|
Tomel japonský (Dyospiros kaki)
|
|
|
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?) 11.11.2018 19:13
U mne zaplodily tomely prvním rokem cca 40-50 plodů rozměrů až velikého jablka (odrůda Tipo). Plody jsou krásně oranžové, zatím venku nepřešly mrazem. Chci se zeptat zkušenějších pěstitelů, jak postupují se sklizní. - Pokusně jsem pár plodů uložil mezi jablka a když začaly měknout, hodil jsem je do mrazáku a zapomněl na ně - výsledkem je chutný plod, ale na kaši.Pokud nechám plod na mrazáku sotva hodinu, je po rozmrznutí tvrdší konzistence, ale stále má svíravý dojezd, takže jej nikdo nechce jíst.
Jak to provádíte? Úvaha: Pokud nechám všechny plody venku namrznout, budou asi rovnou v konzumní zralosti, ale záhy shnijí. Nebo je nechat namrznout jen malinko či vůbec a nechat tvrdé dojít ve sklepě a pak, pokud by byly trpké, ještě jednotlivě před konzumací dát do mrazáku?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9
|
|
|
|
Beny2 - Zlatý Zahrádkář (759) - 150.232 (?), 22.1.2017 11:17
Já jsem jeden stromek zkoušel takhle "narašit" pod umělým osvětlením loni v březnu na zimovišti. I když jsem ho pak tři týdny přivykal na slunce, tak po přenesení na stanoviště stagnoval. Ostatní (nenarašené) stromky ho pak stejně dohonili.
Takže myslím, že je (v současné době) skoro jedno, co uděláte. Pokud máte prostor, tak ho zkuste vzít do bytu a nebo mu jenom přisvítit. Pokud větvičky ustřihnete, na stanovišti mu beztak narostou nové.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 11.11.2018 19:13
U mne zaplodily tomely prvním rokem cca 40-50 plodů rozměrů až velikého jablka (odrůda Tipo). Plody jsou krásně oranžové, zatím venku nepřešly mrazem. Chci se zeptat zkušenějších pěstitelů, jak postupují se sklizní. - Pokusně jsem pár plodů uložil mezi jablka a když začaly měknout, hodil jsem je do mrazáku a zapomněl na ně - výsledkem je chutný plod, ale na kaši.Pokud nechám plod na mrazáku sotva hodinu, je po rozmrznutí tvrdší konzistence, ale stále má svíravý dojezd, takže jej nikdo nechce jíst.
Jak to provádíte? Úvaha: Pokud nechám všechny plody venku namrznout, budou asi rovnou v konzumní zralosti, ale záhy shnijí. Nebo je nechat namrznout jen malinko či vůbec a nechat tvrdé dojít ve sklepě a pak, pokud by byly trpké, ještě jednotlivě před konzumací dát do mrazáku?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9
|
|
|
|
|
|
|