým způsobem, jak se naučit pěstovat houby doma. Je to velmi častý způsob, jak začít i pro velké pěstitele. Pěstební souprava nám umožňuje vidět vyvíjející se houby, aniž bychom museli podstupovat sterilní postupy nebo některý z mnoha kroků přenosu. Kroky při pěstování hub pomocí sady se liší, ale obecně stačí otevřít sáček, zalít substrát a sledovat, jak rostou. Zajištění ideálních podmínek pro pěstování – optimální vlhkosti, správné cirkulace vzduchu a absence přímého slunečního záření – pomůže vašim houbám vypěstovaným v sadě prospívat.

Jak pěstovat houby v nádobě

Existuje mnoho nádob, které mohou být účinné pro pěstování hub, jako jsou skladovací boxy, plastové kbelíky, a dokonce i koše na prádlo, říká Lynch. Bez ohledu na to, jakou nádobu si vyberete, se ujistěte, že má otvory pro vyrůstání hub. Pokud tomu tak není, vyvrtejte malé otvory do boků nádoby (ne do jejího dna).

Před pěstováním hub si musíte nejprve vybrat substrát. Mezi běžné možnosti patří sláma, piliny nebo dřevěné štěpky, kompost nebo hnůj. Budete také potřebovat podhoubí, což je něco jako sazenice rostlin – je k dostání u specializovaných dodavatelů hub a v některých prodejnách semen. Pak můžete začít.

Substrát namočte asi na pět hodin do vody a poté jej slijte, aby v něm nezůstala žádná voda. Nádobu sterilizujte omytím mýdlovou vodou s alkoholem. Smíchejte substrát s houbovým potěrem a nalijte jej do sterilizované nádoby. Nádobu přikryjte a umístěte ji na teplé a tmavé místo, aby mycelium mohlo substrát kolonizovat. Podle potřeby zalévejte, aby substrát nevyschl. Po úplné kolonizaci (asi čtyři týdny) odstraňte kryt z nádoby a vystavte ji podmínkám pro plodnice (nepřímé světlo, čerstvý vzduch, správná teplota a vlhkost). Denně houby kropte vodou a sklízejte, jakmile jsou připraveny.

3 snadné způsoby, jak pěstovat houby doma i venku
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak pěstovat houby na kmeni

Houby je možné pěstovat i na kmeni, ale způsob pěstování se liší v závislosti na typu hub, které se snažíte vypěstovat. Například houby shiitake rostou nejraději na dubu. Obecně platí, že obvyklou volbou jsou klády z tvrdého dřeva listnatých stromů (dub, buk a javor).

Klády nařežte na přijatelnou velikost a nechte je několik týdnů zrát na místě, kde nevyschnou. To umožní buňkám stromu odumřít.
Do kmenů vyvrtejte otvory a vložte do nich houbovou houbu. Otvory utěsněte voskem, abyste zabránili kontaminaci. Pro inkubaci naskládejte špalky na stinné a vlhké místo, aby se mycelium mohlo kolonizovat. Tento proces může trvat několik měsíců. Houby sklízejte, jakmile se na kmeni objeví.

Jak pečovat o houby

Správná péče je nezbytná pro zajištění správného růstu hub.

Voda

Houby jsou téměř z 90 % tvořeny vodou, proto je velmi důležité, aby byl substrát udržován vlhký. Mějte však na paměti, že příliš mnoho vody může vést k hnilobě. Odpařování je jedním ze spouštěčů, který zahajuje růst hub, takže je třeba udržovat vše vlhké, ale ne příliš.

Světlo

Houby lze pěstovat i v úplné tmě, ale bývají slabé a bezbarvé, takže ideální je trochu světla. Světlo dodá našim houbám lepší barvu a sílu, ale příliš mnoho přímého slunečního světla může způsobit spálení našich hub a může vysušit náš substrát. Ideální je minimální nepřímé světlo. Pěstební světla nejsou nutná.

Substrát

Na rozdíl od rostlin není půda běžným substrátem pro pěstování hub, zejména v domácích podmínkách. Většina hub se pěstuje na slámě, pilinách nebo dřevní štěpce, kompostu, kokosovém vlákně nebo hnoji.

Teplota

Kolísání teploty je to, co způsobuje růst hub ve volné přírodě – je to známka změny ročního období. Pokles teploty dává myceliu najevo, že je podzim a čas začít produkovat houby. Obecně platí, že houby rostou nejlépe při teplotách 13 až 18 stupňů Celsia, ale to se u jednotlivých druhů liší.

Vlhkost

Při pěstování hub je důležitá vlhkost a většina metod zahrnuje zakrytí hub víkem nebo nějakým typem stanu. To může vytvořit mikroklima kolem našeho pěstebního prostoru.

Hnojivo

Existují určité živiny, kterými můžete doplnit substrát, abyste pomohli houbám růst, ale nepotřebují jich mnoho. Často přidáváme trochu sádry v prášku, abychom zvýšili obsah síry a vápníku. To podporuje rychlý růst mycelia. Pšeničné otruby nebo mouka z hnědé rýže jsou běžnými přísadami pro zvýšení úrovně výživy v substrátech, které jsou tvořeny převážně celulózou, jako jsou dřevěné štěpky nebo piliny.

Běžné druhy hub

Při pěstování hub v interiéru zvažte tyto oblíbené druhy.

Hlíva ústřičná: Tyto houby jsou oblíbené pro domácí pěstování, protože se snadno pěstují a mají širokou škálu barev. Přijímají téměř jakýkoli druh potravy a vyžadují jen velmi málo péče. Jejich chuť je nasládlá a textura mírně žvýkavá.

  1. Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je oblíbeným druhem hub pro domácí pěstování. Jsou známy svou nenáročností, snadným pěstováním a atraktivními barevnými variantami. Tyto houby jsou schopny růst na různých typech potravy a vyžadují minimální péči. Jejich chuť bývá nasládlá, a mají mírně žvýkavou texturu, což je činí oblíbenými ve mnoha kulinářských receptech.
  2. Shiitake (Lentinula edodes): Shiitake jsou oblíbené pro svou bohatou chutí a masitou texturu. Jejich pěstování může být vnitřním výzvou, ale nabízejí vynikající chuťový zážitek.
  3. Lion’s Mane (Hericium erinaceus): Tato druh je vhodná volba pro začátečníky. Má zvláštní vzhled a nabízí nejen chutné klobouky, ale také potenciální léčivé účinky.
  4. Enoki (Flammulina velutipes): S dlouhými, štíhlými stonky a malými klobouky jsou Enoki oblíbené pro svůj vzhled. Mají mírnou, lehce ovocnou chuť.

Při pěstování hub v interiéru je důležité zajistit vhodné podmínky, jako je správná teplota, vlhkost a sterilní prostředí, aby se dosáhlo co nejlepších výsledků.

Běžné problémy při pěstování hub

Jedním z nejčastějších problémů, se kterými se při pěstování hub setkáte, je plíseň. Ta ukrajuje výživu, kterou jsme pro naše houby vyčlenili. Ve venkovním prostředí bývají největšími problémy, se kterými se většina lidí setkává, slimáci a veverky. Oběma chutnají houby stejně jako nám. Obecně platí, že při pěstování hub nejsou nemoci problémem.

3 snadné způsoby, jak pěstovat houby doma i venku
Zdroj: www.marthastewart.com

3 snadné způsoby, jak pěstovat houby doma i venku, zahrnují použití pěstebních sad, pěstování v nádobách s vhodným substrátem a také pěstování na kmenech, kde volba dřeva zásadně ovlivňuje růst specifických druhů hub. Při pěstování hub doma je důležité zvážit různé metody, včetně sad, nádob a pěstování na kmenu. Bez ohledu na zvolenou metodu je klíčová čistota prostředí, protože nečistoty mohou narušit růst hub. Mezi oblíbené druhy hub vhodné pro začátečníky patří hlíva ústřičná, shiitake, Lion’s Mane a Enoki.

Pro pěstování hub v interiéru je nezbytné udržovat chladné a vlhké prostředí, s teplotou těsně pod 21 stupňů Celsia. Pěstební sady jsou vhodné pro začátečníky, ale houby lze pěstovat i v nádobách nebo na kmenech. Péče o huby zahrnuje správnou úroveň vlhkosti, světla, teploty a čistoty. Mezi běžné problémy při pěstování patří plíseň a vliv škůdců.

Oblíbenými druhy pro domácí pěstování jsou hlíva ústřičná, shiitake, Lion’s Mane a Enoki. Při pěstování hub je důležité zajistit vhodné podmínky a postupovat podle správných metod, abyste dosáhli optimálních výsledků.

1 komentář

  1. Dávno se říkalo,že houby nemají pro člověka žádné žíviny,že je to jen pochutina.Od té doby se mnoho změnilo.Vyšla řada knih,třeba Houby jako lék.Tam od strany72 je vidět,že většina hub zvyšuje imunitu a působí protinádorově.V lékárnách už se dávno prodávají.V Madarsku údajně postavili velkou továrnu na pěstování hub na export do EU. Houby se liší v tom,kolik mají protinádorových látek.Hlíva jich nemá moc,nejvíce snad má ta,která roste z housenek.Já jsem spokojen s lesklokorkou,
    našel jsem ji v lese,ale je to tvrdý choroš,tak beru hotovou z lékárny. J.K,Frýdek
    Minikiwi odrůda Vitakola stačí sníst deko denně na denní potřebnou dávku vitamínu C.Podobně by to mohlo jít s houbami proti nádorům.Na trhu se již občas prodávají živé v kelímcích.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno