Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Roubování

Roubování


host - xxx.xxx.99.224 (?)
3.4.2008 19:31

Taky zkusím ten lámací nůž. Popravdě poslední léta skoro nemám čas roubovat, a k broušení se dostanu málokdy. Začínal jsem roubovat obyčejným zavíracím nožem, první očkovací nůž jsem si dopřál až po pěti letech, procento ujmutí je plus mínus pořád stejné a záleží na jiných faktorech než na použitém noži.

Hrome nemohl by webmaster dát pryč tu reklamu, co se mi přetáhne přes text a já pak nevidím, co píši?

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
                           

Roubování


vyslouzil (17608), 25.6.2007 21:35
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak to je hustá cena. To nejspíš zůstanu u šedé břidlice za čtyřicet a starého řemene.
Připojit reakci   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.180.133 (?), 1.4.2008 16:17
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No hustá cena. Jak pro koho. Za kolik kupujete boty, kalhoty, elektřinu...

Příprava nářadí k roubování je rituál. Kdo zkusil belbický kámen, ví o čem mluvím.

Samozřejmě, že pro zahrádkáře to není tak důležité, já mám ale rád perfektně ostré nářadí. Roubovák je vyleštěný jak zrcadlo a ostrý jak břitva.

I s karborundovým broskem lze nabrousit nůž aby holil.

Říká se tomu výběrová náročnost. Člověk by si měl dopřát to co je pro něj podstatné a to co moc nepotřebuje nekupovat. Já mám třeba belgický brousek, ale nemám třeba mobil...

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.136.34 (?), 1.4.2008 20:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když jsem za školní docházky rýsoval a trubičkové pero zachytávalo o papír, plivlo se na teracový schod a krouživým pohybem se provedlo vyhlazení.Teď vážně.Zkuste se zeptat nějakého brusiče nástrojů jestli nemá vyřazený jemný kotouč na broušení nástrojů ze slinutých karbidů.Při namočení a ručním obtahování čepel nespálíte.Třeba se pokus povede.Pepík

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.136.34 (?), 1.4.2008 20:51
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Před cca 20 lety jsem na mladé švestce, jakási jugoslávká odrůda, zkrátil všechny silné větve na krátké pahýly, sehnal rouby a přerouboval.To proto že kvetla a neplodila.Dnes bych asi začal tím, že bych provedl postřik proti pilatkám.Kdybych byl býval nic nerouboval, mohl jsem dnes mít krásný vzrostlý strom a možná i metrák švestek.Zdraví Pepík

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.44.124 (?), 3.4.2008 11:07
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte naprostou pravdu.Člověk se musí umět rozhodnout zda využije lépe mobil, nebo belgický brousek, zvláště když brousí tak často a má připraveny nástroje ostré jako břitvu.

Já osobně protelefonuji cca 3000 Kč měsíčně a tudíž mi už na belgický brousek nezbývají finanční prostředky.Brousky mám obyčejné, různé zrnitosti, nejčastěji z brusných hlav strojních brusek. Příprava nástrojů je opravdový obřad, ale já ho zvládám v průběhu roubování. Roubovacích nožů mám několik.Mám je rozděleny na dvě části. První část s kterou roubuji mám po svém otci, Tu skladuji v šuplíku roubovacího stolu a druhou část, což jsou většinou dárky od přátel a kamarádů mám pověšenou na zaskleném platu na zdi. Chci tím říci, že kvalitu roubovacího nože poznáte až když s ním pracujete a je naprosto nesmyslné utrácet takto vysoké finanční částky za roubovací potřeby, pokud je však nesbíráte podobně jako známky. A co se brusiva týče je to obdobné. Brousit musíte na blousku a dolapovat na koženém řemenu.

Tato debata se zde vede asi dva roky. Po celou tuto dobu Vám chci napsat jeden velice zajímavý, velice neetický a naprosto neprofesionální poznatek. Až se budete chystat roubovat, zejména tzv. v ruce nebo na stanovišti kopulací, ale později i za kůru, zajděte do železářství, kupte si dvě velikosti kobercových nožů cca 40Kč a vyzkoušejte v praxi. Důležité je zvolit správnou velikost a ne příliš velké vysunutí břitu, aby se neprohýbal.

Po otupení odlomíte dílek břitu a jedete dále. Na tento jeden nůž naroubuji cca 1000 ks jabloní kopulací v ruce. Když jsem si zde uřízl takovouto skoroostudu prosím vyzkoušejte to. Ušetřené peníze za belgický brousek, či jiný materiál můžete použít např. na nákup nějaké Dražší novinky jabloně, či jiné rostliny. Přeji mnoho zdaru.

           Milan Boštička

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.72.91 (?), 3.4.2008 17:10
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No já zas tak často nebrousím. Jde samozřejmě o přístup. Když jdu roubovat je to něco jako svátek a s pěkným připraveným nářadím to je pro mě větší radost z práce. Vůbec tím ale nechci říct, že se s tím pracuje lépe než s Vámi doporučovaným lámacím nožem. Jde jen o dobrý pocit při práci a dodržování obřadů s roubováním spojených.

Ten lámací nůž ale určitě zkusím.

Vítek

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.100.5 (?), 3.4.2008 21:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jako s panem Vítkem často polemizuji, tentokrát jsem chtěl říci něco podobného. Asi jsem v životě narouboval sotva desetinu toho, co pan Boštička, a to se považuji za vcelku zkušeného. Možná proto považuji štěpování za jakýsi obřad. K tomu patří pohlazení nože, rozmluva s roubem, očištění podnože a další rituály. Možná budu ostatním k smíchu, ale já na ty vztahy mezi mnou, dřevinou a mým celoživotním roubovacím nožem prostě věřím. Jistě, kdyby mě mělo roubování živit, přistupoval bych k němu pragmatičtěji. Před mnoha lety jsem odmítl doporučované roubování žiletkami a břitvou. Asi i ten odlamovací nůž bude dobrý - ono tisíc roubovanců už je dost přesvědčivý test, ale pro mě je roubování svátek se vším co k tomu patří. Brousek za 800 teda nemusím, obvykle brousím 1 - 2x za sezónu, mezi tím jen na řemeni. Možná kdybych ten belgický kámen uviděl prodávat pěkně zabalený a s dobrou reklamou, kdo ví?

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.99.224 (?), 3.4.2008 19:31
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky zkusím ten lámací nůž. Popravdě poslední léta skoro nemám čas roubovat, a k broušení se dostanu málokdy. Začínal jsem roubovat obyčejným zavíracím nožem, první očkovací nůž jsem si dopřál až po pěti letech, procento ujmutí je plus mínus pořád stejné a záleží na jiných faktorech než na použitém noži.

Hrome nemohl by webmaster dát pryč tu reklamu, co se mi přetáhne přes text a já pak nevidím, co píši?

Připojit reakci
                           

Roubování


Zdeněk Dukát (67) - xxx.xxx.40.172 (?), 7.12.2008 13:05
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení přátelé, mlátíte prázdnou slámu.Broušení nožů má několik zásad.1.nože nebrousíme na brusce.2.hrubý brousek ubírá hodně vašemu noži3.po nabroušení je nutné ostří nože srovnat broušením na kusu tvrdé kůže.Tím ostří srovnáme.4.kvalitu ostří hodnotíme tak, že kvalitně nabroušený nůž nám musí holit chlupy na ruce.5.kdo se při tomto testu řízne měl by zlepšit manuální zručnost.O tom jak.Musí přemýšlet každý sám.S pozdavem Zdeněk Dukát

Připojit reakci
                           

Roubování


tomast (566) - xxx.xxx.228.179 (?), 4.4.2008 7:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Boštičko, mně ten Váš kobercový nůž jako ostuda nepřijde, tenká čepel jde určitě dobře do dřeva. Já spíše nepochopím, jak může začátečník- samouk úspěšně nabrousit (a roubovat) s těmi nožíky z Mikovu, které se prodávaj za ceny kolem 150-200 korun...
Co se týče belgického kamene - trochu se bojím zklamání začátečníků. Na ostření moderních nerezovek s mizernou řezivostí je ho trochu škoda.  Pokud máte nůž z pořádné uhlíkovky, je to jiná!
 Belgičan je přírodní materiál stejně jako třeba Arkansas - jejich zásoby se tenčí a to žene cenu nahoru. Další problém je měnící se kvalita šarže od šarže, jak se vytěžují různé lokality. 
Já jsem šel (u truhlářského nářadí) před lety trochu jinou cestou, a sice přes japonské vodní kameny, které jsou syntetické, ale používají je i nožíři...

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov2.7.2020
Teplota v kurníku2.7.2020
Teplota v kurníku1.7.2020
Jak skladovat hobliny?29.6.2020
Border kolie do bytu?22.6.2020
Chov pstruhov20.6.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů