Zavčelení sadů a zahrad



jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (801) - 29.213 (?)
22.4.2009 20:11

Jak vypadá domeček pro samotářky?  To je něco jako ementál?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 6.103 (?), 22.4.2009 18:59, zobrazeno: 10558x

K sepsání tohoto dotazu/zamyšlení mne vyprovokoval novinový článek a hlavně dnešní odpolední procházka zahradou (17:00 hod, 18 oC ve stínu, slunečno):

hrušně, třešně, višně, švestky kvetou naplno, některé jabloně začínají nakvétat (pěnišníky, magnólii, tulipány nepočítaje). Během asi 5 minutové procházky jsem na zahradě potkal asi 5 (slovy pět) včel, které se zarputile věnovaly květům modré barvy ve skalce a na zídkách - pod bíle kvetoucími stromy ticho... (k nejbližším úlům místního spolku to mám vzdušnou čarou nějakých 100m)
Docela mi zatrnulo, podle násady to vypadalo na pěknou úrodu, jestli to teď vše spadne neopylené. V týdnu se na zahradu dříve než po čvrté nedostanu, takže netuším, jak to vypadá třeba v poledne. Jak jste na tom u Vás?

P.S. některé věci jsou zřejmě velmi relativní - téměř souběžně tady jdou diskuze na téma "jak se zbavit včel"...

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 128.44 (?), 22.4.2009 19:42

Ten Váš dotaz by vydal na hodně dlouhé povídání. Jen tak se dotknu. Velmi pravděpodobně mají květy málo nektaru a tím pádem nejsou pro včely atraktivní. Je to hlavně díky počasí a výsušnému větru. Také produkce nektaru kolísá během dne. Květy už mohou být opylené a pak produkce nektaru klesá, není potřeba. Včely medonosné, když zjistí, že zdroj potravy nemá vydatnost, jej opustí. Právě díky své florokonstantnosti se prostě na určitý druh stromu "vykašlou".  Víte, ono nesmíte podléhat panice. Spoustu práce za včely udělají čmeláci a samotářky. Bohužel právě v těch příspěvcích pravděpdobně o samotářky šlo. Sám včely už nechovám, mám alergii na propolis, tak alespoň dělám domečky samotářkám. Takže ovoce bude, bez obav.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (801) - 29.213 (?), 22.4.2009 20:11

Jak vypadá domeček pro samotářky?  To je něco jako ementál?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 128.44 (?), 22.4.2009 20:18

Trefný přirovnání. Luxusní - skoro Hilton je tady: vcelky.cz/hnizdiste.htm

Já to tak krásný nemám, využil jsem starý včelín.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 22.4.2009 21:57

Ohledně dostatečného opylení jsem dost pesimista. Když rozkvetla meruňka, navštěvovalo ji spousta včel. V současné době kvete téměř všechno a včely na zahradě téměř nevidím. Všechny zahrady v obci jsou plné květů. Nejbližší dva včelaře mám více než 300 m a problém je také v tom, že v současné době začala kvést , a to letos nezvykle brzy, řepka. Ta se pěstuje na na velikých výměrách a republika začala žloutnout. To je pro včely výhodné.

Čmeláci včely nikdy plnohodntně nenahradí. Včela, pokud létá např. na třešně, tak v té době jiné květy nenavštěvuje. Kdežto čmelák jednou sedne na květ třešně, pak třeba jabloně nebo květ nějaké byliny.

Mám na zahradě dvě dutiny, v kterých čmeláci přebývají. Jsou v nich už po několik let. Ale málo platné včely jsou včely.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 70.100 (?), 23.4.2009 8:09

To že tam včely nevidíte, neznamená, že tam nejsou. Pravdu máte s řepkou, je pro včely velmi atraktivní, má hodně nektaru, hodně květů. Opylení včelou medonosnou PROKAZTAELNĚ zvyšuje výnosy a kvalitu opylených rostlin. Ale opravdu velkou část jejich práce zastanou samotářky a jiný hmyz. I letošní průběh jara, kdy vše vykvétá najednou, je pro včely náročný, nevědí "kam dřív".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 23.4.2009 10:26

U meruňky Pinkcot mi vykvetla jedna větev (je natočena k domu) o týden dříve než ostatní. Tato větev je obalena meruňkami. Ostatní větve velice sporadicky a ostatní stromy meruněk rovněž. To samé na broskvích. Jsem přesvědčen, že nedošlo k patřičnému opylení. Včely měly a ještě mají atraktivnější pastvu a včelařů razantně ubývá (alespoń u nás) Na druhou stranu pokud ještě nepřijdou nějaké dny s minusovými teplotami tak nějaká úroda v peckovinách bude, ale v naší oblasti asi podprůměrná.

         Milan Boštička

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 70.100 (?), 23.4.2009 11:45

Už jsem psal že je to téma na dlouho. Letošní počasí může paradoxně přispět výkyvům v opylení. Včely za tepla létají na větší vzdálenost a tak můžou ignorovat, to, co mají pod nosem, a létají dva kilometry za řepkou. Kdyby kvetla jindy, nebo bylo chladněji, shánějí, co vyrabovat poblíž úlu. Nebo to může být naopak, bylo špatné počasí, odkvetlo a včely nemohly létat. Nebo to kvetlo, bylo sucho a nebyl nektar. Prolíná se prostě mnoho vlivů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 23.4.2009 22:53

Nezoufejte. Vždyť opylení květů nezpůsobují jen včely i když mají hlavní podíl. Na př. v loňském roce se u nás rozšířilo nebývalé množství již zmiňovaných čmeláků. Ve včelách se nevyznám, nevím jak vypadá samotářka, ale letos na kvetoucí meruňce bylo velké množství hmyzu jako menší včelka s kulatým černým zadečkem. V té době byly vysoké teploty. V současné době, kdy padá sněhová krupice i ve 400 m.n.m. (kvetou trnky, t.j. období chladna) nemůžeme od včel chtít aby pracovaly. Proto jste je asi neviděl. Že si vybírají řepku, před jabloněmi? Vždyť ony se ukážou až bude zase teplo. A pokud byste je chtěl nalákat na určitý váš strom,  kdysi dávno jsem četl o pokusu postříkat kvetoucí strom vodou s přídavkem včelího medu. Zkuste to. Třeba to nebyla taková hloupost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 80.73 (?), 26.4.2009 17:32

Jak píše pan PP. Celá věc je mnohem složitější, než se na první pohled zdá, a vlivů je mnoho. Letošní počasí se probudilo pozdě ze zimy, a ne do jara, ale hned do parného léta. Když vezmeme v potaz, že včelí královna začíná klást při prvním výrazném oteplení a vývoj včelí dělnice trvá tři týdny, pak je jasné že včel je prostě málo a všechno nestihnou.  Včela má rozdílnou vnímavost k barvám spektra. Bílé barva je na okraji vnímavosti, proto barevné květyprostě lákají víc. To není můj názor, to je názor určité části odborníků. Pravda je, že včely mám na vlastní zahradě a moje vlastní stromy jsou proti jiným letům "tiché" Těch vlivů je samozřejmě mnoho, a všechny se prolínají. Pravda je i to, že je v květech málo nektaru. Nebo jste si nevšímli, že kvetoucí stromy "nevoní"?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika