Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Gloster

Gloster


vyslouzil (17237) - xxx.xxx.92.238 (?)
11.2.2019 17:20

PepaS sa nepýtal na Gloster, ale na ten nový klon Red Deliciousu (Jeromine)

Aha, vidíš. To je tím, že čtu jen název vlákna a každé druhé slovo 

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Gloster


Mičurin II (931) - xxx.xxx.161.61 (?)
13.10.2013 15:54, počet návštěv: 38233
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Gloster - 2013 - zákrsek
Letos zabodoval 30 kg nádherných plodů - Mičurin II

Obrázky:





Připojit reakci   
   

Gloster


mičurinec (3091) - xxx.xxx.41.163 (?)
13.10.2013 16:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Krasna uroda, Gloster je ma nejoblibenejsi odruda, takze jenom plesám, jak jste na tom byl s nimi s postriky na padli a strupovitost??
Připojit reakci
      

Gloster


host - xxx.xxx.41.143 (?)
13.10.2013 21:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Osobně dávám přednost, co se týče chuti Melrose před Glosterem.

Připojit reakci
      

Gloster


Mičurin II (931) - xxx.xxx.161.61 (?)
13.10.2013 21:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane mičurinec, letos to bylo 5 postřiků na houbové choroby.Mimořádný rok, většinou postačí 3.Ale co je hlavní je probírka plodů.Je to velice plodná odrůda.Při probírce na ní strávím asi 1,5 hodiny.Je to můj největší strom.Ten čas se rozhodně vyplatí, jinak má tendence k alternaci.Děkuji všem za uznání ale největší obdiv zaslouží odrůda samotná.Zdraví -Mičurin II

Připojit reakci
   

Gloster


Paľo. (1739) - xxx.xxx.227.61 (?)
13.10.2013 20:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vlastimile, ak mám hodnotiť rodivosť, kondíciu stromkov a krásu plodov, nemám slov. yes Gratulujem!

Připojit reakci
      

Gloster


Mart (245) - xxx.xxx.1.101 (?)
13.10.2013 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyby tak byl rezistentní na strupovitost..., jinak krásná úroda.Martin

Připojit reakci
         

Gloster


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
27.10.2013 14:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím všechny příznivce odrůdy s názvem GLOSTER 69 (Zvonkové x R.Delicious). Přestože se jedná o tržní odrůdu, tak jejich příznivců nebude mnoho. Německé úsilí o vyšlechtění méně sladkého jablka, než je Starkrimson, se podle mého povedlo. Nevím, jestli tato odrůda má mé sympatie i proto, že je vyšlechtěna z mého oblíbeného Zvonkového (Glockenapfel), ale dovezené plody ze Slovenska i z Hané byly v minulých letech velmi příjemné. Sladce navinulé s jemnou příchutí odrůd typu Red Delicious. Takže kvalitním Glosterům z dobrých pěstitelských oblastí zdar.

Obrázky:






Připojit reakci
            

Gloster


Rony (1072) - xxx.xxx.12.162 (?)
27.10.2013 15:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gloster 69 jsem jako odrůdu zavrhl, když jsem si přečetl, že jej nutné ji stříkat za sezonu až 26 x (v Německu). Zvonkové jsem pěstoval ale neprodal v obchodě téměř ani kilo vedle Ontária nebo Idaredu. Muselo se vykácet. "Takový je život".

Připojit reakci
               

Gloster


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
27.10.2013 17:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já to naprosto chápu. S postřiky by to mohli upřesnit zdejší pěstitelé. Jinak na kupované Glostry jsem měl v posledních letech štěstí. Byly i docela malé, ale chutné, myslím ty ze zmiňovaných oblastí. Neprodejnost Zvonkova taky chápu, ale mně na jaře přijde osvěžující a příjemné. Rád bych si letos také nějaké sehnal.

Připojit reakci
                  

Gloster


mičurinec (3091) - xxx.xxx.93.3 (?)
27.10.2013 17:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odrudu Gloster primo zboznuji, spolu s Čisteckým mi chutná ze vsech odrud nejvice! - mozna odrudy s bilou duzninou nejspis preferuji, zatim marne shanim nahradu za Gloster - alespon ze vzhledoveho spektra nic neni-zadne takove protahle typu Zvonkove nebo Gloster, ktere by bylo odolne na strupovitost :(

Připojit reakci
                     

Gloster


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
27.10.2013 18:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu, že Gloster má tvarově i vzhledově velmi líbivé plody. O náhradě nevím, snad Starkresa pana Vinšálka. Na její přesný vzhled si ale už nepamatuji. Pan Vinšálek někam její fotky umísťoval.

Připojit reakci
                        

Gloster


mičurinec (3091) - xxx.xxx.93.3 (?)
27.10.2013 19:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

asi je to nova odruda, ze? -ani v nove publikaci o jadrovinach nebyla...

Připojit reakci
                           

Gloster


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
27.10.2013 20:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jediné, co o ní vím, je ze zdejšího popisu pěstitele pana Vinšálka.

Připojit reakci
                     

Gloster


vimon (403) - xxx.xxx.0.236 (?)
28.10.2013 5:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gloster jsem před 2 roky zlikvidoval a jedním z důvodů byla právě strupovitost. Nyní na jeho místě roste Rozela.

Připojit reakci
                     

Gloster


jirilan (753) - xxx.xxx.79.180 (?)
28.10.2013 16:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čistecké mi chutná na podzim, Zvonkové v květnu.

Připojit reakci
               

Gloster


Mičurin II (931) - xxx.xxx.73.140 (?)
30.10.2013 13:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rony nevěřte všemu co se píše.Pokud jste produkční pěstitel, tak Vás častečně chápu.Ale jako zahrádkář a majitel této odrůdy prohlašuji.V článku, který jste četl píší hovadiny.,stejně jak před lety v Zahrádkáři strašili s tímto počtem ošetření (26x) u tzv.Klubových odrůd.Pro zahrádkáře počet ošetření proti houbovým chorobám stačí vydělit 6 nebo 7 z této hrůzné cifry a jsme na reálném a dostačujícím počtu ošetření - Mičurin II

Připojit reakci
                  

Gloster


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
31.10.2013 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bohužel znám velkopěstitele, který "řádí" s traktorem a postřikovačem mezi řadami od jara do podzima každý týden. To víte, "sychr je sychr", co kdyby se nějaký ten stroupek přece jen objevil.

Připojit reakci
                     

Gloster


Wimpi (2108) - xxx.xxx.200.122 (?)
31.10.2013 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsou to takové zajímavé paradoxy. Znám X pěstitelů, kteří se bojí doma dotknout postřikovače, aby si nepřivodili případné zdravotní problémy, ale když jim ve sklepě dohnijí poslední kusy strupatých jablek z vlastní zahrady, s chutí jedou do supermarketů nakupovat tyhle chemicky nadopované výstavní krasavce.  Přitom doma by měli to nejnutnější chemické ošetření pod vlastní kontrolou, sami by si mohli pohlídat jak správná dávkování, tak i dodržení ochranných lhůt. To při nákupu ovoce z obchodů nelze. Přesto míváme k nakupovanému ovoci větší důvěru, než k vlastnímu.   

Připojit reakci
                        

Gloster


mičurinec (3091) - xxx.xxx.93.3 (?)
1.11.2013 7:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Musím souhlasit, bohužel je to tak... pořád mám z loňska v paměti jednu paní s dítětem jak vybírala z asi 6 odrůd v marketu: vybrala si ta nejtmavší a nejlesklejší.. kdyby jen věděla, že tato nalakovaná nejdou umýt vodou! indecision

Připojit reakci
                        

Gloster


Paľo. (1739) - xxx.xxx.130.119 (?)
2.11.2013 2:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Znám X pěstitelů, kteří se bojí doma dotknout postřikovače, aby si nepřivodili případné zdravotní problémy." Ja takého prísneho ekologistu v svojom okolí nepoznám a keby som ho objavil, nemám nič proti jeho "viere" a nebudem ho nútiť do striekania. Som totiž presvedčený, že oblievanie dozrievajúcich plodov organickými fungicídmi nie je samospasiteľné. Oveľa väčší vplyv na osud uskladnených jabĺk majú iné faktory: výber odrody, kondícia stromov, vyváženosť výživy a s tým súvisiaca kvalita dužniny, podmienky uskladnenia a dĺžka pôsobenia týchto podmienok- teplota, vlhkosť, prúdenie vzduchu... Pokiaľ si niekto myslí, že chemickým ošetrením má všetko pod kontrolou, v krátkej dobe sa presvedčí, že je to naivný omyl a že mu hnijú aj plody na povrchu čisté- bez chrastavitosti. Priebežné kontroly jabĺk v pivnici a odstraňovanie nahnitých počas celého obdobia uskladnenia sú preto nevyhnutné. Poznám X pestovateľov, ktorí aj bez postrekov jabloní po odkvete nemajú chrastavité jablká, nestriekajú ani proti monilióze a tie zhnité nevyhadzujú v o nič väčšej miere ako zamestnanci supermarketov v oddeleniach OZ.

Pokiaľ ide o dôveru nakupujúcich k pozberovo ošetrenému či naleštenému ovocí v marketoch, myslím si, že to nie je o dôvere. Tí, čo nemajú záhradku, kúpia si u nás jablká na uskladnenie- z titulu prirodzenej nedôvery k striekaným plodom- od iného záhradkára alebo využijú formu samozberu v opustených družstevných sadoch, ktoré sú absolútne bez chémie. Tie červivé zberajú do kvasu na vypálenie. Väčšina nakupujúcich však nemá inú možnosť ako naložiť do vozíka lákavé plody a nemyslieť na chémiu. Ak by sa mal človek báť aj obsahu dusičnanov v rýchlenej zelenine, nemohol by v marketu kupovať nič.

P.S. Jabĺčka Jonagold so samolepkou šmolkov odlepenou po zbere považujem za šikovný nápad a marketingový ťah. Už iba preto, že neide o žiadny chemický zásah do ovocia. Ľudská nápaditosť je nekonečná...

Připojit reakci
                           

Gloster


Wimpi (2108) - xxx.xxx.200.122 (?)
2.11.2013 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám takový pocit, že jste se pane Palo v mém příspěvku našel, co? Ale věřte, že to bylo myšleno úplně jinak, než jak jste to vy 'svojsky' pochopil.smiley

Připojit reakci
   

Gloster


Mičurin II (931) - xxx.xxx.73.140 (?)
5.2.2014 11:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gloster má letos špičkovou úroveň.Jak vzhledově, velikostně,šťavnatostí a zejména chuti.Její známý neduh jadřincové plísně jsem zatím letos nezaznamenal.Přitom na jaře a část léta stále pršelo.Pak v tom hledejte logiku. - Mičurin (470 m).

Připojit reakci
   

Gloster


Mičurin II (931) - xxx.xxx.165.146 (?)
16.10.2014 19:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gloster - zákrsek - 2014
I letos stabilní plodnost i když se některé plody nevyhnuly stroupkům - Mičurin II (470 m)

Obrázky:





Připojit reakci
      

Gloster


Jiří II (568) - xxx.xxx.143.84 (?)
17.10.2014 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U mne Gloster přeplozuje a následkem toho zdrobňuje. Probírka plodů u této odrůdy je nezbytností. Zato trvanlivost je mimořádná. Loni při sklizni mi zapadlo jedno jablíčko mezi kameny na zemi a uniklo mé pozornosti. Když jsem kameny letos v březnu odklízel, našel jsem jablíčko úplně čerstvé, jako by bylo právě utržené ze stromu.

Připojit reakci
      

Gloster


host - xxx.xxx.254.91 (?)
19.10.2014 18:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letos poprvé mám velikou úrodu. Ještě se povedlo počasí a tak se ptám, jestli už mám Glostery sklidit? Svitavsko... Díky

Připojit reakci
         

Gloster


host - xxx.xxx.178.235 (?)
20.10.2014 9:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Glostery s jejich dlouhou stopkou na stromě vydrží dost dlouho.Myslím, že konec října je na jejich sklizeň už vhodná doba.

Připojit reakci
         

Gloster


Mičurin II (931) - xxx.xxx.73.140 (?)
20.10.2014 12:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neznám Vaše pěstební podmínky na Svitavsku ale šupem bych je sklidil.Od středy bude silný vítr.Je dobré znát nadmořskou výšku a orientačně průměrnou roční teplotu.Já už mám Glostry 10 dnů ve sklepě.Pěstuju 470 m s ročním průměrem kolem 8*C.Většinou klidím kolem 10.října a jsou ve sklizňová zralosti.Kdesy jsem četl o závislosti plísně jadřince (její specialita) s dobou vyzrávání na stromě.Čím delší pobyt jablek na stromě tím větší napadení jadřince ve skládce. - Mičurin Ii (470 m)

Připojit reakci
            

Gloster


host - xxx.xxx.254.91 (?)
20.10.2014 17:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsou sklizená. Nádherná jablka. 2 stromky (palmeta) a 7. rok. 6 plných beden nadprůměrně velkých plodů. Teď, aby vydržely. Plíseň na jadřinci jsem zatím nezaznamenal. Zítra ještě otrhám Melrouse, také jsou výstavní, bez jediného stroupku. Letošní úroda zdá se jedinečná. Pepa

Připojit reakci
               

Gloster


host - xxx.xxx.254.91 (?)
20.10.2014 18:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě foto Melrousů... Pepa

Obrázky:

Připojit reakci
                  

Gloster


Mičurin II (931) - xxx.xxx.165.146 (?)
20.10.2014 20:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Krásná úroda.Na zimní a jarní měsíce máte o vitamíny postaráno. - Mičurin II (470m).
PS: omluva za tu šílenou hrubku v předcházející reakci.

Připojit reakci
                     

Gloster


vyslouzil (17237) - xxx.xxx.92.38 (?)
20.10.2014 22:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V pohodě. Na pravopisné chyby se tu nehraje. Ani ve vláknu Orion.

Připojit reakci
               

Gloster


host - xxx.xxx.228.146 (?)
22.10.2014 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

měla bych velikou prosbu o pomoc.

Před rokem jsme zakoupily stromek odrůdy gloster.

Našel by se prosím někdo ochotný poradit jak a kdy stříhat a hlavně jaké postřiky použít a jak často?

Jsme začátečníci a nechceme nic pokazit.Nadmořská výška 600 m.n.m.

Za každou radu moc děkuji.Marcela

Připojit reakci
                  

Gloster


host - xxx.xxx.65.144 (?)
22.10.2014 18:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevim, zda je Gloster vhodny do polohy 600 m.n.m, ale co se tyce postriku jabloni nutno sledovat pravidelne vlakno 'Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleč na jádrovinách 2014', kteremu sefuje pan Kuky. J.R.

Připojit reakci
                     

Gloster


host - xxx.xxx.228.146 (?)
1.11.2014 19:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, moc děkuji za reakci.Marcela

Připojit reakci
                        

Gloster


host - xxx.xxx.65.144 (?)
2.11.2014 8:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud chcete poradit s jarnim rezem, dejte sem foto. Jinak je vhodne poridit si literaturu, popr. se podivejte na internetu na "Pěstování ovocných stromů a keřů - vzdělávací texty". J.R.

Připojit reakci
                           

Gloster


vyslouzil (17237) - xxx.xxx.236.1 (?)
2.11.2014 9:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc pěkná publikace! Autorům yes

Připojit reakci
   

Gloster


Mičurin II (931) - xxx.xxx.165.146 (?)
25.10.2015 16:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gloster - 2015 - zákrsek - Mičurin II (470 m)

K neutahání, pokud se jí provede probírka plodů.

Obrázky:








Připojit reakci
   

Gloster


Mičurin II (931) - xxx.xxx.165.146 (?)
11.10.2016 20:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Gloster - 2016 - větší zákrsek

Poslední úroda.Napěchoval jsem zahradu kvalitními odrůdami a Gloster je najednou mimo zájem rodiny.Po sklizní jsem jej vyklučil a jeho místo zaujmou menší tvary Honeycrisp a Meteor. - Mičurin II (470 m

Obrázky:



Připojit reakci
      

Gloster


mičurinec (3091) - xxx.xxx.103.236 (?)
11.10.2016 20:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jééé, takové škody a já ho mám rád hned po Čisteckém :(

Připojit reakci
      

Gloster


Ivan Hlavatý (4131) - xxx.xxx.234.154 (?)
11.10.2016 20:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
S Glosterom som sa rozlúčil asi pred 10 rokmi, z podobných dôvodov - ponuka kvalitnejších odrôd. Gloster ak sa podarí tak je krásny (vidno na foto), ale chuťovo len priemer. Sklon k chrastavitosti a sklovitosti dužiny, tým kratšia skladovateľnosť. Ako určitú náhradu som vysadil Red Delicious a Red Cap. IH. P.S.:Ten Meteor bude výzva - náročná odroda. Inak ten pocit lákania vyskúšať novú odrodu dobre poznám :-)
Připojit reakci
         

Gloster


Jiří II (568) - xxx.xxx.61.187 (?)
12.9.2018 16:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Snad mi příznivci odrůdy Gloster 69 prominou, ale u mne půjde tato odrůda "z kola ven". Na jaře jsem jí řekl jasně: " ty pudeš", ona to kupodivu pochopila a snaží se jak jen může, ale v krajním případě to vidím snad na jednu větev, ostatní přeroubuji. Mám dojem, že šlechtitelé udělali chybu když z tisíců semenáčků vybrali právě tento jeden. Chuť je nezajímavá a náchylnost ke strupovitostí enormní.

Obrázky:
Gloster 69
Gloster 69
Připojit reakci
            

Gloster


Ivan Hlavatý (4131) - xxx.xxx.234.52 (?)
12.9.2018 20:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jiří II: Nedivím sa Vášmu rozhodnutiu. Gloster som mal dlhé roky - nádherné veľké plody zaujímavého tvaru, krásne sfarbené. Aj chuť celkom ušla, rodivosť veľmi dobrá. Potiaľ klady. Zápory: veľká náchylnosť ku chrastavitosti (nielen listov, ale aj plodov), silný sklon ku sklovitosti dužiny, alebo naopak múčnatenie, občas aj praskanie plodov, kratšia skladovateľnosť. Najväčším neduhom tejto odrody je ale fuzáriová hniloba jadrovníka - hubová skládková choroba, prenikajúca do plodu cez kalich. Na pohľad zdravé plody sú zvnútra hnilé, znehodnotené. Veľký nedostatok, misku váh rozhodovania jednoznačne nakláňajúci k verdiktu "vykopať". Rozlúčil som sa s Glosterom pred vyše 10 rokmi a je to navždy. IH
Připojit reakci
               

Gloster


Daník (791) - xxx.xxx.50.175 (?)
10.2.2019 8:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to samozřejmě můj subjektivní názor, ale Gloster je pro mě čistě komerční odrůda minulého století s dokonalým vzhledem, ale podřadnou konzistencí, tlustou slupkou a podprůměrnou chutí. Příznivcům se omlouvám wink

Připojit reakci
                  

Gloster


Ivan Hlavatý (4131) - xxx.xxx.234.244 (?)
10.2.2019 9:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Gloster má, napokon ako každá odroda, svoje plusy aj mínusy. Medzi klady patrí určite veľmi pekný a atraktívny vzhľad, tak farebne ako aj tvarovo. Taktiež je to veľmi plodná odroda. Chuť nemožno objektivizovať, niekto na chuť Glosteru nedá dopustiť, niekomu pripadá (pod)priemerná. Medzi najväčšie mínusy patrí (vo väčšine lokalít) vysoká citlivosť na chrastavitosť a s tým spojená potreba intenzívnejšej fungicídnej ochrany. Za ešte väčší nedostatok Glosteru považujem jeho skládkové neduhy - plody v pivnici niekedy doslova praskali, často trpeli sklovitosťou dužiny. Za najväčšie mínus tejto odrody ale pokladám veľký sklon k fusariovej hnilobe jadrovníka, ktorá často znehodnocuje skladované plody. Pravdou je, že tieto skládkové nedostatky sa nevyskytovali každoročne, ale táto nevyspytateľnosť mu u mňa tiež body nepridávala. Gloster som v minulosti pestoval a bolo obdobie keď som ním bol nadšený. Toto nadšenie postupne vyprchávalo, ako prichádzali modernejšie odrody - odolnejšie chorobám a aj chutnejšie. Takže Gloster už nepestujem. Ak niekto túži po jablku s pretiahlym kalvilovito hranatým tvarom a špecifickou arómou, radšej nech - podľa mňa - siahne po originálnom Red Deliciouse, alebo jeho klonoch (Starking, Starkrimson, Red Chief, Red Cap a pod.). Ale toto je samozrejme len môj pohľad na Gloster, platí aj tu formulka 'proti gustu žiaden dišputát'. Napokon, Gloster je stále vo veľkom počte zastúpený na súťažných výstavách ovocia, čo svedčí o jeho hojnom pestovaní. IH (P.S.: na foto je odroda Jeromine, jeden z najnovších klonov Red Deliciousu).
Obrázky:

Připojit reakci
                     

Gloster


morvai (95) - xxx.xxx.166.60 (?)
11.2.2019 8:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prikladám tu fotky odrody Jeromine, klonu Red delicious ktorú tu spomína pán Hlavatý, sadil som ho na Jar minulého roka, tento rok by už mali byť nejaké kvety, ked ich strom na jar nezhodí tak na jeseň by som nechal prvé 2-3 plody na ochutnávku.

Obrázky:
Jeromine
Jeromine
Jeromine
Jeromine
Jeromine
Jeromine
Připojit reakci
                     

Gloster


PepaS (15) - xxx.xxx.219.216 (?)
11.2.2019 12:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, zajímalo by mne jestli je tato odrůda taky náročná na teplotu

jako Red Delicious. Tj spíš do nižších poloh. Děkuji JS

Připojit reakci
                        

Gloster


morvai (95) - xxx.xxx.166.60 (?)
11.2.2019 13:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

PepaS.dobrý deň,tak to Vám budem vedieť povedať len v priebehu sezonu a naj jej konci, ked už budem mať nejaké plody.Ale kedže túto odrodu tu veľa ľudí nepestuje, určite postupne pridám nejaké tie fotky do vlákna Jeromine, aby aj iný videli či sa ju oplatí pestovať.Podľa popisu by mala vydržať do marca až apríla, tak som sám zvedavý.

Připojit reakci
                           

Gloster


vyslouzil (17237) - xxx.xxx.92.238 (?)
11.2.2019 14:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

.Ale kedže túto odrodu tu veľa ľudí nepestuje,...

Tuto odrůdu pěstoval v nedávné minulosti skopro každý. V 80. letech patřila k velmi populárním novinkám. Má ráda teplejší polohy i když je trochu méně náročná než Red D. Většina pěstitelů ji opustila pro horší chuť, citlivost ke strupovitosti a jádřincové hnilobě.

Připojit reakci
                           

Gloster


morvai (95) - xxx.xxx.166.60 (?)
11.2.2019 16:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Musím sa priznať že ja som o tej Jeromine, kým som ju navysadil vôbec nepočul, samozrejme nepochybujem ako tu uvádza Pán Vysloužil že bola pestovaná už dávnejšie.Do roku 2004 som síce robil 13 rokov v ovocinárstve a vinohradníctve, ale mal som vysadených len pár odrôd doma, kedže som to robil každý deň aj v práci nejako ma to neťahalo robiť to ešte aj doma.Až po roku 2004 ked som odišiel robiť do Madarska, my začali stromy veľmi chýbať, a potom som ich postupne začal vysádzať.Odvtedy už bývam na treťom mieste, ale všade som sa snažil vysádzať nejaké tie stromy, pri ktorých sa človek snažil odreagovať od každodenných problémov a samozrejme mám vždy radosť z toho ak sa my podarí vypestovať trocha kvalitnejšie plody.Ja dávam za sezonu 5 postrekov čo nie každý rok stačí, ale zas to nechcem preháňať s postrekmi, pamätám sa ked som robil ešte v ovocinárstve a aj ja sám som často postrekoval sady traktorom, tak sme dávali aj 25-30 postrekov za sezonu.

Připojit reakci
                           

Gloster


Ivan Hlavatý (4131) - xxx.xxx.234.79 (?)
11.2.2019 16:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dr.Vysloužil: Miloš, PepaS sa nepýtal na Gloster, ale na ten nový klon Red Deliciousu (Jeromine). Čo sa týka Jeromine, tak s touto odrodou skúsenosti budú zatiaľ asi poskromné, je to relatívne nový klon a pochybujem že by už niekto mal viac než 1 úrodu (ak vôbec). Pestujú ju ale v Plantexe, odtiaľ je aj to moje foto. Dá sa predpokladať, že teplotné nároky budú podobné aké má Red Del. a jeho ďalšie klony. IH (P.S.: trochu ma prekvapuje, že v Uh.Ostrohu nedokážu správne napísať meno odrody na jej identifikačný štítok - viď jedna z fotiek p.Morvaia).
Připojit reakci
                           

Gloster


morvai (95) - xxx.xxx.166.60 (?)
11.2.2019 16:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Musím sa priznať, že aj ja ked som pridával fotky tej Jeromine, tak som sa asi trikrát pomýlil kým som jej meno napísal správne.laughsmileyInáč na nete som našiel o nej zaujímavé fotky.

Obrázky:
Jeromine
Jeromine
Jeromine
Jeromine
Jeromine
Jeromine
Jeromine
Jeromine
Připojit reakci
                           

Gloster


vyslouzil (17237) - xxx.xxx.92.238 (?)
11.2.2019 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

PepaS sa nepýtal na Gloster, ale na ten nový klon Red Deliciousu (Jeromine)

Aha, vidíš. To je tím, že čtu jen název vlákna a každé druhé slovo 

Připojit reakci
            

Gloster


host - xxx.xxx.178.235 (?)
12.9.2018 21:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám podobné poznatky s Glosterem, letos zklamal na celou čáru, ale nejen on.Moc záleží na místě, kde je vysázen.Jakou odrůdou ho hodláte nahradit? AB

Připojit reakci
               

Gloster


Mikeš13 (1896) - xxx.xxx.26.152 (?)
12.9.2018 21:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky záměně roubů mám místo Goldstaru právě Gloster. Stromek letos bez strupovitosti, plody velké. Ale bude přeroubován. Každopádně když se Gloster povede - je dobře vyzrálý - tak je chuťově velmi dobrý.

Připojit reakci
               

Gloster


Jiří II (568) - xxx.xxx.61.187 (?)
13.9.2018 11:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro AB : Chtěl bych naroubovat Rubelit.
Je to podle popisu pozdně zimní odrůda z UEB Střížovice, která vznikla křížením odrůdy TOPAZ a genotypu UEB. Vzrůstnost je středně bujná až bujná, typ rozvětvený, habitus rozložitý. Nasazení plodů na dlouhých tlustých výhonech bývá jednotlivé, někdy i ve shlucích. Plod je po probírce středně velký až velký, tvar ploše kulovitý, se středními žebry a středně výraznými svalci na vrcholu. Základní barva plodu je žlutá, krycí červená ve formě celoplošné s rozmytým žíháním. Slupka je tenká, hladká, bez ojínění, na skládce středně mastná. Dužnina krémové barvy, je středně pevná, středně šťavnatá, navinule sladké chuti. Stopka je středně tlustá a středně dlouhá. Ve sklizňové zralosti je od poloviny října, konzumní zralost od ledna. Skladovat lze do března. Odrůda je rezistentní proti napadení strupovitostí a středně odolná vůči padlí.

Připojit reakci
                  

Gloster


Ivan Hlavatý (4131) - xxx.xxx.234.132 (?)
13.9.2018 17:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Rubelit (foto). IH
Obrázky:

Připojit reakci
                     

Gloster


host - xxx.xxx.224.9 (?)
9.2.2019 20:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dlouho jsem nemohla nikde zjistit, co nám roste na zahradě za jabloň, až náhodou jsem narazila na toto vlákno. Strom je letitý - možná 30 let (nebo i více)? Děkuji p. Mičurinovi II za nádherné fotky, díky kterým jsem ho mohla identifikovat. Jablíčka jak malovaná. Jednu chvíli jsem myslela, že to jsou fotky z mé zahrady:). Provádím jen jarní postřik proti přezimujícím škůdcům a probírku plodů. Dodnes jsem nevěděla, že odrůda trpí strupovitostí - postižených plodů mám minimálně, ty nechávám na stromě ptáčkům. Zpočátku trpěly černou hnilobou, ale stačilo strom prosvětlit a je klid. Jediné, co mě trápí, je plíseň jadřince, ta se občas objeví, ale jak jsem zjistila, asi sklízím zbytečně pozdě. Až těsně před prvními mrazy. Ale vydrží ve sklepě opravdu dlouho, dokud se nesní - vloni až do května. A to mám 30l moštu, 30 bedýnek jablek, plnou velkou bednu maličkých - tedy jako tenisák - ty mám pro kosáky na zimu a 20 sklenic krouhaných a zavařených. Kromě jediného roku, kdy mi zmrzlo vše - i rybíz, se úroda takhle opakuje posledních 10 let. Mám 1 strom. Chuť je jemná, bez kyselosti, nedráždí žaludek a krásně voní. S kupovaným Glostrem se nedá srovnat. Dokonce ani z farmářských trhů.

Připojit reakci
                        

Gloster


šamanka (4) - xxx.xxx.224.9 (?)
9.2.2019 20:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pardon, nějak mě nechtěl přihlásit

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Delikates720.8.20193895
Napadení jabloňe 919.8.2019515
Pinova2719.8.201926939
Zatrávnenie sadu 6218.8.201923939
Prima 818.8.20194918
Jadroviny 20192517.8.20192635
Letní jablka dozrávají 15716.8.2019107240
Zničené listy u mladých rezistentních jabloní 2913.8.20192400
Jabloň Lucy10213.8.201968421
Red Cap 1813.8.201910437
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 201910512.8.201917921
Odrůda Admiral9211.8.201937454
Jaké tvary stromů?2210.8.201922510
Jabloň - zdroj ovoce a zdroj stínu119.8.2019826
Kam mizí holovouské šlechtění328.8.20196876
Pravokořenné stromy1407.8.201973475
Akane - perla podzimu 777.8.201954187
Mantet 407.8.201923992
Red Delicious mutant 46.8.20192043
Srpnové 35.8.2019267
Určení jablka dle fota 785.8.201930882
Určenie odrôd jabloní po dedovi 224.8.20195663
Roubování na pařízek 322.8.20193042
Kam se poděl Šampion?1172.8.201990788
Letní červené jablko - Astrachán červený? 41.8.2019420
Florina7131.7.201937797
Doporuceni jablone - zacatecnik1331.7.20191246
Topaz nepřekonaný 25530.7.2019115266
Rosette 429.7.20191614
Juno, nebo jine skore jablko328.7.2019342
Opad plodů Admirálu3128.7.20194830
"Boule" na kmenu jabloně 522.7.2019494
Desert 4521.7.201917489
Zanedbaná jabloň 121.7.2019189
Poškozená kůra a dřevo na mladé jabloni 719.7.2019718
Usychajuca mlada jablon 519.7.20191010
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov 717.7.20191424
Sušení jablek6117.7.201964406
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8116.7.201962242
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky616.7.2019553
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Záchůdek catgenie 120+14:52
Krmivo pro slepičky- 200kč velký pytel zbylo mi po chovu slepic13:10
Chov krůt16.8.2019
Nemocná chodidla slepic15.8.2019
Chov pstruhov12.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů