Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Roubování

   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
         

Roubování


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.236.1 (?), 22.3.2020 23:36
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1. U jabloní je nyní vhodná doba. U peckovin by bylo pozdě.

2. Výška je libovolná. Musí to být níž než se zakládá korunka, takže těch 50 cm je asi v pohodě. Pupeny ponechat na podnoži je vhodné (ale ne nutné). Za vegetaci je třeba dbát, aby výhony z podnože nepřerůstaly roub.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Roubování


host - xxx.xxx.155.40 (?), 22.1.2007 1:06
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Je jedno, jestli máte nůž na roubování Belgický nebo Český,ale není jedno kdy máte rouby nařezané a jak uskladněné.Důležité je nařezat rouby v době vegetačního klidu a uskladnit je ,třeba ve volné půdě(zahrabat pod zem).Když je dostatek sněhu tak třeba u chladné zdi pod metr sněhu.Roubům nevadí tma,zima,vlhko,voda.Roubům vadí světlo a teplo.Pokud si uříznete dva,tři kousky ,vlezou se i do ledničky-ne do mražáku.Když nařežete rouby tři náruče nevlezou se do sklepa,ale na zahradu do pařeniště pod hlínu.Z jara označené rouby opláchneme a můžem použít-jsou perfektní.Samotné roubování je už jen výběr stylu.Začínáme jednoduše, kopulací a za kůru.V této jednoduchosti roubování je ta krása,NEzačínejte roubovat třeba anglickou kopulací,nebo Vás to odradí pro pracnost a neůspěch.Roub řežte na 3 až 5 oček.Roub nezavazujte lýkem,je ůzké,nepoddajné a zařezává se.Kupte si za pár korun nelepící pásku z PVC v kotouči ,na barvě nezáleží.Také budete potřebovat štěpařský vosk na zamáznutí řezné rány na konci naštěpovaného roubu. A hlavně si kupte nějakou literaturu-třeba škola ovocnáře. Pokud nemáte materiál na roubování , mohu Vám pomoci .  cca 40 odrůd jabloní                                           Na adrese: zlatuska@trnet.cz
Připojit reakci
      

Roubování


host - xxx.xxx.166.20 (?), 22.1.2007 23:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
S tím uchováním roubů jsem to psal už v mnoha diskisích. Je to velice důležité při roubování. Ostrý nůž jako břitva je druhá nutnost. Jsem tedy rád, že dokážete nůž nabrousit i na něčem jiném než na belgickém brousku. Řekněte to všem, je to potřebné.   VašekB
Připojit reakci
         

Roubování


vyslouzil (17608), 23.1.2007 20:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi nemá smysl psát, který způsob roubování jue nejlepší. Každý má oblíbený a osvědčený ten svůj. Já na rozdíl od předešlého mám nejraději anglickoumkopulaci - je jednodušší než kopulace normální - roub drží za jazýčky a neupadne při vázání. Roubování za kůru je snazší - není potřeba dělat dva stejné řezy, podnož však musí být o hodně silnější než roub. Velká žezná plocha na podnoži se také dlouho hojí.
   Co se týče uskladnění roubů - u jádrovin je to skoro jedno. Rouby můžete nechat ležet v zahradě na zemi pár měsíců a po namočení "ožijí" a štěpování je úspěšné. Horší je to s peckovinami. Špatně usklaněné buďto uschnou nebo vyraší, obojí se neujmou. Důležité je nařezat rouby  zavčas (nejlépe s barborkama) a co je nejdůležitější - musejí být co nejsilnější (aspoň jako tužka). U třešní nebývá problém, zato staré švestky a višně je mnohdy potřeba rok dopředu zmladit, abychom získali dostatečně silné výhony. Prototak raději roubuji kopulací - v březnu mohu ze stromu na strom, rouby jsou vždy čerstvé. Za kůru je možno roubovat peckoviny až za 2 měsíce v květu

Připojit reakci
      

Roubování


host - xxx.xxx.81.52 (?), 2.3.2007 11:39
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pane, nepsali jsme o noži ale o brousku. Nabrousit si umím nůž i na něčem jiném. Jen jsem si dovolil požádat o kontakt na někoho, kdo tyto brousky prodává, nebo je dokáže sehnat.  Ve Vašem případě jde pravděpodobně o přehlédnutí. Pavel Tomala
Připojit reakci
         

Roubování


host - xxx.xxx.44.124 (?), 2.3.2007 18:41
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení zahrádkáři, přečtěte si prosím příspěvek pana Vysloužila. Je tím řečeno vše. Jasně a srozumitelně. Každý způsob roubování má své výhody i nevýhody. Záleží co roubuji a kdy roubuji. Není však možné souhlasit s názorem že způsob kopulací je špatný, že se nekryjí pletiva atd. Chtěl bych pisateli sdělit,že tímto způsobem se roubují tisíce ovocných stromků tzv. v ruce v ovocných školkách s běžnou úspěšností 97%. Osobně upřednostňuji anglickou kopulaci. Má to tu výhodu, že se zvětší srůstné plochy, roub drží s podnoží dobře pohromadě a jeden může roubovat a druhý jenom vázat.

Milan Boštička

Připojit reakci
            

Roubování


vyslouzil (17608), 2.3.2007 20:44
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám naprosto stejnou zkušenost s anglickou kopulací. Klasickou vůbec nepoužívám.
  Ve velkovýrobě jádrovin se dnes častěji očkuje. Je to ekonomičtější - rouby jsou drahé a z jednoho roubu oočkujete víc podnoží. Podnože s případně neujatými očky je možno ještě přeočkovat Forkertem, na jaře případně naroubovat.
Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?), 8.3.2007 11:40
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mel jsem kdysi belgickou bridlici na obtahovani britev nebo dlat byla zluta kdyz se nani brousilo bylo citit jak tahne stratil jsem ji a uz kolik let ji schanim bez uspechu v loni jsem byl na vystave asi  Litomericich nabizeli me bridlici sedou udajne take z Belgie ale je jemnejsi nebere tolik ,kdyby nekdo vedel kde ji unas sehnad dejte vedet ,zatim dekuji .na zminku budu reagovat. li
Připojit reakci
                  

Roubování


vyslouzil (17608), 8.3.2007 12:33
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jó belgický úlomek, to byl kámen! Šedá břidlice je špatná náhražka. Stačí s ní jednou nabrousit dláto, máte vyryté korýtko a pro nůž jíiž není  
Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.228.179 (?), 9.3.2007 7:15
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kde sehnat belgickou břidlici u nás, to nevím, ale na http://www.belgischerbrocken.com/    ji seženete určitě - nejmenší žlutý brousek za cca  14 euro (já platím za japonské kombinované kameny něco kolem 20). Tomáš

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Rady do začátku chovu králíků23.5.2020
Chov pstruhov20.5.2020
Chov pstruhov17.5.2020
Chov pstruhov16.5.2020
Chov pstruhov16.5.2020
Chov pstruhov16.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů