Zdravím,
mám dve otázky ohľadom čiernej ríbezle.
1. Potrebujem poradiť pri výbere vhodnej odrody. Využitie bude na výrobu sirupov a džemov. Moje požiadavky na odrodu: aby bobule dozrievali naraz a nie postupne!, možnosť pestovať bez postrekov, dobrá chuť a aróma + ak by to šlo tak vysoká úrodnosť by určite potešila. Čo sa mi zatiaľ podarilo naštudovať, tak mi ako vhodné odrody zatiaľ vychádzajú Bona alebo Démon. Démon tu bol v minulosti viackrát v dobrom spomínaný o Bone som sa toho na Zahrade veľa nedočítal. Tak sa prosím pochválte, čo pestujete na svojích záhradach a čo by ste mi tak odporučili.
2. Nikde sa neviem dočítať v akom spone tie ríbezle sadiť. Všade sa dočítam len ničnehovoriace popisy tipu ker strednéhu vzrastu, polovzpriameny... Bedem to sadiť v jednom rade cca 10 metrov dlhom.
Ešte asi sedem rokov spätňe som na záhrade mal cca 12 až 14 kríkov ktoré som zlikvidoval keďže išlo už o ozaj staré cca 40 ročné rastliny a často trpeli múčnatkou(padlí). Nato som kúpil dve kríky všadeospevovanej Titánie, no z jej chuťi som veľmi sklamaný. Keď to porovnám so starými odrodami čo som mal, tak to je prakticky nejedlé. A keďže nedozrieva naraz, tak je na spracovanie nepoužiteľná. Samozrejme úrodnosť úžasná, za sedem rokov ani len náznak žiadnej choroby, ale čo z toho, keď sa to nedá jesť...