Aké odrody jabloní?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 32.175 (?), 10.2.2018 15:16
Delším skladováním výlisnost klesá to je bez debat.
Kolik litrů z kolika kg se dá získat jsem nikdy nezjišťoval.
Jen prakticky poznatek:
Když jsem sypal drť ze strýmkek a booskopských do koše lisu, naplnil jsem ho skoro najednou - k nějakému samotoku skoro nedocházelo. Na rozdíl od jablek šťavnatých kde samotok tvořil dost velký podíl moštu a koš jsem musel plnit déle a na několikrát. Tím pádem bylo méně výlisků a efektivnější využití lisu. Jeho vyprázdňování tím teď hlavně myslím. Při větších objemech košů je to dost namáhavá operace. Samotná výtěžnost která s tím samozřejmě souvisí taky stojí za úvahu.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář (491) - 44.209 (?), 11.2.2018 14:14
Volně navážu na příspěvek pana Hlavatého ze 7. 2. 2018. Na obrázcích je vypsáno 100 jabloňových odrůd i s rodičovskou kombinací, byla-li mi známa. Pokud se mi rodičovské odrůdy nepodařilo dohledat, je za odrůdou otazník, v. o. znamená volné opylení (neznáme otcovský kultivar). Jedná se o odrůdy prastaré i nové, téměř neznámé i věhlasné, regionální i světové, některé neznám, jiné pěstuji, další jsem opustil, pár si jich teprve pořídím. Jedno má celá stovka společné. Co to je? Vítěz jednoduchého kvízu na nedělní odpoledne, který první napíše správnou odpověď, dostane na podzim tři jabloně z mé školky dle vlastního výběru. Při nedostatku místa je možnost stromky nahradit lahveme vína z panenské sklizně pod Košťálovem (Solaris, Cabernet Cortis), a to v poměru 1 : 1.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.28 (?), 11.2.2018 14:28
všetko su to odrody z českeho slachtenia!))vyhral som?,viktor
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 10.2.2018 17:56
sladkost jaderničkové šťávy není ani tak způsobená nějakým extra vysokým obsahem cukrů, ale spíš nízkým obsahem kyselin.
Ano, velký rozdíl v naměřené cukernatosti oproti jiným moštům není, podle chuti bych čekal větší rozdíl. Ale zhruba o 1-2 stupně Brix mívají jaderničky víc.
Zajímavý by byl pokus dr. Hlavatého v porovnání s nějakou jinou odrůdou. Z praxe mohu říci, že výlisnost výrazně stoupá v průběhu sezóny, a to dost výrazně. Nejvyšší je z tvrdých zimních jablek. Ale souvisí to zřejmě - s ohledem na technologii lisování - spíš s konzistencí dužiny než s objektivním procentem vody v ovoci.
|
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6652) - 9.135 (?), 10.2.2018 20:03
Ale souvisí to zřejmě - s ohledem na technologii lisování - spíš s konzistencí dužiny než s objektivním procentem vody v ovoci.
Myslím, že máte pravdu. Zkusil jsem onehdá vylisovat pár zralých hrušek. Jablka už byla vylisovaná a přidat hrušky nebylo do čeho. Pak jsem to celé vyhodil, protože to prostě lisovat nešlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.140 (?), 10.2.2018 20:13
Poloha okres Prerov nadmorska vyska 280 m jeste jednou dekuji
Do polohy 280 m.n.m vám doporučím odrody Katinka, Čačanská rodná a Elena. Katinka dozrieva koncom júla, je dostatočne odolná na šarku aj hubové choroby. Na pálenie vám doporučím odrody Čačanská rodná a Elena. Čačanská rodná je z týchto troch najchutnejšia ale jej nevýhodou je že je slabšie odolná na šarku. Dozrieva koncom augusta. Na pálenie vám doporučím aj veľmi úrodnú odrodu Elena ktorá dozrieva koncom septembra. Elena je dobre odolná na hubové choroby.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|