Jak zvýšit sladkost angreštu?

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.66 (?)
24.6.2018 10:24
18.183: Tak ako Ste to formulovali (teda nepriama úmera medzi teplotami a sladkosťou ovocia) to určite neplatí. Príkladom môžu byť (sub)tropické druhy ovocia ako banány, mango, ananás či figy, ktoré z nedostatku sladkosti podozrievať asi nebudeme (a určite ani z nedostatku expozície slnečnému žiareniu). Pojmy "sladkosť" a "obsah cukrov v ovocí" nie sú synonymá, prvé je subjektívny dojem, druhé merateľná hodnota. Navyše sacharidov je v ovocí niekoľko druhov, a tiež je dôležitý aj pomer medzi nimi a kyselinami. Taký Topaz chutí kyslasto, ale absolútny obsah cukru môže mať v skutočnosti vyšší než sladko pôsobiaca Júlia - len je maskovaný vyšším obsahom kyselín. Vnem sladkosti určuje predovšetkým samotný druh ovocia a v rámci neho jednotlivé odrody. Ostatné faktory (kvalita pôdy, expozícia slnku resp. suma slnečných dní, absolútne teplotné maximá/minimá, vlhkosť pôdy/vzduchu, vek a celková kondícia rastliny atď.) hrajú síce dôležitú, ale v porovnaní s genetickým nastavením druhu/sorty len vedľajšiu úlohu. Citrón nikdy nebude sladší než broskyňa, takisto Zvonkové nebude sladšie než Matkino. Iste, v rámci jedného ovocného druhu/sorty/konkrétnej jednej rastliny budú "sladšie" a menej sladké sezóny. Nie je to dané ale (iba) teplotami či nimi determinovanou dĺžkou vegetácie. Tento rok napr. skoré marhule dozreli o 2-3 týždne skôr, ale že by boli málo sladké, tak to ani náhodou nie. Tiež by sa dalo polemizovať o tom, čo je to "vysoká teplota". Ja som si zatiaľ také nevšimol (moja hranica je nad 33°C). Takže problematika "sladkosť ovocia versus teploty" nie je takto lineárne simplexná. IH
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.66 (?), 24.6.2018 10:24
18.183: Tak ako Ste to formulovali (teda nepriama úmera medzi teplotami a sladkosťou ovocia) to určite neplatí. Príkladom môžu byť (sub)tropické druhy ovocia ako banány, mango, ananás či figy, ktoré z nedostatku sladkosti podozrievať asi nebudeme (a určite ani z nedostatku expozície slnečnému žiareniu). Pojmy "sladkosť" a "obsah cukrov v ovocí" nie sú synonymá, prvé je subjektívny dojem, druhé merateľná hodnota. Navyše sacharidov je v ovocí niekoľko druhov, a tiež je dôležitý aj pomer medzi nimi a kyselinami. Taký Topaz chutí kyslasto, ale absolútny obsah cukru môže mať v skutočnosti vyšší než sladko pôsobiaca Júlia - len je maskovaný vyšším obsahom kyselín. Vnem sladkosti určuje predovšetkým samotný druh ovocia a v rámci neho jednotlivé odrody. Ostatné faktory (kvalita pôdy, expozícia slnku resp. suma slnečných dní, absolútne teplotné maximá/minimá, vlhkosť pôdy/vzduchu, vek a celková kondícia rastliny atď.) hrajú síce dôležitú, ale v porovnaní s genetickým nastavením druhu/sorty len vedľajšiu úlohu. Citrón nikdy nebude sladší než broskyňa, takisto Zvonkové nebude sladšie než Matkino. Iste, v rámci jedného ovocného druhu/sorty/konkrétnej jednej rastliny budú "sladšie" a menej sladké sezóny. Nie je to dané ale (iba) teplotami či nimi determinovanou dĺžkou vegetácie. Tento rok napr. skoré marhule dozreli o 2-3 týždne skôr, ale že by boli málo sladké, tak to ani náhodou nie. Tiež by sa dalo polemizovať o tom, čo je to "vysoká teplota". Ja som si zatiaľ také nevšimol (moja hranica je nad 33°C). Takže problematika "sladkosť ovocia versus teploty" nie je takto lineárne simplexná. IH

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 9.135 (?), 24.6.2018 10:53

Protože autorem toho kacířského názoru o sladkosti jsem já, zareaguju. Není nad dobře vnesený vědecký zmatek. Zní to odborně a stejně vědí všichni houby. Já už v prvním postu upozorňuju, že to nemám vědecky podložené, že mi to jen tak připadne. A nešlo o vliv teploty. Šlo o to, že drobné ovoce a třešně jsou u nás i jinde v okolí prostě letos kyselejší, než bývávají. Možná se mi mění huba, i to je možné. Ale když z manželkou ochutnáváme lecos, zdá se = připadne nám, že to není oproti jindy tak sladké. Ač by vzhledem k příznivým podmínkám mělo být. Snad jsem v tom výlevu eliminoval možné námitky ohledně vědeckého posouzení. O ananas mi opravdu nešlo.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 24.6.2018 11:15

Určité rozdíly letos jsou. Třešně mi připadají stejně sladké jako jindy. Navíc jsou větší a je jich víc. U višní je to trochu jinak. Jindy sladký Favorit je letos víc dokysela, Erdi je stejně sladká jako jindy, Fanal a Morela nevím, ty teprve budou. Rybízy jsou stejné jako jindy, angrešt mi skutečně připadá trochu kyselejší.
   Osobně si myslím, že každé ovoce má období, kdy tvoří maximum cukrů. A počasí v této periodě hraje rozhodující roli. A nemusí jít nutně jen o teplo, i když většinou ano (ale taky vláha, sluneční svit, aj.) Vinaři říkají, že každý slunný zářijový den sype zlato. Naopak rybíz je stejně sladký na horách i v nížinách. 

Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 24.6.2018 12:57

Porovnám-li zahrady v 220mnm a v 525mnm, pak na podhorské je za přznivého slunečného počasí výrazný rozdíl např. u révy - Chrupky. V letech, kdy pod horama dobře vyzraje je chuť velmi kořenistá, sladká, bobule menší, na slunci s tmavším líčkem. V nížině větší a převažuje sladká. U černého rybízu ze stejných řízků jsem však loni také zaznamenal rozdíl ve sladkosti ve prospěch hor.

Naopak u jablek pozdně zimní odrůdy jednoznačně chutnější v nížině, podzimní na horách.

Kromě intenzity slunce a chladných rán mohou hrát ale roli i jiné faktory (absence zálivky pod horami, půda), jejichž vliv nejsem sto posoudit...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz