Dovolte mi můj laický názor, Daníku. O závadnosti pesticidů si nedělám iluze, ale rozhodně si myslím, že do organismu dostávám mnohem více škodlivých látek z kupovaných potravin. Já kupříkladu konzumuji po celý rok papriky rajčata a okurky a to v zimě i na jaře, každý den. Tato zelenina není jistě pěstovaná bez chemie, takže nějaký ten postřik na svoje ovocné stromy mě nebolí. Zdravější bych bez těchto svých postřiků určitě nebyl. Kdybych se bez těchto postřiků mohl obejít, tak bych byl samozřejmě raději. Včera jsem kupříkladu stříkal Reldanem proti pilatce. Z toho smradu, co tento přípravek produkuje, jsem se málem pozvracel a z rukou jsem tento smrad cítil celý večer, ale pokud bych tak neučinil, neměl bych na stromech prakticky nic. Některým postřikům se stále bráním, hlavně pokud jde o postřiky na plody před dozráváním. Ovšem můžu mít díky postřikům a probírkám krásné, velké plody, ale pokud budou po většinu sezóny postupovat přes naše území tlakové níže a bude často pršet, tak toto díky postřikům krásné ovoce stejně kvalitní nebude. Herbicidy na plevele nepoužívám. Je mi totiž stále nepříjemný pohled v ovocném sadu, kde mají pod stromy od těchto herbicidů "spálenou" trávu. Když procházíte takovým sadem, tak vás to na první pohled upozorní, že tady se používá chemie ve zvýšené míře. Místo herbicidů používám pod stromy mulč. Pod ním se ale rádi zdržují chovatelé mšic, mravenci.