Já se nechci míchat do polemik o případných omezeních dostupnosti pesticidů pro drobné pěstitele. Nějak bylo, nějak bude. Chci tady ale podpořit Petra a zdůraznit jednu veledůležitou "maličkost", kterou Petr zmínil a na kterou se jaksi často zapomíná. Totiž, že veškeré potraviny, které kupujeme v obchodní síti, jsou zcela standardně pěstovány za používání pesticidů. A jedná se jak o potraviny tuzemské, tak i zahraniční. Ty zahraniční na tom v daném ohledu mnohdy bývají podstatně hůře než tuzemské. Za příklad ať nám poslouží třeba taková všední a nenápadná potravina … čaj. Čaj bez pesticidů v podstatě nelze vypěstovat. Ten čaj je samozřejmě jen titěrný příklad. Sám například s nevolí pozoruji, jak často nám v polích za barákem krouží nejrůznější cisterny s roztaženými křídly, zahalené do mlžného oparu. Copak to asi dělají? Že by zemědělci tak poctivě hnojili? (Rozmetadlo s chlévskou mrvou jsem v polích neviděl dobrých 10 let). Takže abych to shrnul, kam mířím. Pokud jsou pesticidy shledány pro živé organismy jako škodlivé, je správné jejich používání rozumnou cestou redukovat, či snad dokonce zakázat zcela. Ale bylo by naivní si myslet, že když je sebereme hloupým zahrádkářům a ponecháme je chytrým velkoproducentům, začne ráj na zemi. Blahoslavený ten, který má doma vzorně ekologickou zahrádku, na ní pár ovocných stromků s trochu zeleniny a který se raduje z toho, jak žije zdravě. Prd žije! Buďme však demokraté, co si občan sám nasmolí doma, ať si sám i sní. Každý kuřák také vědomě volí mezi vlastním zdravotním rizikem a potěšením z požitků. Ale ve velkovýrobě potravin u producentů funguje tahle demokracie trochu naruby a platí obrácené pravidlo: MY to tam pěkně (potají) nasmolíme a ONI ať si to (nevědomky) sežerou! Hlavně pěkně zabalit do leskle barevného obalu, v regálu umístit do výše očí, poskytnout lákavou "slevu" a … dobrou chuť!