Jak zvýšit sladkost angreštu?
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?) 23.6.2018 10:31
Angrešt se často pěstuje jako konzervárenská surovina - na kompoty a jako přísada do džemů a marmelád z aromatičtějšího ovoce chudého na pektiny (např kiwi). Za tím účelem se šlechtí odrůdy s hladkou slupkou a bezbarvou, zelenou či žlutou dužinou. Sladkost tu není tolik důležitá. Typickou odrůdou minulosti byl Bílý nádherný
Naopak odrůdy pro přímý konzum mají mít větší plody, s výhodou barevné a sladkou aromatickou dužinu. Typickou odrůdou minulosti byly Zlatý fík, Šolcova naděje,...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.138 (?), 23.6.2018 16:37
Zrovna Zebín a Veliš mě nijak neuchvátily a padly do sklenic, tlustá kůže. Favoritem je Hinomaki red a Nesluchovski, až dojdou, bude Bílý nádherný, který se ale musí stříkat. Přijde mi chuťově dobrý, žádná vycpávka s pektiny.
Na téma chuti angreštů je tu nejméně jedno vlákno, nakupovala jsem podle něj ty chutné, naštěstí se najde uplatnění i pro ty kyselé.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.231 (?), 25.6.2018 18:04
No z těch co mám my přijde nejsladci právě ten Nesluchowski, ale je to tím že je brzké a rád prezraje a výdrží na keřu a má tu dezertni chuť, sladká a přitom dobře mi přijde Dagmara a kupodivu i ten Negus. Paxa jsem vloni ještě moc neměl ale přijde mi taky sladší. Krasnoslavjanskeho jsem zatím nechutnal mám ho čerstvě od podzima. Reflamba je pozdější a taková spíš osvěžující, jakoby planejsi ale v těch největších hicech mi to přijde super. __ ale jak říkám nejvíc mi teď chutná Prima a ten Viking, mají takovou tu klasickou angrestovou chuť. __ zdravim Kryštof z Brna.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 254.170 (?), 25.6.2018 20:32
Neguše mám taky, jenže vadí nám ty trny a drobnější a nakyslejší plody. Krasnoslavjanski jsem koupil zároveň s Niesluchowskym, ale ještě jsem neochutnal-špatně jsem přivázal kminek a ve větru se mi zlomil. Naštěstí se mi povedlo zakořenit vetvičku, ale letos na keříku ještě nic nebylo. Happy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 100.236 (?), 24.6.2018 20:52
Taký horúci máj a prvé tri júnove týždne ako ten rok si ozaj ešte nepamätám. Napriek tomu boli čierne ríbezle oproti iným rokom akési bez cukrov. Takisto skorá odroda ružovej ríbezle. Uvidíme ako dopadnú neskoršie odrody červených ríbezlí. Už sú pekne vyfarbené, ajj keď by normálne ešte nemali byť, ale hodne kyslé! Čerešne ani marhule sa chuťou nijako od normálu nelíšily napriep tomu že marhule dozreli o viac ako týždeň skôr ako je bežné a u čerešní to bolo možno aj o tri týždne skôr!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.189 (?), 23.6.2018 21:36
Je to odrůdou. některé jsou šlechtěny na vysoký obsah pektinů a kyseliny jablečné = pro potřeby želírování jamů.
Další věcí je, že syntéza cukrů probíhá do jisté mezní teploty a pak se metabolismus fotosyntézy změní na ochranu rostliny proti denaturaci přehřátím. Proto taky někdy v jižních státech vidíte natažené sítě proti kroupám i v době, kdy krupobití nehrozí = slouží jako náhradní systém přistínění v době poledního úpalu, ale nestíní při ranním či večerním "nízkém sluníčku"
SfK.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|