Pěstování rajčat v interiéru: Nejlepší tipy pro celoroční pěstování

Pěstování rajčat
Zdroj: www.marthastewart.com

Pěstování rajčat v interiéru je spolehlivým způsobem, jak prodloužit sezónu jednoho z našich nejoblíbenějších druhů ovoce. Rajčata jsou typicky teplou sezónou, a jakmile se ochladí, rostliny odumřou a přestanou plodit. Možnost pěstovat rajčata v interiéru je přiměje k trvalejšímu růstu.

Letní rajčata můžete uchovat tak, že na konci léta přenesete „venkovní“ rostliny dovnitř a zachováte je přes zimu. Starší rostliny postupně přestanou plodit, takže je nemůžete zachránit navždy, ale je možné alespoň prodloužit sklizeň. Sklizeň pokojových rajčat však můžete provádět i v průběhu celého roku. Stačí pěstovat správné odrůdy v postupných dávkách tak, že každé dva týdny založíte nová semena.

Pěstování rajčat v interiéru: Nejlepší tipy pro celoroční pěstování
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Začínáme s pěstováním rajčat v interiéru

Ve svém původním areálu jsou rajčata vytrvalé rostliny, které mohou žít několik let. Ve většině domácích zahrad je však limitujícím faktorem teplota. Když venkovní teplota klesne, tyto teplomilné plody neuspějí.

Častým problémem při pěstování rajčat v interiéru je opylení. Květy jsou obvykle opylovány kombinací hmyzu a větru, což je duo, které se v interiéru domu hledá jen těžko. S trochou lidského zásahu, dostatkem světla a vysokými teplotami se však zimním rajčatům v interiéru může dařit.

Pěstování rajčat v interiéru: Nejlepší tipy pro celoroční pěstování
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Zahájení pěstování rajčat ze semen v interiéru

Semena rajčat lze snadno vysévat v interiéru do startovací směsi. Vysaďte je čtvrt palce hluboko do květináčů o průměru 15 cm. Při pěstování rajčat v interiéru udržujte půdu lehce vlhkou a na teplém místě, aby mohla vyklíčit. Ideální je horní část chladničky. Jakmile začnou rajčata klíčit (do pěti až deseti dnů), přemístěte květináče na jasně osvětlené místo, třeba poblíž jižního okna.

Nejlepší péče o pokojová rajčata

Pěstování rajčat v interiéru vyžaduje správnou kombinaci světla, tepla, vlhkosti, půdy a správný plán zalévání a krmení. Pro vývoj rajčat je důležitá také velikost nádoby a opora. Zde uvádíme nejlepší kroky pro úspěšné pěstování:

Světelné podmínky

Rostliny rajčat potřebují pro svůj růst a vývoj plodů velmi jasné a stálé světlo. Při pěstování rajčat v interiéru může být obtížné zajistit jim nejen dostatek světla, ale také jeho správnou kvalitu. Rostliny potřebují osm a více hodin jasného světla. K tvorbě plodů potřebují červenooranžové světlo, které zároveň vyzařuje teplo. K dosažení tohoto cíle v interiéru je užitečná žárovka pro pěstování. Protože pokojový květináč na rajčata nemusí být osvětlen ze všech stran, je třeba jej často otáčet, aby rostlina dostávala jak přirozené, tak umělé světlo pro rovnoměrný růst.

Potřeba zalévání

Stejně jako venkovní rostliny, i pokojový květináč na rajčata je třeba udržovat vlhký, ale ne přemokřený. Kontejnerové rostliny vysychají rychleji než rostliny venku v zemi, proto nezapomeňte, že pokojová rostlina v květináči má jiné potřeby zálivky. Přílišné přemokření nebo vyschnutí rostlinu rajčete stresuje. Vlhkost půdy sledujte pomocí půdního metru nebo prsty.

Teplota a vlhkost

Rajčatům se daří při teplotách mezi 15,5-30 °C. V interiéru domu, zejména v zimě, se teploty obvykle pohybují v dolní části tohoto rozmezí. Ke zvýšení teploty v okolí rostliny můžete použít tepelné rohože a ohřívače půdy. Umístění v blízkosti zdroje tepla je také užitečné, ale mějte na paměti, že to způsobí rychlejší vysychání rostliny.

Půda a kompost

tejně jako většina zeleniny a ovoce preferují rajčata půdu s vysokou úrodností a výbornou drenáží. Pro rajčata je ideální běžná půda pro pěstování v květináčích smíchaná z poloviny s bohatým kompostem nebo dobře shnilým hnojem. Vyhněte se směsi pro květináče s vysokým obsahem rašeliny, protože se časem stlačí a udusí kořeny rostliny. Může být užitečné připravit si sterilní směs do květináčů, abyste se vyhnuli problémům s houbami, hmyzem a chorobami.

Hnojivo

U pokojových rajčat vyžaduje vegetativní růst i plodnost hodně živin. Při prvním zasazení do květináče použijte výživu s časovým uvolňováním. Po dvou týdnech začněte rostlinu každý týden přihnojovat rozpustným, vyváženým hnojivem. Jakmile se začnou objevovat květy, přejděte na výživu pro rajčata nebo na hnojivo s vysokým obsahem draslíku. Podobného výsledku dosáhnete i organicky, a to pomocí chaluhové moučky, rybí emulze nebo kostní moučky. Množství hnojiva zvyšujte, jak rostlina roste.

Opylování

Bez opylování není možné získat plody. Pokud rajčata pěstujete v interiéru, uvnitř domu chybí hmyz a vítr – tyto prvky však můžete snadno napodobit. Zatřeste květy rostliny nebo umístěte do blízkosti rostliny jemně foukající větrák, abyste napodobili působení větru. Chcete-li napodobit činnost hmyzu, použijte vatový tampon k ručnímu přenášení pylu z květu na květ.

Pěstování rajčat v interiéru: Nejlepší tipy pro celoroční pěstování
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Výběr správné nádoby

Při pěstování pokojových rajčat použijte neglazovaný květináč, který dobře dýchá a odvádí vodu. Pro začátek je vhodná nádoba o průměru 36 cm, ale lepší je nádoba o průměru 50 cm, která může zvýšit výnosy. Nádoba by měla být dostatečně pevná pro kořenovou a půdní hmotu. Ujistěte se, že má nádoba dostatek drenážních otvorů, abyste zabránili hromadění vody u kořenů, které by mohlo způsobit hnilobu.

Prořezávání pokojových rajčat

Při pěstování rajčat v interiéru může prořezávání zvýšit cirkulaci vzduchu, podpořit růst plodících větví a vyvážit rostlinu. Odnože rajčat se objevují v paždí listů a jsou pouze vegetativním růstem. Jakmile má rostlina pěkný počet větví, začněte tyto odnože odstraňovat zaštipováním, když jsou malé.

Odstraňujte pouze odnože pod prvním květním trsem. Pokud k odstranění tohoto porostu používáte nůžky, ujistěte se, že jsou sterilizované, abyste zabránili zavlečení chorob.

Problémy při pěstování rajčat v interiéru

Pokojové rostliny zřídkakdy trápí hmyz, ačkoli v příliš vlhké půdě se často vyskytují půdní svilušky. U všech odrůd rajčat je běžná hniloba na konci květu, která je způsobena nedostatkem vápníku v půdě. Proti tomuto problému existují postřiky, které zachrání plody.

Nejlepší odrůdy rajčat pro pěstování v interiéru

Pěstování rajčat v interiéru je skvělým způsobem, jak si vychutnat čerstvá rajčata po celý rok. Mezi nejlepší odrůdy rajčat pro pěstování v interiéru patří:

  1. Tiny Tim: Tiny Tim je malá odrůda rajčat, která se snadno vejde do interiérových prostor. Má kompaktní postavu a produkuje malá, lahodná rajčata. Tato odrůda je ideální pro pěstování v květináčích nebo na okenních parapetech.
  2. Micro Tom: Micro Tom je další miniaturální odrůdou, která je vynikající pro pěstování v interiéru. Má nízký vzrůst a vytváří malé, plně zralé plody. Tato odrůda je vhodná pro ty, kteří mají omezený prostor, ale stále chtějí sklízet čerstvá rajčata.
  3. Balcony: Odrůda Balcony je vyvinuta speciálně pro pěstování na balkonech a v interiéru. Má dobrou odolnost vůči nemocem a vytváří kompaktní rostliny s výborným výnosem. Je ideální pro ty, kteří chtějí sklízet rajčata i bez venkovní zahrady.
  4. Red Robin: Red Robin je malý keřovitý druh, který je skvělý pro pěstování v interiéru. Má malé, kulaté plody a je dobře přizpůsoben pěstování ve venkovních nádobách. Jeho plody mají vynikající chuť, což je ideální pro milovníky rajčat.

Vybrání správné odrůdy rajčat pro pěstování v interiéru závisí na dostupném prostoru, osvětlení a vašich preferencích. Tyto odrůdy jsou však skvělým výchozím bodem pro úspěšné domácí pěstování rajčat po celý rok.

Pěstování rajčat v interiéru: Nejlepší tipy pro celoroční pěstování
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Závěrem lze konstatovat, že pěstování rajčat v interiéru je efektivním způsobem, jak prodloužit sezónu čerstvých plodů po celý rok. Odrůdy jako Tiny Tim, Micro Tom, Balcony, Red Robin a Bonsai se ukazují jako ideální pro pěstování v omezeném prostoru. Správná péče, světelné podmínky, zalévání a vhodná nádoba jsou klíčové pro úspěšný výsledek. Přestože pěstování rajčat v interiéru přináší výzvy, správný přístup a výběr odrůd mohou zajistit neustálý zásobník čerstvých rajčat po celý rok.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno