Díry v listech rostlin? Příčiny a rady, jak s nimi úspěšně bojovat

Zdroj: dengarden.com

Díry v listech rostlin mohou být poněkud nepříjemné. „Co mi žere rostliny?“ je otázka, kterou na jaře a v létě slýchají zahrádkáři po celém světě. Naučit se diagnostikovat a řešit poškození listů může pomoci.

Běžné příčiny a řešení děr v listech rostlin

Díry v listech rostlin nejsou prvním pohledem, který chcete ráno nebo kdykoli jindy vidět. Vyplatí se trochu pátrat, abyste zjistili nejen to, co vaše rostliny požírá, ale i to, zda byste s tím měli něco dělat.

Ostražitost na zahradě je důležitá pro odvrácení jakýchkoli chorob, hmyzu nebo volně žijících živočichů. Pravidelná kontrola zahradních rostlin, zda nejsou poškozeny a/nebo zda se na nich nevyskytují škůdci, a informace o běžném výskytu škůdců vás udrží o krok napřed před zahradními nájezdníky.

Jak diagnostikovat poškození listů

Když zjistíte, že listy rostlin mají díry, zhodnoťte poškození. Jsou listy potrhané a chybí na nich velké kusy? Vypadají listy jako krajka nebo jsou v listech rostlin zřetelné drobné otvory? Vidíte tunely klikatící se napříč listy? Nebo jsou na nich slizké stopy? Jsou stonky šikmo seříznuté? Zvedněte listy a prohlédněte si jejich spodní stranu, zda na nich není namačkaný drobný hmyz s měkkými těly nebo zda se na nich neusazují housenky. Často stačí porovnat poranění způsobená žírem s typem škůdců běžných pro danou rostlinu a získáte odpověď.

Co způsobuje díry v listech rostlin?

„Proč mají moje rostliny díry v listech?“ je otázka, kterou často slýcháme od zahrádkářů. Díry v listech může způsobovat hmyz, zvěř a nemoci. Často je onemocnění s vystřelenými dírkami mylně považováno za činnost hmyzu. Způsobuje ji bakterie – houba, která napadá především ovocné stromy a okrasné třešně, nemocná místa nakonec vypadají a zanechávají vzhled děr. Zdravé stromy tuto chorobu většinou snášejí, takže není nutný žádný zásah kromě sběru a odstranění odumřelých listů.

Díry v listech rostlin? Příčiny a rady, jak s nimi úspěšně bojovat
Zdroj: www.corrys.com

Běžný listožravý hmyz a slimáci

Listožravý hmyz, jako jsou brouci, kyjatky, kobylky, housenky a slimáci, má žvýkací ústní ústrojí.

Brouci, například japonští brouci, se živí mezi žilkami listů a zanechávají na nich krajky nebo kostřičky.

Ušáci dávají přednost bylinám, zeleninovým plodům a listové zelenině. Často zanechávají ošoupané okraje. Poskytují také prospěšnou složku tím, že konzumují mšice, housenky, roztoče, larvy.

Kobylky se živí listy, stonky, květy, plody a hlavičkami semen. Kobylky zanechávají nepravidelné otvory uvnitř listů nebo na jejich okrajích. Když se jejich počet zvýší, mohou způsobit rozsáhlé škody.

Housenky dělají náhodné otvory, často na okrajích listů. Na listech je vidět jejich trus neboli výkaly.

Slimáci nejsou hmyz, ale patří do čeledi měkkýšů. Slimáky lze snadno identifikovat, protože zanechávají na listech lesklé stopy, které se na slunci třpytí. Dávají přednost stinným místům a živí se nízko položenou vegetací a rozkládajícími se látkami. Jejich poškození poznáme podle odříznutých částí rostlin nebo hladce ohraničených otvorů v listech či ve zrajících plodech zeleniny, které se dotýkají země.

Hmyz, který má bodavě-sací ústní části, se živí tím, že do rostliny zasune mikroskopické stéblo a vysaje z ní živiny a rostlinné šťávy, přičemž za sebou zanechává žluté skvrny. Mezi nejčastější pachatele patří:

Mšice, což je malý hmyz s měkkým tělem, který se shromažďuje na spodní straně listů, obvykle se řadí kolem středu žilky. Zanechávají lepkavé zbytky, které lákají mravence a také plíseň sazí.

Bejlomorky jsou drobný blanokřídlý hmyz, který se živí ve skupinách. Při vyrušení se třepotají.

Dřepčíci kladou bronzově zbarvená vajíčka ve shlucích na listy. Šedé nymfy s měkkým tělem se živí jako první. Dospělci jsou hmyz s tvrdým tělem, který se pohybuje po listech a nezůstává na jednom místě.

Poškození důlkováním listů

Na listech rostlin jsou běžně k vidění opálené skvrny, které se vinou po celém listu. Ty jsou způsobeny listovými minery, což jsou larvy much, které se živí na vnitřní straně listů. Moucha naklade vajíčka na vrchol listu a larva se v něm živí.

Jak ošetřit díry v listech způsobené hmyzem

Pokud si při kontrolách všimnete, že se díry nezvětšují ani se nevyskytují častěji, přičtěte je na vrub prolétajícímu broukovi nebo poškození větrem. Pokud se však poškození způsobené žírem zintenzivní, můžete podniknout kroky, které mohou být tak jednoduché, jako je sebrání pachatelů, jako jsou brouci nebo dřepčíci, a jejich vypuštění do mýdlové vody. Stříknutí vody může snížit počet mšic a blanokřídlých. Lehké kryty řádků mohou vyloučit brouky, můry a motýly, kteří mohou klást vajíčka housenek na sazenice zeleniny. Můžete také nechat přírodu, aby se postarala o snížení populace škůdců, a to tím, že umožníte přirozeným predátorům, jako jsou berušky, vlčí pavouci, krajinky a parazitické vosy.

Pokud se rozhodnete použít insekticidy, mohou být proti broukům nebo housenkám účinné přípravky Bacillus thuringiensis (Bt), neemový olej (azadarachtin) nebo spinosad, které se získávají z přírodních složek. Na měkký hmyz, jako jsou mšice nebo blanokřídlí, vyzkoušejte insekticidní mýdlo, neemový olej nebo jiné zahradnické oleje. Postřik provádějte za soumraku, kdy jsou opylovači nejméně aktivní.

Škody způsobené volně žijícími živočichy

Poškození listů a stonků ve vysoké míře je často způsobeno okusem jelení zvěří. Chybí velké kusy vegetace nebo jsou zkonzumovány celé rostliny, např. hosta. Obvykle jsou patrné stopy jelení zvěře. Pro ochranu před jelení zvěří se obvykle doporučuje vysoké oplocení, 1,8 až 2,4 m.

Škody v nižších polohách často způsobují zajíci, veverky, hraboši, hraboši a veverky. Často může pomoci specifické oplocení nebo repelenty.

Díry v listech rostlin? Příčiny a rady, jak s nimi úspěšně bojovat
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Celkově lze konstatovat, že díry v listech rostlin mohou být znepokojující, ať už jsou způsobeny hmyzem, nemocemi nebo volně žijícími živočichy. Klíčové je aktivně monitorovat a diagnostikovat poškození, abyste mohli adekvátně reagovat. Prevence hmyzích nájezdů a podpora přirozených predátorů mohou být efektivními opatřeními. Zároveň je důležité rozlišovat mezi běžnými listožravci a onemocněními, abyste mohli zvolit správnou strategii léčby. Pravidelná péče a rychlá reakce na signály poškození mohou vést k zdravější a odolnější zahradě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno