Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

Roubování


vyslouzil (17386) - xxx.xxx.92.38 (?)
24.6.2013 9:15

Jestliže se Vám neujalo roubování za kůru, neopravoval bych to dalším roubováním na starou větev, ale využil bych letorostů, které vyrazily pod místem štěpování ze zakrácených pahýlů. Na ně můžete v pohodě očkovat - chipovat.
   Já v tomto případě raději nechám výhony narůst a naroubuji na ně silné rouby kopulací  až počátkem března příštího roku .

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.108.29 (?)
24.4.2014 22:31, počet návštěv: 293286
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po nabroušení na brousku obtahuji nůž na řemenu namazaným silichronem a můžete se i holit

Připojit reakci   
                           

Roubování


giovanim (76) - xxx.xxx.223.35 (?)
1.4.2015 14:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
myslite, ze by slo vrublovat takym sposobom, ze vrtackou vyvrtat dierku a vsunut tam vrubel(v podstate by to bolo podobne ako do rastepu, pripadne kozia nozka alebo vrublovanie z boku)?
Připojit reakci
                           

Roubování


giovanim (76) - xxx.xxx.217.75 (?)
1.4.2015 21:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to vrtanie+palicka by aj slo teoreticky bez srandy

Připojit reakci
   

Roubování


host - xxx.xxx.99.248 (?)
17.2.2012 17:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

VRÚBĽOVANIE – ROUBOVÁNÍ – ŠTEPENIE

Ja sa do tohto problému pustím asi trochu obšírnejšie, ako je zvykom v tejto dobe. Starým, skúseným kozákom asi nepoviem príliš veľa nového, ale začínajúcemu štepárovi to dúfam trocha pomôže. Viem, že dnes má každý málo času na to, aby písal siahodlhé verše svojho umenia, veď ja tiež nepíšem tento svoj príspevok na jeden dúšok, musím medzi tým odbiehať za inými povinnosťami, takže mi to trvá dlhšie. Napriek tomu som rád, že sa môžem podeliť o svoje laické skúsenosti. Zo skúseností, nie len mojich, ale hlavne aj starších generácií viem, že štepenie (odtiaľ aj názov štepársky vosk), či očkovanie je najlepšie robiť na planých podpníkoch, lebo sú odolnejšie, zdravšie- rezistentnejšie,  hlboko korenia, čiže ľahšie znášajú aj suché obdobia, dožívajú sa vysokého veku (Pamätám doby, keď bolo dobrým zvykom nájsť v chotári či na pasienkoch roztrúsené ovocné stromy, ktoré štepili ešte naši dedovia, alebo pradedovia a nikomu to netrhalo žily, keď si niekto odtrhol jabĺčko, hrušku, slivku, či čerešňu).  To sú výhody týchto podpníkov. Nevýhody sú, že ich je už teraz ťažšie nájsť v prírode, príliš mohutný vzrast, čo sa dnes už nenosí, ale hlavne, čo je v tomto uponáhľanom svete dôležité, začínajú príliš neskoro od navrúbľovania rodiť 5-6 rokov. Pri dnešných vyšľachtených podpníkoch máme úrodu mnohokrát už na budúci rok od navrúbľovania v podobe jedného, či dvoch plodov, čo však nie je dobré hneď v prvom roku takto mladý stromček vysilovať. Preto plody alebo už kvety odstránime a radšej si začneme vychovávať peknú korunku. Naopak, pri ríbezliach, naštepených na „Meruzalku zlatú´´, ktorá je podpníkom (podnožou) pre stromkové ríbezle, či egreše, kľudne necháme rodiť už v prvom roku. Tie sú totiž ako burina (plevel) a nevadí im tento prudký nástup do rodivosti. Ale teraz už poďme konkrétne ku vrúbľovaniu.
Aby sa nám vydarilo vrúbľovanie, musíme splniť niekoľko základných podmienok, ktoré rozhodujú. Sú to : 1 ročné obdobie
           2 aj keď je správne ročné obdobie, tak vystihnúť správnu miazgu (mízu)
           3 hygiena (živých rezaných častí sa snažíme nedotýkať- možnosť infekcie)
           4 správne narezané vrúble a v správnom období
           5 správne uchovanie vrúbľov
           6 technika vrúbľovania a dodržanie základných princípov
K bodu č. 1 : Ročné obdobie nemáme príliš na výber. Je to jar, alebo druhá polovica leta, kedy je druhá miazga a vtedy môžeme očkovať a vrúbľovať na zeleno.
K bodu č. 2 :  Musíme sledovať vegetáciu, aby sme zistili tú najlepšiu miazgu, chce to skúsenosti, pretože jar, i leto sú pomerne dlhé pojmy a nedá sa s istotou povedať, že – teraz. Všetko závisí ani tak nie od nás, ako od prírody, ako to ona zariadi. To znamená, aké sú zrovna teploty, aké sú vodné zrážky, a tak ďalej. My tu zohrávame len úlohu pozorovateľa, aby sme mohli zúročiť naše snaženie. Na vegetácií to poznáme, že je už dobrá miazga tak, že zo dňa na deň rýchlejšie raší a bujnie, kôra sa dá ľahúčko odlúpnuť. Vtedy je ten správny čas, vtedy sme aj robili z vŕbovej kôry píšťalky. Netreba sa báť, že prepasieme čas. Je to dosť dlhé obdobie, aby sme začali s prácou, ktorú chceme vykonať.
K bodu č.3 : Tam chytíme to, tam zasa ono a práve tak môžeme preniesť infekciu na rastlinu.
K bodu č.4 :  Vrúble by sa mali rezať, pokiaľ je to možné z južnej strany stromu, pretože tam je predpoklad, že sú najlepšie vyzreté. Odoberáme jednoročné výhonky z obvodu koruny, v strednej časti výšky koruny. Vrúble z vnútra koruny a tzv.vlky, nie sú moc vhodné.  Dobre bude, ak nebudeme rezať keď je sychravo, alebo hmlisto. Kôstkoviny (peckoviny) režeme v decembri (prosinci), pretože skôr rašia, jadroviny v januári (lednu) až februári (únoru).
K bodu č.5 : Vrúble uchovávame vo viazaničkách buď napichané vo vlhkom piesku v chladnej pivnici (sklepu), alebo zabalené z rezanej časti vo vlhkom servítku a igelitovom vrecku v chladničke. Občas ich kontrolujeme a zvlhčujeme servítok, alebo piesok. Nezabudnime si napísať na ceduľku, o aký druh a odrodu ide a priviažme si to na viazaničku vrúbľov.
K bodu č. 6 :  Podpník si skrátime na žiadanú výšku kmeňa, ak sme skracovali nožnicami, alebo pílkou, zarovnáme rez ostrým nožom. Hladká rana sa lepšie hojí. Z viacerých spôsobov vrúbľovania uvádzam tri najbežnejšie. Je to na rázštep, (obr.1a) skrátený kmienik v strede pozdĺžne narežeme a rozštiepime na požadovanej dĺžke. Vrúbeľ zarežeme z oboch bokov do dlhého klina a vložíme do rázštepu v podnoži. Dávame pozor na správnu polohu oboch kambií. Obviažeme PVC páskou, alebo lykom. Začíname ovíjať odspodu pod rezom a postupujeme smerom hore a zasa späť po dolný koniec, kde konce pásky zviažeme. Pásku dobre uťahujeme, aby bol medzi vrúbľom a podnožou dobrý styk. Obnažené rezné plochy ošetríme štepárskym voskom, alebo hustou latexovou farbou. Ak viažeme lykom, musíme prevoskovať aj celý lykový ovin, aby nám zbytočne nevytekala potrebná miazga. Pri tom dávame pozor, aby sa vosk nedostal medzi styčné plochy, čo by bránilo zrastaniu kambiálnych pletív. Na vrúbli ponecháme 2 – 3 púčiky a nad posledným púčikom zrežeme mierne šikmo, asi ako na obrázkoch. Ďalší spôsob je na šikmý rez (obr.1b). Rez robíme ako je patrné z obrázka. Plochy musia byť čisté a rovné a majú dosadať na seba po celej ploche. Tento spôsob sa viaže obtiažnejšie, ako pri rázštepe, pretože musíme oba diely neustále pridržiavať v správnej polohe a pritom ovíjať. Už menej obtiažne je to pri šikmom reze s jazýčkom (obr.1c), kde nám tento jazýček pridržiava diely. Režeme podobne ako v predchádzajúcom prípade, len na oboch dieloch zarežeme ešte jazýčky, ktoré do seba zapadnú (viď. obrázok).Chce to trochu tréningu.
Je ešte viacero spôsobov vrúbľovania, ako napr. na koziu nôžku čo sa používa hlavne ak potrebujeme prevrúbľovať hrubší podpník, alebo vetvu. Ale tieto tri pre začiatočníka na počiatok štepárskej kariéry postačujú, hlavne svojou jednoduchosťou.
Na obrázku 1d je v reze vyobrazený správny a nesprávny spôsob osadenia vrúbľa do podpníka.
Je to na príklade spôsobu na rázštep, ale zásady platia pre všetky prípady štepenia. Treba ešte podotknúť niektoré veci : Rezy robíme pokiaľ možno čím dlhšie – väčšia plocha = väčšia šanca ujateľnosti vrúbľa. Z výhonku, určeného na rezanie vrúbľov využívame hlavne strednú tretinu jeho dĺžky (pokiaľ nám to dostatok materiálu dovoľuje) a to z tohto dôvodu : Spodná, hrubá tretina po navrúbľovaní ženie hlavne do rodivosti, vrcholová tretina ženie hlavne do rastu dreva a menej do rodivosti a stredná tretina má tieto vlastnosti vyvážené. Tieto vlastnosti výhonku môžeme tiež zúžitkovať. Všímame si materský strom, z ktorého odoberáme materiál. Ak rastie príliš bujne, čiže do dreva, režeme vrúble zo spodnej tretiny výhonku. Ak má príliš malé prírastky ročného dreva, narežeme vrúble z hornej, vrcholovej časti prútika. Ak má materský strom tieto vlastnosti vyvážené, režeme vrúble zo strednej tretiny. Troška iný prípad je, ak chceme odobrať materiál z veľmi starého stromu, ktorý má tak, ako tak, kvôli starobe malé prírastky ročného dreva. Vtedy berieme aj to, málo, čo nám poskytne, dokonca aj vlky.
Prajem veľa zdaru           Vlado PE

Obrázky:
Obrázok 1  Vrúbľovanie
Obrázok 1 Vrúbľovanie
Připojit reakci
      

Roubování


PeterNR (297) - xxx.xxx.125.110 (?)
22.6.2013 11:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň, rád by som si do koruny sladkovišne naštepil čerešňu od suseda, ktorá mi zachutila. Ako zistím, či je teraz na to správny čas? Skúšal som odchlípiť kôru, nedá sa. Takže za kôru to ešte nepôjde. Možno by bolo lepšie na koziu nôžku? Aj keď, letorasty sú ešte dosť mäkké. Skúšal som ich ohnúť, ešte sa nedajú zlomiť.

Ďakujem vopred za rady.

Peter

Připojit reakci
         

Roubování


host - xxx.xxx.149.42 (?)
22.6.2013 14:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Nevím jestli poradím, píšu jen pro případ, kdyby nebyla lepší rada. Chci v létě přeroubovat švestkoviny, které se mi nechytly na jaře a tak taky hledám rady. Třešně jsem v létě (cca 10.červen/580m) jen očkoval a kůra šla odchlípnout dobře. Rouby ale byly mizerné. Ujmutí asi 25%. Někde z internetu jsem si vzal do poznámek tento text. Cit.: "Letní štěpování ovocných dřevin
    Pro tyto práce je letní období zvlášť vhodné, protože je možné řezat ušlechtilé rouby bezprostředně před roubováním. Pokud máme méně ušlechtilého materiálu, pak je výhodnější jen očkovat. Roubování je ale považované za vhodnější metodu. Pro roubování za kůru platí u jednotlivých ovocných následující termíny: U višní - 2/2 VIII., slivoně a švestky - červenec/srpen, hrušně a kdouloně - uprostřed VIII., jabloně - konec VIII. Očkujeme ve stejných termínech. Broskvoně a meruňky štěpujeme pouze očkováním mladých jednoletých výhonů o síle prstu a také vlků, a to v termínu - červenec/srpen. To však má smysl pouze u mladých zdravých stromů. Roubování vyzrálými (dřevnatými) rouby není vázáno na tyto časově omezené termíny.
    Před štěpováním hluboce seřízneme korunu, po nezdařeném jarním roubování odřízneme nesrostlý roub a několik centimetrů podnože - tady roubujeme za kůru. Mladé výhonky narostlé během jara jsou vhodné jak k roubování tak i očkování. Před štěpováním korunu prosvětlíme a štěpujeme nejsilnější mladé výhony. Zda se štěpování podařilo poznáte po zhruba 14-ti dnech, kdy zbytek listového řapíku snadno odpadne." Jinak jsem třešně rouboval na silnější podnož (kmínek prst, roub tužka) v klasické době na jaře, do boku, a šlo to. V létě by to mohlo jít také. JG

Připojit reakci
            

Roubování


PeterNR (297) - xxx.xxx.125.110 (?)
23.6.2013 11:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakujem Vám za podrobnú informáciu. Takže pokiaľ ide o termín, máme ešte čas. 

Peter

Připojit reakci
            

Roubování


host - xxx.xxx.81.42 (?)
23.6.2013 19:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roubování

Prosím Vás, nedělejte z toho bramboračku. Nejlepší postup je očkování a to systémem Chick Buddink- což je zlepšený Forkett. Ujímatelnost se rovná cca 100%. Záleží nha tom, zda očkujuata na spící, nebo bdící očko.

Wendy

Připojit reakci
               

Roubování


PeterNR (297) - xxx.xxx.122.231 (?)
24.6.2013 9:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň. Forkertovo očkovanie používam pri mladých podpníkoch do cca 2 cm priemeru, ale teraz potrebujem zaštepiť do koruny stromu novú odrodu, pričom konáre majú priemer cca 5 cm, niektoré aj viac. Neviem si predstaviť, ako očkovať do hrubších konárov, preto som chcel vrúbľovať na koziu nôžku resp. za kôru. Ak viete o vhodnom postupe očkovania na takto hrubý podpník, prosím popíšte ho. Ďakujem.

Peter 

Připojit reakci
                  

Roubování


vyslouzil (17386) - xxx.xxx.92.38 (?)
24.6.2013 9:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestliže se Vám neujalo roubování za kůru, neopravoval bych to dalším roubováním na starou větev, ale využil bych letorostů, které vyrazily pod místem štěpování ze zakrácených pahýlů. Na ně můžete v pohodě očkovat - chipovat.
   Já v tomto případě raději nechám výhony narůst a naroubuji na ně silné rouby kopulací  až počátkem března příštího roku .

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...16, 17, 18, 19, 20...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Hádanka 8515.11.201919946
Jadroviny 201911714.11.201919334
Pink Lady10613.11.201961883
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?5210.11.201943146
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?1289.11.201947466
Topaz nepřekonaný 2579.11.2019123632
Megafol29.11.2019279
Jabloň Lucy1179.11.201976086
Moravská jadernička498.11.201923984
Odroda Telse 108.11.20193213
Pronajem pozemku od Státního pozemkoveho úřadu26.11.2019351
Extenznivní sad Děčínsko106.11.2019956
Pravokořenné stromy1535.11.201980367
Určení odrůdy z Mac Intoshe 124.11.20191996
Kniha - ovocné stromy233.11.20194221
Pinova333.11.201930106
Lotos82.11.20193269
Zimní odrůda - vhodný výběr52.11.20191297
Braeburn762.11.201958945
Rozela 632.11.201953684
Trvanlivost Šampionu32.11.2019372
5 TOP odrůd jabloní742.11.201933513
Fuji - červené mutace601.11.201927631
Major 329.10.2019383
Odrůda Benet 229.10.20194328
Je možné přesadit týden zasazený stromek?529.10.2019749
Podpnik m252529.10.201912784
Sázení stromků v suchých lokalitách 1028.10.20191162
Jabloň, která snáší přísušek a lze ji zakoupit letos (170 m. n. m1527.10.20191405
Jablečný ocet - rizika při výrobě626.10.2019420
Identifikácia odrody525.10.2019532
Kdouloň obecná6125.10.201950467
Dotaz na jabloň425.10.2019598
Akane, Otava, Lord Lambourne Red1424.10.201917249
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky724.10.20191208
Kanadská reneta alias kmínová1323.10.20197555
Lze podsadit pod starou jabloň mladou jako náhradu?1322.10.20191362
Kde ochutnat jablka - okolí Ústí nad Orlicí621.10.2019626
Spencer 4719.10.201948566
Klíčení jablka ze semene2019.10.20192694
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kokršpaněl - kolik se dožije?8.11.2019
Kokršpaněl - kolik se dožije?8.11.2019
Kokršpaněl - kolik se dožije?7.11.2019
Kokršpaněl - kolik se dožije?7.11.2019
Hrdličky6.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů