Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:18.183: Tak ako Ste to formulovali (teda nepriama úmera medzi teplotami a sladkosťou ovocia) to určite neplatí. Príkladom môžu byť (sub)tropické druhy ovocia ako banány, mango, ananás či figy, ktoré z nedostatku sladkosti podozrievať asi nebudeme (a určite ani z nedostatku expozície slnečnému žiareniu). Pojmy "sladkosť" a "obsah cukrov v ovocí" nie sú synonymá, prvé je subjektívny dojem, druhé merateľná hodnota. Navyše sacharidov je v ovocí niekoľko druhov, a tiež je dôležitý aj pomer medzi nimi a kyselinami. Taký Topaz chutí kyslasto, ale absolútny obsah cukru môže mať v skutočnosti vyšší než sladko pôsobiaca Júlia - len je maskovaný vyšším obsahom kyselín. Vnem sladkosti určuje predovšetkým samotný druh ovocia a v rámci neho jednotlivé odrody. Ostatné faktory (kvalita pôdy, expozícia slnku resp. suma slnečných dní, absolútne teplotné maximá/minimá, vlhkosť pôdy/vzduchu, vek a celková kondícia rastliny atď.) hrajú síce dôležitú, ale v porovnaní s genetickým nastavením druhu/sorty len vedľajšiu úlohu. Citrón nikdy nebude sladší než broskyňa, takisto Zvonkové nebude sladšie než Matkino. Iste, v rámci jedného ovocného druhu/sorty/konkrétnej jednej rastliny budú "sladšie" a menej sladké sezóny. Nie je to dané ale (iba) teplotami či nimi determinovanou dĺžkou vegetácie. Tento rok napr. skoré marhule dozreli o 2-3 týždne skôr, ale že by boli málo sladké, tak to ani náhodou nie. Tiež by sa dalo polemizovať o tom, čo je to "vysoká teplota". Ja som si zatiaľ také nevšimol (moja hranica je nad 33°C). Takže problematika "sladkosť ovocia versus teploty" nie je takto lineárne simplexná. IH