Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

Roubování


host - xxx.xxx.136.34 (?)
1.4.2008 20:51

Před cca 20 lety jsem na mladé švestce, jakási jugoslávká odrůda, zkrátil všechny silné větve na krátké pahýly, sehnal rouby a přerouboval.To proto že kvetla a neplodila.Dnes bych asi začal tím, že bych provedl postřik proti pilatkám.Kdybych byl býval nic nerouboval, mohl jsem dnes mít krásný vzrostlý strom a možná i metrák švestek.Zdraví Pepík

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.136.34 (?)
1.4.2008 20:51, počet návštěv: 427113
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Před cca 20 lety jsem na mladé švestce, jakási jugoslávká odrůda, zkrátil všechny silné větve na krátké pahýly, sehnal rouby a přerouboval.To proto že kvetla a neplodila.Dnes bych asi začal tím, že bych provedl postřik proti pilatkám.Kdybych byl býval nic nerouboval, mohl jsem dnes mít krásný vzrostlý strom a možná i metrák švestek.Zdraví Pepík

Připojit reakci   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.44.124 (?)
3.4.2008 11:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte naprostou pravdu.Člověk se musí umět rozhodnout zda využije lépe mobil, nebo belgický brousek, zvláště když brousí tak často a má připraveny nástroje ostré jako břitvu.

Já osobně protelefonuji cca 3000 Kč měsíčně a tudíž mi už na belgický brousek nezbývají finanční prostředky.Brousky mám obyčejné, různé zrnitosti, nejčastěji z brusných hlav strojních brusek. Příprava nástrojů je opravdový obřad, ale já ho zvládám v průběhu roubování. Roubovacích nožů mám několik.Mám je rozděleny na dvě části. První část s kterou roubuji mám po svém otci, Tu skladuji v šuplíku roubovacího stolu a druhou část, což jsou většinou dárky od přátel a kamarádů mám pověšenou na zaskleném platu na zdi. Chci tím říci, že kvalitu roubovacího nože poznáte až když s ním pracujete a je naprosto nesmyslné utrácet takto vysoké finanční částky za roubovací potřeby, pokud je však nesbíráte podobně jako známky. A co se brusiva týče je to obdobné. Brousit musíte na blousku a dolapovat na koženém řemenu.

Tato debata se zde vede asi dva roky. Po celou tuto dobu Vám chci napsat jeden velice zajímavý, velice neetický a naprosto neprofesionální poznatek. Až se budete chystat roubovat, zejména tzv. v ruce nebo na stanovišti kopulací, ale později i za kůru, zajděte do železářství, kupte si dvě velikosti kobercových nožů cca 40Kč a vyzkoušejte v praxi. Důležité je zvolit správnou velikost a ne příliš velké vysunutí břitu, aby se neprohýbal.

Po otupení odlomíte dílek břitu a jedete dále. Na tento jeden nůž naroubuji cca 1000 ks jabloní kopulací v ruce. Když jsem si zde uřízl takovouto skoroostudu prosím vyzkoušejte to. Ušetřené peníze za belgický brousek, či jiný materiál můžete použít např. na nákup nějaké Dražší novinky jabloně, či jiné rostliny. Přeji mnoho zdaru.

           Milan Boštička

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.72.91 (?)
3.4.2008 17:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No já zas tak často nebrousím. Jde samozřejmě o přístup. Když jdu roubovat je to něco jako svátek a s pěkným připraveným nářadím to je pro mě větší radost z práce. Vůbec tím ale nechci říct, že se s tím pracuje lépe než s Vámi doporučovaným lámacím nožem. Jde jen o dobrý pocit při práci a dodržování obřadů s roubováním spojených.

Ten lámací nůž ale určitě zkusím.

Vítek

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17344) - xxx.xxx.100.5 (?)
3.4.2008 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jako s panem Vítkem často polemizuji, tentokrát jsem chtěl říci něco podobného. Asi jsem v životě narouboval sotva desetinu toho, co pan Boštička, a to se považuji za vcelku zkušeného. Možná proto považuji štěpování za jakýsi obřad. K tomu patří pohlazení nože, rozmluva s roubem, očištění podnože a další rituály. Možná budu ostatním k smíchu, ale já na ty vztahy mezi mnou, dřevinou a mým celoživotním roubovacím nožem prostě věřím. Jistě, kdyby mě mělo roubování živit, přistupoval bych k němu pragmatičtěji. Před mnoha lety jsem odmítl doporučované roubování žiletkami a břitvou. Asi i ten odlamovací nůž bude dobrý - ono tisíc roubovanců už je dost přesvědčivý test, ale pro mě je roubování svátek se vším co k tomu patří. Brousek za 800 teda nemusím, obvykle brousím 1 - 2x za sezónu, mezi tím jen na řemeni. Možná kdybych ten belgický kámen uviděl prodávat pěkně zabalený a s dobrou reklamou, kdo ví?

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.99.224 (?)
3.4.2008 19:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky zkusím ten lámací nůž. Popravdě poslední léta skoro nemám čas roubovat, a k broušení se dostanu málokdy. Začínal jsem roubovat obyčejným zavíracím nožem, první očkovací nůž jsem si dopřál až po pěti letech, procento ujmutí je plus mínus pořád stejné a záleží na jiných faktorech než na použitém noži.

Hrome nemohl by webmaster dát pryč tu reklamu, co se mi přetáhne přes text a já pak nevidím, co píši?

Připojit reakci
                           

Roubování


Zdeněk Dukát (67) - xxx.xxx.40.172 (?)
7.12.2008 13:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení přátelé, mlátíte prázdnou slámu.Broušení nožů má několik zásad.1.nože nebrousíme na brusce.2.hrubý brousek ubírá hodně vašemu noži3.po nabroušení je nutné ostří nože srovnat broušením na kusu tvrdé kůže.Tím ostří srovnáme.4.kvalitu ostří hodnotíme tak, že kvalitně nabroušený nůž nám musí holit chlupy na ruce.5.kdo se při tomto testu řízne měl by zlepšit manuální zručnost.O tom jak.Musí přemýšlet každý sám.S pozdavem Zdeněk Dukát

Připojit reakci
                           

Roubování


tomast (566) - xxx.xxx.228.179 (?)
4.4.2008 7:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Boštičko, mně ten Váš kobercový nůž jako ostuda nepřijde, tenká čepel jde určitě dobře do dřeva. Já spíše nepochopím, jak může začátečník- samouk úspěšně nabrousit (a roubovat) s těmi nožíky z Mikovu, které se prodávaj za ceny kolem 150-200 korun...
Co se týče belgického kamene - trochu se bojím zklamání začátečníků. Na ostření moderních nerezovek s mizernou řezivostí je ho trochu škoda.  Pokud máte nůž z pořádné uhlíkovky, je to jiná!
 Belgičan je přírodní materiál stejně jako třeba Arkansas - jejich zásoby se tenčí a to žene cenu nahoru. Další problém je měnící se kvalita šarže od šarže, jak se vytěžují různé lokality. 
Já jsem šel (u truhlářského nářadí) před lety trochu jinou cestou, a sice přes japonské vodní kameny, které jsou syntetické, ale používají je i nožíři...

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17344) - xxx.xxx.100.5 (?)
4.4.2008 10:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusil jsem dnes v praxi ten kobercový nožík. Asi je to o technice roubování. Když řežu roub i podnož, nasazuji čepel poblíž rukojeti a při řezu s nožem táhnu, takže končím u špičky. Krátké ostří kobercového nože tohle neumožnilo. Změnou náklonu ostří kobercového nože k prutu a šikmým štípacím řezem lze roub seříznout překvapivě snadno a hladce.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.44.124 (?)
4.4.2008 11:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je třeba sladit velikost nože a délku vysunutí.

Milan Boštička

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.72.91 (?)
4.4.2008 12:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak mě napadlo, že by teo způsob šel ještě vylepšit použitím něčeho jako šablony pro přesné řezání rámu na obrazy. Umožňovalo by to přesnou práci a možnost většího vysunutí nože(když nůž pojede v rovné drážce, nemůže se zlomit)

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kanadská reneta alias kmínová1122.10.20196801
Určení odrůdy z Mac Intoshe 422.10.2019969
Identifikácia odrody422.10.2019152
Lze podsadit pod starou jabloň mladou jako náhradu?1322.10.2019841
Jadroviny 201910921.10.201916182
Kde ochutnat jablka - okolí Ústí nad Orlicí621.10.2019421
Jabloň Lucy10720.10.201972502
Zimní odrůda - vhodný výběr420.10.2019740
Spencer 4719.10.201947929
Klíčení jablka ze semene2019.10.20192266
Opál 6519.10.201936354
Cosmic crisp WA38 518.10.20191240
Semenáč ako podpník118.10.2019136
Car Alexander? 617.10.2019581
Prince je výborné, poroste mi tady?117.10.2019118
Delor 3317.10.201919051
Matčino1417.10.20193111
Dotaz na jabloň116.10.2019162
Kanzi 4116.10.201923661
Rada při výběru jabloně315.10.2019817
Beni Shogun 5815.10.201927443
Jabloň Felicita? 215.10.2019287
Zimní jabloně1615.10.20199845
Melrose 5815.10.201950358
Odrůda Admiral13415.10.201949631
Red Prince / Red Jonaprince4915.10.201951374
Meteor712.10.20194089
Jabloň Jonathan6211.10.201966497
Nadměrná násada plodů ovocných stromů499.10.201938265
Muškátová reneta 69.10.20195213
Jabloň Vanda288.10.201938156
-3,2°C a jablká na stromoch78.10.2019811
Fuji266.10.201913545
Jantar 345.10.201927629
Jarka195.10.201911814
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu335.10.201911446
Rozela 615.10.201952033
Kidd´s orange845.10.201962682
Florina764.10.201940997
Pinova324.10.201929112
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Co mi žere slepice19.10.2019
Co mi žere slepice18.10.2019
Co mi žere slepice17.10.2019
Chov pstruhov17.10.2019
Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou17.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů