květen
Zdroj: www.thespruce.com

Květen je ideaální čas pro pěstování nových rostlin. Ve většině regionů již pominulo riziko mrazů. Mnoho semen zeleniny, bylinek a květin lze vysévat přímo ven, zatímco dříve vysetá semena lze po určité době aklimatizace (otužování) na venkovní podmínky vysadit ven.

Spoustu semen lze vysévat i do interiéru, včetně choulostivějších plodin, jako jsou okurky a melouny. Výsev do interiéru ochrání mladé rostliny před slimáky a hlemýždi – vysazením venku, když jsou dostatečně velké, jim dáte náskok před predátory.

Ovocné stromy a keře pěstované v květináčích, včetně fíkovníků, citrusů a angreštu, můžete vysazovat po celý rok, zatímco v květnu máte poslední příležitost vysadit sazenice jahod, abyste měli šanci na letošní úrodu.

Níže najdete další zeleninu, bylinky, květiny a ovoce k výsadbě v květnu.

Zelenina k výsadbě v květnu

Červená řepa

Pokud s pěstováním zeleniny začínáte, je červená řepa dobrou a snadno pěstovatelnou volbou. Semena nepotřebují ke klíčení mnoho podpory a jakmile vyrostou, nevyžadují velkou údržbu. Jedním z nejoblíbenějších kultivarů pro pěstování je červená řepa ‚Boltardy‘, ale můžete vyzkoušet i neobvykleji zbarvený kultivar, například ‚Touchstone Gold‘. Semena vysévejte přímo do mělkých výsevů nebo květináčů. Nyní je také čas vysadit ven předpěstované zástrčky červené řepy – dbejte na to, abyste je vysadili dříve, než se rozvinou kořeny, jinak se rozrostou do neobvyklých tvarů.

Květen: Ideální čas pro pěstování nových rostlin
Zdroj: www.gardenersworld.com

Sladká kukuřice

Květen je poslední dobou pro výsev kukuřice cukrové, aby rostliny měly dostatek času na růst a dozrání. Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete sít do vícebuněčných zásobníků v místnosti a vysadíte, až budou sazenice dostatečně velké. Rostliny kukuřice vyseté v dubnu lze vysadit již nyní, po období otužování.

Okurka

Okurkám se nejlépe daří ve skleníku, ale některé novější odrůdy byly vyšlechtěny tak, aby snášely i venkovní podmínky. Vysévejte je do vícebuněčných výsevních misek nebo do jednotlivých květináčů a až budou sazenice dostatečně velké, můžete je přesadit do květináčů.

Klíčení brokolice

Klíčící brokolice je mimořádně odolná plodina, která vytváří šťavnaté výhonky plné živin, které jsou ideální pro vaření v páře, vaření a grilování. Její pěstování je snadné, a pokud budete pěstovat různé odrůdy, můžete sklízet brokolicové výhonky po celou zimu až do jara. Vysévejte je do výsevních misek nebo malých květináčů a pěstujte v květináčích, dokud nebudou připraveny k výsadbě.

Mrkev

Mrkev je fantastická, snadno pěstovatelná plodina, kterou lze vypěstovat ze semen. Kromě klasických oranžových odrůd můžete zkusit pěstovat i barevné kultivary, jako je například „Yellowstone“. Vysévejte do mělkých výsevů do dobře připravené půdy bez kamenů nebo do květináčů.

mrkev
Zdroj: www.gardenersworld.com

Cukety

Cukety lze vysévat přímo do dobře připravené půdy venku nebo do květináčů či vícebuněčných misek pro pozdější přesazení. Dobře se osvědčují také v nádobách. Rostliny vyseté minulý měsíc lze po aklimatizaci vysadit i nyní. Mladé rostliny chraňte před slimáky a plži a pravidelně zalévejte. Cukety jsou hladové plodiny – jakmile začnou kvést, přikrmujte je každý týden.

Rukola

Rukola je rychle rostoucí plodina, která nezabere mnoho místa. Skvěle se hodí do květináčů, kde se semena vysévají přímo na povrch vlhkého víceúčelového kompostu a vzcházející sazenice se chrání před slimáky a hlemýždi. Pravidelně vysévejte každých několik týdnů, abyste získali trvalou úrodu po celé léto, a sklízejte podle potřeby.

Fazole a fazolové lusky

Fazole a fazolové lusky (stejně jako sóju) lze nyní vysévat přímo ven – zakrslé francouzské odrůdy jsou vhodné pro pěstování v květináčích. Popínavé fazole podepřete vigvamem z lodyh. Fazole vyseté minulý měsíc do květináčů nebo vícevrstvých misek můžete po období otužování vysadit ven – mladé rostliny chraňte před slimáky a hlemýždi.

Květen: Ideální čas pro pěstování nových rostlin
Zdroj: www.gardenersworld.com

Bazalka

Bazalka roste venku, ale nejlépe se jí daří v teple a na slunci, takže je ideální pro výsev v květnu a pěstování v interiéru, buď na okenním parapetu, nebo ve skleníku. Vysévejte ji přímo do květináčů nebo do misek pro pozdější přesazení.

Kedlubny

Kedlubny jsou podivně vypadající, ale chutná zelenina, která se příliš nepěstuje. Rychle roste a dospělosti dosahuje již za několik měsíců. Vysévá se stejně jako ostatní kapustovité rostliny a sklízí se, když není větší než tenisový míček.

Květiny k výsadbě v květnu

Kopr

Jemné deštníčky jasně žlutých květů kopru
Tato vzdušná jednoletka nejen dobře vypadá, ale její listy s anýzovou příchutí můžete použít i při vaření. Je to skvělá rostlina pro volně žijící živočichy, obzvláště oblíbená je u křídlatek. Pro letní kvetení vysévejte kopr přímo nyní.

kopr
Zdroj: www.gardenersworld.com

Chrpy

Květen je posledním měsícem pro výsev chrpy modré (Centaurea cyanus), abyste si zajistili kvetení ještě v témže roce. Zvláště působivě vypadají, jsou-li vysazeny s dalšími lučními rostlinami, například s vlčími máky.

Slunečnice

Semena slunečnice lze nyní vysévat přímo ven nebo do květináčů či vícebuněčných misek pro pozdější výsadbu. Zkuste pěstovat monstrózní kultivary, jako je ‚American Giant‘, nebo kratší odrůdy, jako je ‚Moulin Rouge‘, pro aranžování řezaných květin. Mladé rostliny chraňte před slimáky a plži. Zvláště vysoké odrůdy může být nutné zakořenit.

Květen: Ideální čas pro pěstování nových rostlin
Zdroj: www.gardenersworld.com

Hlaváč

V odstínech fialové, růžové a modré jsou květy opravdovým magnetem pro motýly. Některé z nich jsou odolné trvalky, jako například Scabiosa columbaria ‚Butterfly Blue‘, zatímco něžné druhy, jako je Scabiosa atropurpurea, se obvykle pěstují jako letničky. Vysévejte je do malých květináčů nebo výsevních misek, abyste je mohli pěstovat v květináčích a nakonec přesadit ven jako mladé rostliny.

Ostálka

Ostálka pocházející z Mexika lze vysévat ven v květnu. Stačí rozsypat semena do vlhké, dobře připravené půdy a zasypat je tenkou vrstvou kompostu. Ostálka se dobře pěstují také v květináčích.

Verbena

Semena Verbena bonariensis lze vysévat přímo do dobře připravené vlhké půdy od května na plné slunce až do polostínu.

Květen: Ideální čas pro pěstování nových rostlin
Zdroj: www.gardenersworld.com

Ovoce k výsadbě v květnu

Jahody

Jahodníky můžete venku vysazovat již nyní, a pokud je budete v následujících týdnech dobře zalévat, měli byste získat malou úrodu, zejména u stále plodících odrůd, které plodí delší dobu.

jahody
Zdroj: www.gardenersworld.com

Angrešt

Angrešt pěstovaný v květináči můžete vysadit v květnu, ale mějte na paměti, že rostlina může v této době kvést, takže ji budete muset pravidelně zalévat, abyste zajistili, že se úroda nezkazí. V suchých podmínkách může být lepší odstranit všechny květy a nechat rostlinu, aby se soustředila na zakořenění. Po zasazení rostlinu kolem základu zamulčujte domácím kompostem, abyste uchovali vlhkost v půdě.

Květen: Ideální čas pro pěstování nových rostlin
Zdroj: www.gardenersworld.com

Celkově lze říci, že květen je ideálním časem pro zahájení výsadby většiny plodin. Většina oblastí má za sebou riziko mrazů, což umožňuje přímý výsev mnoha druhů zeleniny, bylinek a květin. V tomto měsíci lze také vysévat semena do interiéru, což poskytuje rostlinám bezpečné prostředí pro růst a vyvíjení se bez ohrožení ze strany škůdců. Ať už se jedná o zeleninu, bylinky nebo květiny, květen je správný čas pro zahájení pěstování nových rostlin a výsadbu pro bohatou letní úrodu a kvetení.

Určitě si přečtěte náš článek „Zahradničení v květnu: vše, co potřebujete udělat“, abyste získali tipy a rady, jak využít tento ideální čas pro výsadbu nových rostlin a přípravu zahrady na letní sezónu. Zahradničení v květnu: vše co potřebujete udělat

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno