Tomel japonský (Dyospiros kaki)



Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?)
11.11.2018 19:13

U mne zaplodily tomely prvním rokem cca 40-50 plodů rozměrů až velikého jablka (odrůda Tipo). Plody jsou krásně oranžové, zatím venku nepřešly mrazem. Chci se zeptat zkušenějších pěstitelů, jak postupují se sklizní. - Pokusně jsem pár plodů uložil mezi jablka a když začaly měknout, hodil jsem je do mrazáku a zapomněl na ně - výsledkem je chutný plod, ale na kaši.Pokud nechám plod na mrazáku sotva hodinu, je po rozmrznutí tvrdší konzistence, ale stále má svíravý dojezd, takže jej nikdo nechce jíst.

Jak to provádíte? Úvaha: Pokud nechám všechny plody venku namrznout, budou asi rovnou v konzumní zralosti, ale záhy shnijí. Nebo je nechat namrznout jen malinko či vůbec a nechat tvrdé dojít ve sklepě a pak, pokud by byly trpké, ještě jednotlivě před konzumací dát do mrazáku?


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
seky - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (153) - 121.128 (?), 6.11.2018 17:28

Inspirovaná několika diskutujícími a jejich fotkami plodů kaki jsem od dnešního dne majitelkou odrůdy Jiro. Zatím plánuji přesadit do většího květináče a příští rok se uvidí. Už teď ale přemýšlím o další možné odrůdě. Lokalita JV Morava 220 m n.m.


                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 11.11.2018 19:13

U mne zaplodily tomely prvním rokem cca 40-50 plodů rozměrů až velikého jablka (odrůda Tipo). Plody jsou krásně oranžové, zatím venku nepřešly mrazem. Chci se zeptat zkušenějších pěstitelů, jak postupují se sklizní. - Pokusně jsem pár plodů uložil mezi jablka a když začaly měknout, hodil jsem je do mrazáku a zapomněl na ně - výsledkem je chutný plod, ale na kaši.Pokud nechám plod na mrazáku sotva hodinu, je po rozmrznutí tvrdší konzistence, ale stále má svíravý dojezd, takže jej nikdo nechce jíst.

Jak to provádíte? Úvaha: Pokud nechám všechny plody venku namrznout, budou asi rovnou v konzumní zralosti, ale záhy shnijí. Nebo je nechat namrznout jen malinko či vůbec a nechat tvrdé dojít ve sklepě a pak, pokud by byly trpké, ještě jednotlivě před konzumací dát do mrazáku?


                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 11.11.2018 19:37

Asi je každá odrůda jiná. Vzhledem k absenci mrazů nechávám jednotlivě plody zmrznout a po vytažení z mrazáku je nechávám 8 až 12 hodin rozležet. Pak jsou i tuhé a sladké bez trpké pachutě. Stromek už mám zcela odlistěný a plody jsou vybarvené.

Plody tomelu
Plody tomelu
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.61 (?), 16.11.2018 16:47
Diospyros kaki - hurmikaki (tomel). Strom mi po vymrznutí znovu obrazil a hneď aj zarodil. Keďže plodov bolo málo, sú extrémne veľké (foto). Hurmikaki som do mrazničky nikdy nedával, plody ale po obratí neukladám do pivnice, ale nechám ich vonku v šope. Tam postupne dozrejú, bez ohľadu na to či ich medzitým "ošľahne" mráz alebo nie. Signálom že sú jedlé je ich zmäknutie. Hurmikaki je zaujímavá exotinka, aj výzorovo atraktívna, ale chuťovo to žiadny zázrak nie je. Asiminu trilobu si cením viac, tá je navyše spoľahlivo mrazuodolná, aj keď je to samozrejme úplne odlišný "exot" než hurmikaki. IH






                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 16.11.2018 21:23

Já právě startuji pokusy jak odstranit trpkost a zachovat kvaúlitu dužiny. Plody, které prošly 24 hodin mrazákem byly sice bez trpkosti, ale na kaši. Pokud tam byly hodinu, trpkost nezmizela. Podle expertů z kiwifóra je metod několik. Jednu bedničku jsem dnes otrhala a dal k jablkům, ethylen by se o trpkost měl postarat. Další várku nechám namrznout venku přes víkend. A pár kusů půjde namazat kalvadosem a do mikroténového sáčku tak na 10 dní. Tak jsem zvědav, která varianta vyhraje.


                     
host - 225.115 (?), 16.11.2018 22:09

S těmi jablky to praktikujeme a funguje to spolehlivě, akorát plody nezůstanou tvrdé, změknou. Chce to dát ale taky do igeliťáku - kaki + jablka do jednoho pytle :), čím víc jablek, tím rychleji to změkne.

                     
petertt - (27) - 176.68 (?), 27.12.2018 11:38

Na jar by som chcel kúpiť odrodu Tipo. Aká bola chuťovo? Je chuť podobná tým, ktoré sa dajú kúpiť z dovozu? Alebo je to úplne iná chuť. 

                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.1 (?), 12.1.2019 22:34

Mám 2 stromečky Tipo od Starkla, letos poprvé zarodily přes 40 plodů. Rozdíl ve velikosti plodů mezi stromky byl až dvojnásobný, takže si nejsem jist, jestli jsou oba tatáž odrůda. Někde jsem zaznamenal názor, že S prodává semenáče. Nicméně Tipo podle některých zdrojů (PVNA)  není nehořké bez opylení. Vyzkoušel jsem dozrávání mezi jablky a plody byly nepatrně nahořklé i ve stadiu na hniličku. Po natření alkoholem a uložení do sáčku na týden byly tvrdé a absolutně nehořké a sladké. Jen jsem čekal delší skladovatelnost, začátkem prosince bylo po plodech.

                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 14.1.2019 8:18

jo a zkusil bych něco z odrůd PCNA - Jiro, Fuyu - pokud je seženete. Podmínkou u většiny bude pěstování v kontejnerech s uskladněním na zimu. Pokud chcete volně zasadit, Tipo vydrží údajně tak -12st. Zkuste mrknout na kiwiforum, tam je dost zkušeností

                     
seky - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (153) - 121.128 (?), 6.3.2019 8:48

Prosím o radu ohledně řezu a tvarování tomelu. Můžu nyní ty dva dlouhé boční výhony a terminál zkrátit? Příp. o kolik?


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika