Staré odrůdy jabloní



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 73.140 (?) 
16.12.2013 14:55

Tak tak, v začátcích jsem také podlehl doporučením v jistém měsíčníku.Výsledek-polovinu nové výsadby jsem po letech likvidoval.Ještě že jsem vysadil i některé starší odrůdy.Po pečlivém studiu starších pomologií a novinek na internetu jsem zvolil novou strategii a zatím se mě bohatě vyplatila v široké škále chutí v mé vysadbě.Zvažujte pečlivě, je to krok na dlouhé období.Je jedno zda to bude rezistent, zahraniční novinky či starší odrůdy.Rozhodující je chuť , pestrá odrůdová skladba a pěstitelské možnosti (mimochodem ty jsou taky často rády zkreslovány).

Jinak v posledních letech, konkrétně loni na podzim jse vysadil Fuji Raku Raku.Letos na jaře Beforest a Lindu.Na podzim česal první úrodu Beni Shogun a Braeburn.Beni zvláštní lehce ananasová chuť - doma rodinou schváleno.Braeburn zatím leží ve skládce. - Mičurin II (TR 470m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 16.12.2013 18:33

Já preferuji především chuť. Mám rád především starší odrůdy typu Jonatán, Nonet, Golden Delicious, Coxova reneta, Dukát, Starkrimson Delicious , Šampion.. Některé pěstuji, a některé u mne nemají dobrou chuť, a tak je nepěstuji. Zatím jsem nenarazil na novou odrůdu která by mne nadchla. Nové odrůdy jsou krásné, šťavnaté, křupavé, ale jejich chuť je většinou mix.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 5.156 (?), 17.12.2013 15:37

Možná v tom je jádro pudla - znalci a pamětníci starých odrůd považují chuť nových odrůd za mix, my neznalci máme chuť nových odrůd za vynikající originál - Rubinola, Rajka, Topaz i Rezista atd.  J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 17.12.2013 20:45

Já zase např. neuznávám pojem originální chuť. Co si pod tím představit? Snad jen chuť těch odrůd, které byly objeveny jako nahodilý semenáč?
U všech ostatních, tedy kříženců, je ta chuť potom mix? To by pak ten mix platil jak pro " staré", tak pro "nové" odrůdy.

Např. moje oblíbená odrůda z dětství Limburské. Nejen, že chutnala tehdá před 60 lety nám, dětem, a také jsme se vytahovali ve škole, kdo ho má a kdo ne. Měli jsme tehdá i od dospělých odposlechnuto, že to je vedle Nonetitu (název Matčino tehdá v naší vsi asi nikdo ani neznal), nejlépe chuťově hodnocené jablko.
Dodnes však nevím, jestli šlo o křížence nebo původem semenáč.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 17.12.2013 22:08

Je to tak, jak píšete. Co jsme si zamilovali v mládí je originál.  Coxovka je nepochybně hodnocena jako originální chuť. Ale současník pana Coxe by řekl, že originální chuť má Ribstonské, a Coxova je mix.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 101.193 (?), 18.12.2013 18:42

Inu Ribstonské je delikatesa, ne nadarmo je matkou Coxovy. Z tehdejšího výsevz jader vzniklo údajnľ vícero odrud, napť. Cox Pomona. Teoreticky když bychom chtľli originální chutľ mľli bychom šáhnout po Ribstonském.. ne že by to bylo na škodu, chut je vynikající a i vzhledovľ se dost koksce podobá, stejnľ tak rôstem stromu, má typické tenké dlouhé letorosty, jen stromy bývají i o dsot vzrôstnľjší než v prípade Coxovy.

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 18.12.2013 11:32

Jsem příznivcem originální chuti.Věřím, že existuje.Někdy bych rád už konečně ochutnal tolik opěvované-ospévované Čistecké lahůdkové, a jiné originály.Coxovka byla použita v mnoha šlechtění, ale nejsem si jistý zda předala všem potomkům sto procent koncentrované chuti, nebo jsou u potomků naředěné.Rubín se ke šlechtění používá taky,-je trochu slabší, ale taky výborný.Jeho potomci se v degustacích většinou krčí za nim.

Ocituji pasáž o Beforestu:

Jde především o odrůdy prvotřídní, často mimořádných chutí, u kterých stojí za to prominout jim některé nedostatky...

Pro málo přitažlivý vzhled o ni nikdy neměla a nemá zájem velkovýroba...

Proto nemohl pochopitelně scházet hned v první podobě elitní "25",kde stále vévodí s impozantním chuťovým průměrem 8.3 bodů z 9 možných.(Rozela dosahuje průměrně 7.5,Vitos 7.65).Hranice sedmi procent je brána za hranici chuťové kvality.Jiné npř.Nabella ani sedmičky nedosahovala.

Strupovitosti trpí pouze středně, padlím v celku málo.Cenné je, že obstál i v posledních dvou kalamitních létech.Jeho hlavní předností je především jeho výborná kořenitá chuť, která uspokojí i ty nejnáročnější konzumenty.Je proto zcela neprávem opomíjen, už jenom proto, že jsou dnes do praxe protlačované hybridy, které jsou v chuti o dvě-tři třídy horší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 18.12.2013 14:24

Rubín je v podstatě mix chuti Goldenu a Lambournu. Ale mix velmi zdařilý. Navíc velikostí plodů a samopregulací násady obě mateřské odrůdy překonal.
    Jasněže existují nenápadné lahůdky jako Čistecké a Beforest. Nikdo nikomu nebrání je pěstovat. Ale tržní producenti je sázet nebudou, prože ovoce by nikdo nekoupil (kvůli vzhledu, velikosti, otlačování,...) a oni by zkrachovali. Zatímco profláklý Golden nebo chuťově nic moc Idared jsou stále rentabilní. To není násilné protlačování nechutných hybridů, to je normální ruka trhu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 18.12.2013 15:09

Hallo, já prosím Golden za profláknutý nepovažuji, mně tohle jablko chutná a jediné, co se mi na něm nelíbí, je ta chemická péče, která mu musí být dopřávána v množství požehnaném. Navíc Goldeny z jihotyrolských sadů, troufám si tvrdit, se velikostí Rubínům směle vyrovnají a možná je i předčí. Že ty tuzemské většinou nikoli, je dáno asi hraniční teplotní polohou českých zahrad a sadů a snahou pěstovat něco, co od přírody chce víc sluníčka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 18.12.2013 18:57

....prože ovoce by nikdo nekoupil (kvůli vzhledu, velikosti, otlačování,...) a oni by zkrachovali.

Tvrdit, že by velkopěstitelé zkrachovali na jablku prvotřídních chuťových vlastností, leč horšího vzhledu je velmi odvážné tvrzení.Vzhled hraje podstatnou roli, nikoli zásadní.Dalšími vlastnostmi je délka, a průběh skladování, nutnost ošetření.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika