Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
         

Roubování


vyslouzil (17337)
23.1.2007 20:30, počet návštěv: 440243
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi nemá smysl psát, který způsob roubování jue nejlepší. Každý má oblíbený a osvědčený ten svůj. Já na rozdíl od předešlého mám nejraději anglickoumkopulaci - je jednodušší než kopulace normální - roub drží za jazýčky a neupadne při vázání. Roubování za kůru je snazší - není potřeba dělat dva stejné řezy, podnož však musí být o hodně silnější než roub. Velká žezná plocha na podnoži se také dlouho hojí.
   Co se týče uskladnění roubů - u jádrovin je to skoro jedno. Rouby můžete nechat ležet v zahradě na zemi pár měsíců a po namočení "ožijí" a štěpování je úspěšné. Horší je to s peckovinami. Špatně usklaněné buďto uschnou nebo vyraší, obojí se neujmou. Důležité je nařezat rouby  zavčas (nejlépe s barborkama) a co je nejdůležitější - musejí být co nejsilnější (aspoň jako tužka). U třešní nebývá problém, zato staré švestky a višně je mnohdy potřeba rok dopředu zmladit, abychom získali dostatečně silné výhony. Prototak raději roubuji kopulací - v březnu mohu ze stromu na strom, rouby jsou vždy čerstvé. Za kůru je možno roubovat peckoviny až za 2 měsíce v květu

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
      

Roubování


host - xxx.xxx.81.52 (?)
2.3.2007 11:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pane, nepsali jsme o noži ale o brousku. Nabrousit si umím nůž i na něčem jiném. Jen jsem si dovolil požádat o kontakt na někoho, kdo tyto brousky prodává, nebo je dokáže sehnat.  Ve Vašem případě jde pravděpodobně o přehlédnutí. Pavel Tomala
Připojit reakci
         

Roubování


host - xxx.xxx.44.124 (?)
2.3.2007 18:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení zahrádkáři, přečtěte si prosím příspěvek pana Vysloužila. Je tím řečeno vše. Jasně a srozumitelně. Každý způsob roubování má své výhody i nevýhody. Záleží co roubuji a kdy roubuji. Není však možné souhlasit s názorem že způsob kopulací je špatný, že se nekryjí pletiva atd. Chtěl bych pisateli sdělit,že tímto způsobem se roubují tisíce ovocných stromků tzv. v ruce v ovocných školkách s běžnou úspěšností 97%. Osobně upřednostňuji anglickou kopulaci. Má to tu výhodu, že se zvětší srůstné plochy, roub drží s podnoží dobře pohromadě a jeden může roubovat a druhý jenom vázat.

Milan Boštička

Připojit reakci
            

Roubování


vyslouzil (17337)
2.3.2007 20:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám naprosto stejnou zkušenost s anglickou kopulací. Klasickou vůbec nepoužívám.
  Ve velkovýrobě jádrovin se dnes častěji očkuje. Je to ekonomičtější - rouby jsou drahé a z jednoho roubu oočkujete víc podnoží. Podnože s případně neujatými očky je možno ještě přeočkovat Forkertem, na jaře případně naroubovat.
Připojit reakci
               

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
8.3.2007 11:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mel jsem kdysi belgickou bridlici na obtahovani britev nebo dlat byla zluta kdyz se nani brousilo bylo citit jak tahne stratil jsem ji a uz kolik let ji schanim bez uspechu v loni jsem byl na vystave asi  Litomericich nabizeli me bridlici sedou udajne take z Belgie ale je jemnejsi nebere tolik ,kdyby nekdo vedel kde ji unas sehnad dejte vedet ,zatim dekuji .na zminku budu reagovat. li
Připojit reakci
                  

Roubování


vyslouzil (17337)
8.3.2007 12:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jó belgický úlomek, to byl kámen! Šedá břidlice je špatná náhražka. Stačí s ní jednou nabrousit dláto, máte vyryté korýtko a pro nůž jíiž není  
Připojit reakci
                     

Roubování


host - xxx.xxx.228.179 (?)
9.3.2007 7:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kde sehnat belgickou břidlici u nás, to nevím, ale na http://www.belgischerbrocken.com/    ji seženete určitě - nejmenší žlutý brousek za cca  14 euro (já platím za japonské kombinované kameny něco kolem 20). Tomáš

Připojit reakci
                        

Roubování


host - xxx.xxx.204.1 (?)
9.3.2007 7:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Diky tomasi za informaci vasek.
Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.228.179 (?)
9.3.2007 10:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě jedna informace - belgické kameny (pravda nevypadaj moc žlutě, cena stejná ) má ve svém internetovém obchodě i Dr. Rudolf Dick - pokud nechcete nakupovat přímo v Německu, můžete přes Michala Molína, tedy pokud Vám nevadí, že si k ceně přirazí svoji provizi - zase ale ušetříte cca 15 euro na poštovném.
Tomáš

Připojit reakci
   

Roubování


host - xxx.xxx.66.215 (?)
10.3.2007 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Roubování, žádné umění, zvládl to negramotný sedlák ve středověku zvládne to každý i dnes. Jde v podstatě o dva problémy. Jak udělat dva hladké řezy, které k sobě tešně dosednou a kdy to provést. Názory na speciální belgické brousky odkazuji někam do říše bájí a pověr. Pokud začátečník není schopen udělat čistý šikmý řez, je lepší štípnou šikmo zahradnickými nůžkami a pevně svázat běžnou elektrikářskou páskou. Čím větší plocha řezu, tím lépe. Cca 70% úspěšnost je zaručena. Větší problém je kdy? A letošní jaro zvlášť. Osvědčilo se mě ,aby roub byl vegetačně zpožděn za podnoží, ale rozhodně ne před podnoží, cca max 10 dní. Problém je roubovat v oblasti s pozdnějším nástupen jara rouby odebrané v teplejších polohách. Pokud nejsou uměle zpožděné, klesá úspěšnost a je nutné redukovat počet oček resp. listovou plochu. Ve středověku to šlo také a bez mrazáku, belgických brousků a umělohmotných pásek. Pozor: ne šechno jde na všechno: mám 80 let starou jabloń, která se mi nedaří naroubovat, prostě ne a ne.

JH

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kanzi 4615.10.201922992
Rada při výběru jabloně315.10.2019495
Beni Shogun 5815.10.201927162
Jabloň Felicita? 215.10.2019195
Zimní jabloně1615.10.20199438
Melrose 5815.10.201950111
Odrůda Admiral13415.10.201948826
Red Prince / Red Jonaprince4915.10.201950946
Kde ochutnat jablka - okolí Ústí nad Orlicí214.10.2019145
Jadroviny 201910413.10.201914992
Meteor712.10.20194023
Jabloň Jonathan6211.10.201966179
Nadměrná násada plodů ovocných stromů499.10.201938170
Klíčení jablka ze semene179.10.20191873
Muškátová reneta 69.10.20195118
Jabloň Vanda288.10.201937938
-3,2°C a jablká na stromoch78.10.2019741
Zimní odrůda - vhodný výběr28.10.2019379
Fuji266.10.201913344
Jantar 345.10.201927553
Jarka195.10.201911697
Delor 305.10.201918614
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu335.10.201911294
Rozela 615.10.201951810
Kidd´s orange845.10.201962511
Florina764.10.201940690
Pinova324.10.201928900
Opál 613.10.201935336
Gala 113.10.20192098
Orion772.10.201983310
Neznáma odroda jablone 10_2019 21.10.2019326
Lobo 321.10.201921262
King Jonagold 31.10.2019338
Rubin spur101.10.20193002
Desert 511.10.201920036
Jabloň Elise430.9.20196467
Heliodor 10330.9.201977646
Smiřické vzácné 530.9.2019557
Jabloňová stěna - podzimní odrůdy429.9.2019433
Red Delicious 5529.9.201938574
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov14.10.2019
Co mi žere slepice11.10.2019
Co mi žere slepice11.10.2019
Chov pstruhov10.10.2019
Chov pstruhov7.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů