Tak jako s panem Vítkem často polemizuji, tentokrát jsem chtěl říci něco podobného. Asi jsem v životě narouboval sotva desetinu toho, co pan Boštička, a to se považuji za vcelku zkušeného. Možná proto považuji štěpování za jakýsi obřad. K tomu patří pohlazení nože, rozmluva s roubem, očištění podnože a další rituály. Možná budu ostatním k smíchu, ale já na ty vztahy mezi mnou, dřevinou a mým celoživotním roubovacím nožem prostě věřím. Jistě, kdyby mě mělo roubování živit, přistupoval bych k němu pragmatičtěji. Před mnoha lety jsem odmítl doporučované roubování žiletkami a břitvou. Asi i ten odlamovací nůž bude dobrý - ono tisíc roubovanců už je dost přesvědčivý test, ale pro mě je roubování svátek se vším co k tomu patří. Brousek za 800 teda nemusím, obvykle brousím 1 - 2x za sezónu, mezi tím jen na řemeni. Možná kdybych ten belgický kámen uviděl prodávat pěkně zabalený a s dobrou reklamou, kdo ví?