Brokolice na talíři: skvostná zelenina plná vitamínů

Brokolice
Zdroj: www.thespruce.com

Výživnou a chutnou brokolici si můžete vypěstovat na zahradě! Tato podzimní zahradní pochoutka se snadno pěstuje a její lahodně křehké výhonky jsou navíc neuvěřitelně prospěšné – „korunní klenot výživy“. Naše odborné tipy na pěstování brokolice vám zajistí bohatou úrodu – naučte se, jak zasadit, pěstovat a sklízet domácí zdravou brokolici.

O brokolici

V obchodech s potravinami se běžně setkáváme s brokolicí „Calabrese broccoli“ (pojmenovanou podle italské Kalábrie). Tato odrůda se vysazuje v polovině jara a vytváří velké zelené hlávky na silných stoncích.

Tato kapusta, která je blízce příbuzná květáku, zelí, růžičkové kapustě a kedlubnám, stojí za pěstování už jen kvůli svým výživovým hodnotám. Je bohatá na vitaminy a minerální látky a je dobrým zdrojem vitaminu A, draslíku, kyseliny listové, železa a vlákniny.

Dozrávání brokolice trvá dlouho, proto buďte trpěliví! Jakmile sklidíte hlavní hlávku brokolice, bude často dále plodit menší postranní výhonky, které si můžete užívat ještě několik měsíců.

Výsadba

Brokolice by měla být vysazena na místo, kde je plné slunce (6 až 8 hodin slunečního svitu denně). Nedostatek slunečního světla může vést k tomu, že rostliny budou tenké, nohaté a s neúplnými hlávkami.

Sázejte na záhon s vlhkou, úrodnou půdou, která dobře odvádí vodu. Pro zvýšení úrodnosti před výsadbou zapravte brzy na jaře 2 až 4 cm bohatého kompostu (humusu) nebo tenkou vrstvu hnoje.

Kdy sázet brokolici

Brokolice patří mezi plodiny chladného období, takže by se měla začít sázet brzy až v polovině jara (v závislosti na podnebí) pro časnou letní sklizeň nebo v polovině až na konci léta pro podzimní sklizeň. Vysoké teploty ovlivní vývoj hlavičky brokolice (sklizňové části), takže cílem je, aby brokolice dozrála před nebo po očekávaných vysokých teplotách. Semena brokolice jsou schopna klíčit při teplotách půdy do 4 °C, ale teplejší půda je vhodnější a výrazně urychlí vývoj. Pro jarní výsadbu lze brokolici vysévat v interiéru nebo venku několik týdnů před posledním jarním mrazem.

Obecně lze říci, že semena začněte vysévat v interiéru 6 až 8 týdnů před posledním mrazem. Venku vysévejte semena 2 až 3 týdny před posledním mrazem nebo jakmile lze na jaře zpracovat půdu. Pro podzimní výsadbu (nejlépe v teplém podnebí) vysévejte semena ven 85 až 100 dní před prvními podzimními mrazy, kdy jsou teploty půdy a okolí vysoké.

Jak zasadit brokolici

Pokud začínáte se semeny venku, vysévejte je do hloubky přibližně 4 cm a ve vzdálenosti 7 – 8 cm od sebe. Jakmile sazenice dosáhnou výšky 5 až 8 cm, prořeďte je tak, aby rostliny byly od sebe vzdáleny přibližně 30 až 50 cm. Pokud jste semena založili v místnosti, vysaďte venku přesazené rostliny staré 4 až 6 týdnů (se 4 až 5 listy) ve vzdálenosti 30 až 50 cm od sebe do jamek o něco hlubších, než je hloubka jejich nádoby. Řady brokolice rozdělte na 90 cm od sebe. (Při menších rozestupech se vytvoří menší hlavní hlávky, ale více vedlejších.) Při výsadbě dobře zalévejte.

Pěstování

Rostlinám se daří při teplotách mezi 18° a 21°C. Brokolici hnojte tři týdny po přesazení sazenic do zahrady. Použijte hnojivo s nízkým obsahem dusíku. Mladé rostliny prořežte, když dosáhnou výšky přibližně 5 až 8 cm. Rostliny by měly být od sebe vzdáleny 30 až 50 cm. Zajistěte stálou vlhkost půdy pravidelným zaléváním, zejména v období sucha. Zalévejte alespoň 1 až 1,5 cm týdně. Rozvíjející se hlavičky brokolice při zalévání nenamáčejte, protože by to mohlo podpořit hnilobu.

Kořeny jsou velmi mělké, proto se snažte rostliny nerušit – místo pletí odstraňujte plevel pomocí mulče. Mulčování kolem rostlin také pomůže udržet nízkou teplotu půdy. K minimalizaci výskytu škůdců používejte kryty řádků. Chcete-li podpořit růst druhé hlávky po sklizni první, dodržujte aktivní plán zalévání.

Brokolice na talíři: skvostná zelenina plná vitamínů
Zdroj: www.almanac.com

Doporučené odrůdy

Několik doporučených odrůd brokolice zahrnuje:

  1. Green Magic: Tato odrůda je známá svými kompaktními hlávkami a vynikajícím chuťovým profilem.
  2. Belstar: Rychle rostoucí odrůda s velkými, tmavě zelenými hlávkami.
  3. Calabrese: Klasická odrůda s velkými, hutnými hlávkami a příjemnou chutí.
  4. Packman: Má menší až středně velké hlávky, což je ideální pro menší zahrady.
  5. DiCicco: Odrůda s bohatou chutí a menšími, kompaktními hlávkami.
  6. Marathon: Tato odrůda je odolná vůči nepříznivým podmínkám a poskytuje konzistentní sklizeň.

Při výběru odrůdy by měly být zohledněny specifické požadavky a podmínky vaší zahrady, stejně jako osobní preference týkající se chutě a velikosti hlávek.

Brokolice na talíři: skvostná zelenina plná vitamínů
Zdroj: www.almanac.com

Sklizeň

Brokolici sklízejte ráno, když jsou poupata pevná a napjatá, těsně předtím, než vykvetou. Pokud uvidíte žluté okvětní lístky, skliďte je okamžitě, protože jejich kvalita se rychle sníží. Odřízněte hlavičky z rostliny a ponechte si alespoň 6 cm stonku. Na stonku udělejte šikmý řez, aby voda mohla odtékat. (Voda se může shromažďovat a zahnívat uprostřed rovně seříznutého stonku a ničit druhotné hlávky).

Většina odrůd má boční výhonky, které se budou vyvíjet i po sklizni hlavní hlávky. Pokud nemáte příliš horké léto, můžete sklízet z jedné rostliny mnoho týdnů, v některých případech od jara do podzimu.

Jak skladovat brokolici

Brokolici skladujte v chladničce až 5 dní. Pokud ji před uskladněním omyjete, nezapomeňte ji důkladně osušit. Brokolici lze zmrazit až na jeden rok.

Celkově lze konstatovat, že pěstování brokolice na vlastní zahradě přináší nejen chutné a výživné plody, ale i radost z úspěšného zahradničení. S vhodným výběrem odrůd, správnou výsadbou, péčí o rostliny a dodržováním optimálních podmínek pro růst lze dosáhnout bohaté sklizně. Brokolice není jen lahodnou pochoutkou, ale také cenným zdrojem vitamínů a minerálů. Sledování postupu od výsevu až po sklizeň přináší nejen zahradní radost, ale také zdraví prospěšné plody na rodinný stůl. Naučte se tedy těchto pár jednoduchých kroků a užijte si domácí pěstování této výjimečné zeleniny plné chutí a výživných látek.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno