Amarylis



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
host - 198.153 (?) 
29.11.2007 1:26

Jakubská lilie - Sprekelie by se měla začít na jaře zalévat až tehdy, když začne tlačit květní pupen, jinak většinou vyrostou jen listy a květů se vůbec nedočkáte. A samozřejmě vše záleží na výživě rostliny v předešlém roce.           Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                  
host - 63.147 (?), 4.12.2007 22:06

Dobrý den,

zjišťuji jak se zazimová Amyrylis (tedy spíš Hvězdník). Všude říkejí, že až zaschne, přestat zalévat..ale jak mám udělat aby sám zaschl? Už nezalévám, do zimy byl stále na balkone, a pořád se má k světu. Před týdnem jsem tedy ustřihla zelené listy nad cibulkou (dlouho jsem se rozmýšlela, zda odstřihnout nebo nem, snad jsem jí neuškodila), ale po týdnu opět vyrostly a mají zhruba 15cm. Prosím poradíte mi, co s ní?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 1.3 (?), 5.12.2007 13:33

Jak pěstovat hvězdník po celý rok
Hippeastrum (amarylis, amarylka, zornice)

Zima-jaro
Obyčejně když cibule amarylisu začíná samovolně rašit, přesadí se do květináče s 2,5cm volného prostoru kolem a to tak, aby vyčnívala polovinou nad povrch zeminy a přitom se hlína dostatečně přitlačí. Při velkém a těžkém květu by se mohla rostlina vyvrátit. Váha jednoho kvetoucího stvolu může dosahovat až 350g. Zemina se smíchá ze staré listovky, pařeništní země, drnovky a písku. 2:1:1:1. pH v rozmezí 5,5-6,0. Při použití pokojového substrátu se přimíchá do spodní části květináče říční písek, nebo jiný podobný drenážní materiál a hnojivo např. tablety nebo granule. Drenáž chrání kořeny, které potřebují kyslík před hnilobou.
Hvězdník se postaví se na světlo při pokojové teplotě kolem 20 oC. Amarylis, který po zimním spánku neraší, se také přesadí a přenese do teplé místnosti a jednou zavlaží. Obvykle teplo, slunce a voda bude vybízet k jeho růstu. Zpočátku se zalévá velice málo. První zalití je možno provést po přesazení, další s odstupem přibližně 7-10 dní. Kdyby se začalo zalévat ihned, jakmile jsme zjistili náznak stvolu a rašení listů, nebo dokonce nerašící cibuli, rostly by dlouhé listy a květ by buď vůbec nevyrostl, nebo jen nepatrně, zpravidla mezi listy a přitom hrozí velké množství jiných škodlivých vlivů. Teprve když je květní stvol již mimo cibuli, zálivka se zvýší. Příliš mnoho vody ale způsobí hnití kořenů a rostlina přestane růst. Není schopná spotřebovat nadměrné množství vody.
Podle doby výsadby a použité teploty, amarylka vykvete za 1 až 3 měsíce. Po přesazení a během kvetení nehnojíme,
hvězdník nemá ještě dostatečně vyvinuté kořeny. Některým rostlinám vyrostou listy a květní stvoly tak vysoké, že se mohou pod svojí váhou začít ohýbat. Potom je lepší stvol, popřípadě i listy, přivázat k tyčce tak, aby se květ pod svojí váhou nezlomil. Odkvetlé stvoly je nutno odstranit dříve, než vytvoří semena. Stvol se odřízne asi 3 cm nad cibulí nejlépe směrem od listů, aby nedošlo k jejich poranění.

Léto
Po odkvětu, jak začnou růst listy, se hvězdník postupně zalévá více a také se musí přihnojovat, aby měl dostatek pěkných listů. Listy totiž vytvářejí látky potřebné pro cibuli, která je ukládá, aby příští rok opět kvetla. Cibule by měla narůst přibližně o 1cm průměru za rok. V letním období, když noční teploty neklesají pod 10 oC, je možné umístění venku. Amarylka je subtropická rostlina, která potřebuje prodlouženou vegetační dobu a v průměrném domově pro ni není dostatek světla. Cibulky potřebují výsluní během léta. Snese i silnější oslunění, které jí prospívá. Naproti tomu za oknem na jižní straně může býti slunce až příliš a následkem toho dochází ke žloutnutí a usychání listů. Potom je lepší mírné zastínění. Při studeném a deštivém počasí je lepší dát rostlinu na suché chráněné místo. Horký víkend bez vody neublíží, ale delší dobu v mokré půdě způsobí hnití kořenů a tyto podmínky zvýší pravděpodobnou citlivost na různé parazity a také plísňové, infekční a houbové onemocnění.
Živiny dodáváme nejlépe každý týden roztokem organického popř. minerálního hnojiva s minimálním obsahem vápníku. Pro hnojení cibulovin je speciálně vyvinuté hnojivo Agromin A, které se skládá z rašeliny a minerálního hnojiva. Osvědčilo se také např. hnojivo OBM nebo Kristalon (start) (Kristalon jednou za tři týdny). V první polovině vegetace přijímají cibuloviny především dusík, potřebný pro růst zelených částí rostlin. V druhé polovině vegetace od července se zvyšuje příjem fosforu a draslíku. K tomu je vhodné hnojivo např. PK-sol nebo Kristalon (plod a květ).

Podzim-zima
A jak pěstovat v zimě? S nástupem podzimu přibližně v měsíci září, když nejstarší okrajové listy začnou pozvolna samovolně žloutnout, ubíráme vláhu a přestaneme přihnojovat. Pozvolné žloutnutí listů urychlíme dalším odnímáním vláhy, až nakonec zálivku úplně zastavíme. Jinak cibule hvězdníků mohou být venku na slunci, dokud noční teplota neklesá pod 10 oC.
Cibule necháme v květináčích a na zimní období od října do ledna až února je uložíme v suché místnosti, třeba i tmavé (není nutné) s teplotou 8–16 oC. Odpočinek má být nejméně tři měsíce. V té době se nesmějí cibulky amarylisů takřka vůbec zalévat. Doporučuje se maximálně jednou za měsíc, aby nezaschly kořeny (pozor na hniloby a plísně). Při plánovaném dlouhodobém skladování cibulí (s termínem na léto) se při objevení květních poupat sníží teplota na 5 oC a udržuje se až do výsadby. Někteří pěstitelé přesazují na podzim v říjnu nebo začátkem listopadu (v závislosti na umístění a teplotě). Vyšetří se kořeny na parazity, onemocnění nebo hniloby. Zdravé kořeny jsou bílé. Uschlé, a nemocné se odstraní. Je-li vše vpořádku, hvězdník se dá zpět do květináče s novou zeminou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 0.155 (?), 14.3.2010 9:57

Co mám dělat s rostlinou, když jsem zaléval hned od začátku a má jenom listy.

Děkuji Míra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 139.178 (?), 20.5.2008 10:11

Dobrý den.

Váš popis na pěstování Amaryllis hippeastrum je naprosto dokonalý a podrobný. Mám ale strejný problém, jako paní, která si zakoupila Amaryllis v Holandsku. Píšete, že pravá AM. kvete na podzim. Přivezla jsem si 3 cibule, z toho dvě se začaly rašit, pouze jedna nejeví žádné známky růstu. Pokud jsem Vaše povídání pochopila správně, mám tedy všechny tři cibule zasadit bez zalévání do výšky 10 cm a postavit na okno. Když ale já nevím jestli pokvetou nebo ne, jsem totiž naprostý začátečník v pěstování těchto květin. Mohla by jste mi prosím a opravdu Vás moc prosím, napsat co mám dělat, abych o tak nádherné květiny nepřišla svoji nevědomostí? Byla bych Vám nesmírně vděčná. Helena Šindelářová Plzeň

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 98.4 (?), 5.3.2011 16:44

Může se Amarelis nechat přes zimu venku na balkoně. Kamarádka ho tam měla přes letošní docela tuhou zimu a teď se diví, že jí neroste ani nekvete. Myslím, že to květinu zahubilo. Co vy na to? Děkuji Majka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 5.3.2011 19:15

no samozrejme, rostlinam nevyhovuje jiz teplota na 0st, natozpak mraz! z cibule zbyde jen hromadka kase...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
krtonoška - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 113.157 (?), 25.1.2008 21:33

Takto mi každým roke květe několik cibulý a mnoho dalších menších cibulek čeká na svoji dobu. Pokochejte se také. Právě nyní kvetoucí....

Je to nádhera za oknem
Je to nádhera za oknem
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jarmila Váchová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 115.76 (?), 26.1.2008 19:03

Já přes zimu vůbec nezalévám a rostliny mám přes zimu ve sklepě, vyndavám je až tak koncem ledna pak je přesadím do nové zeminy a dám na okno a až se začnou objevovat špičky poupat tak začnu pozvolna zalévat, rostliny dám na balkon po zmrzlých a stává se mi skoro každý rok, že ještě jednou vykvetou, koncem září přestanu zalévat a rostliny tím donutím přestat růst a zatahnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 94.73 (?), 15.2.2008 10:13

Amarylis jsem dostala od dcery nekvetoucí někdy v listopadu, do tří týdnů vykvetl. Protože květ je opravdu nádherný mám zájem rostlinu dále pěstovat. Po odkvětu jsem stvol s květem odřízla a starám se o listy. Zalévám málo, ale pravidelně. domnívám se že jde o rostlinu kvetoucí jen na podzim, spíše k vánoč. času. Jak postupovat, aby přežila do budoucích Vánoc. Děkuji za odpověď zkušeného pěstitele. sidovahelena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika