Staré odrůdy jabloní



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?) 
18.12.2013 19:21

Zvláštní je, že ještě na počátku 70. let tvořila na Mostecku například "Cox orange renette" podstatnou část produkčních sadů. Jistě nevynikala atraktivním vzhledem, ani velikostí, přesto byla zřejmě dobře prodejná. Tato prodejnost se pravděpodobně musela začít postupně snižovat a byla vytlačena zřejmě velkoplodými, barevně atraktivnějšími odrůdami, s lepšími pěstitelskými vlastnostmi. Je to ke škodě spotřebitelů, ale pokud klesal prodej, tak by se asi každý snažil vydělat na lépe prodejných odrůdách. Nikdo nechce prodělávat, či přímo zkrachovat. Ale za minulého režimu to zase nehrálo tak fatální roli, přesto i JZD se zřejmě snažily být rentabilní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.12.2013 20:45

No, to byste se divil, p. Rostislave. Dosud jsem měl možnost se stýkat s vícero tržními pěstiteli a musím dát za pravdu panu Milošovi. Velkopěstitelé jsou závislí na obchodnících a ti žádají to, co zde bylo mnohokráte řečeno a co je pak i vidět v hyper super.
A u menších tržních pěstitelů dodávajících do malých obchůdků, na tržiště, na prodej z farmy a pod., záleží pak na vzhledu plodů ještě více. Jejich zákazníci se nevyznají v žádných specifických příchutích.
Předevčírem k nám přišla vnučka, že má chuť na jablko. A povídá mi, dědo já bych ale chtěla nějaké dobroučké jablíčko, aby bylo červeňoučké (v misce na stole byl jen Sir Prize).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 19.12.2013 10:16

Pane Václave, já přece existenci "marketového zboží"nepopírám.Jsem obeznámen, a nic nenamítám, že se tak lidově označují hrušky, jablka,a jiné zboží.

Celou dobu mluvím o Beforestu, odrůdě,která je barevně lákavá, strupovitosti trpí nemnoho, má dobré skladovací, a jiné vlastnosti, navíc je subjektívně pojato-v chuti perličkou.Přesto o ní velkovýroba neměla,a nemá zájem.

K porovnání nabídnu Golden delicious,jablko v marketech co do počtu dominatní.Lze je označit vzhledově neatraktívní,podobně jako Váš promiňte mi to Sir Prize.Pokud má jít Golden do velkoprodejen, vyžaduje mnoho postřiků proti strupovitosti.Dočetl jsem se kdysi, že ho ošetřují údajně 20ceti postřiky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 19.12.2013 10:50

Beforest tedy příliš barevně lákavý není. Sám jsem si ho vysadil k plotu, aby mi barevnější odrůdy kolemjdoucí nekradli.  Kadé jablko je pro pěstitele svým způsobem krásné, kupující to ale vidí jinak.
   Co se týče Goldenu, celožluté plody jsou atraktivní stejně jako celozelené (Grany Smith) nebo celočervené (Red Delicious, Jonagored, Bohemia). Zejména,  jsou-li tyto kontrastně barevné plody vystaveny na regálech vedle sebe. Hůř jsou na tom jablka s bledým líčkem či rzivou slupkou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 19.12.2013 15:41

Pokud jsou atraktívní celozelená, nebo červená zabarvení plodů, jako npř. Granny smith, pak je na škodu u Granny jejich případné líčko, na což si ztěžovali i tady na foru.Já mohu akceptovat, že někdo může být tím otráven.Nemá pak náhodou v regálech dominující Golden delicious  většinou, pokud se nechá dozrát načervenalé líčko?jistěže má, ale nijak to nesnižuje jeho vzhledovou atraktívnost pro velkonákupčí, pro zákazníky.Včem je konkrétně Golden prokazatelně lepší, než Beforest, který nikomu nestál za to, aby se nechal registrovat, a dále šířit.Vždyť ho neznají ani někteří fajnšmekři, kterým na zahradě rostou kdejaké novinky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 19.12.2013 15:59

Sam jste si odpovedel - Golden je celosvetove zavedena odruda a Beforest neznají ani někteří fajnšmekři. Ze by mel Golden v regalech načervenalé líčko jsem si nevsiml. Sam ho nepestuji, otec ho pestoval (na jine zahrade pod cca 400 mn.n.m. - nebyl nic moc), nacervenale licko snad nikdy nemel. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 19.12.2013 16:48

Nevím, jak to slušně okomentovat, vždy se najde někdo, kdo přijde s nějakou nelogickou odpovědí, jen aby napsal několik zmatečných vět.Vaše rezimé, pokud jsem je pochopil je-Golden je lepší jablko než Beforest prostě proto, že je to celosvětová odrůda, a protože ji všichni znají, navíc s nevalnou chutí, podle Vás "nic moc.Gratuluji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.25 (?), 19.12.2013 17:03

Mne zase prijde, ze Vy nelogicky vyhodnocujete prispevky jinych. "Nic moc" nebylo u otce z duvodu nevhodne nadmorske vysky, to snad kazdy vi, ze Golden je velmi teplomilne jablko (a celosvetove velmi oblibene). J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 101.193 (?), 19.12.2013 16:53

Granny se opravdu skrz to licko sklizi a par tydnu drive. Proto nas konzument nikdy neokusí jeho pravoi chut. Co se Goldenu týče zálezí jednak od klonu a od místa. Goldeny v J. tirolsku v nížinľ u Bolzana líčko nemají ani když plnľ vyzrají. Naopak z vyšších poloh v Alpách, maj cervené líčko leckdy i ze tťetiny a až z tľchle poloh je Golden opravdovým králem, jemuž se máloco chutí vyrovná.

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 24.204 (?), 18.12.2013 15:36

Čistecké lahůdkové dobře pamatuji, otec je pěstoval v 50.letech, bylo to úrodné jablko, plnilo sklep, chuťově bylo ale fádní, sice šťavnaté, trochu mi je připomíná Melodie, ta je ovšem chutnější.

Táta pak Čistecké přerouboval Melrose k všeobecné naší spokojenosti. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika