Staré odrůdy jabloní



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
host - 78.10 (?) 
29.10.2011 11:31

Jeden z nejlepších podzimáků a vhhodný do vyšších poloh je Malinové holovouské, navíc je to naše národní odrůda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
evelina - (3) - 106.198 (?), 31.10.2011 19:27

Díky za všechny příspěvky! Než jsme se rozhodli, byli skoro všechny stromky v Bojkovicích u pana Peška vyprodané a jiného dodavatele se mi nepodařilo objevit. Objednali jsme tedy Wealthy, Strýmku a Matčino. Tak uvidíme... Eva

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.186 (?), 31.10.2011 21:24

Zkuste se podívat na školku ve Strážnici (p.Zíbal), měla jsem od nich pěkné stromky, mají i některé starší odrůdy, také "prodej stromků " má i staré odrůdy (vysokokmeny).Starší odrůdy má v katalogu i Arbia Malenovice, tam se ale musí zajet, neposílají. Dále staré odrůdy na semenáčích nabízí i Ing.Boček z Krouny.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 31.10.2011 22:05

Matčino se doporučuje do kvalitních půd a chráněných poloh! Jablka strupovitostí moc netrpí. Chuť je jedinečná. Plody z neřezaného stromu mají solidní velikost. Okolo vánoc začínají moučnatět. Údajně namrzá ve dřevě.

Welthy - Nemám osobní zkušenost.

Strýmka - Dlohověká odrůda. Stromy dorůstají do velikostí, které nejsou pro jabloně běžné.  Ovoce vydrží i pod sněhem. Dobře se skladuje, ale k jídlu to není. Je to spíš na mošt, nebo pro králíky.

370mnm je pro jabloně ideální poloha. Strýmku a Welthy bych pěstoval v drsnějších podmínkách, Matčino zas v chráněné poloze a na lepší půdě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 1.11.2011 9:12

Nevím, co myslí autoři pomologií pod pojmem "chráněná poloha a kvalitní půda". Chráněná před čím - sluncem, vodou, větrem, zvěří? A které odrůdy se doporučují do nekvalitních půd?
    Matčino je odrůda, která velmi dobře prospívá i v naší chladnější poloze a vlhké mrazové kotlině (pozdě kvete). Dokonce se mi tu zdají lepší než ze sušších teplých poloh (podobně jako Rubíny). Soudě podle toho, že staré stromy, o něž se nikdo nestará, plodí docela kvalitní ovoce, to s nároky na půdu nevidím tak hrozné. 
    Wealthy byla moje oblíbená odrůda, ale v dnešní konkurenci velkoplodých podzimních odrůd neobstojí. Plody zdrobňují a padají před sklizní. 
    Strýmka je skvělá odrůda. Dlouhověké stromy a jejich extrémně trvanlivé plody vydrží všechno,  Mají jedinou vadu - nedají se jíst.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 13.12.2013 14:19

Chráněná poloha bude zřejmě pomáhat chránit!!!Bude taková, která je tkzv.za větrná, za lesem, za kopcem,nebo bude chránit ať už přirozeným,umělým  izolantem proti infikaci.Chráněnou polohou může být vnitroblok, kde sálavé teplo pomáhá teplomilnému ovoci k dosažení lepších vlastností.Né vždy může být chráněná poloha vhodná pro pěstování.Například závětrná poloha umístěná někde v údolí může býti častěji stižena mrazivým prouděním vzduchu z kopce dolů do údolí.

Pochlubte se, jaké staré odrůdy jste si v poslední době vysadili, nebo plánujete vysadit?Já jsem si pořídil Beforest, pak červenou mutaci James grieve-Lired, a chystám se rozšířit sice strupatou, ale chuťově daleko kvalitnější než Rubín- nějakou starou noname, kterou máme na zahradě.Jejichž plody dosahují mandlovou příchuť, podobnou starému koženáči.Její fotky jsem užtady někde prezentoval.Je sice chuťově top, ale už nyní končí její konzumní zralost-začíná scvrkávat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 13.12.2013 15:05

Nejsem si jistý, že mladý pěstitel, nezatížený chuťovými vzpomínkami, dá přednost Smiřickému či Banánovému před Orionem, Rajkou nebo Rozelou.

A to já jsem si téměř jistý, že mladý nezatížený pěstitel dá přednost "novým odrůdám" typu Orion, Rozela,atd.Vždyť bychom chtěli po něm moc, kdyby zvolil tkzv.některou ze starších, když se na něho ze všech stran valí z médii reklama.Taková reklama milý pane je velice účinná zbraň.Reklama umocněná absencí starých odrůd v soutěžích.Návdavkem jde "mladý nezatížený pěstitel"na degustaci, kde na starší odrůdu nenarazí.Na blanketu výsledku degustace jsou pouze novinky.Šampion, který kdysi pravidelně bodoval pak aby se neřeklo-dělá vzadu křoví.O výstavách nemluvím, ale degustace bych charakterizoval jako centra produkce reklamy na nové zboží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 13.12.2013 18:23

...mladý nezatížený pěstitel dá přednost "novým odrůdám" typu Orion, Rozela, atd.Vždyť bychom chtěli po něm moc, kdyby zvolil tkzv.některou ze starších, když se na něho ze všech stran valí z médii reklama...

Já tedy z médií žádné valení reklamy na nové odrůdy nepozoruji. Z kterých médií? Co se týče degustace, je to lokální akce šlechtitelské stanice a kdybychom výsledkovou listinu nedali sem na fórum, do žádných médií by nepronikla.
   Co ale pozoruji, jsou chvalozpěvy na "hvězdné odrůdy", Rozelu, Rajku a další novinky, a to přímo tady v diskuzi od amatérských pěstitelů. Že by byli taky uplaceni temnými silami?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 13.12.2013 19:50

Reklamou na nové odrůdy bylo myšleno představování nově vyšlechtěných hybridů, které většinou pochází od prvovýrobce, šlechtitelé,prodejce.Většinou,a někdy taky né bývá v zájmu informovanosti, ohlašovací povinnosti pod článkem zmíněna informace typu-placená inzerce.Tedy aby čtenář věděl, že poskytnuté informace mohou být jednostranné.

Když jsem zmínil masívní, agresívní reklamu, možná jsem  přidal víc, než bylo potřeba.Nic to nemění na zkutečnosti, že se redaktoři časopisů věnují dnešním odrůdám o krapet více, než těm starším.Máte pravdu, že se výsledky, žebříčky v širších masmédiích objevují sporadicky.Většinou se tisknou v místním periodiku,v místě, kde se soutež konala.

Že by byli taky uplaceni temnými silami?...

nepředpokládám, že chcete implementovat Vaše konspirační teorie do mých úvah.Pokud v konspiraci věříte, je to pouze Vaše věc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 14.12.2013 11:33

Myslím, že pan Vysloužil je ten poslední, koho bychom měli podezřívat z konspiračních teorií. Poslední větu svého příspěvku určitě myslel jako nadsázku. To, že se pozastavuje nad náhlou popularitou "hvězdných odrůd" a kupříkladu Rajky, chápu také. Zřejmě si myslí, že si tyto chvalozpěvy zaslouží jiné, podle něj lepší odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika