Konec pesticidů pro zahrádkáře?



Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 159.145 (?)
1.5.2013 20:36

Roundup podle novějších výzkumů není tak úplně neškodný, jak se prezentuje:

Používání herbicidu Roundup představuje větší rizika, než se předpokládalo

Nebezpečná složka bezpečného herbicidu

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 1.5.2013 12:32

Pesticid je obecný název pro všechny látky používané jako herbicidy, insekticidy, fungicidy atd. Je to dryják /glyfosát/, ale v půdě se inaktivuje vazbou na půdní koloid /voda + vše rozpustné a dispergovatelné v půdě/. Tam přetrvává řadu týdnů, než se rozloží. Nedořešená je jeho karcinogenita /štítná žláza/.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 159.145 (?), 1.5.2013 20:36

Roundup podle novějších výzkumů není tak úplně neškodný, jak se prezentuje:

Používání herbicidu Roundup představuje větší rizika, než se předpokládalo

Nebezpečná složka bezpečného herbicidu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.34 (?), 2.5.2013 19:05

Pokud jde o první článek: nejedná se o žádný "novější výzkum", nýbrž o výsledky z výzkumu zveřejněné v roce 2006. Dále se jedná o přímou expozici glyfosatu, nikoliv o jeho rezidua v půdě. K podobným výsledkům by asi dospěl téměř každý výzkum, který by se věnoval následkům přímého působení (třeba vdechnutím nebo požitím) téměř jakékoliv agrochemikálie. Většina jich je hodně jedovatých. Takže z článku plyne, že by glyfosat člověk neměl jíst, vdechovat a při jeho aplikaci by měl být opatrný a postupovat podle návodu. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.34 (?), 2.5.2013 19:14

Ve druhém článku se jedná o působení detergentu, který je v přípravcích s glyfosatem obsažen. Ale je to zase působení přímé, a to na buňky v kultuře, a nikoliv působení nějakých reziduí tohoto detergentu v půdě nebo jinde. Ověřit, že přímé působení detergentu nemusí být moc příznivé lze tak, že se někde pomažeme třeba Jarem. Přestože bude působit výrazné dráždění, k mytí nádobí ho klidně použijeme. Ohrožen je tedy zejména ten, kdo přímo s přípravkem manipuluje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 23.98 (?), 2.5.2013 8:50

Já se připojuji k tomu málu pisatelů, kteří omezení vítají. Pesticidy jsou obecně nadužívány nebo často používány zbytečně. Lze připustit určitou míru jejich nezbytnosti, především u malopěstitelů jsou však často používány nadbytečně, nevhodně, dílem z neinformovanosti, z podceňování jejich vedlejších účinků. Také lobby výrobců a prodejců záměrně mate, dnes už i jedy nesou nálepku "ekologické" a rezidua rozpadové řady pesticidů už nikdo ani příliš nezkoumá. Řada z těchto látek jsou karcinogeny, endokrinní distuptory, připouští se u nich toxické či mutagenní účinky. Stačí se podívat na rostoucí výskyt rakovin, alergií, snižující se plodnost mužů... a kdo rozklíčuje, jaký podíl v tom nese permanentní expozice nejrůznějším chemickým látkám, které nás obklopují? Stačí mi podívat se na souseda, jak 2x týdně obchází zahradu a všude šplíchá glyfosát - bez ochranných pomůcek v tom pobíhá i se psem, místo aby vzal do ruky motyku a zvládl by to rychleji a levněji. I prostá lenost za tím stojí. A já jenom sleduji, co mi kolem plotu zase zežloutne, podle toho, kam zafouká vítr.

Není pravda, že bez chemie musí zahrada vypadat jako boubínský prales a dnes už není ani pravda, že rezistenty nejsou chutné. Na řadu chorob existují bezpesticidové alternativy. Jistě, některé postřiky by bylo obtížné nahradit, ale nevytvářejme hysterii, zatím žádné plošné zákazy neexistují a sotva existovat budou.

Daník

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 2.5.2013 10:09

Jsem asi divny, ale zatim jsem nikdy pesticid nepouzil. Mozna nemam perfketni ovoce a zeleninu, nicmene na kvalitu a kvantitu urody si nemuzu stezovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 2.5.2013 10:23

A co všechno pěstujete?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 2.5.2013 10:29

Dovolte mi můj laický názor, Daníku. O závadnosti pesticidů si nedělám iluze, ale rozhodně si myslím, že do organismu dostávám mnohem více škodlivých látek z kupovaných potravin. Já kupříkladu konzumuji po celý rok papriky rajčata a okurky a to v zimě i na jaře, každý den. Tato zelenina není jistě pěstovaná bez chemie, takže nějaký ten postřik na svoje ovocné stromy mě nebolí. Zdravější bych bez těchto svých postřiků určitě nebyl. Kdybych se bez těchto postřiků mohl obejít, tak bych byl samozřejmě raději. Včera jsem kupříkladu stříkal Reldanem proti pilatce. Z toho smradu, co tento přípravek produkuje, jsem se málem pozvracel a z rukou jsem tento smrad cítil celý večer, ale pokud bych tak neučinil, neměl bych na stromech prakticky nic. Některým postřikům se stále bráním, hlavně pokud jde o postřiky na plody před dozráváním. Ovšem můžu mít díky postřikům a probírkám krásné, velké plody, ale pokud budou po většinu sezóny postupovat přes naše území tlakové níže a bude často pršet, tak toto díky postřikům krásné ovoce stejně kvalitní nebude. Herbicidy na plevele nepoužívám. Je mi totiž stále nepříjemný pohled v ovocném sadu, kde mají pod stromy od těchto herbicidů "spálenou" trávu. Když procházíte takovým sadem, tak vás to na první pohled upozorní, že tady se používá chemie ve zvýšené míře. Místo herbicidů používám pod stromy mulč. Pod ním se ale rádi zdržují chovatelé mšic, mravenci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 2.5.2013 11:41

Já se nechci míchat do polemik o případných omezeních dostupnosti pesticidů pro drobné pěstitele. Nějak bylo, nějak bude. Chci tady ale podpořit Petra a zdůraznit jednu veledůležitou "maličkost", kterou Petr zmínil a na kterou se jaksi často zapomíná. Totiž, že veškeré potraviny, které kupujeme v obchodní síti, jsou zcela standardně pěstovány za používání pesticidů. A jedná se jak o potraviny tuzemské, tak i zahraniční. Ty zahraniční na tom v daném ohledu mnohdy bývají podstatně hůře než tuzemské. Za příklad ať nám poslouží třeba taková všední a nenápadná potravina … čaj. Čaj bez pesticidů v podstatě nelze vypěstovat.  Ten čaj je samozřejmě jen titěrný příklad. Sám například s nevolí pozoruji, jak často nám v polích za barákem krouží nejrůznější cisterny s roztaženými křídly, zahalené do mlžného oparu. Copak to asi dělají? Že by zemědělci tak poctivě hnojili? (Rozmetadlo s chlévskou mrvou jsem v polích neviděl dobrých 10 let). Takže abych to shrnul, kam mířím. Pokud jsou pesticidy shledány pro živé organismy jako škodlivé, je správné jejich používání rozumnou cestou redukovat, či snad dokonce zakázat zcela. Ale bylo by naivní si myslet, že když je sebereme hloupým zahrádkářům a ponecháme je chytrým velkoproducentům, začne ráj na zemi. Blahoslavený ten, který má doma vzorně ekologickou zahrádku, na ní pár ovocných stromků s trochu zeleniny a který se raduje z toho, jak žije zdravě. Prd žije! Buďme však demokraté, co si občan sám nasmolí doma, ať si sám i sní. Každý kuřák také vědomě volí mezi vlastním zdravotním rizikem a potěšením z požitků. Ale ve velkovýrobě potravin u producentů funguje tahle demokracie trochu naruby a platí obrácené pravidlo: MY to tam pěkně (potají) nasmolíme a ONI ať si to (nevědomky) sežerou! Hlavně pěkně zabalit do leskle barevného obalu, v regálu umístit do výše očí, poskytnout lákavou "slevu" a … dobrou chuť!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 14.199 (?), 2.5.2013 12:41

Ono to je téma, o kterém se může napsat milion myšlenek. Taky bych chtěl vyjádřit souhlas s panem PzP. Dám jen jeden příklad. Do doby, než se odsířily elektrárny jsem o padlí na angreštu jen četl a vlastně byl i zvědavý, jak ta choroba vlastně vypadá. Pak nastala doba, kdy jsem v několika letech pozvedl větev obalenou bílými plesnivými plody a seznal, že tudy cesta nevede. Takže pesticidy používám, ne příliš intenzivně, snažím se tak, abych chránil včely a nedělám to rozhodně bezhlavě. Skutečně by mne zajímalo, jak je možné vypěstovat třeba brambory bez jakékoliv ochrany proti plísni. Pokud jde o obraz zahrádkáře zuřivě postřikujícího vše v okolí a se spálenou polovinou zahrady, myslím, že je to poněkud zdramatizované. Nevylučuju ale určitou úpornou snahu chemicky vytvořit bezvadný trávník u majitelů nových vil na periferiích. Jenže ony ty pampelišky jsou všude okolo a vítr fouká a krtci se přihrabou...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika