|
Staré odrůdy jabloní
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1609) - 73.140 (?) 16.12.2013 14:55
Tak tak, v začátcích jsem také podlehl doporučením v jistém měsíčníku.Výsledek-polovinu nové výsadby jsem po letech likvidoval.Ještě že jsem vysadil i některé starší odrůdy.Po pečlivém studiu starších pomologií a novinek na internetu jsem zvolil novou strategii a zatím se mě bohatě vyplatila v široké škále chutí v mé vysadbě.Zvažujte pečlivě, je to krok na dlouhé období.Je jedno zda to bude rezistent, zahraniční novinky či starší odrůdy.Rozhodující je chuť , pestrá odrůdová skladba a pěstitelské možnosti (mimochodem ty jsou taky často rády zkreslovány).
Jinak v posledních letech, konkrétně loni na podzim jse vysadil Fuji Raku Raku.Letos na jaře Beforest a Lindu.Na podzim česal první úrodu Beni Shogun a Braeburn.Beni zvláštní lehce ananasová chuť - doma rodinou schváleno.Braeburn zatím leží ve skládce. - Mičurin II (TR 470m)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář (206) - 146.203 (?), 16.12.2013 18:33
Já preferuji především chuť. Mám rád především starší odrůdy typu Jonatán, Nonet, Golden Delicious, Coxova reneta, Dukát, Starkrimson Delicious , Šampion.. Některé pěstuji, a některé u mne nemají dobrou chuť, a tak je nepěstuji. Zatím jsem nenarazil na novou odrůdu která by mne nadchla. Nové odrůdy jsou krásné, šťavnaté, křupavé, ale jejich chuť je většinou mix.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 17.12.2013 20:45
Já zase např. neuznávám pojem originální chuť. Co si pod tím představit? Snad jen chuť těch odrůd, které byly objeveny jako nahodilý semenáč?
U všech ostatních, tedy kříženců, je ta chuť potom mix? To by pak ten mix platil jak pro " staré", tak pro "nové" odrůdy.
Např. moje oblíbená odrůda z dětství Limburské. Nejen, že chutnala tehdá před 60 lety nám, dětem, a také jsme se vytahovali ve škole, kdo ho má a kdo ne. Měli jsme tehdá i od dospělých odposlechnuto, že to je vedle Nonetitu (název Matčino tehdá v naší vsi asi nikdo ani neznal), nejlépe chuťově hodnocené jablko.
Dodnes však nevím, jestli šlo o křížence nebo původem semenáč.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 101.193 (?), 18.12.2013 18:42
Inu Ribstonské je delikatesa, ne nadarmo je matkou Coxovy. Z tehdejšího výsevz jader vzniklo údajnľ vícero odrud, napť. Cox Pomona. Teoreticky když bychom chtľli originální chutľ mľli bychom šáhnout po Ribstonském.. ne že by to bylo na škodu, chut je vynikající a i vzhledovľ se dost koksce podobá, stejnľ tak rôstem stromu, má typické tenké dlouhé letorosty, jen stromy bývají i o dsot vzrôstnľjší než v prípade Coxovy.
Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 18.12.2013 11:32
Jsem příznivcem originální chuti.Věřím, že existuje.Někdy bych rád už konečně ochutnal tolik opěvované-ospévované Čistecké lahůdkové, a jiné originály.Coxovka byla použita v mnoha šlechtění, ale nejsem si jistý zda předala všem potomkům sto procent koncentrované chuti, nebo jsou u potomků naředěné.Rubín se ke šlechtění používá taky,-je trochu slabší, ale taky výborný.Jeho potomci se v degustacích většinou krčí za nim.
Ocituji pasáž o Beforestu:
Jde především o odrůdy prvotřídní, často mimořádných chutí, u kterých stojí za to prominout jim některé nedostatky...
Pro málo přitažlivý vzhled o ni nikdy neměla a nemá zájem velkovýroba...
Proto nemohl pochopitelně scházet hned v první podobě elitní "25",kde stále vévodí s impozantním chuťovým průměrem 8.3 bodů z 9 možných.(Rozela dosahuje průměrně 7.5,Vitos 7.65).Hranice sedmi procent je brána za hranici chuťové kvality.Jiné npř.Nabella ani sedmičky nedosahovala.
Strupovitosti trpí pouze středně, padlím v celku málo.Cenné je, že obstál i v posledních dvou kalamitních létech.Jeho hlavní předností je především jeho výborná kořenitá chuť, která uspokojí i ty nejnáročnější konzumenty.Je proto zcela neprávem opomíjen, už jenom proto, že jsou dnes do praxe protlačované hybridy, které jsou v chuti o dvě-tři třídy horší.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 18.12.2013 15:09
Hallo, já prosím Golden za profláknutý nepovažuji, mně tohle jablko chutná a jediné, co se mi na něm nelíbí, je ta chemická péče, která mu musí být dopřávána v množství požehnaném. Navíc Goldeny z jihotyrolských sadů, troufám si tvrdit, se velikostí Rubínům směle vyrovnají a možná je i předčí. Že ty tuzemské většinou nikoli, je dáno asi hraniční teplotní polohou českých zahrad a sadů a snahou pěstovat něco, co od přírody chce víc sluníčka.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 18.12.2013 18:57
....prože ovoce by nikdo nekoupil (kvůli vzhledu, velikosti, otlačování,...) a oni by zkrachovali.
Tvrdit, že by velkopěstitelé zkrachovali na jablku prvotřídních chuťových vlastností, leč horšího vzhledu je velmi odvážné tvrzení.Vzhled hraje podstatnou roli, nikoli zásadní.Dalšími vlastnostmi je délka, a průběh skladování, nutnost ošetření.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
Trendy ze sítí 17. týden – terasy
V 17. týdnu se zaměřujeme na trendy ze sítí, konkrétně na inovativní přístupy k terasám, které spočí...
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
|
|
|
|