Jabloň Jonathan



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 142.104 (?) 
31.5.2008 11:10, zobrazeno: 87844x

Dobrý den, sháním jabloň Jonathan k vysazení. Prodává se vůbec ještě? Poradíte prosím.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 4.49 (?), 31.5.2008 15:13

Prodávají se nové odrůdy tažené z Jonatanu.
2 Jonatany mám na zahradě přes   30 lety a čekám, až mi začnou pořádně plodit mladší jabloně - tím chci říci že bych je sám dneska nevysadil.
Plody mají excelentní skladovatelnost - i do začátku září - a jsou chutné (zejména v posledních velmi teplých letech), na druhou stranu stromy jsou extrémně citlivé na padlí, vyžadují dobrou výživu- jinak neplodí a bohatou násadu plůdků je nutné ručně protrhávat, jinak jsou plody malé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 142.104 (?), 31.5.2008 17:26

Znám je, měli jsme je kdysi na zahradě a byly fantastické. Nic se jim nevyrovná. Teď mám opět zahradu a tahle jabloň je jediná, kterou bych opravdu chtěla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (382) - 113.121 (?), 31.5.2008 23:02

Je pravdou, že když je  " jonathanový " rok (u mě-j.Mor.) tak předčí i Rubín, o rezistentech nemluvě.           Zdravím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 1.251 (?), 1.6.2008 4:58

Pořád jonathany máme na zahradě na středně až silně vzrůstných podnožích typu A2 a potvrzuji, že jsou skutečně nepřekonatelné.  Jsou to jediná jablka, které se mohou uložit do sklepa i mírně mechanicky poškozené, ve sklepě tu ránu zatáhnou něčím jako korkovou slupkou a už nehnijí. Velice mně chutnají. Jednoznačně si zaslouží dále pěstovat, tedy pokud se člověk smíří s tím, že tak jednou za tři roky vůbec neplodí kvůli tomu padlí. Možná ale, že kdyby se pěstovaly v menším tvaru, kde by je bylo možné protrhávat, že by plodily méně a každoročně. Mám už připravenou podnož ze semenáče a v nejbližší době příští rok je budu roubovat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 1.251 (?), 1.6.2008 5:06

Jinak Jonathan potřebuje slunečnou stranu zahrady a v letech s chladnějším podletím a podzimem tady na severní Moravě v předhůří Beskyd nadm výška cca 330 m mu teplo evidentně nestačí, jsou spíše kyselejší bez chuti a i po vánocích, kdy chutí zrají, jsou horší. Potřebou tepla bych je přirovnal k Goldenům, ty taky u nás, když je ten studený rok, jsou nic moc, jen o trochu lepší než podtržené Goldeny ze supermarketů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?), 1.6.2008 7:58

Přestože chuť Jonathanu z dobrých poloh považuji za jednu z nejlepších, kterou jablka dokáží vytvořit, s jejich pěstováním jsem se rozloučil dávno. Ani ne tak kvůli padlí, s tím v chladné poloze problém nebyl, spíš menší, nedozrálé, později vadnoucí plody. V 80. letechse u nás zkoušelo mnoho kříženců Jonathanu - Jonadel, Jonalord, Jonagold, Holiday, Sparjon a další, některé zůstaly, většina pro citlivost k chorobám ne. Možná by stálo zo zkoušku vyšlechtit nové křížence za pomocí rezistentů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 82.61 (?), 1.6.2008 22:54

No vidíte a já mám zkušenosti přesně opačné-Golden jsem už dávno zhodil-v naší vlhké dolince v 320m se mu ani trochu nevedlo. Ale Jonatany tam mám dva a oba plodí perfektně. A žádné nemoci.. Ale to o drobných plodech je pravda-a přebírat ty polokmeny se mi nechce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 200.188 (?), 3.6.2008 10:37

Zdravim Mam radost ze se tu mluvi o Jonathanu. Povazuji ho za naprosto zasadni jablko. Mame na zahrade 2 stromy, stari uz se blizi 50 rokum. Vyhody- vyborna osvezujici chut, skladovatelnost. Nevyhody- opravdu vetsi nachylnost k padli, i kdyz u nas Opavsko 220m se jedna zatim spise o problem esteticky. Strom potrebuje vyssi vzdusnou vlhkost, te je u nas dostatek. Vysadba se doporucuje sppise na predhuri, ci v blizkosti vodni plochy. Cetl jsem, ze kdyz byl zhruba v polovine minuleho stoleti, ci jeste drive,  boom ve vysazovani jonathanu tak naprosto vyhorel treba na Litomericku. Zrejme kvuli nizke vlhkosti, prece jen Zatec ma rocni prumer srazek 440 mm. Mezi dalsi nevyhody patri dle mych zkusenosti, stridava plodnost, u nas plodi stikne ob rok, letos zrovna ano. V poslednich letech rovnez vyssi vyskyt strupovitosti nez jsem byl zvykly, ovsem porad nesrovnatelne s takovym Idaretem ci nedejboze Goldenem. Dale je pomerne narocny na rez, nesmi se zanedbat, pak jsou plody az brakovite. plody jsou rovnez dosti cervive, i kdyz ne tolik jako treba odruda Matcino. Rovnez cervenou barvou a tenkou slupkou je velice atraktivni pro ptaky, nutno sledovat na podzim a jak se zacnou objevovat klovance hned sbirat. Nesmi se nechat prezrat i z jineho duvodu, je nachylny k tzv. sklovitosti duzniny, ktera zpusobi zr jablka zacnou ve sklepe hnit. Aby toho nebylo malo, odrud aje proslula tzv. jonathanovou skvrnitosti, coz jsou cerne tecky, ktere jsou patrne jiz na strome, jeste vice potom se objevvi v prubehu uskladneni. To je ale rovnez vad aspise esteticka. Presto vsechno bych tuto odrudu doporucil, kvuli jedinecne chuti, skladovatelnosti, vzhledu. Vyse zminene nedostatky nejsou dle meho nazoru natolik fatalni aby znemoznovali uspesne a bez jakekoliv chemie uspesne pestovani. Na rozdil treba od Goldenu.Tady u nas ve Slezsku je v kazde druhe zahrade.

           Ondra D.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 218.139 (?), 2.3.2009 18:27

ja jsem videl 40-ti lete jonathany v starem sade, ktere nebyli prorezavany 30 let a plodi nadherni velke plody.  ja sam jich sbiram porad jiz 10 let. Jinak se priklanim k te stridavy plodnosti. s padlim u nas jonathany tak netrpi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika